Episodes

 • Nu i högre ljudkvalitet! Den 27 december 1991 kraschar SAS-planet SK751 nära Arlanda, efter bara fyra minuter i luften. Mirakulöst nog överlever alla ombord. Men hur gick det egentligen till?

  I media pratar man snart om miraklet i Gottröra och besättningen höjs till skyarna för sitt föredömliga agerande.I P3 Dokumentären Gottrörakraschen berättar besättning och personal om minuterna som förändrade deras liv för alltid.Av: Fredrik Johnsson.År: 2008.

 • När en 8-årig pojke och en 56-årig kvinna blir knivhuggna till döds i Linköping 2004 vet ingen att utredningen ska bli den näst största i Sveriges historia. Trots både hårstrå och DNA från mördaren förblir fallet olöst i 16 år. Vändningen blir en ny metod av släktforskning.

  Pojken och kvinnan har ingen relation till varandra, de är bara två personer som råkar befinna sig på samma plats en tisdagsmorgon i Linköping. Polisen försöker ta reda på motivet bakom morden. Många teorier är i omlopp, från hämnd på pojkens familj till att det handlade om ett vansinnesdåd. Under utredningens gång blir dubbelmordet alltmer ett mysterium.Många år senare sker ett genombrott i USA när den amerikanska seriemördaren som kallats Golden state killer grips. Där har FBI använt sig av släktforskning på nätet för att ringa in gärningsmannen. Utredarna i Sverige bestämmer sig för att prova metoden även här och sommaren 2020 har de ett resultat.Medverkande:Ali Ammouri, storebror till Mohamad Ammouri.Amelia Andersdotter, arbetar på ideell förening för dataskydd (fd. EU-parlamentariker för Piratpartiet).Britt-Louise Viklund, åklagare.Camilla Larsson, yttre befäl först på plats.Henry Jansén, kriminalinspektör.Jan Staaf, kriminalkommissarie.Johan Ritzer, försvarare.Linda Kvist, släktforskare.Ulf Severin, granne.En dokumentär av: Lova Nyqvist Sköld.Producent: Jon Jordås.År: 2020.

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • FRÅN 2010. Det största människoexperimentet i Sverige äger rum när Medicinalstyrelsen vill utreda orsaken till hål i tänderna.

  1942 har 99,9 procent av Sveriges mönstrande värnpliktiga karies i tänderna. Stora hål, ända in till pulpan. Svenskarnas tandhälsa är usel. Regeringen ber därför Medicinalstyrelsen att utreda och den perfekta försöksstationen finner man i Lund, på Vipeholms sjukhus för "svårskötta obildbara sinnesslöa". Här finns slutförvaring för de värst psykiskt sjuka i landet, och man har full koll på vad de äter. Under två års tid matar man patienterna med enorma mängder socker. Forskningen sätter Sverige på den internationella forskningskartan, och resultatet blev lördagsgodis och färre hål i tänderna för den svenska befolkningen. Men det var patienterna på Vipeholm som fick betala priset.Av: Ida Lundqvist.År: 2010.

 • Natten till den 4 juni 1989 förvandlas Peking till ett blodbad. I en massaker mot den egna befolkningen krossar det styrande kommunistpartiet en spirande dröm om demokrati i Kina.

  Stridsvagnar forcerar varje hinder och med skarpladdade vapen skjuter sig armén genom folkmassor, fram till Himmelska fridens torg. Där befinner sig tusentals studenter.Dessförinnan har proteserna kommit att engagera folk över hela Kina. Bara i Peking får demonstrationerna miljontals människor att bege sig ut på gatorna.Hur många som dödades när revolten slogs ner har i alla år förblivit okänt. Men en vanlig uppskattning är att det rör sig om tusentals. Över trettio år senare är massakern nedtystad i Kina. Censuren sätter stopp för all diskussion om händelsen.Medverkande:Lei Wang ögonvittne. Lärare i Peking 1989 och granne med torget.Zhou Fengsuo ögonvittne. En av de sista studenterna att lämna torget den 4 juni.Peter Kadhammar journalist på Aftonbladet, då Expressen. Var på plats och blev ögonvittne.Staffan Sonning journalist Sveriges Radio. Var på plats.En dokumentär av: Therese Rosenvinge.Producent: Lars Truedson / Tredje Statsmakten Media.Exekutiv producent: Erik Hedtjärn.År: 2020

 • NU SOM ETT ENDA AVSNITT. Polischefen Kapten Klänning är en känd profil i kampen för jämställdhet och kvinnors rättigheter. Men bakom fasaden köper han sex och våldtar utsatta unga tjejer.

  "Fallet Kapten Klänning" är vinnare av Guldörat för Årets poddproduktion 2020.Den före detta länspolismästaren i Uppsala och rektorn för polishögskolan, Göran Lindberg, utses till framtidens man år 2000 och hyllas för sitt arbete för kvinnors rättigheter. För sitt engagemang får han smeknamnet Kapten Klänning, som han bär med stolthet. Han föreläser om vikten av etik och moral, såväl privat som i arbetslivet. Men bakom fasaden köper han sex och våldtar unga kvinnor.Många av tjejerna han köper har olika typer av självskadebeteenden och säljer sex för att få bekräftelse, dämpa ångest och för att finansiera missbruk.Genom en mordutredning får polisen upp ett spår som leder dem till den högt uppsatte polisen, som misstänks för våldtäkt. Och när han grips på väg till sexträffen med 14-åringen rubriceras det som förberedelse av grov våldtäkt mot barn.Nora, Julia och Caroline, som alla haft kontakt med Lindberg, berättar sina historier. Och poliserna som ledde spaningsarbetet tecknar bilden av en man som var beredd att gå väldigt långt för att få ha sex med unga tjejer.*Nora, Julia och Caroline heter egentligen något annat. Medverkande:Nora: Sålde sex till Lindberg när hon bodde på ett behandlingshem för att hon var självdestruktiv.Noras mamma.Alice: Noras kompis.Julia: Dåvarande 14-åringen som hade kontakt med Göran Lindberg innan han greps 2010.Caroline: Sålde sex till Lindberg under drygt två års tid, som en del av ett självskadebeteende.Jonas Trolle: Fd polisiär förundersökningsledare och gruppchef för citypolisens människohandelskommission i Stockholm.Morgan Neijnes: Fd spaningsgruppchef på citypolisens människohandelskomission i Stockholm.Anne-Marie Morhed: Fd expert åt regeringen i jämställdhetsfrågor och fd medlem i Uppsala läns jämställdhetskommitté.Susanne Bark: Journalist på Dagens Industri.Thomas Bodström: Fd justitieminister.Claes: Vittne till Kenneths fall från balkongen.Lilian Langborg: Fd kriminalinspektör.Daniel Velasco: Undersökande journalist på Ekot i Sveriges Radio.Cecilia Fredlund: Läkare som forskat på sex som självskada. Av: Ida Lundqvist.Producent: Karin Ivarsson.Ansvarig utgivare: Hanna Toll.År: 2020.

 • Unga tjejer blir ovetande utsatta för tvångsdopning. Snart är de östtyska damerna oslagbara i simtävlingarna. Men den hemliga, statligt beordrade dopningen medför att tjejernas kroppar förändras.

  Elvaåriga östtyska simmaren Catherine Menschner befinner sig mitt i den politiska kampen som pågår mellan öst- och västvärlden under kalla kriget, indragen i det största medicinska experimentet i idrottshistorien. Men det har hon själv ingen aning om.Cathrines simtränare tvingar henne och hennes lagkompisar att svälja tabletter varje träning och de måste göra det så att han ser. Det är vitaminer, svarar han om någon undrar vad de innehåller. I själva verket är det en form av anabola steroider.Snart dominerar de östtyska damerna i simtävlingarna, de vinner guld efter guld och de fastnar aldrig i dopingkontrollerna. Men deras mörka röster, kraftiga muskler och förändrade utseenden vittnar om att något är fel. Vissa av tjejernas kroppar kollapsar, vissa tvingas sluta simma och vissa börjar må psykiskt dåligt. Kommer de ansvariga att ställas till svars?I Skräckdopningen i Östtyskland får du höra vad som egentligen pågick innanför de östtyska simhallarnas dörrar.Medverkande:Catherine Menschner, som blev en del av dopningsprogrammet i Östtyskland under sin tid på simelitskolan i Dresden.Charlotta Seiler Brylla, professor i tyska vid Stockholms Universitet. Har forskat om den östtyska utlandspropagandan och skrivit boken Den beväpnade freden.Agneta Eriksson, svensk landslagsimmare 1979-1988.Lars-Eric Uneståhl, psykolog och mental tränare, bland annat för den svenska OS-truppen 1976.Arne Ljungqvist, dopningsjägare sedan 1973, bland mycket annat varit ordförande för internationella friidrottsförbundets medicinska kommitté och vice ordförande i Wada (World anti doping Agency).Steven Ungerleider, psykolog och författare till boken "Fausts gold" - Inside the east german doping machine. Har intervjuat chefsläkaren för den östtyska idrotten.Catherine Menschners röst på svenska är gjord av Kerstin Gandler. Även Dag Malmqvist och Erik Glaad har gjort röster i avsnittet.En dokumentär av: Martin Hedberg.Producent: Jon Jordås.År: 2020.

 • Sociala medier är fortfarande ganska nya när ett anonymt konto på Instagram, "Gbgsorroz", börjar hänga ut unga tjejer som "horor" och "slampor". Det leder till upplopp, misshandel och kaos.

  Dokumentär från 2015 av Tove Palén.Producent: Emma Janke.Exekutiv producent: Robert Barkman.

 • I en vinterstorm på Nordsjön 1980 välter den flytande oljeplattformen Alexander Kielland. Ombord finns 212 oljearbetare. Många dras med ner i djupet när riggen slår runt. 123 människor omkommer.

  Vågorna är upp till tio meter höga och Nordsjöns vatten är bara fem grader. Plattformen ligger 30 mil från kusten och fartyg på Nordsjön sätter kurs mot olycksplatsen.Merete Haslund fick fjorton kramar av sin pappa innan han gav sig av för att jobba på plattformen, en kram för varje dag han skulle vara borta. När hon ser om olyckan på TV känner hon i hela kroppen att hennes pappa inte har klarat sig.Medverkande:Merete Haslund, dotter till oljearbetaren Fredrik Haslund.Lisa Carlsson, korrespondent i Norge under 80-talet.Anders Helliksen, oljearbetare.Harry Vike, radiooperatör.Ola Guastad, oljearbetare.Kåre Magne Kvåle, oljearbetare.Knut Jørgen Hegle, helikopterkapten.Roger Marcusen, kranförare.Grete Vike, gift med en oljearbetare.Wigulf Schøll, dykare.Kian Reme, bror till oljearbetare.En dokumentär av: Edvard Hambro/NRK.Producent: Erik Hedtjärn.Ansvarige utgivare: Caroline Lagergren.År: 2020.

 • NU I HÖGRE LJUDKVALITET. 1997 avslöjas Sveriges dittills största ekobrott när bolaget Trustor har köpts med sina egna pengar. En historia om flödande rikedom och en kupp som än i dag delvis är en gåta.

  En brittisk lord ska med hjälp av tre svenska affärsmän blåsa nytt liv i det gamla investmentbolaget Trustor. Ägarbytet äger rum under 1997, och framgången firas under galna former. Men snart står det klart att bolaget köpts med sina egna pengar, och flera av de inblandade är försvunna.Avsnittet är från 2006. Alltid nya avsnitt varannan vecka.Av: Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson.

 • Den kristna sekten Branch Davidians belägras av beväpnade federala poliser. De misstänker att sekten samlar illegala vapen och utnyttjar barn. Efter 51 dagar uppstår en brand som slutar i katastrof.

  Det är en mulen morgon i februari 1993. Den amerikanska myndigheten ATF, som har i uppdrag att bekämpa brott som rör alkohol, tobak, vapen och sprängämnen, är på väg till den kristna sekten Branch Davidians kollektiv ute på Texas landsbygd. ATF misstänker att sekten samlar på illegala vapen. De planerar en räd för att gripa sektledaren David Koresh. Men Branch Davidians har förberett sig inför jordens undergång, och väntar på den sista striden mellan de onda och goda makterna. Och de är redo att försvara sig.Räden går inte som planerat och sektmedlemmarna skjuter mot poliserna när de upplever att de blir hotade. Flera poliser och sektmedlemmar dödas och skadas. Snart backas myndighetssidan upp av den federala polisen FBI.Sektmedlemmarna vägrar att komma ut och FBI som fruktar att sekten ska begå kollektivt självmord, dröjer sig kvar. Det uppstår en belägring som varar i 51 dagar - som livesänds över hela USA - och slutar i katastrof.Medverkande:Clive Doyle: Branch Davidian och överlevare av katastrofen i Waco. Heather Jones: Fd Branch Davidian som överlevde katastrofen i Waco som barn. David Bunds: Fd Branch Davidian. Byron Sage: FBI:s gisslanförhandlare. Peter Åkerbäck: Religionshistoriker vid Stockholms universitet.Av: Emelie Svensson. Producent: Ida Lundqvist. Ansvarig utgivare: Hanna Toll. År: 2020.

 • Den förra stora pandemin kom 2009 och dödade 31 personer i Sverige, många av dem unga och fullt friska. När befolkningen vaccinerats börjar plötsligt barn och ungdomar att somna och bete sig konstigt.

  Vaccinet mot svininfluensan framställdes fort. På bara några månader lyckas svensk sjukvård ge sprutan till över 60% av befolkningen.Men priset för att stoppa pandemin blir högt. Fler än 400 barn och unga drabbas av narkolepsi en livslång sjukdom som innebär att dagarna blir en kamp mot trötthet. Dessutom kan benen vika sig när man känner starka känslor.Sofie faller ihop när hon ser en snygg kille på andra sidan gatan. Manfred orkar inte ens öppna sina julklappar. Snart börjar en kamp mot staten för rätt till ersättning.I P3 Dokumentär Svininfluensan och vaccinets offer hör du hela berättelsen från pandemiskräck till narkolepsi.Av Ida Lundquist, från 2018.

 • 1990 är frikyrkan från Uppsala på allas läppar. Folkkära Carola har gått med och TV direktsänder deras gudstjänst trots bombhot. Men vittnesmål om hjärntvätt läcker ut. Tillslut ska grundaren själv lämna.

  Pastor Ulf Ekman kommer hem från bibelskolan i Tulsa, USA, med en vision från Gud: han ska starta en egen bibelskola i det sekulära Sverige. Bibelskolan blir snabbt den största i landet.Men kritiska röster höjs. Livets Ords idéer om att be bort sjukdomar, demoner och pastorn som får visioner och profetior direkt från Gud, upprör många.Och när avhoppare börjar vittna om vad som pågår inom församlingen, blir hela svenska folket engagerade i frågan.Medverkande:Thomas Arnroth - tidigare medlem, Livets Ord.Susanne - tidigare medlem, Livets Ord.Niclaz Erlingmark - tidigare medlem, Livets Ord.Jonatan - aktiv medlem, Livets Ord.Joakim Lundqvist - förstepastor, Livets Ord.Jan-Åke Alvarsson - professor i kulturantropologi vid Uppsala Universitet.Torbjörn Aronson - forskare vid Centrum för forskning om religion och samhälle (CRS), Uppsala Universitet.Dokumentären är gjord av Sebastian Hedlund.Producent: Gustav Asplund.Exekutiv producent: Erik Hedtjärn.Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren.År: 2020.

 • DOKUMENTÄR FRÅN 2016. Med luftballong ska tre unga svenska män bli först över Nordpolen. I stället hamnar de vilsna mitt ute på polarisen. Och dagarna blir kortare, snart är det mörkt dygnet runt.

  Den 11 juli 1897, klockan 13.50, lyfter vätgasballongen Örnen från Spetsbergen i Norge. Ombord finns tre män i moderiktiga yllekavajer. Nu ska Sverige bli först i världen att upptäcka Nordpolen - vid den här tiden okänd mark.Men saker går fel direkt. Ingen har testat farkosten inför jungfruflygningen mot Nordpolen, och det visar sig att den inte går att styra. Det sista som syns av expeditionsmedlemmarna är vinkande händer från ballongen som åker rakt upp i luften. Sedan blir det tyst.I P3 Dokumentär ger vi oss in i mysteriet som gäckade världen i över 33 år. Genom dagboksanteckningar följer vi expeditionsmedlemmarnas tröstlösa vandring över polarisen, och nystar i gåtan om varför de plötsligt dör.Medverkar gör bland andra Augustprisbelönade författaren Bea Uusma och Henrik Strindberg, släkting till expeditionsmedlemmen Nils Strindberg.Producent: Julia Lundberg. Exekutiv producent: Rosa Fernandez. År: 2016.

 • I mitten av 90-talet riktas hela Sveriges blickar mot orten Klippan i Skåne. En asylsökande man från Elfenbenskusten har knivhuggits till döds och polisen lyckas inte hitta gärningsmannen.

  Dådet sprider skräck bland flyktingar i hela Skåne, och många av dem bestämmer att de alltid skulle röra sig i grupp utomhus, för att inte utsättas för överfall. I media blir Klippan en symbol för rasism och nazism.Men inte ens när gärningsmannen grips slutar historien, tvärtom, nazismens närvaro tar ett allt hårdare grepp om orten.Medverkande:Gunnar Jakobsson, utredare på Polisen. Annika, som var tillsammans med Gerard. Alán Ali, boende i Klippan. Bert-Inge Karlsson, skolkurator. Janne Josefsson, journalist. Niklas, fd nazist. Malin, en av tjejerna i Klippans kompisgäng. Malins röst gjordes av Sara Sundberg.En dokumentär av: Sigrid Edsenius. Producent: Jon Jordås. År: 2020.

 • DOKUMENTÄR FRÅN 2010. Södra Sverige kastas in i kaos när lika mycket skog som man avverkar i hela landet på ett år blåser omkull på bara några timmar.

  SMHI i Norrköping ser hur väderstationerna på kartan slocknar en efter en. Efter stormen börjar ett nytt drama. Elnätet i södra Sverige ligger söndertrasat under plockepinnet av stormfälld skog. Oförsäkrade skogsägare ser sina livsverk krossade. I städerna kommer elen tillbaka efter bara någon dag men på landsbygden får strömavbrottet episka proportioner när folk får vänta över en månad på el till sina bostäder.En dokumentär av: Erik Hedtjärn.Exekutiv producent: Amanda Rydman.År: 2010.

 • Våren 2009 börjar husdjur försvinna i en mindre ort i Sverige. Några av husdjuren hittas senare döda under mystiska omständigheter. Invånarna misstänker att en och samma person ligger bakom.

  En natt kommer inte katten Båtsman hem. Några dagar senare får ägarna ett mystiskt brev. Det här blir början på en skräcksommar för ortens husdjursägare.Samtidigt engagerar sig allmänheten i fallet om katterna, och användare på Flashback lägger ett pussel för att ringa in gärningspersonen.Fallet blir till slut också en berättelse om rättspsykiatrin i Sverige, där påföljden innebär frihetsberövande på obestämd tid.Medverkande:Lina & Joakim, katten Båtsmans ägare.Peter Novén, polisinspektör.Eva Dahlberg, kriminalinspektör.Laura, vittne.Maria, katten Nosens ägare.Robert Beckard, åklagare.Peter Andiné, forskare och rättspsykiatier.Inläsningen av gärningsmannens röst gjordes av Lukas Orwin.En dokumentär av: Lova Nyqvist Sköld.Producent: Jon Jordås.Ansvarig utgivare: Silan Diljen.År: 2020.

 • SERIE FRÅN 2018, NU SOM ETT ENDA SUPERAVSNITT. Om knark, våld och machokultur i det som på 90-talet var Sveriges farligaste stad.

  I slutet av 90-talet är Dalarna på löpsedlar över hela landet. Flera attentat riktade mot polisen visar sig vara utförda av en tungt beväpnad ungdomsliga. Här berättar flera av Familjen-medlemmarna för första gången om tiden när de satte skräck i Borlänge.Serien är ursprungligen gjord i fem delar, men nypubliceras här som ett enda långt avsnitt.Av: Sigge Dabrowski.Producent: Rosa Fernandez.År: 2018.

 • I mars 1995 blir Tokyos tunnelbana platsen för den största terrorattacken i Japans historia. I hopp om att starta ett tredje världskrig, sprider en domedagssekt ut nervgasen sarin.

  Samtidigt som hundratusentals tunnelbanependlare stressar i morgonrusningen sitter fem män från domedagssekten Aum Shinrikyo på olika tunnelbanetåg redo att genomföra attacken.Plötsligt börjar passagerares ögon rinna, någon får svårt att andas och en annan förlorar medvetandet. På några minuter förvandlats en vanlig morgon i Tokyos tunnelbana till en plats mer lik en krigszon.Domedagssekten Aum Shinrikyo har i hemlighet spridit det kemiska vapnet saringas i hjärtat av centrala Tokyo och på varje perrong längs fem tunnelbanelinjer ligger människor skadade och döda.Och ingen förstår varför.Medverkande:Atsushi Sakahara: överlevde sarinattacken.Shizue Takahashi: änka till offer i sarinattacken.Akitoshi Hirosue: Fd medlem i sekten AUM Shinrikyo.Taro Takimoto: Advokat och överlevare i sarinattack.Shinichi Ishumatsu: Läkare på S:t Lukes Hospital, Tokyo.Anthony Tu: Professor i biokemi och molekulär bilologi på Colorado State University.Kimaki Nishida: Professor i psykologi på Rissho University Tokyo.Ian Reader: Pensionerad professor och författare i japanska och religösa studier.Rösterna som översatts från japanska lästes in av Tomoki Ikoma, Satoko Tomita och Ian MacDougall. Den svenska berättarrösten är gjord av Jon Jordås.En dokumentär av: Andreas Ståhl.Producent: David Mehr.År: 2020.

 • DOKUMENTÄR FRÅN 2016. En fuktig septembernatt i Las Vegas kör en vit Cadillac upp bredvid rapparen 2Pac flera skott senare är ett av vår tids mest mytomspunna mord ett faktum.

  P3 Dokumentär publicerar alltid helt nya avsnitt varannan vecka.En dokumentär av: Måns Mosesson.Exekutiv producent: Caroline Pouron.År: 2016.

 • Två dödliga virus sprids i Sverige. Det sker genom blodtransfusioner och mediciner framställda av blod. Många drabbas men vem ska ta på sig ansvaret?

  Historien börjar 1985 när en svensk pojke avlider i aids. Han är en av hundratals patienter som fått smittat blod som importerats från USA. Det skulle aldrig få hända igen.Men vid en rutinkontroll ett år senare upptäcks fyra nya fall. Den gemensamma nämnaren är Preconativ, en medicin gjord på svenskt blod som det statliga läkemedelsbolaget Kabi tagit fram. Nu inleds jakten på vem som gjort fel.Samtidigt sprids ett annat dödligt virus. Men det ska dröja decennier innan det upptäcks. Då har tusentals blivit smittade.En dokumentär av: Patricia Higson.Producent: Jon Jordås.År: 2020.