Episódios
-
Nytt avsnitt av Utbildningsföretagens podd där Johan Winsborn, kvalitets- och auktorisationsansvarig, och Per Hammar, branschchef, tittar tillbaka på månaden som gått.
Du får höra om Utbildningsföretagens medverkan i Learning Conference den 18-19 september i Stockholm och om när Myndigheten För Yrkeshögskolan firade 15 år. Per kommenterar höstbudgeten och regeringens satsningar på yrkesutbildning för vuxna. Vi pratar också vidare om AI och EdTech och berättar mer detaljer om den årliga kvalitetskonferens den 7 november samt styrelsens kommande studiebesök i Nederländerna.
Medverkande: Per Hammar och Johan Winsborn.
-
Utbildningsföretagens podd är tillbaka efter sommaruppehållet med det första avsnittet för hösten 2024. Johan Winsborn, kvalitets- och auktorisationsansvarig, och Per Hammar, branschchef, reflekterar över sommaren och inledningen av hösten.
Du får höra om det senaste inom yrkeshögskolan, där nya yrkesutbildningar har rivstartat över landet och utmaningar kopplade till arbetslivets medfinansiering och praktikplatser. Vi pratar också om arbetsmarknadspolitiken och regeringens beslut att återigen satsa på Arbetsförmedlingens egen verksamhet istället för upphandlade tjänster.
Podden lyfter också vikten av AI och EdTech för utbildningssektorn och den 7 november håller Utbildningsföretagen sin årliga kvalitetskonferens, i år på just detta tema och dessutom i ett samarrangemang med Swedish Edtech Industry.
Dessutom berättas om det fortsatta arbetet med att driva förslaget om kompetensavdrag för företagsutbildningar, som lanserades under Almedalsveckan 2024.
Medverkande: Per Hammar och Johan Winsborn.
-
Estão a faltar episódios?
-
Utbildningsföretagens podd är tillbaka i ett nytt format för ett nytt år. I 12 avsnitt under 2024 kan du följa Utbildningsföretagens arbete genom återblickar på månaden som gått.
I årets sjätte avsnitt reflekterar Johan Winsborn och Per Hammar över Almedalsveckan 2024 tillsammans med Christer Hammar, styrelseordförande för Utbildningsföretagen.
De pratar om de största trenderna i år – AI och digitalisering, den gröna omställningen och kompetensfrågor – samt hur årets vecka i Almedalen kändes mindre kommersiell och mer fokuserad på politik och samtal om Sveriges framtid.
En stor del av diskussionen kretsar kring vikten av kompetensutveckling och hur utbildningsföretag kan bidra till att fylla kompetensgapet på arbetsmarknaden.
Medverkande: Christer Hammar, Per Hammar och Johan Winsborn.
-
Utbildningsföretagens podd är tillbaka i ett nytt format för ett nytt år. I 12 avsnitt under 2024 kan du följa Utbildningsföretagens arbete genom återblickar på månaden som gått.
I årets femte avsnitt diskuterar Per Hammar och Johan Winsborn de viktigaste händelserna från maj månad med fokus på den årliga branschdagen – årets höjdpunkt i utbildningsbranschen – där flera heta branschfrågor togs upp med statssekreterare från Utbildningsdepartementet och Arbetsmarknadsdepartementet samt generaldirektörer från Arbetsförmedlingen och Myndigheten för yrkeshögskolan.
I samband med branschdagen lanserades också ett nytt förslag om kompetensavdrag som Utbildningsföretagen tillsammans med Almega driver gentemot politiken för att stimulera företagens investeringar i kompetensutveckling.
Vi får också höra om förändringar i kvalitetsauktorisationen, där nya krav har införts för att ytterligare höja kvalitetsstandarden hos medlemsföretagen.
Per och Johan avslutar med att blicka framåt mot Almedalsveckan och de seminarier som Utbildningsföretagen planerar där.
Medverkande: Per Hammar och Johan Winsborn.
-
Utbildningsföretagens podd är tillbaka i ett nytt format för ett nytt år. I 12 avsnitt under 2024 kan du följa Utbildningsföretagens arbete genom återblickar på månaden som gått.
I årets fjärde avsnitt diskuterar Per Hammar och Johan Winsborn senaste händelserna från april månad inom yrkeshögskolan, vuxenutbildningen, arbetsmarknadsutbildningar och personalutbildningar. Per redogör för Stockholms stads beslut om att öka andelen kommunalt driven vuxenutbildning från 20% till 40% upp och de potentiella effekterna av detta.
Dessutom diskuteras den nya nationella yrkesutbildningen på gymnasial nivå, där 38 nya utbildningsprogram planeras starta till hösten för 800 studerande.
Och så diskuteras effektiviteten av arbetsförmedlingens insatser för arbetsmarknadsutbildningar och nödvändigheten av förberedande utbildningar för att stärka de långtidsarbetslösas chanser på arbetsmarknaden.
Medverkande: Per Hammar och Johan Winsborn. -
Utbildningsföretagens podd är tillbaka i ett nytt format för ett nytt år. I 12 avsnitt under 2024 kan du följa Utbildningsföretagens arbete genom återblickar på månaden som gått. I årets tredje avsnitt av Utbildningsföretagens podd lyfter Per Hammar och Johan Winsborn nyheter och händelser från mars inom yrkeshögskolan, vuxenutbildningen, arbetsmarknadsutbildningar och personalutbildningar.
Vi diskuterar bland annat ett genomfört webbinarium om AI och dess inverkan på utbildningssektorn och hur ansökningarna att få bedriva Nationell yrkesutbildning har överträffat förväntningarna. Naturligtvis diskuteras även de senaste turerna i Göteborg om beslutet att återta svenska för invandrare (SFI) i kommunal regi.
Per redogör för besök på yrkesutbildningar i Dalarna tillsammans med riksdagsledamöter från "Dalabänken" och uppmanar de som vill ha besök av honom och riksdagsledamöter framöver att höra av sig, medan Johan uppmanar lyssnarna att svara på remissen om kompetenssäkringsringsgrader som syftar till att förbättra och standardisera hanteringen av kompetensbevis.
Medverkande: Per Hammar och Johan Winsborn. -
Utbildningsföretagens podd är tillbaka i ett nytt format för ett nytt år. I 12 avsnitt under 2024 kan du följa Utbildningsföretagens arbete genom återblickar på månaden som gått. I nya avsnittet av Utbildningsföretagens podd belyser Per Hammar och Johan Winsborn nyheter och händelser från februari inom yrkeshögskolan, vuxenutbildningen, arbetsmarknadsutbildningar och personalutbildningar. Avsnittet dyker djupt in i "Piloten", en ny utbildningsmodell på gymnasial nivå inom yrkeshögskolan och diskuterar den omfattande yrkesvuxutredningen som presenterades i februari. Diskussionen tar också upp den kommunala vuxenutbildningens framtid, särskilt med avseende på Göteborgs stads beslut att återta svenska för invandrare i egen regi. Dessutom diskuteras nya utvecklingar kring upphandlingar i Stockholm och en innovativ arbetsmarknadsutbildning i IT som erbjuds av Arbetsförmedlingen. Vidare tas ett intressant initiativ om kompetensavdrag upp, vilket har potential att revolutionera företagens satsningar på personalutbildning. Avsnittet avrundas med en diskussion om Utbildningsföretagens kvalitetsauktorisation och så bjuds lyssnarna in att medverka på webbinariet om AI och framtidens utbildningar med professor Fredrik Heintz den 27 mars: Länk till anmälan. Medverkande: Per Hammar och Johan Winsborn.
-
Utbildningsföretagens podd är tillbaka i ett nytt format för ett nytt år. I 12 avsnitt under 2024 kan du följa Utbildningsföretagens arbete genom återblickar på månaden som gått. I årets första avsnitt lyfter Per Hammar och Johan Winsborn bland annat tilldelningen inom yrkeshögskolan och den pilot för yrkeshögskoleutbildningar på gymnasial nivå som planeras för fullt. Inom den kommunala vuxenutbildningen diskuteras de pågående upphandlingarna i Sveriges stora kommuner med fokus på Stockholmsupphandlingen och i Arbetsförmedlingens nya regleringsbrev hittas en kryptisk nyhet. Per redogör för sitt möte med utbildningsministerns nya statssekreterare Katarina Lundahl, kommenterar utnämningen av Arbetsförmedlingens nya generaldirektör Maria Hemström Hemmingsson och gräver lite i några rapporter om personalutbildning och produktivitet på arbetsmarknaden. Medverkande: Per Hammar och Johan Winsborn.
-
I detta avsnitt av Utbildningsföretagens podd pratar vi om kvalitet i upphandling av vuxenutbildning tillsammans med Sveriges tre största kommuner.
Från Stockholm har vi med oss Anna Sundin som är verksamhetschef inom vuxenutbildningen; från Göteborg medverkar Andreas Lökholm som är förvaltningsdirektör för Arbetsmarknads- och Vuxenutbildningsförvaltningen och från Malmö har vi Jonas Svensson som är utbildningschef för vuxenutbildningen. Tillsammans pratar vi om vad kvalitet i vuxenutbildningen egentligen är, och hur kommuner och leverantörer kan samverka för bästa möjliga kvalitet i upphandlad vuxenutbildning.
-
Arbetsförmedlingen vidareutvecklar matchningstjänsterna och i vår startar en ny tjänst: Rusta och matcha 2.
Hur har reformen av Arbetsförmedlingen gått så här långt? Vad är erfarenheterna från tidigare matchningstjänster? Och vad är förhoppningarna inför Rusta och matcha 2?
Detta och mer pratar Johan Winsborn om med Petter Carolusson, chef arbetsmarknadstjänster på Arbetsförmedlingens inköpsavdelning, och Maria Mattsson Mähl, grundare och VD på matchningsföretaget AlphaCE.
PS. Du har väl inte missat att Utbildningsföretagen har en kvalitetsauktorisation för matchningsföretag? Läs mer på vår hemsida. DS
-
Kvalitet är inte ett entydigt begrepp och särskilt komplicerat blir det när man pratar om kvalitet av tjänster, som till exempel kvalitet i vuxenutbildning. Vad är det? Vad är det man mäter? Hur formas kvalitet i vuxenutbildning? Det och mycket annat samtalar Johan Winsborn om med Johanna Mufic från Linköpings universitet utifrån hennes avhandling "Kvalitetsproblem" i svensk vuxenutbildning.
-
I oktober börjar det nya LAS-avtalet att gälla. Samtidigt lanseras också omställningsstudiestödet – en reform som innebär att den som redan befinner sig i arbetslivet nu kan få studiestöd för att vidareutbilda sig. Men hur kommer omställningsstudiestödet att fungera? Och vem kan ta del av det? Det och många andra frågor diskuterar Johan Winsborn med Caroline Söder från TSL och Carina Lindfelt från Svenskt Näringsliv.
-
Efter att ha pratat med partiernas arbetsmarknadspolitiska talespersoner inför valet 2022 är det dags för Johan Winsborn att be Utbildningsföretagens Fredric Skälstad och Jonas Jegers att kommentera och analysera politikernas svar samt gräva ned sig ytterligare i frågor som "Vad behöver göras med Arbetsförmedlingen?", "Varför behöver vi ett kompetensavdrag?" och "Är utbildningsbranschen redo för omställningsstudiestödet?"
-
I Utbildningsföretagens valspecial ställer vi fyra frågor till våra politiker: Vilka är partiets vallöften när det gäller arbetsmarknadspolitiken? Hur ser man på reformeringen av Arbetsförmedlingen? Vad tycker man om det nya LAS-avtalet och omställningsstudiestödet? Och behövs det ett kompetensavdrag för företag som vill satsa på kompetensutveckling för sina anställda? I detta avsnitt får vi reda på hur Kristdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Michael Anefur svarar på frågorna.
-
I Utbildningsföretagens valspecial har turen kommit till Sverigedemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Magnus Persson. Vilka är partiets vallöften när det gäller arbetsmarknadspolitiken? Hur ser man på reformeringen av Arbetsförmedlingen? Vad tycker man om det nya LAS-avtalet och omställningsstudiestödet? Och behövs det ett kompetensavdrag för företag som vill satsa på kompetensutveckling för sina anställda?
-
I Utbildningsföretagens valspecial är det dags för Vänsterpartiets Ciczie Weidby att svara på Johan Winsborns frågor om arbetsmarknadspolitiken. Vilka är Vänsterpartiets vallöften när det gäller arbetsmarknadspolitiken. Och hur ser man på reformeringen av Arbetsförmedlingen? Vad tycker man om det nya LAS-avtalet och omställningsstudiestödet? Behövs det ett kompetensavdrag för företag som vill satsa på kompetensutveckling för sina anställda?
-
I Utbildningsföretagens valspecial har turen kommit till Liberalernas arbetsmarknadspolitiska talesperson Roger Haddad. Johan Winsborn frågar vilka som är partiets vallöften när det gäller arbetsmarknadspolitiken. Och hur ser man på reformeringen av Arbetsförmedlingen? Vad tycker man om det nya LAS-avtalet och omställningsstudiestödet? Behövs det ett kompetensavdrag för företag som vill satsa på kompetensutveckling för sina anställda?
-
I Utbildningsföretagens valspecial ställer Johan Winsborn frågor om arbetsmarknadspolitiken till våra politiker. Vilka är partiernas vallöften när det gäller arbetsmarknadspolitiken? Hur ser man på reformeringen av Arbetsförmedlingen? Vad tycker man om det nya LAS-avtalet och omställningsstudiestödet? Behövs det ett kompetensavdrag för företag som vill satsa på kompetensutveckling för sina anställda? Först ut att svara på dessa frågor är Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Alireza Akhondi.
-
Utbildningsföretagens Almedalsspecial. Tillsammans med Utbildningsföretagens branschchef Fredric Skälstad och vår näringpolitiska expert Jonas Jegers diskuterar Johan Winsborn intrycken från årets politikervecka i Almedalen med fokus på kompetensförsörjning, omställningsstudiestödet och yrkeshögskola.
-
För tre år sedan inleddes reformeringen av Arbetsförmedlingen med målet att få fler människor i jobb. Huvudansvaret över matchningsuppdraget överläts då på fristående aktörer. Men hur har det gått? Vad fungerar bra och vad behöver bli bättre?
I detta avsnitt av Utbildningsföretagens podd diskuterar Johan Winsborns Almegas nya rapport om Arbetsförmedlingen med Jonas Jegers, författaren till rapporten och näringspolitisk expert på Utbildningsföretagen, Josef Nagy, affärsområdeschef på Montico samt Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar.
- Mostrar mais