Episodes

  • Den unge kvinde stak piben i munden på kraniet og sagde: "Vil du ryge Hr. Mads?"

    Alle lo, men pludselig forstummede latteren og med ét var rædslen malet i ansigtet på dem alle, for det afpillede menneskekranium begyndte faktisk at ryge...

    Lerkenfeldt gods er gammelt som tiden selv og det udmærker sig ved at det i høj grad har tilhørt ikke adelige familier.

    Således var det ejet af Niels Clemmentsen, en ufri mand som nåede de højeste embeder i kongeriget, men måtte se det hele blive taget fra ham af en misundelig adel i rigsrådet.

    Velkommen til Lerkenfeldt.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Ladefogeden rettede med dirrende hænder muskedonneren mod kvinden som nærmest svævede hen over gårdspladsen imod ham. Han trykkede på aftrækkeren – ”klik”.

    Han ladede skydevåbnet endnu en gang og trykkede af mod kvinden, som nu var kommet endnu tættere på den bange mand – ”klik”. I ren panik smed han muskedonneren imod kvinden, som nu ikke længere var at se. Hun var forduftet som dug for solen.


    Sønderskov Herregård har lagt mure til alt fra hekseprocessor til storsvindlende adelsmænd og i området omkring den gamle bygning, vælter oldtiden op af jorden. Ikke bare som de største guldskatte i Danmarkshistorien, men også genstanden som måske kan ændre selvsamme Danmarkshistorie for altid.

    Velkommen til Sønderskov Herregård!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Hun bøjer sig ned over dig og med isnende kulde, ånder hun dig langsom i ansigtet mens hun stirrer på dig, med sine døde øjne. Du mærker uroen i rummet og vender dig om på den anden side. Men jomfru Katrine følger med. Hun strækker sig bare længere og ånder på dig med sin kulde fra den anden side. De isblå øjne holder et fast blik på dig og hele rummet emmer af kulde og ubehag.

     

    Bratskov Herregård i det smukke Nordjylland nær ved Jammerbugten har mange år på bagen, faktisk så mange at man ganske enkelt ikke ved hvor gammelt det er.

    I over 300 år sad den sammen familie som herrefolk på stedet indtil det i 1500-tallet kom på nye, men velkendte adelsslægters hænder.

    Herregården har set lidt af hvert og med en historie der indeholder alt lige fra dygtige landmænd, henover driftige bygherrer, til ulykkelige indespærret kvinder med hekseanklager hængende over hovedet, så skriver Bratskov Herregård sig ind i Danmarkshistorien, som en af vores absolutte perler.

    Velkommen til Bratskov Herrergård.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Der burde ikke være nogen på det gamle slot. Alle museumsgæsterne var for længst gået og vagten havde tjekket alle rummene, så hvordan pokker kunne han høre gråd inden fra det gamle tårnværelse.

    Langsomt åbnede han døren og nu så han at der over ved den gamle buldrende pejs, som ikke havde været tændt i årevis, sad en kvinde med ryggen til ham og børstede sit lange hår.

    ”Slottet er lukket, du kan ikke være her og hvordan har de fået tændt op i pejsen?” sagde kustoden med en let bævrende stemme. Kvinden fortsatte med at græde og børste håret, som om hun ikke havde hørt ham. Han gik et skridt nærmere og nu frøs hans blod til is, for han kunne se flammerne i pejsen igennem den grædende kvinde…


    Sønderborg Slot er måske et af Danmarks mest konfliktfylde slotte, da det siden tidernes morgen har ligget på det evigt omdiskuteret grænse til Tyskland. Valdemar Den Store byggede det. Christian d. 2 sad til fange der og Dronning Dorothea elskede det. Jo den gamle kolos har en del historier at berette. Så læn dig tilbage med Den Hvide Dame når vi slår dørene op til Sønderborg Slot.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Den unge pige vågnede med følelsen af, at hun ikke var alene i soveværelset. Hun blinkede lidt med øjnene og da pupillerne havde vænnet sig til mørket, så hun nu at hendes først antaget følelse var rigtig. For lige ved siden af sengen stod en høj kvinde iført en gammeldags pibekrave med ryggen til hende. Hun hævede højre arm op over hovedet og den unge pige kunne nu se at hun havde en lang kniv i hånden og i næste nu farede den nedad med rasende fart i et dræbende hug.

    Sæbygård i det smukke Vendsyssel, blev i første omgang kendt som Stygge Krumpens lysthus, hvor han fornøjede sig med alt det en kirkens mand ellers har givet afkald på.

    Men som tiderne gik, fik den gamle herregård en hel del prominente ejere, mange af dem havde titlen ”søhelt” på deres cv.

    Men også benhårde kvinder med sans for drift og urgamle adelsfamilier har været med til at gøre Sæbygård til den historiske perle det er i dag.

    Velkommen til Sæbygård.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Stygge Krumpen smilte et anstrengt smil og nikkede til en af sine mænd som trak den unge nonne Kirsten frem i lyset fra faklerne. Hun var aldeles rædselsslagen og tårer løb ned af kinderne på hende.

     I næste nu rev hendes tilfangetager hendes kjole op i ryggen, så ryggen blev blottet.

    ”De er ingen Guds mand biskop!” råbte priorinden, forsvind herfra og lad pigen gå.

    Derefter regnede slagene ned over den unge nonne…

     

    Helt tilbage til 1250 og måske endda før, blev Dronninglund Slot opført som et nonneklostre og hed dengang Hundslund Kloster, men efter reformationen gjorde de kongelige og adlen deres indtog og snart kunne Dronninglund Slot huse alt lige fra ondskabsfulde bondeplagere, innovative herremænd og vaskeægte dronninger.

    Men når mørket falder på og alt tilsyneladende ånder fred, så høres tunge trine på trappen og en mystisk gammel dame går hvileløst rundt i de gamle klostergange.Velkommen til Dronninglund Slot.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Manden satte ragekniven til halsen og lige da han skulle til at udføre det første strøg med den skarpe kniv, fik han øje på en gammel kvinde bag ham i spejlet. Han fór sammen og vendte sig på hælene for at se hvem der var gået ind på hans værelse uden at banke på. Men da han vendte sig, var der ingen. Han ledte hele værelset igennem, men hun var væk.

    Han gik tilbage til barberingen på badeværelset, men da han satte kniven til halsen på ny stod hun der igen. Denne gang var hun bare rykket tættere på…


    Broholm Slot på det smukke Sydfyn har mere end 700 års historie at dele ud af og det gør den gamle bygning da også rundhåndet.

    Det er rockstjernerne i dansk uradel, som på skift har haft til huse på Broholm, fra Ulfeldter, henover Skeeler til Brockenhuuser og Sehestederne, som i dag sidder der på 13 generation. Der er utal af historier at tage fat på og visse af dem strækker sig helt op i nyere tid. Der er krigshelte, bygherrer, politikere, arkæologer, nazister og brobyggere at finde på Broholms lange menukort af spændene ejere.

    Velkommen til Broholm Slot!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Kammerjunkeren skreg om kap med Karenmen hans åbne mund, hvorfra hans skrig kom, var blot en invitation til flammerne om at søge videre ind i den brændende mand. Hans skrig blev til en halvkvalt rallen, da flammerne brændte sige ned igennem spiserøret og lungerne. Og tilsidst faldt han om og lå som en velklædt brændeknude på gulvet, imens flammerne fandt deres vej ud i resten af Christiansborg. Karen løb ud på slottets gang og skreg ” Det brænder, åh min Gud det brænder!”

     

    Helt tilbage fra Absalons tid, så har det været et faktum- at den som besad borgen på Slotsholmen, besad selve magten i Danmark.

    Christiansborg huser i dag det danske Folketing, men kolossen i hjertet af København har haft mange funktioner igennem tiden og har således lagt mure til kongelige bryllupper, politiske intriger og ikke mindst uforklarlige hændelser, som ingen har en fornuftig forklaring på.

    Velkommen til Christiansborg! 


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Bruden skridter op ad kirkegulvet. Det er en den største dag i hendes liv. Familie og venner knipser løs med mobiler og kameraer, for at forevige denne særlig dag. Men ingen, absolut ingen kan se den anden brud på kirkegulvet, hende som er død og som med et ulykkeligt blik i øjnene i al evighed skal følge de levende brude op til deres gom.

    Den gamle vikingeby Aros, som i dag hedder Aarhus, har haft en kirke så langt tilbage som i 900-tallet, lang tid før Danmark blev et kristent land.

    De første sten til Aarhus domkirke blev lagt helt tilbage i 1190’erne, så den oldgamle kolos har set lidt af hvert i årens løb. Stort alle de største begivenheder i vores lands historie, har den gamle domkirke kunne kigge ned på fra dets himmelhøje spir. Og når natten falder på, så vågner Aarhus’ natteliv, men det er ikke kun festglade mennesker du kan rende ind i på gaderne i byen. Fra tid til anden så stiver smilets by i en uhyggelig grimasse af skræk.

    Velkommen til Aarhus Domkirke.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Anarkisten og spøgelsesbjørnen.


    Manden skreg da torturbødlen strammede skruetvingerne en omgang mere på pinebænken.

    I næste nu lød der en kvasen efterfulgt af nogle høje ”pop” lyde. Mandens led blev hevet fra hinanden og benene sprang ud af hofteskålene på ham.

    ”Dit navn!?” skreg bødlen.

    Manden på pinebænken hostede blod op og bevægede læberne, som forsøgte han at sige noget.

    Bødlen lagde øret helt ned til den forpinte mand, så han kunne høre hans navn: ” Fawks…Guy Fawks….”

     

    I dette sidste afsnit om Tower of London, dykker vi ned i historien om The Gunpowder Treason, som udødeliggjorde en af hovedmændene Guy Fawks. Han er i dag vel nok mest et symbol på anarki og civil ulydighed.

    Men vi skal også høre om nogle af Towers sidste fanger, der bl.a. talte både nazister og gangstere.

    Og endelig får vi de hårrejsende historier om Towers torturkælder, spøgelsesbjørne og mumlende afhuggede hoveder.

    Velkommen til Tower of London.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Margaret Pole løb skrigende rundt på Tower Green imens blodet flød ud af det åbne sår. Det fejlslagne øksehug havde efterladt skulder og arm dinglende efter hende. Bødlen nåede op på siden af hende og begyndte at hugge som en sindssyg på den gamle dame som til sidst lå hakket i småstykker i en pøl af blod.

    I dette afsnit tager vi afsked med Henrik d. 8.

    Englands måske mest kendte konge fik en uværdig og sølle udgang på livet, men knap var hans lig blevet koldt, før nye uroligheder blussede op i England. Det ender med at sætte to af Englands mest ikoniske dronninger på tronen.

    Men vejen til tronen er badet i blod og menneskelig tragedie.

    Velkommen til 3. afsnit af Tower of London!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Hvem havde dog tændt lys inde i kirken? Vagten kravlede op ad en stige for at kigge ind af vinduet til St. Peter Ad Vincula. Inde i kirkerummet gik en flok mennesker klædt i tøj fra Tudor tiden og forrest gik en kutteklædt kvinde bærende på noget i armene.

    Pludselig vendte hun sig om og så direkte på vagten i vinduet, men der hvor hendes hoved skulle have været var der intet, hendes hoved holdt hun til gengæld i sine arme og vagten genkendte straks den ulykkelig Anne Boleyn der stirrede tilbage på ham.


    I dette andet afsnit af historien om Tower of London, skal vi stifte bekendtskab med Edward The Longshanks. Kongen som fik det uhyggelige tilnavn Hammer of the Scots og udvidet Tower til dets nuværende størrelse. Og så tager vi fat på historien om Tudor kongerne, som udsprang af de legendariske Rosenkrige imellem husene Lancaster og York og som til syvende og sidst, har den ikoniske og berygtede Henrik d.8 som en af de mest kendte skikkelser. Der er nok at tage fat på, så træk vejret dybt og læg hovedet på blokken, for blodet løber af de kolde sten på Tower of London.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I 1974 kl.7:31 om morgenen kom en tilfældig forbipasserende gående forbi Traitors Gate ved Tower of London. Pludselig blev han blændet af et blåt lys ude fra Themsen og ud af tågen kom en gammel pram sejlende med en flok mennesker om bord. Da han så efter en ekstra gang kunne han se at der var noget galt, for besætningen så ikke ud som man burde gøre i nyere tid. Kvinden i midten lignede umiskendeligt den halshuggede hustru til Henrik d.8. Nemlig Cathrine Howard. Men hun havde jo være død i over 400 år?

    Tower of London blev bygget af den normanniske hertug Vilhelm Erobreren i 1078 og siden har denne mægtige fæstning spredt skræk, rædsel og respekt i hele Europa.

    I denne første af tre episoder tager vi hul på hele historien om dette fascinerende sted, som har huset konger og dronninger, isbjørne og løver og flere ulykkelige skæbner end man kan tælle til i et helt liv.

    Dets murer er badet i blod og den dag i dag finder fortidens skrig vej til vores verden.

    Velkommen til Tower of London.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • ”Nådige frøken- er De… ? ” sagde kammerpigen spørgende da hun tog et skridt hen mod kvinden i sengen. Øjnene stirrede tomme og døde på kammerpigen og munden stod let åben, som skulle hun til at svare kammerpigen. Kammerpigens hjerte begyndte at banke hurtigt og taktfast i den stramt snørede kjole, og da hun lagde en hånd på kvindens pande, trak hun den forfærdet til sig igen – Kvinden var iskold…


    Siden man første gang hørte om Næsbyholm i 1388, har det gamle slot haft mange personager som ejere og blandt dem må man bare nævne Torben Oxe. Han fik en tragisk udgang på livet, efter at have medvirket til et muligt giftmord på ingen ringere end Christian d.2’s frille Dyveke.

    Men uhyrlighederne stopper ikke der, for den gamle bygning har lyde af et indemuret barn og dæmonkvinder der stirrer ind igennem ruderne om natten.

    Hold på slør og rustninger og velkommen til Næsbyholm.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Peter løb op mod det blå Værelse hvor alarmen var gået. Da det var ikke første gang alarmen gik, ja så var han forholdsvis rolig. Netop forbi Vitskøl Kloster har mange år på bagen, ja så var der mange forklaringer på hvad der kunne have udløst alarmen. Peter nåede frem til døren ind til det blå værelse og idet han tager fat i dørhåndtaget for at åbne, mærkede Peter en følelse i kroppen han aldrig havde haft før. En følelse der sagde til ham ”Gå ikke derind, hvad end du gør, så gå ikke derind….”

     

    Som en tak til Gud for sejren over Svend Grathe i slaget på Grathe hede, lod Valdemar Den Store Vitskøl Kloster opføre i 1157.

    I mange år havde cistercienserordenens munke til huse på Vitskøl og med tiden bliver Vitskøl Kloster til herregården Bjørnsholm, hvor mange dramaer har udspillet sig.

    Især blev Bjørnsholm kendt for retssagen imod Ermegaard Gyldenstierne. En dame, som ifølge mange observanter, stadig har sin gang på nutidens Vitskøl Kloster.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Men værst af alt var det når vi skulle sove. Jeg var som sagt veninde med en af Ahlefeldt-Laurvig døtrene, så jeg overnattede tit på Tranekær Slot.

    Ofte vågnede jeg ved at jeg kunne høre tunge skridt ude på gangen, som om nogen var på vej ned af den mod værelset.

    Allerede I sagntiden på Langeland taler man om Tranekær slot og Kong Tran. Men vores egne historiebøger daterer slottet helt tilbage til 1160 og måske endda også før.

    Fra Valdemar Sejr stormede slottet og samlede Danmark til i dag, er der sket mere på Tranekær end større og mere berømte slotte kan bryste sig af.

    Men det er den danske adels ubestridte rockstjerner Ahlefeldt- Laurvig, der sætter trumf på når vi taler uhyggelige, smukke, spændende, vanvittige og utrolige historier.

    Velkommen til Tranekær Slot.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Det var noget genstridigt det store gamle æbletræ, men fældes skulle det. De prøvede fra flere sider, savede lidt, huggede mere, og var påpasselig så de kunne få bugt med alle de forgrenede rødder i jorden. Pludselig gav træet efter og en del af rødderne kom til syne i jordoverfladen. Men det var ikke det eneste der kom til syne. I røddernes fangearme lå et kranie. Et lillebitte spædbarns kranie.


    Fra Erik Klippings breve i 1278 fra kongsgården Lønæburg til i dag, er der sket mangt og meget på Lønborggaard.

    Den har som sagt været kongsgård og er blevet flyttet og taget skikkelse af bispelensgård, hvor bisperne fra Ribe fra tid til anden opholdt sig.

    Og så har Lønborggaard været ejet af en af Danmarkshistoriens største svindlere, der blev landets rigeste før det hele endte så grueligt galt.

    Velkommen til Lønborgaard.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Bødlen hev sine nåle frem fra et læderetui. Det var ikke nåle til at sy med, det var kødnåle og det var den fastspændte kvinde på pinebænken der var målet. Han stak hende først i nakken og ledte efter det følelsesløse punkt, som var dér hvor djævlen havde rørt hende. Hun skreg, men det tog bødlen ikke notits af. Igen og igen stak han den sløve gamle kødnål i hende. Hun mærkede hans tunge ånde i øret da han hviskede til hende – ”Kom nu heks, jeg ved den onde har rørt dig, men hvor, hvor HVOR?!” Rugaard Gods på Djursland har ud over den mørke periode med hekseprocesser, huset nogle af landets ypperligste adelsfolk. Mænd som har været med til at forme Danmark og som, den dag i dag, har sat præg på fortiden. En fortid der giver genlyd i vores hverdag. Velkommen til Rugaard Gods.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Han lagde sig i sengen og skulle lige til at slukke lyset, da hans hjerte sank og en knude i maven begyndte at vokse. I vinduet så han en masse ansigter blive trykket mod ruden udefra haven. Deres munde bevægede sig uden lyd, som fisk på land. Alle stirrede de med døde opspilede øjne på ham, imens deres ordløse munde åbnede og lukkede sig.


    Liselund Slot på Møn har ikke mange hundrede år på bagen. Det har heller ikke en lang slægtshistorie her i landet, eller spillet den store rolle i mange af Danmarkshistoriens facetter.

    Alligevel har Liselund opnået en vigtig status i vores historie og så har slottes beboere, på ufatteligt kort tid, sat sig spor som vil give genklang i de næste mange hundrede år.

    Velkommen til Liselund Slot.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Det er sen nat og du bevæger dig op på loftet på Egeskov Slot.

    De gamle gulvbrædder knirker og jamrer under dine fødders skridt. Fuldmånes skær lyser ind på det gamle loft gennem vinduerne og det kolde hvide lys, er lige akkurat nok til, at du kan se det lille spædbarn der ligger helt stille på en pude gemt væk i et hjørne. Med bankende hjerte nærmer du dig det aparte syn, imens du undrer dig over, hvem der dog ville efterlade et lille menneske på den måde og er barnet overhovedet i live?


    Egeskov Slot på Fyn er et af de meste ikoniske slotte vi har i kongeriget Danmark. Det har ligget i sin voldgrav siden Frands Brockenhuus opførte det i 1554. Men endnu før det, så var der liv på egnen omkring den lille landsby Egeskov og dets hovedgård Egeskovgaard. Det var nemlig beboet af sørøveren Ludeke Skinkel, som under Margrethe d. 1 fandt en ny levevej.

    Fra sørøvere til krigshelte, henover kvindemordere og til eventyrer. Den fynske fæstning har lagt mure til mange personager, både dem der byggede murene og dem der går igennem dem.

    Velkommen til Egeskov Slot. 


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.