Spilt
-
Kan man bli vän med en livstidsdömd mördare? Och vill man i så fall ha en sådan person bland sina vänner på facebook? För den som är brevvän med någon i fängelse blir frågan aktuell.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I USA sitter två miljoner människor i fängelse, det är det land i världen som har flest intagna. Det är vanligt att livstidsdömda förlorar kontakten med vänner och familj efter domen. Många av dem längtar efter gemenskap och kontakt med yttervärlden, därför är fenomenet "Prison Penpal", alltså fängelsebrevvänner, väldigt vanligt. På olika sidor på internet kan de intagna annonsera efter någon att skriva med.
Cecilia Ekman har i fem år skrivit med Henry, som sitter på livstid för mord, i Texas. Cecilias kompis Madde har också en brevvän i Texas. Men något som först bara verkar vara spännande, blir snart också ett stort ansvar.
– Ganska fort gick det uppför mig vilket ansvar det var. Han beskrev det som att han satt och väntade på mina brev medan jag kunde glömma bort att han fanns. Det kändes så himla jobbigt, säger Madde.
Genni från Texas har i mer än 15 år engagerat sig i intagna. När hennes egen son dömdes till livstid började hon skriva brev till och besöka flera av dem han satt inne med.
– Jag får så mycket tillbaka från de jag besöker. Jag har lärt mig att en person inte är sina handlingar, de som sitter inne har fortfarande ett värde, trots de brott de begått.
Henry heter egentligen någonting annat.
Programmet gjordes 2018.
Av Cecilia Ekman
Producent Lotta Malmstedt
Slutmix Mattias Miselli
Musik Lars EkmanInläsningar i programmet: Eskil Krogh Larsson, Lena Birgersdotter, Jens Ericson, Lisa Wall, Tobias Wallin, Jimmie Larsson
-
Det historiska sjuttonde avsnittet av REVÄRVET med poddaren Sigge Eklund. Vi pratade om ungdomliga tankar, ointressant extas, att kränkas av Stockholm, de dåliga filmmanusen, undervärderad framgång, flytten till New York som är ett ekonomiskt och känslomässigt risktagande, att lycka är att drömma, filmiska promenader till kopiatorn och givetvis en hel del om att det är svårt att vara avundsjuk på någon som mår dåligt.
Samtalsledare: Kristoffer Triumf.
Producent: Clara Wallin.
Distribution: Acast.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det svåra trehundratjugonionde avsnittet med sångaren Tommy Körberg. Vi pratade om musiken som gör honom hel, sopiga luftrör, att vägra säga hen, praktkalkoner, den arga Körbergska blicken, kontrollbehov, lärdomar från kåken, att aldrig ha haft en plan, likheten mellan Avicii och Ted Gärdestad, hur man uttalar aioli korrekt, det besvärliga S:et, jakten på den perfekta låten och givetvis en hel del om att han alltid tackar nej till Let’s Dance eftersom man inte ska förena lytta med löje.
Samtalsledare: Kristoffer Triumf.
Producent: Clara Wallin.
Distribution: Acast.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Trots sin uppväxtmiljö, som son och barnbarn till två av Sveriges mest ökända eko-brottslingar, vägrade C-M förlänga det yrkeskriminella arvet. Han är ansiktet som motbevisar uttryck som; ”äpplet faller inte långt från trädet” eller ”sådan far, sådan son”.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Patrik Sjöberg - om pedofiler och pedofilers beteenden, tillvägagångssätt och ev. rätt att leva... Följ Patriks arbete på "www.treskablinoll.nu"
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans P3 Om snackar vi om Hilary Clintons lunginflammation, Kanadas satsning på heroin som medicin, supersatelliten Gaias äventyr och bra att ha-kunskap om Paralympics.
Äntligen har podden ordinarie personaluppställning. Den här veckan funderar vi över hur det egentligen går för Hillary Clinton som i veckan sågs nästan ramla in i en bil och senare avslöjades ha lunginflammation. Vad tycker det amerikanska folket om att hon tros skarva med sanningen och vad är egentligen värst som presidentkandidat, att ljuga eller att vara sjuk? Hör Ginna Lindberg, ekots utrikeschef förklara. Jonatan berättar också om Kanadas progressiva inställning till heroin och om den nye premiärministerns försök att förändra problemformuleringen kring knark. Satelliten Gaia har snurrat omkring i rymden i drygt två år och nu har de första resultaten kommit. Men varför är Gaia en stor grej i rymdvärlden och vad är det hon ska göra? Hör Maria Sundin, aka Rymd-Maria, berätta. Till sist berättar Jonatan om Paralympics och den läskiga dopningsmetoden Boosting. -
Förra årets nyårspodd ägnade vi åt att blicka framåt på det nya året, år 2016. Den här gången lägger vi återigen 2016 under lupp, fast den här gången tittar vi bakåt och summerar hur det blev.
Det här är tyvärr inte bara årets sista podd utan också den allra sista någonsin. Tusen tack till alla er som har lyssnat på oss de här två åren. Vi ses och hörs någon annanstans. Puss! /Isabelle och Jonatan(PS: Avsnittet är förinspelat onsdagen den 21 december och det är därför vi missar att snacka om tex George Michael och Carrie Fisher när vi pratar avlidna kändisar. Så ni vet!)