Episodes
-
Vaikka propaganda olisi läpinäkyvää ja kömpelöä, ällistyttävän usein se vaikuttaa silti. Venäjän sotapropaganda sotkee ajatuksia, vaihtaa tarinaa ja jopa viihdyttää. M&A:n uusi jakso avaa, miten alamaisten mieliä mankeloidaan ja mihin propagandan teho perustuu. Toinen hätkähdyttävä kysymyksemme kuuluu: ovatko valtiot ja valtahierarkiat levy, joka jäi puolivahingossa päälle? Arkeologit haastavat nyt yhteiskuntatieteen ja väittävät, että alkukantaiset yhteisöt olivat poliittisesti luovempia kuin tajusimmekaan.
-
M&A:n vuoden viimeinen jakso on kansan kyselytunti. Annamme vallan kuulijoille ja vastaamme suoraan kymmeneen kieroon kysymykseen. Hoidamme kansantalouden vaivoja, ja M&A-terapiaa saavat mm. verotuksen rappeuma, Baumolin tauti, keskuspankkien hengenahdistus, talousjournalismin anemia ja housun vetoketjun väliin jäänyt itsetunto.
-
Missing episodes?
-
Sähkön tuotantoyhtiöt takovat hurjia voittoja ja samaan aikaan kansalaisten sähkölaskut moninkertaistuvat. Laki edellyttää kohtuutta sähkön hintaan, mutta kukaan ei (taaskaan) tiedä mitä kohtuus tarkalleen tarkoittaa. Ovatko sähkömarkkinat hiukan rikki vai pysyvästi hajalla? Suomen sähköisin podcast M&A kertoo, mikä töpselissä nyt maksaa ja etsii toimivaa helpotusta laskujen ahdistamalle kansalaiselle.
-
Maastapoistumis- eli arvonnousuvero on poliittisen keskustelun ärtynyt näppylä, jota puolueet eri syistä puristelevat. Onko se verovimmaisten turhaa puuhailua vai sisältyykö siihen oikea moraalinen pointti? Pitääkö vero hylätä Suomen kilpailukyvyn nimissä vai onko se väärä kannuste, joka ajaa yrittäjän pois maasta? M&A-podcastin jyrkät eetikot ratkaisevat tämän ohella kysymykset (1) onko robotti sittenkin duunarin kaveri, ja (2) mikä kirja pitää juuri nyt lukea, jos haluaa todella päteä.
-
Kun seireenit houkuttelivat merenkävijä Odysseusta turmioon, tämä antoi sitoa itsensä mastoon. Rahapolitiikka toimii samoin: itsenäinen keskuspankki on köyttänyt poliitikot, ettei höveli rahanjako vie talouden laivaa kiville. Pääministeri Sanna Marin arvosteli Euroopan keskuspankkia tästä ja some leimahti. Pitääkö siis poliitikoille viedä veitsi vai vetää solmut tiukemmalle?M&A-podcast ratkaisee myös pääsykokeiden ongelman ja paljastaa paljonko porvarilla on rahaa massissa.
-
Uniper oli Fortumille kaikkien aikojen diili, josta tuli miljardien tappiot. Mutta samalla Fortum teki juuri sitä mihin sitä kannustimme. M&A-podcastin totuuskomissio kysyy ja vastaa: miksi kannusteet, energia-ala ja valtionyhtiö ovat myrkyllinen cocktail, jossa on yksi osa liikaa. Selvitämme samalla hinnalla kolme bonusmysteeriä. Oliko Nalle Wahlroos yhtään jäljillä motkottaessaan ekonomisteille inflaatiosta? Millainen on bisnesmanagerin sielunelämä? Ja mitä on hallituksen tarjoilema sotatalous?
-
M&A-podcastin kauden avaus tuo huonoja uutisia johtoportaan Tarzaneille. Tuoreen kansainvälisen tutkimuksen mukaan johtajan koulutustausta näkyy yrityksen tuloksissa, mutta ei ihan odotetulla tavalla. Bisneskoulun käynyt johtaja leikkaa kyllä itsevarmasti palkkoja, mutta pitkän jänteen tuottavuudessa tai investoinneissa hän ei ole muita taitavampi. Miten on mahdollista, että laadukkaan koulutuksen saava huippuaines ei pärjää paremmin? Onko vika kouluissa, mittareissa vai palkitsemisen logiikassa?
-
IT-hankkeet menevät usein metsään, paitsi julkiset hankkeet, jotka epäonnistuvat melkein aina. Netin tulon jälkeen tietotekniikasta on ollut enemmän riesaa käyttäjälle kuin riemua tuottavuudelle. Juhlittu tekoälykin on jäänyt lähtökuoppiin. Miksi näin on ja pystyykö IT enää uuteen tuottavuusloikkaan? Talouden ja tekniikan kauas katsova silmä M&A-podcast sanoo: kyllä. IT:n seuraava lupaus on isompi asia kuin nettiselain. Se ei maksa paljon ja se hillitsisi villinä laukkaavaa inflaatiota. Onko se liian hyvää ollakseen totta?
-
Lisää liksaa! Ja kunnolla! Inflaatio painaa päälle lujasti ja monet ammattiryhmät vaativat tuntuvia palkankorotuksia. Onko meillä käsissä pian uusi ”Sari Sairaanhoitaja”, palkkaratkaisujen ketju, joka aikanaan sekoitti työmarkkinat? Finanssikriisin jälkeen palkat irtosivat tuottavuudesta ja Suomelta meni 10 vuotta kuroa kuilua kiinni. M&A avaa, miksi tuottavuusshokista toipuminen oli niin tuskaista. Samalla paljastuu, että suurin syy työmarkkinoiden ongelmiin ei ole siellä, missä olemme kuvitelleet.
-
M&A:n ensimmäisessä livepodcastissa Anna Kontula (vas), Sini Ruohonen (kok) sekä Jari Sarasvuo saapuvat studioon keskustelemaan myside bias -ilmiöstä, eli poliittisen keskustelun kognitiivisista harhoista ja siitä, miten ne näkyvät nimenomaan suomalaisessa poliittisessa keskustelussa. Keskustelua isännöivät Mika Maliranta & Matti Apunen.
Miten vanhat ja uudet argumentit vaikuttavat tässä uudessa tilanteessa ja miten pidämme huolta siitä, että turvallisuuspoliittinen heiluriliike ei vie keskustelua ulos pragmaattisen päätöksenteon sektorilta? Mitä voimme oppia menneestä keskustelusta ja sen mahdollisista virheistä? Miten kognitiivisia harhoja (valikointiharha, keskitien harha jne.) pitäisi ja voidaan ylipäänsä taklata poliittisessa päätöksenteossa? -
Nyt sanotaan ruma sana niin kuin se on. M&A-podcast avaa suomalaisten kansallistunteen, jonka jokainen tuntee mutta harva osaa määritellä. Kysymme mistä syvä rakenteellinen harmitus tulee ja mitä tarkoitusta se palvelee. Samalla paljastamme sen vaietut sosiaaliset hyödyt.
M&A:n vieraina neurotaloustieteilijä Marja-Liisa Halko, aivotutkija Lauri Nummenmaa ja kahdeksan tavallista suomalaista, joita vituttaa. -
Stagflaation ei pitänyt olla mahdollista, ei myöskään sodan Euroopassa. Inflaatio laukkaa ja kasvua ei näy. Jos nostamme korkoja, tulee velkakriisi. Jos painamme lisää rahaa, inflaatio karkaa. Mitä siis tehdä?
M&A-podcast esittelee talouden vanhan, uuden hirviön. Stagflaatio syö pöydässämme, mutta vielä isomman laskun se voi tehdä yrityksille, jotka ovat valmiiksi velkaisia. Lisäksi kerromme, mihin Putin ja kaikki diktaattorit lopulta kompastuvat.
Lisälukemista:
Georgi Jegorov, Konstantin Sonin: Dictators and their viziers. Endogenizing the loyalty–competence trade-off. Journal of the European Economic Association October 2011 9(5): 903–930.
Belton, Catherine (suom. Ilkka Rekiaro), 2021, Putinin sisäpiirissä - Kuinka KGB valtasi Venäjän ja kääntyi länttä vastaan.
https://labore.fi/julkaisu/selvitys-kotoutumisohjelmat-ja-kielikoulutus-lisaavat-maahanmuuttaneiden-tyollisyytta -
Peliteoria on taloustiedettä ja politiikkaa yhdistävä ajattelumalli, jossa yritetään päästä vastapelaajan pään sisään – tietäen, että vastustaja miettii ja tekee parhaillaan täsmälleen samaa. M&A-podcast avaa, mitä peliteoria sanoo Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Alkoiko Venäjän ja Lännen valtamittelössä uusi erä vai kokonaan uusi peli? Mitä tarkoittavat ”uhkapiste” ja ”hullun miehen teoria” ja miten niitä käytetään?
-
Tämä jakso on taltioitu 21. helmikuuta, ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.
Taide tuottaa rahaa ja jalostaa ihmistä, sanotaan. Miksi emme siis sijoittaisi siihen enempää - vaikka huippumuodikkaaseen kryptotaiteeseen, joka käsittämättömällä tavalla leipoo tekijöistään monimiljonäärejä. Heti huutokauppaan! Jyrkät kriitikot Maliranta ja Apunen kertovat, mitä yhteistä on taidemarkkinoilla ja Hollannin 1600-luvun tulppaanikuplalla. Ja kenet soitetaan hätiin, kun minulle kovalla hinnalla myyty arvotaulu ei ollutkaan se seuraava löytämätön mestariteos? Jakson vieraana taideasiantuntija Pauliina Laitinen. -
Vallan tikapuille on tulijoita, mutta kuka valitaan johtajaksi ja millä perusteilla? Ja kun valtaan pääsee, onko väistämätöntä, että valta turmelee, kuten sanotaan. M&A-podcastin uusi jakso kertoo huonoja uutisia vallankäytöstä ja sen vaikutuksista ja antaa lopuksi psykopaattivaroituksen. Talouskeskustelun dynaaminen duo Maliranta ja Apunen esittää myös olympiakisojen lopettamista tai järkeistämistä, sekä tuomitsee valtion nuorisoa liehittelevät tietoiskut boomereitten nolona touhuiluna.
Katso lisää:
Klaas, Brian: Corruptible – Who Gets Power and How it Changes Us. 2021. Ks. myös https://www.youtube.com/watch?v=w9EazwkXfVo
Acemoglu, Daron & Robinson, James A.: The Narrow Corridor – States, Societies, and the Fate of Liberty 2020. https://www.penguinrandomhouse.com/books/555400/the-narrow-corridor-by-daron-acemoglu-and-james-a-robinson/
https://www.core-econ.org/the-economy/book/fi/text/0-3-contents.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Range:_Why_Generalists_Triumph_in_a_Specialized_World
https://www.carteinregola.it/wp-content/uploads/2015/09/Olympic-proportions-cost-and-cost-overrun-at-the-Olympics-1960-2012.pdf
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1465-7295.2011.00373.x
https://www.ebrd.com/news/2014/economic-impact-of-the-2014-sochi-winter-olympics.html
Matti Virtanen Twitterissä: @MVirtanen -
Omahyväisyysharha tai myside bias on tauti, joka esiintyy hoitona. Se ei säästä ketään ja tartuntaherkimpiä ovat kaikkein oppineimmat. Totuus jää taka-alalle, kun haemme voittoa poliittisessa debatissa ja kidutamme faktoja niin kauan, että ne taipuvat puolellemme.Talouspoliittinen M&A -podcast tarjoaa korjaussarjan omahyväisyysharhaan. Sen lisäksi kysymme, kummasta on yhteiskunnalle enemmän hyötyä, osakepelurista vai omavaraishipistä.KirjallisuuttaBarth, E., Bryson, A., & Dale-Olsen, H. (2020). Union Density Effects on Productivity and Wages. The Economic Journal,Bertrand, M., & Mullainathan, S. (2003). Enjoying the Quiet Life? Corporate Governance and Managerial Preferences. [Article]. Journal of Political Economy, 111(5), 1043-1075.Dale-Olsen, H. (2021). Do unions contribute to creative destruction? PloS one, 16(12), e0261212.Huovinen, Veikko: Viinankätkijä; kokoelmassa Mikäpä tässä. WSOY, 1969. Saari, Juho: Hyvinvointivaltio. Nyt. Talous & Yhteiskunta 04/21.Stanovich, Keith E.: The Bias that Divides Us. The Science and Politics of Myside Thinking. The MIT Press, 2021.Vikman Juha & Suojanen Sami: Paljastavat luvut: Journalismia taloudesta – mitä tilinpäätöksestä kannattaa etsiä ja johtajilta kysyä. CFG Kustannus, 2021.HS: Ekonomisti haastaa pörssin päiväkauppiaat: Heistä olisi enemmän hyötyä työttöminä työnhakijoina (@Juha Itkonen)
-
M&A-podcastin moniäänilähetys tutkailee ekonomistien uusia suosikkeja eli luonnollisia kokeita, esittelee Gurunurkka-osiossa Osmo Soininvaaran uuden kirjan 2020-luvun yhteiskuntapolitiikka ja referoi Laboren 50-vuotisjuhlien vieraiden puheita.
LISÄÄ AIHEESTA:
Jokinen, Juho (2017) Essays on Wages, Promotions and Performance Evaluations. JYVÄSKYLÄ STUDIES IN BUSINESS AND ECONOMICS 179: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7136-6
Junna, L., Moustgaard, H., Huttunen, K., & Martikainen, P. (2020). The association between unemployment and mortality: a cohort study of workplace downsizing and closure. American journal of epidemiology, 189(7), 698-707.
Huttunen, K., & Kellokumpu, J. (2016). The effect of job displacement on couples’ fertility decisions. Journal of Labor Economics, 34(2), 403-442.
Huttunen, K., Pirttilä, J., & Uusitalo, R. (2013). The employment effects of low-wage subsidies. Journal of Public Economics, 97, 49-60.
Nokso-Koivisto, Oskari & Sarvimäki, Matti & Toivanen, Otto (2019). Vaikutusarvioinnit osaksi päätöksentekoa – Miten varmistamme politiikassa, että teemme oikeita asioita. Teollisuuden palkansaajat TP ry,
Pekkala Kerr, S., Pekkarinen, T., & Uusitalo, R. (2013). School tracking and development of cognitive skills. Journal of Labor Economics, 31(3), 577-602.
Silliman, Mikko & Virtanen, Hanna (tulossa). Labor Market Returns to Vocational Secondary Education. American Economic Journal: Applied Economics
Soininvaara, Osmo (2021). 2020-luvun yhteiskuntapolitiikka. Kustannusosakeyhtiö Teos.
Stanovich, Keith E. (2021). The Bias That Divides Us. The Science and Politics of Myside Thinking. The MITT Press. -
Lapsikin tietää, että minimipalkka syö pienituloisten työmahdollisuuksia. Mutta talouden nobelisti on eri mieltä: David Card ja Alan Krueger järisyttivät aikanaan taloustiedettä väittämällä, että korkeampi minimi voi luoda uusia työpaikkoja. Menikö Nobel oikeaan osoitteeseen vai onko kyseessä ekonomistien three card trick, ovela silmänkääntötemppu?
Mika Malirannan ja Matti Apusen uusi podcast M&A jyrähtää käyntiin kuin rekan diesel ja kysyy, mihin katosivat kansainvälisen kaupan verenkierrosta punasolut - rekkakuskit. Talous laahaa, kun hurjaan kysyntäpiikkiin ei saada tavaraa.
Ja entäpä jos ”Tanssii tähtien kanssa” olisi täynnä taloustieteilijöitä? Lujasti svengaava M&A antaa vastaukset näihin kysymyksiin 19. marraskuuta alkaen.
LISÄÄ AIHEESTA:
Card, David and Krueger, Alan B.: Minimum Wages and Employment: A Case Study of the Fast-Food Industry in New Jersey and Pennsylvania
Ekaterina Jardim, Mark C. Long, Robert Plotnick, Emma van Inwegen, Jacob Vigdor, Hilary Wething: MINIMUM WAGE INCREASES AND INDIVIDUAL EMPLOYMENT TRAJECTORIES