Episodes
-
Dieren zijn veel slimmer dan wij denken.
Bij de zoogdieren horen dolfijnen en olifanten bij de slimsten van de klas.
Bij de vogels zijn dat kraaien en mussen.
Sommige kraaien hebben de gewoonte gekweekt om aan verkeerslichten noten voor de banden van stilstaande wagens te leggen.
Die worden dan gekraakt wanneer de auto’s doorrijden.
Mussen kunnen de deuren van fastfoodrestaurants openen door voor de sensoren te vliegen zodat ze binnen voedselresten van de tafels kunnen halen. -
Woke is een begrip dat steeds meer opduikt. Toch is het lastig te definiëren en is het zeker niet eenduidig.
Kort door de bocht zou je een “woke persoon” kunnen omschrijven als iemand die strijdt voor sociale rechtvaardigheid.
Walter Weyns is cultuursocioloog en schreef het boek Wie Wat Woke.
Hij onderzoekt daarin hoe we vandaag naar onrechtvaardigheid kijken. -
Missing episodes?
-
Iran is een fascinerend land dat de afgelopen maanden vaak op een negatieve manier het nieuws haalde.
Zeker sinds de dood van de 22-jarige studente Mahsa Amini. Zij stierf een paar dagen nadat ze door de zedenpolitie was opgepakt.
Het zorgde voor een golf van protest. Is dat het begin van een nieuwe revolutie?
En wat weten we eigenlijk over het Iraanse volk, hun cultuur en hun geschiedenis?
We vragen het aan de Belgisch-Iraanse politicologe Elly Mansoury. -
Het Amazonewoud is het grootste regenwoud ter wereld.
Het is 220 keer groter dan België en is zowat de long van onze aarde.
Maar elke minuut gaat er een oppervlakte Amazonewoud verloren ter grootte van anderhalf voetbalveld.
Vooral door houtkap en door bosbranden. En dat is een ramp voor de bio-diversiteit en het klimaat.
Professor bos-ecologie Hans Verbeeck doet onderzoek naar tropisch regenwoud. -
Aan het einde van de jaren ’80 kwamen ravers vanuit heel Europa naar België om zich dagenlang te verliezen in discotheken als La Rocca, Cherry Moon, FUSE of Café d’Anvers.
Maar het was discotheek Boccaccio in Destelbergen dat België op de kaart zette van het nachtleven.
Peter De Cuypere heeft die periode vanop de eerse rij meegemaakt.
Hij was de founding father van The Fuse in Brussel, maar ook van het I Love Techno Festival. -
Hoofdredacteur bij Het Nieuwsblad Liesbeth Van Impe fileert 2022 in '#weetikveel' en stelt scherp op het politieke schouwspel binnen én buiten onze landsgrenzen. "De dictators zijn in opmars. Dan kijken we naar China, Rusland, Assad in Syrië, maar ook naar de VS."
Tegelijk maken die beruchte machtshebbers de wereld volgens haar ook belachelijker: "Poetin die 3000 jaar oude kruiken opduikt. De Koreanen kunnen er ook wat van, of het grote Chinese congres." -
Wat is hét wetenschapsnieuws van het afgelopen jaar? Was het de lancering van de James Webb-telescoop of de doorbraak van kernfusie? En waarom is het geen goed idee om juwelen te dragen die 5G-stralen blokkeren? Wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel geeft een geestig overzicht van de strafste wetenschappelijke verwezenlijkingen van het voorbije jaar.
-
100 jaar geleden werd het graf van Toetanchamon ontdekt door Howard Carter. Het graf van King Tut was vrijwel ongeschonden en bevatte ruim 5000 kunstvoorwerpen.
Voor velen is Toetanchamon de eerste kennismaking met het Egypte van de farao’s.
Hij werd al farao toen hij nog maar negen jaar was, maar zijn rijk duurde niet lang. Toetanchamon werd geen 20 jaar oud.
Marleen Reynders is Egyptoloog aan de KU Leuven en weet alles over de vloek van de farao. -
Gent is de stad van de stroppendragers, de Leie, het Gravensteen, het Lam Gods, de Neuzekes, de Gentse Feesten en van het charmante Gentse dialect. De stad dankt zijn rijkdom voor een groot stuk aan het monopolie dat het in de middeleeuwen had op het transport van graan. Dat gebeurde via de Leie en de stad inde er hoge belastingen op. Maar Gent is ook de stad van de opstand. Stadsgidse Lut De Paepe leidt ons rond in haar stad.
-
Trésor Vets is sommelier bij tweesterrenrestaurant The Jane. Hij begon als jobstudent in The Jane te werken en klom op tot hoofdsommelier. Wijn is in dat restaurant even belangrijk als het eten. Bij het 11-gangen menu worden maar liefst 8 verschillende wijnen geserveerd. En de duurste wijn op de kaart is een Bourgogne van 1200 euro. Als hij naar een wijnproeverij gaat moet hij soms 100 verschillen soorten wijn proeven. Hoe doe je dat?
-
Het WK voetbal in Qatar is het eerste in het Midden-Oosten. Maar... er klinkt evenveel kritiek als gejuich. Hoe is dat WK in Qatar beland, wat liep er allemaal fout, en welke samenleving gaat er schuil achter de lange gewaden? In deze speciale aflevering van #weetikveel met Vincent Byloo krijg je de antwoorden.
-
Red alert in het rijk der vogels, de koekoek is in het land.
Wie niet oplet zal een ei uitbroeden, waar 11 dagen later een ongenode gast uit kruipt, een koekoek.
Andere verzetten zich tegen de indringer en kieperen de vreemde eieren uit hun nest. Ze worden daarin alsmaar gewiekster. -
De haven van Antwerpen fuseerde recent met die van Zeebrugge.
De eengemaakte haven heet nu Port of Antwerp-Bruges en wordt daarmee de grootste containerhaven van Europa.
Zeebrugge was al de grootste autohaven ter wereld. Danny Deckers had topfuncties in de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Valenciennes.
Hij introduceert je in de wondere wereld van de haven. -
Hoe is het om te leven met kanker? Freya Rowaert weet er alles over. Ze kreeg kanker toen ze 23 was en leeft intussen bijna 20 jaar met de ziekte. Ze onderging al 10 operaties. Omdat er zoveel vragen zijn rond kanker voor de patïent en zijn omgeving lanceerde ze het webplatform Klare kijk op Kanker. Ze wil zo mensen informeren, inspireren en ondersteunen door heldere info te bieden over hun ziekte en hoe je ermee omgaat.
-
Het nieuwe digitale tijdperk van de metaverse.
Welkom in een wereld van avatars, nft’s, cryptomunten, tokens, blockchains, VR-brillen en augmented reality.
Computerwetenschapper Jeroen Baert maakt je wegwijs in dit wonderlijk universum. -
Straks staan we terug op de maan. Ook Mars wordt verder verkend en de commerciële ruimtevaart is geen verre droom meer. Dat zegt Nancy Vermeulen.
Bovendien is de kans dat we alleen zijn in dit universum bijzonder klein. Sterrenkundige Katrien Kolenberg onderzoekt geluiden van sterren om deze beter te begrijpen. Dat is belangrijk bij de zoektocht naar buitenaards leven.
En Stijn Meuris vertelt over zijn fascinatie voor de James Webb-ruimtetelescoop. -
Prostitutie is niet het oudste beroep ter wereld.
Maar sinds de mens ruilhandel en geld bedacht was het wel alomtegenwoordig.
Vrouwen vonden altijd al de weg naar prostitutie, uit vrije wil of onder dwang.
Elwin Hofman is historicus aan de KU Leuven en is co-auteur van Seks Voor Geld. Een geschiedenis van de prostitutie in België. -
Teun Voeten is oorlogsfotograaf. Hij volgde als fotograaf alle grote conflicten uit de recente geschiedenis: de Golfoorlog, de genocide in Rwanda, Afghanistan, Libanon, Israël, Liberia….en hij was recent ook in Oekraïne.
Hij beleefde al veel hachelijke momenten: zo kreeg hij een kogel in zijn been tijdens de oorlog in Joegoslavië en werd hij bijna geëxecuteerd door kindsoldaten in Sierra Leone. Hij verloor al 7 collega’s journalisten tijdens hun werk als oorlogsfotograaf. -
Op de dag dat Toots 100 zou geworden zijn eert Weet Ik Veel samen met Peter De Backer, jazzrecensent bij De Standaard, de meest succesrijke en beroemdste jazzmuzikant van ons land.
Toots werkte samen met grootheden als Paul Simon, Quincy Jones
Hij maakte van de mondharmonica een volwaardig instrument en kon er wereldwijd mensen mee ontroeren. -
Kan de oorlog in Oekraïne escaleren tot een mondiaal conflict? Komt er wel een einde aan de coronapandemie?
Onze wereld lijkt steeds onveiliger te worden. Maar klopt dat wel?
Zijn er redenen tot paniek? En zijn die angsten aangeboren of aangeleerd? Kunnen we genezen van angststoornissen? En waarom komen angststoornissen dubbel zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen?
Bram Vervliet is hoofddocent psychologie aan de KU Leuven. Hij is ook de auteur van Waarom we bang zijn? - Show more