Países Baixos – Podcasts populares
-
Een Nederlands meisje van 22 dat kampbewaakster wordt in Auschwitz. En ze is niet de enige. Wat hebben deze vrouwen gedaan, wat vertelden ze hun kinderen en hoe kijken de slachtoffers van nu naar de daders van toen?
25.000 Nederlanders zijn in de Tweede Wereldoorlog bij de Waffen SS. 24 worden bewaker van vernietigingskamp Auschwitz. Onder hen zijn negen vrouwen. Wie waren die vrouwen? Waarom gingen ze naar Auschwitz? En wat hebben ze daar gedaan? In de podcastserie ‘De Nederlandse bewaaksters van Auschwitz’ van AVROTROS en NPO Radio 1 gaan historisch onderzoeker Stijn Reurs en EenVandaag-verslaggever Harm van Atteveld op zoek naar het verhaal achter de namen die opduiken uit het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging in Den Haag.
De vrouwen om wie het gaat blijken allemaal overleden, maar van enkele van deze vrouwen speuren de podcastmakers de kinderen op. Wat weten zij over het verleden van hun moeder? En hoe oordelen zij over het verleden van hun moeder? De gesprekken met de nazaten van de voormalige Aufseherinnen, de zoektocht van Reurs en Van Atteveld, het levensverhaal van de bewaaksters én de verhalen van de overlevenden van Auschwitz nemen de luisteraar mee naar een duister verleden dat doorwerkt tot de dag van vandaag.
Research, redactie, productie en presentatie: Harm van Atteveld en Stijn Reurs
Montage, sound design en redactionele adviezen: Alex van der Lugt
Vertelstem: Chiara Tissen
Additionele redactie: Anne Hurenkamp
Productie en coördinatie: Wibo Dijksma
Eindredactie AVROTROS / NPO Radio 1: Bas Altena
-
Maarten van Rossem en Tom Jessen geven hun kijk op het nieuws en de actualiteit.
Ook wisselende onderwerpen uit de geschiedenis komen voorbij.
Reageren op de podcast?
Mail naar [email protected].
✉️ Meld je aan voor de nieuwsbrief: https://bit.ly/3vtTqqW
Geproduceerd voor Streamy Media.
Kijk voor meer info op streamy.audio. -
Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk gaan onder leiding van Hugo Reitsma op zoek naar de nieuwe wereldorde.
-
Podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Journalist David Boogerd en theoloog Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten.
📱 Volg @DeOngelooflijke ook op Instagram (http://www.instagram.com/deongelooflijke/) -
Dat Fake news een moderne uitvinding is, is fake news. Sterker nog: na een beetje onderzoek, kom je er snel achter dat dit fenomeen zo oud is als de weg naar Rome. Was Moeder Theresa wel zo’n lieverdje? En hoelang was Martin Luther King eigenlijk koning?
In Geschiedenis Inside gaan Gijs van Engelen en Thomas van Luyn met terugwerkende kracht op fake news-jacht om zo samen Nederland te behoeden voor historische leugens. Elke week staat één historisch figuur centraal. Hun levensverhaal wordt verteld, aan de hand van alles wat mensen op straat over hem of haar denken te weten. Kloppen de algemeen bekende verhalen wel, of zat het toch allemaal net iets anders?
Geproduceerd door Tonny Media.
Credits:
Redactie: Jette van WijngaardenAudiovormgeving: Raymond van de LaarArtwork: Geeske BoudesteinHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
De wereld verandert in rap tempo: we voelen de gevolgen van klimaatverandering, er woedt een oorlog in Europa en de koopkracht is historisch gedaald. Om die nieuwe wereld beter te begrijpen praten Pieter Klok, Sheila Sitalsing, Esma Linnemann, Gijs Groenteman en de specialisten van de redactie je dagelijks in 20 tot 30 minuten bij. Op vrijdag luister je naar een langere aflevering, waarin we terugblikken op de politieke week.
-
Vanaf 2025 zijn de dossiers openbaar van meer dan vierhonderdduizend Nederlanders die na de Tweede Wereldoorlog verdacht werden van collaboratie. Ruim een kwart daarvan kreeg een straf opgelegd. Het is een archief vol pijnlijke oorlogsverhalen die vaak uit schaamte diep zijn weggestopt. En nu zijn die verhalen van iedereen.
In het tweede seizoen van FOUT gaat historicus Rick Blom met afwisselend Anne Marthe van der Bles en Inez Schelfhout van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum in gesprek met nabestaanden van ‘foute’ Nederlanders. Welke impact heeft de openbaarmaking op hen?
Dit seizoen is het vervolg op een serie gesprekken die Rick Blom en historicus Tijmen Dokter voerden met kinderen van Nederlanders die aan de zijde van de bezetter stonden. Hun ouders waren lid van de NSB, de SS of stelden zich op een andere manier in dienst van de Duitsers. Waarom maakten hun ouders die keuze? En hoe verhielden zij zich daar als kind toe?
Vind je dit een interessante podcast? Doe dan een donatie op petjeaf.com/fout en help ons met het maken van nieuwe afleveringen en het delen van deze bijzondere verhalen.
Over de makers:
Rick Blom (1965) is journalist en historicus. Hij schreef onder meer het boek ‘Vader zat bij de SS, gesprekken met kinderen van Nederlandse SS’ers’. De Engelstalige editie van zijn boek ‘Champagne in Sarajevo, Meelsoep aan de Marne’ behaalde zilver bij de toonaangevende Britse Military History Awards en brons bij de Amerikaanse Foreword Indies Book of the Year Award.
Anne Marthe van der Bles (1989) is sociaal psycholoog en beleidsonderzoeker/-adviseur bij ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. Zij heeft onder andere onderzoek gedaan naar de doorwerking van een familiegeschiedenis van collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog op kinderen en kleinkinderen van (vermeende) collaborateurs.
Inez Schelfhout (1984) is Klinisch psycholoog en Psychotherapeut bij ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, gespecialiseerd in intergenerationeel trauma en zorg voor oorlogsgetroffenen. Naast haar werk als behandelaar, werkt ze aan het vergroten van de kennisontwikkeling en het bewustzijn in de samenleving rondom intergenerationele doorwerking van trauma na oorlog.
Tijmen Dokter (1993) is theatermaker en publiekshistoricus. De Tweede Wereldoorlog is zijn grote fascinatie. Tijmen maakte de podcast 'Radio Oranje' waarin de hele oorlog maand voor maand wordt besproken, en met zijn solovoorstelling 'Mijn Strijd' stond hij in de finale van het Groninger Studenten Cabaret Festival.
Heeft u behoefte om te praten over de geschiedenis van uw familie en wat dat met u doet? U kunt laagdrempelig contact opnemen met het Contactpunt Naoorlogse Generaties via 088 330 51 50 (op werkdagen tussen 9.00-12.00 uur) of via [email protected].
Of bezoek een van de bijeenkomsten die ARQ samen met Oorlog voor de Rechter gedurende 2025 organiseert. Kijk voor een actueel overzicht op: https://arq.org/projecten/doorwerking-van-collaboratie.
-
Kun jij ook geen genoeg krijgen van Winter vol Liefde? Elke werkdag bespreken wij in Reality Check alle hilarische momenten en romantische avonturen uit dé realityserie van het moment. Schuif aan en geniet van scherpe analyses en de sappigste commentaren.
Hosts Till, Timo en Eva zijn doorgewinterde reality-tv experts en de grootste fans van Winter vol Liefde. Samen met mede-podcasters en Winter vol Liefde-lovers zorgen wij dat je ‘s ochtends bij het koffiezetapparaat over de kleinste details kunt meepraten.
Wij zijn de safespace voor Winter vol Liefde-fans. Heb jij een hot take, spannende achtergrondinformatie of wil je gewoon je mening met ons delen? Stuur ons dan een (voice)berichtje op Instagram en volg ons daar voor memes, updates en meer!
Onze dagelijkse nabespreking verschijnt rond 16:00 uur in je favoriete podcastapp. En elke week trakteren we je op een extra lange aflevering met een speciale gast, exclusief op Podimo. Ga naar podimo.nl/realitycheck en luister 30 dagen gratis!
-
Vandaag is de dagelijkse podcast van NRC. Elke werkdag hoor je hét verhaal van de dag, verteld door onze beste journalisten. De presentatie is in handen van Floor Boon, Egbert Kalse en Gabriella Adèr.
Zie meer over Vandaag op NRC.nl
-
Wekelijks ontvangt presentator Pieter van der Wielen een toonaangevende gast uit een, voor deze tijd, belangrijk veld. Hoe staan zij in het leven? Wat zien zij als dé uitdagingen van deze tijd? En wat kunnen wij van hen leren?
-
Misdaadjournalist Wouter Laumans, Christian Flokstra en Ayse Çimen, allebei strafpleiter, praten met advocaten en officieren van justitie over bijzondere zaken die hen altijd zullen bijblijven. In deze BNR- podcast geven advocaten en officieren van justitie voor het eerst een unieke inkijk in geruchtmakende strafprocessen.
De podcast bestaat sinds het najaar van 2021 en wist vorig jaar als winnaar uit de bus te komen bij de Dutch Podcast Awards in de categorie crime. In iedere aflevering staat één strafproces centraal waarbij Laumans en Flokstra hun gast kritisch ondervragen en op die manier de zaak tot op de bodem analyseren.
In Napleiten hoor je de ene week alles over aan wietplantages gerelateerde ripdeals. In andere afleveringen word je meegenomen naar een crime passionel óf een ex-TBS-er die opnieuw in de fout gaat. Ook wordt regelmatig teruggekeken op gebeurtenissen die heel Nederland nog helder voor de geest staan. Denk aan de schietpartij in het winkelcentrum in Alphen a/d Rijn of de Damschreeuwer. Napleiten beperkt zich bovendien niet tot alleen maar strafprocessen in Nederland. Ook buiten onze landsgrenzen zijn immers volop interessante zaken te vinden!
Napleiten: wekelijks op BNR Nieuwsradio op zaterdag van 10.00-11.00 uur. Daarnaast zijn ook alle voorgaande afleveringen van de podcast beschikbaar op het BNR-platform of andere bekende podcastplatforms. Napleiten is in november 2023 uitgeroepen tot de Beste Podcast van Nederland.
Over de makers:
Wouter Laumans is misdaadjournalist bij Het Parool. Je kent hem waarschijnlijk als auteur van de bestseller ‘Mocro Maffia’ uit 2014. In 2019 verscheen het vervolg op dit boek: ‘Wraak’. In het verleden schreef Laumans voor NRC, Panorama en Nieuwe Revu.
Christian Flokstra is in 2008 in de advocatuur begonnen nadat hij eerst een jaar als docent en onderzoeker aan de Vrije Universiteit verbonden was. Flokstra was als strafrechtadvocaat onder meer betrokken bij grote strafzaken tegen de georganiseerde misdaad, zoals Passage, Marengo en Eris.
Ayse Çimen begon haar carrière in 2008 bij Spong Advocaten, waar ze zich heeft gespecialiseerd in het strafrecht. Sinds 2017 is Ayse partner bij Takens Admiraal Advocaten te Amsterdam. De praktijk van Çimen bestaat o.a. uit georganiseerde misdaad, witwaszaken, drugshandel, overvallen, inbraken, diefstal, moord, doodslag en overige geweldsdelicten. Op dit moment verdedigt Ayse één van de verdachten van de moord op Peter R. de Vries.
-
24 maart 2023. In het buitengebied van het Brabantse dorp Wouwse Plantage wordt de 58-jarige Gradus Haisch op gruwelijke manier vermoord. Recht voor de neus van zijn dochter. In de dagen daarop krijgt de zaak een verrassende draai, als blijkt dat juist zij en haar vriend de moord zouden hebben beraamd door middel van honderden berichten op Snapchat. Waarom moest Gradus dood? Welke rol speelde de locatie, pal naast de beruchte martelcontainers? En hoe verloopt de rechtszaak tegen de twee? Journalist Sven de Laet van Omroep Brabant volgt de zaak.
-
Wanneer journalist Lex Boon door kunstdetective Arthur Brand wordt benaderd om samen een mysterie te onderzoeken, raakt hij verwikkeld in een intrigerende zaak: de raadselachtige dood van Jacob die werkte in het museum van een steenrijke sjeik in Qatar. Al snel stuiten Arthur en Lex op Kees Wieringa, voormalig directeur van het museum, die kort na zijn vertrek een onthullend boek publiceerde over de giftige werksfeer en dubieuze praktijken in het museum. Hij denkt te weten wie er betrokken is bij de dood van Jacob. Tijdens hun onderzoek reconstrueren Arthur en Lex Jacobs laatste maanden en ontdekken ze een web van schimmige kunsthandel, politieke spanningen en persoonlijke conflicten in Qatar, een land met weinig vrijheid.
-
Welkom in de Verhoorkamer. Een podcastkanaal van de KRO-NCRV en NPO Radio 1 met waargebeurde verhalen van grote moordzaken waarin mogelijk valse bekentenissen zijn afgelegd in de verhoorkamer.
De Pompmoord:
Vier mannen zijn in 2004 veroordeeld voor de moord op een pompbediende in Warnsveld. Maar volgens deskundigen is die veroordeling mogelijk onterecht omdat er in de verhoorkamer een valse bekentenis is afgelegd.
Aan de hand van de originele verhoortapes en het strafdossier hoor je in deze podcast hoe die verhoren gingen en hoe die in hoger beroep tot een veroordeling leiden. Dit is een audioversie van de docu-serie die je kunt vinden op NPO Start.
De politie en het Openbaar Ministerie laten weten inhoudelijk niet te kunnen reageren, omdat het Hof zich al heeft gebogen over deze zaak en er geen herzieningsverzoek is ingediend. Het Gerechtshof Arnhem zegt te hebben kennisgenomen van de video-opnamen van de verhoren. Het Hof verklaart verder in individuele strafzaken alleen te kunnen spreken via de uitspraak. Lees de volledige reacties op: KRO-NCRV.nl/pompmoord.
De Verhoorkamer:
Lot Buis is onderzoeksjournalist voor KRO-NCRV en werkte de afgelopen tijd met een groep onderzoeksjournalisten aan de documentaireserie over de Warnsveldse Pompmoord.
Vier mannen werden in 2004 mogelijk onterecht veroordeeld voor de moord op een jonge pompbediende in Warnsveld. Maar wie doet dat nou, een moord bekennen die je niet hebt gepleegd? En… Zou dit jou ook kunnen overkomen? In deze podcast neemt Lot je mee in haar onderzoek naar de valse bekentenis. -
Ouders die elkaar nooit hebben ontmoet, vertellen in de podcast De waanzinnige belofte een pijnlijk verhaal dat hen verbindt: hun kinderen van rond de twintig jaar oud zijn niet meer zichzelf na hun ontmoeting met het omstreden bedrijf IM Mastery Academy. Een Amerikaans bedrijf dat over de hele wereld cursussen aanbiedt op het gebied van zelfontwikkeling en geld verdienen. Wat voor hun zonen begint als een zoektocht naar identiteit en succes, eindigt in een obsessieve toewijding die families uiteendrijft. Journalist Lies Jansen en podcastmaker Renee van Heteren onderzoeken waarom de jongeren zo ver gaan in hun toewijding.
Sinds november 2024 opereert IM Mastery Academy onder de naam IYOVIA. In de podcast hanteren we de oude naam.
De waanzinnige belofte is een zesdelige podcast van het AD en de aangesloten regionale dagbladen.
Luister de hele serie exclusief vooruit op ad.nl/dewaanzinnigebelofte
-
Aaf Brandt Corstius en Lies Visschedijk zijn al jaren bevriend en hebben heel wat met elkaar meegemaakt. In de podcast Aaf en Lies lossen het wel weer op bespreekt het duo de wereldproblematiek, problemen van de luisteraars maar ook hun eigen problemen. Ze geven hun week een cijfer en komen tot rust in Lies' rubriek over de natuur.
Geproduceerd door: Tonny Media.
Volg de Instagram, Youtube & TikTok van Aaf en Lies lossen het wel weer op.
Luister de extra podcast 'Aaf en Lies pakken door' exclusief op Podimo, klik hier voor 30 dagen gratis!
Credits:
Redactie: Floor van der VlietAudiovormgeving: Raymond van de LaarArtwork: Geeske BoudesteinHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
In de Omdenken Podcast luister je mee met de openhartige gesprekken die Berthold Gunster voert met mensen over hun problemen. Hoe kunnen ze hun probleem laten verdwijnen? Of zelfs omdenken?
✨ Wist je dat deze podcast ook in het Engels bestaat? Zoek op 'Flip Thinking Podcast in je favo podcast-app!✨
Berthold Gunster is de grondlegger van het Omdenken en schreef 13 boeken over het gedachtegoed. Berthold en zijn team spelen daarnaast ook de theatershow 'Zoals verwacht loopt alles anders', geven zakelijke trainingen en maken jaarlijks de Omdenken scheurkalender. Wil je meer Omdenken? Op social media delen we dagelijks quotes en mooie Omdenkverhalen. Wil je iets met ons delen? Mail naar [email protected] of kijk op www.omdenken.nl. -
Alle ins en outs over de meest spraakmakende rechtszaken. Door rechtbankverslaggever Saskia Belleman en presentator Wilson Boldewijn.
-
Van de makers van Wraak, De Brandstapel, Dit is hoe je doodgaat en Moorden in het Noorden is nu een nieuwe podcastserie te beluisteren: Moorden in de jaren…
Na Moorden in de Jaren 80, duiken we in seizoen 2 van Moorden in de Jaren... in een decennium vol duistere verhalen en intrigerende moordzaken. Elke week hoor je een zaak die de jaren '90 kleur gaf, van neonlichten tot grunge, en ontdek je de verhalen die het tijdsbeeld schokten. Laat je meevoeren naar de tijd van de Discman, flanellen overhemden en de opkomst van iconische hiphop. Mis geen enkele aflevering van Moorden in de Jaren 90.
Research, redactie en productie: Lotte Lentes en Hanneke Hendrix, muziek: Mike Roelofs, in samenwerking met New Tree Media. Adverteren in deze podcast? [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
In deze serie podcasts biedt Jort Kelder radiotherapie tegen hypes en hysterie, op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.
- Mostrar mais