Episodes

 • I det här avsnittet får vi lära känna Epirocs ordförande Ronnie Leten. Han är inget mindre än en legend inom svenskt näringsliv vars resa började i Atlas Copco redan 1985. Han är från Belgien och har en förkärlek för kompressorer men hunnit med att testa på det mesta. 24 år senare tog han över vd-posten i bolaget, närmare bestämt 2009 och ruvade på posten fram till 2017. Därefter tog han över som ordförande för avknoppningen och särnoteringen Epiroc (2018), men var det självklart?


  Ronnie berättar om det enorma värdeskapandet i Atlas Copco genom åren som förvandlat en investering på 10 000 kr år 1987 till hela 93 miljoner kronor idag. Dessutom får vi veta nästan allt om dagens Epiroc som i dagarna firar 6 år som självständigt bolag. Hur ser kulturen ut och hur ser man till att inte bli fat and happy när man är bäst i klassen? Vad har han lärt sig i styrelserummen hos SKF, Electrolux, Ericsson och Piab som han har användning för och står vi inför en supercykel för kopparn? Det och mycket mer i detta välfyllda avsnitt!


  Kuriosa: Ronnie är ju en belgare i ett svenskt börsbolag men faktum är att Copco i namnet Atlas Copco (som även Epiroc är sprunget ur) faktiskt kommer från ett förvärv som gjordes en gång i tiden i Belgium.


  Trevlig lyssning,

  Nicklas


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I det här avsnittet berättar Lundin Golds vd Ron Hochstein om telefonsamtalet som blev startskottet för Lundin-familjens äventyr i Ecuador. Idag ruvar bolaget på gruvan Fruta del Norte som är en av världens mest lönsamma guldgruvor med höga guldhalter och låga kostnader för utvinning.


  Lundin Gold är listat på Stockholmsbörsens storbolagslista med ett börsvärde på närmare 36 miljarder kronor och har poddens föregående gäst, Jack Lundin, som ordförande.


  Ron berättar om hur det var att bo i Ecuador, hur deras verksamhet påverkat samhället i positiv riktning, vad som drivit den senaste tidens guldpris, den stora potential som finns avseende prospektering kring nya fyndigheter och hur han ser på framtidsutsikterna för uran, en annan råvara han arbetat med under sin karriär och mycket mer.


  Sist men inte minst - hur känns det att "strike gold"?


  Delikat lyssning,

  Nicklas


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • I det här avsnittet får vi lära känna Jack Lundin som blev vd för Stockholmsbörsens tyngsta gruvbolag vid 34 års ålder. Jack är tredje generationen Lundinare och mer eller mindre född in i råvarornas värld. Han berättar mer om bolaget, om det var en självklarhet att gå i sin fars fotspår, vad det är som lockar med råvaror och huruvida han har en favoritgruva någonstans i vida världen.


  Dessutom får vi lära oss mer om drivarna bakom den senaste tidens prisrally för koppar och varför råvaran befinner sig i en sweet spot tack vare den omställning mot en mer elektrifierad värld vi ser framför oss. Jack bjuder även på ett försök till lite svenska och hur det kändes att rusa förbi Boliden i termer av börsvärde för att parkera omkring 100 miljarder kronor i börsvärde. En fin milstolpe som hans framlidne far Lukas Lundin visste skulle komma, men vad hade han sagt om det hela idag?


  Sist men inte minst några ord om Lundin Gold där han är styrelseordförande och Fruta del Norte som är en av världens mest lönsamma guldgruvor och som tillika har en speciell plats hos Jack.


  Delikat (engelsk) lyssning på dig,

  Nicklas


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Dagens gäst har arbetat med läkemedelsutveckling i över 30 år och har flertalet gånger prisats för sitt exceptionella ledarskap inom Life Science-industrin. Idag är Gunilla Osswald vd för BioArctic som är en global ledare inom forskning och behandling av neuro-degenerativa sjukdomar såsom Alzheimer, ALS och Parkinson. En tänkvärd siffra är att närmare 55 miljoner människor globalt lider av demenssjukdom och var tredje sekund insjuknar en ny person. Samtidigt anger WHO att Alzheimer och övriga demenssjukdomar är den sjunde vanligaste dödsorsaken globalt. Här vill BioArctic göra skillnad genom att förbättra livet för dessa patienter med sjukdomar i det centrala nervsystemet.


  Vi får höra vad som lockade med industrin från början och hur det kändes när det stod klart att BioArctic stod inför ett stort genombrott inom forskningen mot Alzheimer. Något som blev en världsnyhet och som också har gjort att forskningskapital åter letat sig tillbaka mot sjukdomar kopplade till hjärnan.


  Det och mycket mer i detta fullspäckade avsnitt.


  Delikat lyssning på dig,

  Nicklas


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Lär känna finansvärldens sjukampare - Kerstin Hessius. Hon har hunnit med det mesta såsom att vara ekonomijournalist, analytiker, arbetat med trading och räntemarknaden, varit vice Riksbankschef, arbetat på statens husbank Riksgälden och hunnit med att vara Stockholmsbörsens vd under IT-kraschen. Dessutom arbetade hon som vd på statliga AP3 under 18 år där hon basade över ett förvaltat kapital på en bit över 500 miljarder kronor som mest.


  Hon berättar om svensk ekonomi och stockholmsbörsen på 80-talet och framåt, avregleringar och ett land som gick från eufori till ruinens brant. Dessutom berättar hon om den något knasiga kreditregleringen som gjorde att försäkringsbolag var tvingade att köpa räntepapper från Riksgälden med sämre villkor än vad som gick att köpa på marknaden.


  Dessutom får vi veta om man verkligen kan kategorisera in centralbanksmänniskor i hökar och duvor, hur man förvaltar >500 miljarder kronor, vad som hade hänt den där gången hon prydde förstasidan på DI och hennes barn frågade "mamma vad har du nu gjort...?" och hur resonemanget gick kring IT-euforin när man ville parallellnotera Microsoft i Stockholm och ha öppet börsen 24/7.


  Delikat lyssning på dig,

  Nicklas


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I det här avsnittet får vi lära känna Gunnar Ek - en legend inom riksorganisationen Aktiespararna som varit aktiv på börsen i över 50 år och har hunnit med att besöka över 2 000 årsstämmor. Han stod på barrikaderna under Aktiespararnas storhetstid och var bland annat drivande i att stoppa Volvos Norge-affär. Dessutom berättar han mer om hans investeringsfilosofi, turbulenta stämmor och bolagsaffärer såsom Värmlands Finans och misstaget att investera i Trustor.


  Vad kännetecknar en bra stämma och vilket mervärde ger det oss aktieägare? Dessutom berättar han om landvinningar såsom när Aktiespararna fick igenom sin fråga om att börsbolag ska ha valberedningar. Sist men inte minst berättar han om varför han anser att priset på Astra var bedrövligt och kostade Sverige omkring 50 miljarder kronor.


  Delikat lyssning,

  Nicklas


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I det här avsnittet får vi lära känna techinvesteraren Sophia Bendz som dessutom investerat i Montrose by Carnegie och samtidigt blivit rådgivare till oss.


  Sophias resa började på Spotify år 2007 då hon var 24 år gammal. Spotify var vid det här laget en startup som knackade kod i en lägenhet på Riddargatan i Stockholm med några få anställda. Därifrån har bolaget växt och blivit känt över hela världen, börsnoterat på New York Stock Exchange och har ett börsvärde på över 600 miljarder svenska kronor.


  Personaloptioner i Spotify gav Sophia möjligheter till vad som senare skulle komma, närmare bestämt en karriär som affärsängel, styrelseproffs och partner på Cherry Ventures. I podden delar hon med sig av resan, lärdomar, största framgångarna och vad som krävs för att bli en affärsängel.


  Det och mycket mer!


  Delikat lyssning på dig,

  Nicklas


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I det här avsnittet får du lära känna Susanna Campbell som satt Sverige på världskartan när det kommer till impact-investeringar och grön omställning. Vi får lyssna till hur det var att bli vd för investmentbolaget Ratos som 38-åring och vad som fick henne att helt ändra spår. Bland makthavare inom techsektorn har hon beskrivits som avgörande nyckelperson för satsningar såsom Norrsken, Northvolt och H2 Green Steel.


  Tidsskriften Veckans Affärer utnämnde henne till "Näringslivets mäktigaste kvinna" 2012 och sedan hon lämnade Ratos 2016 har hon haft en aktiv karriär som styrelseproffs, där vi exempelvis finner henne i styrelserummet hos Kinnevik och Indutrade likväl som Northvolt och H2 Green Steel. Men från att ofta ha fått frågan om när hon ska "skaffa ett riktigt jobb" vid sidan om styrelsearbete så är hon nu mer operativ än på mycket länge, det via den nya storsatsningen Syre - vilket vi självklart får veta mer om.


  Delikat lyssning på dig,

  Nicklas


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I det här avsnittet får vi lära känna den forna företagsledaren och styrelseproffset Gun Nilsson. Vissa har beskrivit henne som en doldis i näringslivet men den som gör sin hemläxa inser att hon ofta återfinns i anknytning till svenska pärlor på börsen.


  Efter 20 år inom Private Equity och engagerad i fyra olika EQT-bolag tog hon klivet in i den börsnoterade världen då hon blev CFO på kökstillverkaren Nobia under finanskrisen. Därifrån blev hon CFO på Sanitec och sedermera IP-Only innan hon fick frågan om att bli vd för investmentbolaget MSAB (Melker Schörling AB).


  Dessutom är hon styrelseproffs där hon suttit i styrelsen för tillväxtundret Hexagon sedan 2008. Utöver Hexagon hittar vi henne även i styrelserna för Bonnier Group, Konecranes och Einar Mattson. Historiskt har hon även suttit i styrelsen för Hexpol, Melker Schörling AB, AAK, Capio, Absolent, Loomis och Dometic.


  Hur skapar man egentligen värde i en styrelse och vad är det som driver Gun? Det och mycket mer i detta fullspäckade avsnitt!


  Delikat lyssning på dig,

  Nicklas  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I det här avsnittet får vi lära känna investmentbolags-veteranen Ulf Hedlundh som var med och grundade investmentbolaget Svolder 1993, då 33 år gammal. Fokuset låg på små- och medelstora bolag, men vad var det som lockade med segmentet och varför ansågs investmentbolags utgöra närmast paria? 30 år senare var det dags att lämna över stafettpinnen till nuvarande vd Tomas Risbecker. I samband med det kan Ulf blicka tillbaka på ett bolag som idag är värt närmare 6,5 miljarder kronor och genererat en totalavkastning på 8 000% för aktieägarna. Den naturliga frågan är självklart vad som varit framgångsreceptet.


  Dessutom berättar han om hur man bör analysera småbolag, hur man har "is i hatten" i stormiga tider, hur man identifierar en bra företagskultur, hur man håller modet uppe i tider av underperformance, diskussionen mellan aktiv och passiv förvaltning och frågor han brinner för i syfte att stärka småspararnas ställning på marknaden.


  Delikat lyssning på dig,

  Nicklas


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I det här avsnittet får du lära känna Peter Elam Håkansson som medgrundat East Capital som 35-åring. Det är 27 år sedan och mycket har onekligen hänt sedan dess vilket inte minst gjort Peter till miljardär, men vad var det som lockade med fjärran öst en gång i tiden? Ett håll som investerare sällan blickade mot. Vi får lära oss mer om Emerging Markets (tillväxtmarknader) och Frontier Markets, dessutom berättar Peter att det inte var länge sedan Sverige ansågs vara en tillväxtmarknad.


  Vi pratar om lanseringen av Rysslandsfonden som var först ut när det begav sig och det faktum att både Asienkrisen och Rysslandskrisen då härjade. Varför var det bra att göra bolagsbesök under vintern och hur har Peter blivit färgad av den mycket dramatiska händelse som han var med om 1981 och hur ser han på Ryssland idag? Dessutom får vi höra mer om den breddning som bolaget gjort sedan dess och vilka marknader han tycker är extra intressanta just nu, såsom Turkiet, Polen, Indien och Vietnam.


  Detta och mycket mer i det här fullspäckade avsnittet.


  Delikat lyssning på dig,

  Nicklas


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I det här avsnittet får du lära känna Ann Grevelius - storbanksveteranen som efter 24 år valde att sadla om till entreprenör, styrelseproffs och affärsängel. Hon har hunnit med att göra det mesta och haft de flesta typer av placeringsmandat inom storbanksvärlden, men så kom den där dagen då det var dags att prova vingarna. Det tog sig uttryck i att hon bland annat var med och grundade sparroboten Opti för snart 10 år sedan. Vad Opti är för något och hur den tjänsten skiljer sig gentemot traditionella aktörer är något vi får lära oss mer om.


  Vi får även höra mer om några investeringar hon gjort som affärsängel, vem hon ser upp till, varför hon tycker det är viktigt med mentorskap och varför det är så pass viktigt att lyssna till hjärtat och ha roligt längs vägen.


  Sist men inte minst... vad hände egentligen när hon klev in som aktiechef i Alecta efter bankfrossan i USA och strukturerade om portföljen med innehav på ca 500 miljarder kronor?


  Delikat lyssning på dig,

  Nicklas


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I det här avsnittet får du lära känna riskkapitalisten och företagsbyggaren Harald Mix. I media omnämns han ofta som riskkapitalist och miljardär men vill egentligen hellre beskriva sig som passionerad företagsbyggare och entreprenör. Med bas i riskkapitalbolaget Altor, där han är vd, och investmentbolaget Vargas, där han är ordförande, har han siktet inställt på värdeskapande. Ett personligt mål är dessutom att sänka de globala utsläppten av växthusgaser med 1%. Ett mål som tänt gnistan för den gröna industriella revolutionen i Norrland.


  Vi får höra om hans karriär fram till idag, vikten av riskkapitalet som motor i samhällsekonomin, hur han var med och grundade Altor och sedermera Vargas och vad som skiljer dem åt. Dessutom blir det såklart en del frågor kring Carnegie som han var med och köpte från staten 2009 tillsammans med Bure och hur han ser på satsningen Montrose by Carnegie.


  Sist men inte minst pratar vi självklart om Aira, Syre, H2 Green Steel, Northvolt, styrelsearbetet i Kinnevik och mycket mer.


  Delikat lyssning på dig,

  Nicklas


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I det här avsnittet får du lära känna Henrik Mitelman som är prisbelönt ekonomijournalist och krönikör på Dagens Industri (DI). Dessutom har han lång erfarenhet från Wallenbergarnas husbank SEB där han bl.a. varit analyschef. Idag är han oberoende analytiker, rådgivare, föreläsare och obotlig optimist som reser världen över för att lägga det finansiella pusslet och förstå vad som händer i världsekonomin. Dessutom har han ett finger med i spelet i förvaltningen av kungabarnens aktieportfölj.


  Henrik berättar om hur det kommer sig att han är obotlig optimist, varför det är logiskt att vara positiv till börsen, vilken som är den mest spännande trenden just nu och hur han investerar själv. Dessutom får vi veta mer om de böcker han skrivit, såsom "Tillbaka till framgången" som släpptes ifjol, där han och hans fru reste jorden runt för att samla in solskensexempel på hur länder som gör det bättre än Sverige, faktiskt gör. Allt med frågan i åtanke - How to Make Sweden Great Again.


  Delikat lyssning på dig,

  Nicklas


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I det här avsnittet får vi lära känna Sophie Nachemson-Ekwall. Hon har varit prisbelönt ekonomijournalist, författat ett flertal böcker om exempelvis kraschen i ABB, skandalturerna i Skandia, doktorerat på bolagsstyrning och fientliga bud och forskat på social ekonomi- och finansiering. Idag arbetar hon på PwC som expert på social hållbarhet, finansiering och rapportering.


  I det här avsnittet får vi en rejäl duvning i bolagsstyrning och hur det skiljer sig från ägarstyrning. Dessutom får vi höra om dramatiska skeenden på den svenska finansmarknaden genom historien - där Sophie inte sällan befann sig mitt i stormens öga.


  Vidare får vi lära oss mer om social hållbarhet och varför allt fler företag börjar inse att långsiktighet och social hållbarhet kan leda till gott värdeskapande. För är det egentligen bolagsordningen som stipulerar bolagets syfte eller aktiebolagslagen som stipulerar vinstmaximering som är det viktigaste? Och hur kan det egentligen komma sig att så många fina bolag köpts upp av utländska investerare genom åren?


  Det och mycket mer i detta fullspäckade avsnitt.


  Delikat lyssning på dig,

  Nicklas  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I det här avsnittet får du lära känna Patrik Wahlén och hans resa bakom industrigruppen Volati som gjort honom till miljardär. Patrik och hans medgrundare Karl Perlhagen kom på idén vid 33 års ålder. Då var Patrik less på sitt jobb och var på hugget när studiekompisen Karl hörde av sig. Han hade kunnat tänka sig att göra vad som helst, hade det varit en idé om korvkiosk så hade Patrik nappat men Karl hade andra planer.


  I avsnittet får du lyssna till den här resan och vad omgivningen och inte minst corpfirmorna tänkte när två unga herrar med storslagna planer gav sig ut på förvärvsjakt. Blott 9 månader senare gjordes första förvärvet i form av Tornum och resan var igång.


  Idag är Volati listat på mid cap och har ett börsvärde strax under 9 miljarder kronor. Men hur har vägen dit sett ut? Hur kändes det att bli miljardär och vad menar han egentligen om att man bör hitta sin inre Janne Boklöv? Hur är det att arbeta som ordförande och hur ofta är han inne på kontoret egentligen? Dessutom får vi lite boktips och lyssna till hans favoritnyckeltal.


  Det och mycket mer i detta fullspäckade avsnitt!


  Delikat lyssning på dig,

  Nicklas


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I veckans avsnitt får du lära känna Ola Rollén som blev vd för Hexagon år 2000 då blott 35 år gammal. 23 år senare lämnade han över stefettpinnen till Paolo Guglielmini och fattade ordförandeklubban. Under hans tid vid rodret gav aktien en totalavkastning på +10 500% vilket motsvarar +22,5% CAGR. En resa som tog bolaget från ett börsvärde på 1,5 miljarder kronor till 300 miljarder kronor och gjorde att han flera år i rad blev utnämnd till en av världens bästa vd:ar enligt Harvard Business Review. Men vad är det som driver Ola och vilken har varit den största motgången?


  Dessutom får vi höra mer om hans investeringsbolag Greenbridge som kan komma till börsen i år och hur han ser på AI-trenden. Det och mycket mer i detta fullmatade avsnitt.


  Delikat lyssning på dig,

  Nicklas


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I det här avsnittet får vi lära känna Anders Sundström - norrbottningen som gjort det mesta. Den högsta positionen du kan ha i näringslivet är ordförande och det tyngsta uppdraget inom finans är för Sveriges största bank. Om vi blickar mot staten så ligger posten som näringsminister nära till hands. Få har haft någon av dessa poster, Anders har haft båda. Dessutom har han tackat nej till partiledarrollen i Socialdemokraterna vid två tillfällen.


  Under finanskrisen var han med och räddade Swedbank och när Northland Resources kraschade 2014 så lade han ned tusentals timmar för att snicka fram en lösning för att åter väcka malmgruvan i Kaunisvaara - något som gick hem och som idag återfinns inom Kaunis Iron.


  Dessutom är han styrelseordförande i bl.a. SkiStar och Kaunis Holding och ledamot i Europas största privata skogsägare SCA. Historisk har han hunnit vara ordförande i Swedbank och vd på Folksam - som dessutom räddade Swedbank under finanskrisen och gjorde århundradets affär.


  Psst... sist men inte minst delar han med sig av knepet för den perfekta pitepalten.


  Delikat lyssning på dig,

  Nicklas


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I det här avsnittet får du lära känna investmentbanken Carnegie och vd Tony Elofsson. Han kom in i branschen 1996 och har jobbat på Carnegie sedan början av det här årtusendet. Tony berättar nästan allt vi behöver veta om banken. Vi får lära oss mer om Carnegie, de olika affärsenheterna, var i världen banken har verksamhet och hur företagskulturen ser ut.


  Dessutom berättar Tony om vad som var framgångsreceptet till att återta tronen efter att Altor och Bure köpte banken av staten 2009. För som staten sa "Det här kommer bli den snabbaste M&A-affären någonsin, vi vill inte äga er och ni vill förmodligen inte att staten ska äga er heller".


  Dessutom får vi lyssna till förkärleken till småländska bolag, den mest minnesvärda transaktionen, noteringsklimatet just nu och huruvida man kan säga att Carnegie är en kanariefågel i den finansiella gruvan.


  Det och mycket mer i detta avsnitt.


  Delikat lyssning på dig,

  Nicklas


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I det här avsnittet får vi stifta bekantskap med Björn Jansson. Han äntrade finansbranschen 1987 och har därefter haft en imponerande karriärsresa. Kring millennieskiftet var han allt som oftast en av Sveriges bästa aktieanalytiker och media brukar använda epitet som "stjärnanalytiker" och "bankirernas bankir". Därefter var han Carnegies vd under 8 år (2015-2023).


  Dessutom är han ett vandrande uppslagsverk med stort intresse för historia. Det är bra då vi såklart vill veta mer om Carnegies historia, från slaget vid Culloden år 1746 fram till dag. Vad gör Carnegie så framgångsrika och hur gick det egentligen till när idén till Montrose by Carnegie föddes? Hur kan man bli en bättre investerare och hur läser man egentligen en aktieanalys?


  Självklart får vi även höra mer om hans bästa och sämsta affär, hur han investerar själv och det där bolagsbesöket som närmast blev som ett väckelsemöte och resulterade i stora köptummen.


  Vill du veta mer om Montrose? Skriv i så fall upp dig på väntelistan på vår hemsida (https://www.montrose.io) så får du uppdateringar från oss samt en inbjudan till att bli betatestare inom inte allt för lång framtid.


  Delikat lyssning på dig,

  Nicklas


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.