Stockholms innerstad Podcasts
-
I årets sista avsnitt blickar Resumés redaktion tillbaka på vad ni läsare intresserat er för de senaste tolv månaderna, och varför. Dessutom funderar vi över om framtiden är här nu och huruvida Resumés fokus på Stockholms innerstad är rättfärdigat.
-
I Popsvepet volym 27 pratar vi om hotellpriser i Liverpool, som är värdstad för nästa års Eurovision. Vi lyfter också att det just nu laddas upp runt 100.000 låtar VARJE DYGN till de olika streamingtjänsterna. Svårt att upptäckas i bruset och hur kan det ha blivit sådana enorma volymer?
Vi avslutar med att kommentera att var tredje livescen i Stockholms innerstad har försvunnit under de senaste 10 åren. Vad gör det med musikscenen och nya artister, samt kan vi se samma utveckling här i Göteborg?
Trevlig lyssning.
Förhandslyssna på poddintervjuer samt exklusiva Patreon-avsnittHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid, Sara Kinberg och Kodjo Akolor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Efter Vladimir Putins besked om delvis mobilisering av reservister råder ett slags panikkänsla i Ryssland. Många män är oroliga över att behöva kallas in, flygplanen från landet är fullbokade och över 1 300 personer har gripits i protester. Samtidigt diskuterar väst hur mycket allvar som ligger i Putins hot om kärnvapen.
Sen pratar vi om den höjda räntan, som skapar ytterligare oro bland hushåll som redan kämpar med inflationen. Flera medier har därför börjat tipsa om att dra ner på körsbärstomaterna, minska på golvvärmen och skippa uteluncher – men frågan är hur mycket de tipsen hjälper den stora majoritet som inte bor i Stockholms innerstad?
-
VI ÄR TILLBAKA! 🤩
Veckans avsnitt görs i samarbete med @garo_emobility_sverige. I försnacket snackar Micke Nilsson (kung på laddning!) om snabbladdare. Ett effektivt samtal med insikter om hur vi kan tänka när vi snackar snabbladdning med våra kunder 👌🏼www.garo.se
Sofia Österberg är svenska elbranschens största TikTok🌟 Över 11000 personer följer Sofias vardag som elektriker där hon lägger ut klipp relaterade till vardagen som elektriker. För er som inte känner till TikTok - fråga någon som vet 😅 Sofia utbildade sig som vuxen. Hur löser man det ekonomiskt med lärarlingslön i Stockholms innerstad och ensamstående med två små barn? Vi pratar mycket om upplevelserna som tjej i branschen…Sofia har fått känna på en del😔 Som tex den gången när någon ropade genom bygget ”Vilken färg på trosorna har du då??”
Sofia står upp för kvinnorna branschen och stöttar där hon kan. På TikTok lyfter hon utmaningarna på ett komiskt och underhållande sätt. Vilket förhoppningsvis får oss att skratta i allvaret och förstå vad som inte är okey.
Veckan för oss spenderas runt Siljan. Svinkul! Är du i närheten av Ahlsell i Mora kom förbi och säg hej på tisdag 🤩
Ha en grym vecka!!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det femte avsnittet stämmer Rikard Gustavsson och Eric Palmcrantz möte med Youtube profilen Marcus Ahlin för att språka kring Stockholms infrastruktur och kollektivtrafik – dess historia och framtid. Tunnelbanan sägs ofta vara en av huvudanledningarna till att rivningarna i Stockholm kom till stånd i samband med Norrmalmsregleringen – men hur kom det sig egentligen att Stockholm fick tunnelbana? Var det verkligen nödvändigt att riva stora delar av Stockholms innerstad för att tunnelbaneprojektet skulle kunna genomföras? Hur reste stockholmarna före tunnelbanan och varför togs beslutet att lägga ner spårvägstrafiken? Foto: Spårvägsmuseet 2017-63-1045 Producerat av Figaro Music & Media Group
-
Slang från förorten hörs oväntat ofta på den gymnasieskola i Stockholms innerstad som Henning Årman har studerat. Och det är också ett språk som ger en viss status. Men elever som kommer från förorten upplever att de blir bestulna på det egna språket. Här samtalar han med Språktidningens chefredaktör Anders Svensson om elevernas attityder till språk, inkludering och politisk aktivism.
-
Författaren och kreatören Maria Stadell gästar Lyckopodden och guidar dig till hur du kan börja lyssna mer på din inre röst. Under flera år har Maria varit sökande efter sitt autentiska jag, och för drygt två år sedan följde hon en av sina största drömmar och bytte ut Stockholms innerstad mot lugnet på landet. Maria menar att desto mer du följer din intuition, desto lyckligare blir du! Hon är grundare till onlineprogrammet SHE creates och har författat den fantastiska boken “Den inre rösten”. Dagligen använder sig Maria av enkla men kraftfulla verktyg som hjälper henne att känna sig hemma i sig själv, och önskar nu att dela med sig lärdomarna till andra. I podden gör vi därför en övning tillsammans där Maria guidar oss genom en meditation som tar oss närmare vår inre röst. Vi dyker dessutom ned i frågor som “Hur hittar jag tillbaka till min inre röst?” “Vad är intuition?” “Hur skalar jag av allt brus omkring mig?” Varsågoda!
Tack för att just du lyssnar! Prenumerera gärna på Lyckopodden, följ oss på sociala medier, och ge oss gärna fem stjärnor på iTunes om du tycker det här var lika bra som jag.
♫ Lyssna på Lyckopodden:
iTunes: http://apple.co/1XZqDAmAcast: http://bit.ly/LyckopoddenAcast♥ Facebook: http://bit.ly/fblyckopodden
♥ Youtube: http://bitly.com/LpYoutube
♥ Instagram: https://instagram.com/lyckopodden
♥ Hemsida: https://lyckopodden.se
-
Ska nya byggnader vara samtida eller igenkännliga från äldre tiders bebyggelse? Författaren och journalisten Lars Anders Johansson vill uppmärksamma oss på den mångfald som traditionen erbjuder.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den första november 1903 tändes lanterninen i Tjärvens fyr för första gången. Fyren ligger på ett ensligt skär i yttersta havsbandet i Stockholms norra skärgård. Tjärven är angöringsfyr för Furusundsleden in mot Stockholm. Skäret är bara 200 meter långt och 100 meter brett och dess högsta punkt höjer sig endast sex meter över havsytan. Vid hårt väder sköljer havet över hela klippan och där finns varken träd eller buskar. Endast ett rikt fågelliv. Där går inte ens att förtöja med båt och landstigning är endast möjlig när vädret är lugnt.
Att bygga en fyr på en så gudsförgäten plats var ett komplicerat företag och bygget föregicks av intensiva diskussioner. Efter ett antal grundstötningar och skeppsbrott i vattnen runt Tjärven och Söderarm beslutades dock att göra den lilla klippan till en fyrplats, då den tidigare angöringsfyren Söderarm befunnits otillräcklig och dessutom saknade mistlur.
Det mest anmärkningsvärda med Tjärvens fyr är dock inte den svårtillgängliga placeringen, utan den ambitiösa gestaltningen. Arkitekten John Höjer valde nämligen att utforma fyren som en medeltida borg, med krenelerade bröstvärn, burspråk, torn och rundade fönster. Detta trots att byggnaden endast skulle beskådas av sjöfarare på avstånd, och av den stackars fyrpersonalen från Söderarm, som turades om att bemanna Tjärven i tvåveckorsperioder.
Det fantasieggande sagoslottet som reste sig ur havet väckte diktaren Gunnar Ekelöfs intresse. I diktsamlingen Köp den blindes sång från 1938 finner man dikten Tjärven, där Ekelöf frågar:
Vem flyttade slottet hit
och satte det på ett ödsligt skär?
Vem tog det ur öknen, djinn eller ande,
vem bor i de hundra gemaken, nymf eller fe?
Vem flyger i fjäderhamn dit, vem stiger
dit upp ur de svartblanka vatten?
1956 renoverades Tjärvens fyr. Vid det laget hade de historiserande stilarna kommit ur modet till förmån för den strama funktionalismen. Dekorationerna skalades bort och fasaden kläddes med tidstypiska eternitplattor, vilket ansågs vara framtidens material. Mig veterligt har ingen diktare skaldat om den eternitklädda kuben, men skräckförfattaren John Ajvide Lindqvist har förlagt en berättelse om zombier till den lilla ön.
Den medeltidsinspirerade sagoarkitekturen var av ett slag som idag med största sannolikhet skulle avfärdats som ”pastisch” av dem som anses företräda den goda smaken, å andra sidan var den på många sätt typisk för sin samtid, som excellerade i arkitekturhistoriska referenser, om än kanske inte så ofta i fyrsammanhang.
Byggandet kring det förra sekelskiftet präglades av en hämningslös entusiasm inför arkitekturhistorien. Stilar ur det förflutna blandades hej vilt, men skapade tillsammans en helhet som vunnit uppskattning av eftervärlden. Till Sveriges och Stockholms lycka sammanföll denna eklektiska tidsålder med Stockholms mest expansiva fas.
Medan de funktionalistiska pionjärerna ville klippa banden till historien ville de traditionella arkitekterna stärka dem.
Mellan åren 1880 och 1890 bebyggdes 2000 tomter i Stockholms innerstad. Nästan hela den nuvarande stenstaden tillkom under detta decennium. I dag tycks de flesta vara överens om att resultatet blev lyckat. De lägenheter som uppfördes under denna period är de mest attraktiva i dag.
Stenstadens popularitet är resultatet av god stadsplanering i kombination med god arkitektur. Denna typ av stadsbyggande skulle dominera fram till slutet av tjugotalet, då det utmanades av, och sedermera konkurrerades ut av, ett annat sätt att planera och bygga: funktionalismen. Skillnaden mellan den traditionella arkitekturen, eller arkitektur i klassisk tradition som den också kallas, och funktionalismen, är mer än en fråga om stil. Det var två helt skilda ideologiska paradigm som ställdes mot varandra.
Arkitekturhistorien fram till funktionalismens genombrott är en historia av ständiga experiment. Lyckade grepp kopierades, misslyckade grepp förkastades. Därför är den traditionella arkitekturen paradoxalt nog ofta mer funktionell än den funktionalistiska, eftersom de senare förkastade den nedärvda kunskapen från föregångarna.
Medan de funktionalistiska pionjärerna ville klippa banden till historien ville de traditionella arkitekterna stärka dem. Det gällde inte bara den specifika platsens historia, utan arkitekturhistorien i största allmänhet. Det finns en lekfullhet i stilvalen kring förra sekelskiftet som gav oväntade resultat. På Strandvägen i Stockholm samsas en rad historiska stilar i vad som likväl bildar en sammanhängande helhet. Ett talande exempel är Bünsowska huset, till vars utformning arkitekten Isak Gustaf Clason inspirerades av de renässansslott som han sett på resa i Loiredalen.
Arkitekturen i klassisk tradition skiljer sig också från den modernistiska i synen på skönhet. De traditionella arkitekterna ville bygga vackert, och lutade sig därvid på den samlade erfarenheten ur arkitekturhistorien.
Trots att skönhet är ett ämne som debatterats sedan antiken är det inte ovanligt att den samlade kunskapen på området avfärdas med relativiserande slagord som att “skönheten ligger i betraktarens öga”. Därför tenderar försvarare av klassisk arkitektur lämna de teoretiska resonemangen därhän och istället hänvisa till opinionsmätningar och attitydundersökningar som visar att människor alltjämt föredrar traditionell arkitektur.
Men skönhet är inte en helt och hållet subjektiv fråga. Redan Pythagoras kunde till exempel på 500-talet före Kristus konstatera det gyllene snittets betydelse för vår upplevelse av harmoni. Den traditionella arkitekturen är en flera tusen år gammal experimentverkstad där denna typ av insikter empiriskt prövats. Opinionsmätningar bekräftar empirin.
Modernisternas motstånd mot historiserande arkitektur springer ur Sigfried Giedions idé om ”stadens årsringar”, att varje byggnad måste spegla sin tillkomsttid. De flesta skulle nog säga att de historiskt inspirerade byggnaderna på Strandvägen speglar sin tid i lika hög grad som de brutalistiska byggnaderna runt Brunkebergs torg.
Det som ansågs vackert för hundra år sedan anses fortfarande vackert.
Att verka i en tradition är inte att vilja vrida klockan tillbaka eller att vilja förvandla staden till ett museum. En tradition är en organisk process av ständigt framåtskridande. Den som kontrasterar det sena 1800-talets mångfald inom arkitekturen mot efterkrigstidens bedövande likriktning blir varse hur begränsad den blir som vill bryta med traditionen och klippa banden till historien.
Sverige kring förra sekelskiftet var ett mycket fattigare land än Sverige idag. Att bygga hus var både dyrare och mer komplicerat. Ändå lades så mycket mer vikt vid byggnaders utformning och estetik än idag. Det sena 1800-talets industrilokaler, som Kvarnen Tre Kronor eller Münchenbryggeriet är idag uppskattade märkesbyggnader. Ingen möda sparades när nya byggnader skulle utformas. Inte ens om de låg på ett avlägset skär i Ålands hav.
Historien tog inte slut, vare sig med modernismen eller det kalla kriget. Människors upplevelse och behov av skönhet försvann inte med industrialiseringen. Det som ansågs vackert för hundra år sedan anses fortfarande vackert.
I dag befinner vi oss på ungefär lika långt avstånd från den historiserande sekelskiftesarkitekturen som från funktionalismens genombrott. Vi kan välja om vi vill vara en civilisation som reser riddarborgar ur havet, eller en som klär dem i eternit.
Lars Anders Johansson
-
I veckans avsnitt går Ida full slut-shaming mot kvinnor i hennes egen situation som inte kan hålla tungan borta från sina yngre män på röda mattan. Restriktionerna hävs! och vi söker oss vidare till hur vi ska definiera vårt pågående decennium. Kommer det bli extra färgsprakande nu iom. allt det uppdämda uttryck vi bär inom oss? Dessutom, ett helt nytt sätt att festa i Stockholms innerstad, och en förhandsavsmakning av ny musik från artisten LUNE. Välkomna!
-
Efter en lång och förhållandevis lugn sommar växlar Wallén och Szymanski upp och drar igång höstterminen av podden.
På 17 kärnfulla minuter avhandlas bland annat att Marcus byter jobb, att Johan släckt bränder med hjälp av fartyg i Stockholms innerstad, den efterlängtade brandman på jobbet-dagen och en buffé av möjliga poddämnen målas upp.
Trevlig lyssning!
Fax SSBF: 08-454 89 01
-
Två små svin är en smörrebrödsrestaurang som ligger i Årsta precis utanför Stockholms innerstad.
Kirsty Armstrong törstar förutom efter öl även efter nya upplevelser och går därför sällan till en restaurang två gånger. Undantaget är den som vi ska äta på i det andra avsnittet av podcasten där vi går på restaurang tillsammans: Äta ute.
Skriv till mig på instagram: https://www.instagram.com/oskarhjelm/ -
Poddens tveklöst snobbigaste avsnitt är här och vi gästas av jakt- och exklusivitetsexperten Peder Lamm! Även om Peder kanske mest är känd för sitt intresse för antikviteter grottar vi ner oss i flera av finrummens exklusivaste delar. Bland annat pratar vi om jakt och kulturen kring den, allt från jaktens ursprung till "Danderydsjakten" som länge varit den ultimata statussymbolen. Varför har jakt blivit en syssla för överklassen och är synen på jakt på väg att förändras, till det bättre eller sämre? Vi pratar också om skånska landsbygden kontra Stockholms innerstad, tidningen som är så exklusiv att du måste tjäna miljoner för att få läsa den och att investera i klockor och konst. Välkomna in i finrummet med Charlie och Mathias nya gemensamma, men av helt skilda orsaker, själsfrände Peder Lamm!
-
Fabrik efter fabrik drar sitt sista rosslande andetag, och stänger ner för gott. Nu när enklare jobb lyfter på hatten och tackar för tiden som har varit, så ställer det allt större krav på ALLA medborgare i det här landet. Det krävs allt högre kompetens för att klara framtiden, och då har folk blivit överlyckliga när dom har kunnat läsa rubriker som: "kompetensinvandringen till Sverige är nu rekordstor". Med flera miljoner invandrare i det här landet, så MÅSTE det vara sant. Annars går välfärden mot en fullständig katastrof. Men... ÄR massmedias rubriker, verkligen sanna? Är det guld och gröna skogar som väntar oss, eller en total välfärdskollaps? Lyssna på det här programmet!
DU KAN HJÄLPA PODDEN ATT RULLA VIDARE! MÅLET INNAN DEN 31 MARS ÄR - 2500 KR I DONATIONER:
Swish: 073 846 37 64
Meddelande: Gåva
GÄSTERNA I PODDRADION DISKUTERAR:
* Endast 5 av 150 universitetsstudenter var utomeuropeiska invandrare.
* Svenskar betalar tusentals kronor för att slippa höra: "knolla min morsa".
* Hur hade gästerna levt i en islamistisk diktatur?
* Om vi utvisar någon, så måste vi tydligen utvisa oss själva först.
* Somalia dammsuger svenska kronor.
MEDVERKANDE:
Programledare: Lelle Johansson.
Gäster: Lennart Matikainen, Elisabeth Engman & Tomas Wiklund
VI SÖKER NYA GÄSTER:
[email protected]
Förra programmet:
ALLA FICK SPARKEN FÖRUTOM ASYLSÖKAREN
https://www.spreaker.com/user/verklighetschecken/alla-fick-sparken-foerutom-asylsoekaren
Alla program:
https://www.spreaker.com/show/verklighetschecken
NÄSTA NYA PROGRAM:
Lördagen den 6 Mars.
Du hittar även Verklighetschecken här:
PODDTOPPEN:
https://poddtoppen.se/podcast/1516623687/verklighetschecken
SPOTIFY:
https://open.spotify.com/show/3Lvy0LS8zfffv7ad60Lwqo
iTUNES:
https://podcasts.apple.com/us/podcast/verklighetschecken/id1516623687?uo=4
VECKANS TIPS
LELLE
Spelet: VALHEIM. Finns på Steam. Här är trailern:
https://www.youtube.com/watch?v=liQLtCLq3tc
TOMAS
Democrats: Order While Supplies Last
https://www.youtube.com/watch?v=eMZvNgzbwec
LENNART
Stockholms Pärlor - Stockholms innerstad 1935
https://www.youtube.com/watch?v=U8cW0oHYgPc&feature=youtu.be
ELISABETH
Your Honor
https://www.imdb.com/title/tt7440726/ -
Ett stilla reportage om kvällströtthet kom att utvecklas till något helt annat. Följ med på en rafflande resa till Venezuelas djungler med entreprenören Kurt Berglund. Och den rivaliserande gerillan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Följ med till Utkantssverige – udda existenser och udda platser utanför Stockholms innerstad.
Utkantssveriges redaktion skildrar ett Sverige som aldrig tidigare kommit till tals, en hittills okänd värld av röster som annars inte slipper igenom nyhetsvärderingens hårda gallring.
Utkantssverige sänds under sommaren som ett inslag i Godmorgon, världen!
Av och med: Åsa Asptjärn och Gertrud Larsson
Produktion: Magnus Berg -
I Stockholms innerstad har den senaste trenden formligen exploderat under sommaren, emanerande från området No-Loo på Södermalm, Sveriges första toalettfria zon.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Följ med till Utkantssverige – udda existenser och udda platser utanför Stockholms innerstad. Utkantssveriges redaktion skildrar ett Sverige som aldrig tidigare kommit till tals, en hittills okänd värld av röster som annars inte slipper igenom nyhetsvärderingens hårda gallring.
Utkantssverige sänds under sommaren som ett inslag i Godmorgon, världen!
Av och med: Åsa Asptjärn och Gertrud Larsson
Produktion: Magnus Berg - Se mer