Episodes

  • Presidentkandidaternas visioner för USA 2025. Del 1 av 2.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Sedan Nikki Haley hoppat av Republikanernas primärval står det nu klart att presidentvalet 2024 blir en returmatch mellan sittande presidenten Joe Biden och ex-presidenten Donald Trump.

    Vad har respektive kandidat för vision för USA efter valet 2024? Hur ser deras politik ut för 2025?

    I två avsnitt nagelfar USApodden Joe Bidens och Donald Trumps respektive valkampanjer och politik. I denna första del avhandlar vi Biden, nästa vecka tar vi oss an Trump.

    Medverkande: Ginna Lindberg och Roger Wilson, USA-korrespondenter samt Sanna Torén Björling, reporter på Dagens Nyheter och tidigare USA-korrespondent.

    Programledare: Sara Stenholm

    Producent: Viktor Mattsson

    Tekniker: Rasmus Allansson

  • Nikki Haley hoppar av efter ex-presidentens storslam på supertisdagen.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    USA:s tidigare president Donald Trump vann stort på supertisdagen och utökade därmed sin redan stora ledning gentemot utmanaren Nikki Haley. Dagen efter meddelade Haley att hon hoppar av.

    Formellt plockar han hem nomineringen på partiets konvent i sommar, men givet Haleys avbräck kan vi redan nu slå fast att valet 2024 kommer stå mellan Donald Trump och Joe Biden.

    Joe Biden kunde å sin sida segla igenom Demokraternas primärval på supertisdagen. Men kritik mot hans Israelpolitik gjorde sig ändå påmind i Minnesota där många väljare proteströstade blankt.

    Vi pratar också om Mitch McConnell som meddelat att han kommer att lämna posten som Republikanernas ledare i senaten efter valet i höst.

    Medverkande: Ginna Lindberg och Roger Wilson, USA-korrespondenter för Sveriges Radio.

    Programledare: Sara Stenholm

    Producent: Viktor Mattsson

    Tekniker: Rasmus Allansson

  • Presidenten får hård kritik för sitt stöd till Israel.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    USA:s president Joe Biden vann sitt partis primärval i Michigan. Men bland väljarna i delstaten märks ett stort missnöje med hur han hanterar kriget i Gaza. Kan frågan kosta honom valet i höst?

    Samtidigt går Donald Trumps valkampanj som tåget. Efter storsegern i South Carolina och med supertisdagen snart runt hörnet är frågan om Nikki Haley har något att sätta emot.

    Vi pratar också om den konservativa konferensens CPAC som hölls i Washington i helgen och om den uppmärksammade embryodomen i Högsta domstolen i Alabama.

    Medverkande: Ginna Lindberg och Roger Wilson, USA-korrespondenter samt Kajsa Boglind, programledare P4 Världen.

    Programledare: Cecilia Khavar

    Producent: Viktor Mattsson

    Tekniker: Joakim Persson

  • Ex-presidenten rasar mot nya skadestånd i New York. Samtidigt satsar hans republikanska motståndare Nikki Haley allt på ålderskortet.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    En domare i New York har meddelat att Donald Trump ska betala drygt 3,7 miljarder svenska kronor i böter. Bakgrunden är en civilrättslig process där Trump förklarats skyldig till bedrägeri genom att bland annat ha lurat banker och investerare genom att överdriva värdet på sina tillgångar.

    Trump är sedan tidigare ålagd att betala ett enormt skadestånd till journalisten och författaren E. Jean Carrol för att förtalat henne efter en annan civilrättslig process där man slog fast att Trump utsatt henne för ett sexuellt övergrepp på 90-talet. Kommer ex-presidenten betala? Och har han råd?

    Samtidigt väntar Republikanernas viktiga primärval i South Carolina i helgen. Donald Trump spås vinna stort över Nikki Haley, men Haley lovar att hon tänker kämpa in i det sista.

    Vi kopplar också upp vår kollega Axel Kronholm för att prata om det amerikanska territoriet Guam. Militärbasen är central för USA:s närvaro i regionen.

    Medverkande: Ginna Lindberg, USA-korrespondent, Fernando Arias, programledare Konflikt i P1 och Axel Kronholm Sydostasienkorrespondent.

    Programledare: Cecilia Khavar

    Producent: Viktor Mattsson

    Tekniker: Calle Hedlund

  • Vita huset rasar efter svidande utlåtande om presidentens ålder och minne.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Den särskilde åklagarens Robert K. Hur avslutade i veckan sin utredning gällande president Bidens hantering av hemligstämplade dokument. I sin rapport slår Hur fast att det inte finns skäl för åtal men det som alla pratar om är formuleringar om Joe Bidens ålder och minne. Vita huset rasar och beskriver rapporten som politiskt motiverad och ett försök att sabotera hans återvalskampanj.

    Ginna Lindberg är på plats på Guantamo för att följa förhandlingarna som rör fyra män som är anklagade för inblandning i terrorattackerna 11 september 2001. En av männen pekas ut som arkitekten bakom terrorplanerna och processen äger rum under ett enormt säkerhetspådrag.

    Vi pratar också om Donald Trumps utspel om Nato och hans påstående att han sagt till en europeisk ledare att han rentav skulle uppmana Ryssland att attackera ett land som inte lever upp till Natos överenskommelse för försvarsutgifter.

    Medverkande: Ginna Lindberg och Roger Wilson, USA-korrespondenter för Sveriges Radio.

    Programledare: Cecilia Khavar

    Producent: Viktor Mattsson

    Tekniker: Heinz Wennin

  • Domstol slår fast: Ex-presidenten inte immun mot åtal.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    En appellationsdomstol i Washington DC har slagit fast att Donald Trump inte är immun mot det åtal som rör valet 2020 och stormningen av kongressen. Ex-presidenten har argumenterat för att presidentämbetet gav honom immunitet men domstolen håller inte med.

    Beslutet är ett tungt slag för hans försvar och nu går frågan sannolikt vidare till Högsta domstolen. Vad betyder domslutet för Donald Trumps juridiska processer?

    Samtidigt pågår en politisk debatt gällande invandring och gränsen mot Mexiko. En grupp demokrater och republikaner har med stöd av president Biden presenterat ett förslag där man finansierar ökad gränssäkerhet i kombination med ökat anslag till Ukraina och Israel.

    Men Donald Trump, som befinner sig vid sidlinjen, säger nej och hans allierade i kongressen lyssnar på honom och gör allt för att sänka uppgörelsen. Vad betyder detta för gränspolitiken? Och vad händer med Ukraina?

    Vi pratar också om Bidens vinst i primärvalet i South Carolina och om Tucker Carlsons intervju med Vladimir Putin.

    Medverkande: Ginna Lindberg och Roger Wilson, USA-korrespondenter samt Fernando Arias, programledare på Konflikt i P1.

    Programledare: Cecilia Khavar

    Producent: Viktor Mattsson

    Tekniker: Hanna Mellander

    Med ljud från: Fox News och C-SPAN.

  • Kan superstjärnan rädda Joe Bidens presidentskap?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    President Bidens återvalskampanj arbetar vidare med sin strategi för valåret 2024. Det står redan nu klart att de kommer attackera Trump med full kraft och måla ut honom som ett hot mot demokratin. Nu kommer också uppgifter om att Bidens team hoppas kunna charma Taylor Swift att ställa upp för Demokraternas sak. Kommer de att lyckas? Och vad kan Swift få för betydelse?

    Samtidigt tar de republikanska kandidaterna Nikki Haley och Donald Trump sikte på nästa viktiga primärval i South Carolina. Haley ligger långt efter Trump i mätningarna men säger gång på gång att hon inte är redo att ge upp utan kommer att kämpa vidare. Finns det en gräns för hennes kampanj?

    Vi pratar också om den dödliga attacken mot amerikansk militär i Jordanien. Tre amerikanska soldater dödades i en drönarattack i helgen och en milisgrupp med kopplingar till Iran pekas ut som skyldig. Nu hörs krigsmuller i USA och det finns en oro för att konflikten i Mellanöstern ska sprida sig.

    Medverkande: Ginna Lindberg och Roger Wilson, USA-korrespondenter för Sveriges Radio samt Johan-Mathias Sommarström, Mellanösternreporter på Ekot.

    Programledare: Cecilia Khavar

    Producent: Viktor Mattsson

    Tekniker: Tor Sigvardson

  • Ex-presidenten vann en viktig seger i New Hampshire. Hur länge kommer Nikki Haley hålla ut?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Donald Trump säkrade under tisdagsnatten ännu en viktig seger i kampen om att bli Republikanernas presidentkandidat. Efter succén i Iowa vann han New Hampshire med drygt 11 procentenheter mer i väljarstöd än utmanaren Nikki Haley.

    Flera namnkunniga utmanare har redan kastat in handduken och slutit upp bakom Trump. Men Haley verkar fast besluten att fortsätta sin kampanj trots bakslaget i New Hampshire. Hur ser hennes plan ut?

    Vi pratar också om president Joe Biden och Kamala Harris tal där de målade upp abortfrågan som den mest centrala frågan för valet 2024. De har därmed bestämt sig för en konfrontativ valkampanj riktad mot Donald Trump. Kommer det att fungera?

    Medverkande: Ginna Lindberg och Roger Wilson, USA-korrespondenter på plats i New Hampshire samt Cecilia Khavar, tidigare USA-korrespondent för Sveriges Radio.

    Programledare: Sara Stenholm

    Producent: Viktor Mattsson

    Tekniker: Brady Juvier

  • Efter succén i Iowa väntar en betydligt tuffare delstat: New Hampshire.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    USA:s tidigare president Donald Trump vann 51 procent av rösterna i Republikanernas primärval i Iowa. Han slog därmed Ron DeSantis, Nikki Haley och resten med massiv marginal.

    Nu ställs Trump inför en större utmaning när han ska ta sig an New Hampshire. Där är väljarna inte lika förtjusta i honom som de är i Iowa. Kan Nikki Haley eller Ron DeSantis komma i kapp?

    USApodden denna vecka om Donald Trumps promenadseger i Iowa och elddop i New Hampshire.

    Medverkande: Ginna Lindberg och Roger Wilson, USA-korrespondenter

    Programledare: Sara Stenholm

    Producent: Viktor Mattsson

    Tekniker: Calle Hedlund

  • Extrapodd. Ex-presidenten vann stort i första nomineringsvalet.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    USA:s tidigare president vann Republikanernas nomineringsval i Iowa med över hälften av rösterna. Trump får därmed en väldigt stark start på primärvalssäsongen som syftar till att utse partiets presidentkandidat 2024.

    Ron DeSantis hamnade på andraplats med drygt 21 procent av rösterna tätt följd av Nikki Haley som fick strax över 19 procent av väljarstödet. Vivek Ramaswamy meddelade under natten att han avslutar sin kampanj.

    Innebär detta att Trump redan säkrat nomineringen? USApodden ger dig det senaste från Iowa.

    Medverkande: Ginna Lindberg, USA-korrespondent på plats i Des Moines.

    Programledare: Sara Stenholm

    Producent: Viktor Mattsson

    Producent: Calle Hedlund

  • Presidentens nya strategi för 2024: angrepp.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I ett uppmärksammat tal på årsdagen av stormningen av kongressen gick Joe Biden till hårt angrepp mot sin företrädare Donald Trump. Från att tidigare ha undvikit att nämna honom vid namn tycks Biden nu ha bestämt sig för att göra valet 2024 till en folkomröstning om ex-presidenten.

    Trump hoppas på immunitet

    Donald Trump fortsätter sin dragkamp med det amerikanska rättssystemet. På tisdagen framträdde han i en domstol i huvudstaden Washington för att argumentera för att han är immun mot åtal gällande hans försök att påverka valresultatet 2020 och stormningen i januari 2021.

    Samtidigt förbereder sig Republikanerna för valårets första nomineringsval i delstaten Iowa. På måndag är det skarpt läge och nu kampanjar kandidaterna frenetiskt för att knipa de sista så viktiga rösterna.

    Medverkande: Ginna Lindberg och Roger Wilson, USA-korrespondenter samt Kajsa Boglind, programledare P4 Världen.

    Programledare: Sara Stenholm

    Producent: Viktor Mattsson och Cecilia Corfitsen

  • Är det självklart att Trump tar hem nomineringen?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    2024 är här och det är dags för partierna att formellt utse sina presidentkandidater. Detta sker genom så kallade primärval på delstatsnivå där Iowa är först ur måndagen den 15 januari.

    Därefter följer övriga delstater som ett pärlband med upphaussade supertisdagen i början av mars. Vilka datum är viktigast att hålla koll på? Hur har kandidaterna förberett sig?

    Välkommen till USApodden stora guide över primärvalssäsongen 2024.

    Medverkande: Ginna Lindberg och Roger Wilson, USA-korrespondenter

    Programledare: Sara Stenholm

    Producent: Viktor Mattsson

    Tekniker: Calle Hedlund

  • Årskrönika om åtal, ålderskrämpor och Taylor Swifts politiska makt.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    2023 har på många sätt varit ett historiskt år i USA. Historiska åtal har väckts mot tidigare presidenten Donald Trump och den rekordgamla presidenten Joe Biden har meddelat att han söker en andra mandatperiod.

    Vilka var de avgörande ögonblicken under året som gått? Och hur kommer dessa händelser att påverka 2024 när USA förbereder sig för presidentval?

    Välkommen att lyssna på USApoddens årskrönika där vi bjuder på allt från ögonblicksbilder av Trump i rätten till haiku över året som passerat.

    Medverkande: Ginna Lindberg, Roger Wilson, Kajsa Boglind och Fernando Arias, nuvarande och tidigare USA-korrespondenter.

    Programledare: Sara Stenholm

    Producent: Viktor Mattsson

    Tekniker: Calle Hedlund

  • HD-beslutet kan få stora konsekvenser för valet 2024.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Högsta domstolen i delstaten Colorado har slagit fast att Trump deltagit i ett uppror mot staten i samband med stormningen 6 januari 2021, och att han därför inte får delta i Republikanernas primärval i delstaten.

    Samtidigt får Trump återigen massiv kritik för sina ordval. I en intervju samt i tal har han pratat om hur ”de förgiftar blodet i landet” vilket påminner om Adolf Hitler och hur den nationalsocialistiske diktatorn uttryckte sig i boken Mein Kampf.

    Vi pratar också om den väntade riksrätten mot Joe Biden samt Vita husets nya hållning gentemot Israel gällande kriget i Gaza. Vilken av dessa frågor plågar presidenten mest?

    Medverkande: Ginna Lindberg och Roger Wilson, USA-korrespondenter.

    Programledare: Sara Stenholm

    Producent: Viktor Mattsson

  • Republikanerna kräver något i utbyte.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I ett försök att säkra mer amerikanskt stöd reste Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj till Washington. USA:s president Joe Biden lovar att stå fast vid Ukrainas sida – men kongressen tvekar.

    Republikanernas vägrar att godkänna ett nytt stödpaket utan förhandlingar om migrationen och gränsen mot Mexiko. Kommer man nå en lösning eller kommer USA att överge Ukraina?

    Vi pratar också om Högsta domstolen som ska avgöra om Donald Trump är immun mot Jack Smiths 6 januari-åtal och om presidentsonen Hunter Biden som åtalats för skattebrott.

    Medverkande: Ginna Lindberg och Roger Wilson, USA-korrespondenter.

    Programledare: Sara Stenholm

    Producent: Viktor Mattsson

    Tekniker: Christer Tjernell

  • De republikanska kandidaterna gör sig redo för nästa fas.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Med fyra debatter i ryggen tar de republikanska presidentaspiranterna sikte på primärvalen där Iowa är först ut i januari. Därmed går valrörelsen in i nästa fas och kandidaterna växlar upp ytterligare.

    Samtidigt leder Donald Trump stort över de andra fyra. Men han ägnar mindre tid åt primärvalen och mer åt uppmärksammade uttalanden, däribland ett om att han vill vara diktator för en dag.

    Medverkande: Ginna Lindberg och Roger Wilson, Sveriges Radios USA-korrespondenter.

    Programledare: Sara Stenholm

    Producent: Viktor Mattsson

  • Fyra presidentaspiranter drabbade samman i Alabama. Vi var på plats.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Ron DeSantis, Nikki Haley, Chris Christie och Vivek Ramaswamy stod på scen när den fjärde och sista tv-sända republikanska presidentdebatten skulle hållas innan primärvalen. Donald Trump som leder stor i mätningarna valde att avstå även denna gång.

    Vilka frågor bråkades det mest om? Och tror några av kandidaterna att de faktiskt kan komma ikapp och slå Donald Trump i primärvalen? USApodden är på plats i Tuscaloosa, Alabama.

    Medverkande: Ginna Lindberg och Roger Wilson, USA-korrespondenter.

    Programledare: Sara Stenholm

    Producent: Viktor Mattsson

  • Skandalpolitikern petad i historisk omröstning.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Efter en lång rad lögner och brottsmisstankar har den republikanske kongressledamoten George Santos uteslutits från kongressen. I en historisk omröstning petades skandalpolitikern i veckan.

    Vi pratar också om kriget mellan Israel och Hamas som blivit en infekterad politisk fråga i USA, inte minst för Joe Biden och Demokraterna. Hur ska han lyckas navigera mellan partiets falanger?

    Och så blickar vi framåt mot Republikanernas sista tv-debatt innan primärvalen drar igång. Vem ligger bäst till? Och finns det ens en liten chans att någon av dem kan utmana Donald Trump?

    Medverkande: Ginna Lindberg, Sveriges Radios korrespondent i Washington samt Karin Henriksson, författare och journalist.

    Programledare: Sara Stenholm

    Producent: Viktor Mattsson

  • Demokraterna tar sikte på abortfrågan.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Sedan Högsta domstolen rev upp Roe V. Wade 2022 har tillgången till abort begränsats kraftigt i en lång rad delstater. Frågan engagerar många unga väljare och denna grupp kan mycket väl komma att vara tunga på vågen. Den stora frågan är bara om de faktiskt tänker gå och rösta.

    Vi gästas denna vecka av Sanna Torén Björling, journalist på Dagens Nyheter, som precis givit ut en ny bok om abortfrågan. Varför ville hon skriva boken och varför är frågan så explosiv i USA?

    Vi pratar också om presidentvalet i Argentina och hur Javier Mileis seger får Donald Trumps anhängare att hoppas på en repris av 2016.

    Medverkande: Ginna Lindberg och Roger Wilson, Sveriges Radios USA-korrespondenter samt Sanna Torén Björling, tidigare USA-korrespondent för Dagens Nyheter.

    Programledare: Sara Stenholm

    Producent: Viktor Mattsson

    Tekniker: Victor Ubeira

  • Nya dåliga opinionssiffror. Men vapenvilan i Gaza kan hjälpa honom.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    USA:s president Joe Biden fyllde 81 år i veckan. Lagom till födelsedagen publicerades nya opinionssiffror som visar att han skulle förlora om det vore val idag. Hur tänker han vända trenden?

    Samtidigt har en domare i Colorado slagit fast att Donald Trump varit inblandad i ett uppror i samband med stormningen av kongressen. Vad får det för konsekvenser?

    Vi pratar också om mordet på John F Kennedy som skedde för exakt 60 år sedan. Attentatet har gett upphov till en lång rad konspirationsteorier och är ett bestående sår i det amerikanska samhället.

    Medverkande: Ginna Lindberg, USA-korrespondent och Fernando Arias, programledare Konflikt.

    Programledare: Sara Stenholm

    Producent: Viktor Mattsson

    Tekniker: Calle Hedlund