Países Baixos – Podcasts populares

  • De koers, de koers, niets dan de koers. Hidde en Thijs nemen je mee van de voorjaarsklassiekers naar de grote rondes en het WK - en alles wat er tussen zit. Analyses, interviews, reacties, nieuws, hoofdzaken en randzaken - luister naar In De Waaier als je écht wilt weten wat er in en rond het peloton gebeurt.

    Elke week, van woensdag t/m zondag, zijn Thijs & Hidde er met een nieuwe podcast.

  • Maarten van Rossem en Tom Jessen geven hun kijk op het nieuws en de actualiteit.

    Ook wisselende onderwerpen uit de geschiedenis komen voorbij.

    Reageren op de podcast?
    Mail naar [email protected].

    ✉️ Meld je aan voor de nieuwsbrief: https://bit.ly/3vtTqqW

    Geproduceerd voor Streamy Media.

    Kijk voor meer info op streamy.audio.

  • Voor BNNVARA duikt Janneke Verbaarschot in de duistere wereld achter de Bingo. Want al bijna vijftig jaar speelt het kansspel zich af op de grens van boven- en onderwereld. Hoe heeft het spelletje in de jaren '80 kunnen leiden tot de liquidaties die bekend staan als de bingomoorden? Is de georganiseerde misdaad nog steeds betrokken bij het roemruchte spel? Wat zijn de regels voor het organiseren van een bingo? En hoe verslavend is het spel? Janneke neemt je in deze serie mee langs kienkoningen en bingobejaarden. Een ding is zeker: Na het horen van deze podcast zul je nooit meer hetzelfde naar de Bingo kijken!

    Bingomaffia kwam tot stand in samenwerking tussen NPO Luister en BNNVARA, en naar aanleiding van het winnende idee in de eerste NPO Podcastpitch. Samenstelling, redactie en regie: Janneke Verbaarschot en Judith Grobecker.

    Interviews, research en redactie: Janneke Verbaarschot
    Research, regie en montage: Judith Grobecker
    Eindredactie: Camiel van Houdt
    Eindmixage: Andy Teerlink
    Componist: Merijn Viergever
    Met dank aan: David Zandbergen en Simon Heijmans

  • Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk gaan onder leiding van Hugo Reitsma op zoek naar de nieuwe wereldorde. Elke zaterdagochtend om 11 uur een nieuwe aflevering waar wekelijks een relevante gast aanschuift.

    Daarnaast een dagelijkse update waarin de oorlog in Oekraïne en momenteel het conflict in de Gazastrook centraal staan.

    De wereld lijkt soms in brand te staan, meerdere conflicten en oorlogen, de geopolitieke verhoudingen lijken voortdurend te verschuiven. Met zoveel nieuws is het prettig om naar deskundigen te luisteren die orde in de chaos scheppen. Defensiespecialist Rob de Wijk en docent internationale betrekkingen Arend Jan Boekestijn gaan de discussie met elkaar aan en vullen elkaar aan met hun specifieke kennis op het gebied van militaire operaties en historische context van verschillende conflicten.

    BNR-presentator van dienst is Hugo Reitsma. Hij houdt beide heren bij de les zodat de vaak ingewikkelde materie begrijpelijk blijft voor de luisteraars.

    De podcast Boekestijn en de Wijk is al maandenlang de best beluisterde podcast van Nederland met wekelijks ca. 500.000 downloads. In 2022 werd Boekestijn en de Wijk uitgeroepen tot winnaar in de categorie Nieuws & Politiek tijdens de Dutch Podcast Awards. 

    Wil je reageren? Mail dan naar [email protected]

    Over de makers:


    Arend Jan Boekestijn

    Arend Jan Boekestijn is een Nederlands historicus en voormalig politicus. Hij studeerde geschiedenis en politieke wetenschappen aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Boekestijn is voormalig Tweede Kamerlid (tot 2009). Sinds 1989 is hij verbonden aan de vakgroep geschiedenis van de Universiteit Utrecht en sinds 2016 lid van commissie Vrede en Veiligheid van AIV.

    Rob de Wijk

    Rob de Wijk is een Nederlandse geschiedkundige en deskundige op het gebied van internationale betrekkingen en veiligheidsvraagstukken. Sinds 2007 is De Wijk directeur & oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Hij is tevens emeritus hoogleraar aan de Universiteit Leiden.

    Hugo Reitsma

    Hugo Reitsma studeerde politicologie en is verslaggever bij BNR Nieuwsradio. Hij is auteur van het boek ‘Boekestijn en De Wijk voorspellen de toekomst’ (november 2023).

  • Politiek journalisten Joost Vullings (EenVandaag, AVROTROS) en Marleen de Rooy (NOS) nemen elke vrijdag de Haagse week door, met scherpe analyses, geruchten en voorspellingen.

    Reageren? Mail [email protected].

  • De wereld verandert in rap tempo: we voelen de gevolgen van klimaatverandering, er woedt een oorlog in Europa en de koopkracht is historisch gedaald. Om die nieuwe wereld beter te begrijpen praten Pieter Klok, Sheila Sitalsing, Esma Linnemann, Gijs Groenteman en de specialisten van de redactie je dagelijks in 20 tot 30 minuten bij. Op vrijdag luister je naar een langere aflevering, waarin we terugblikken op de politieke week.

  • Misdaadjournalist Wouter Laumans, Christian Flokstra en Ayse Çimen, allebei strafpleiter, praten met advocaten en officieren van justitie over bijzondere zaken die hen altijd zullen bijblijven. In deze BNR- podcast geven advocaten en officieren van justitie voor het eerst een unieke inkijk in geruchtmakende strafprocessen.

    De podcast bestaat sinds het najaar van 2021 en wist vorig jaar als winnaar uit de bus te komen bij de Dutch Podcast Awards in de categorie crime. In iedere aflevering staat één strafproces centraal waarbij Laumans en Flokstra hun gast kritisch ondervragen en op die manier de zaak tot op de bodem analyseren.

    In Napleiten hoor je de ene week alles over aan wietplantages gerelateerde ripdeals. In andere afleveringen word je meegenomen naar een crime passionel óf een ex-TBS-er die opnieuw in de fout gaat. Ook wordt regelmatig teruggekeken op gebeurtenissen die heel Nederland nog helder voor de geest staan. Denk aan de schietpartij in het winkelcentrum in Alphen a/d Rijn of de Damschreeuwer. Napleiten beperkt zich bovendien niet tot alleen maar strafprocessen in Nederland. Ook buiten onze landsgrenzen zijn immers volop interessante zaken te vinden!

    Napleiten: wekelijks op BNR Nieuwsradio op zaterdag van 10.00-11.00 uur. Daarnaast zijn ook alle voorgaande afleveringen van de podcast beschikbaar op het BNR-platform of andere bekende podcastplatforms. Napleiten is in november 2023 uitgeroepen tot de Beste Podcast van Nederland.

    Over de makers:

    Wouter Laumans is misdaadjournalist bij Het Parool. Je kent hem waarschijnlijk als auteur van de bestseller ‘Mocro Maffia’ uit 2014. In 2019 verscheen het vervolg op dit boek: ‘Wraak’. In het verleden schreef Laumans voor NRC, Panorama en Nieuwe Revu.

    Christian Flokstra is in 2008 in de advocatuur begonnen nadat hij eerst een jaar als docent en onderzoeker aan de Vrije Universiteit verbonden was. Flokstra was als strafrechtadvocaat onder meer betrokken bij grote strafzaken tegen de georganiseerde misdaad, zoals Passage, Marengo en Eris.

    Ayse Çimen begon haar carrière in 2008 bij Spong Advocaten, waar ze zich heeft gespecialiseerd in het strafrecht. Sinds 2017 is Ayse partner bij Takens Admiraal Advocaten te Amsterdam. De praktijk van Çimen bestaat o.a. uit georganiseerde misdaad, witwaszaken, drugshandel, overvallen, inbraken, diefstal, moord, doodslag en overige geweldsdelicten. Op dit moment verdedigt Ayse één van de verdachten van de moord op Peter R. de Vries.

  • Vandaag is de dagelijkse podcast van NRC. Elke werkdag hoor je hét verhaal van de dag, verteld door onze beste journalisten. De presentatie is in handen van Bram Endedijk en Gabriella Adèr.

    Zie meer over Vandaag op NRC.nl

  • Dat Fake news een moderne uitvinding is, is fake news. Sterker nog: na een beetje onderzoek, kom je er snel achter dat dit fenomeen zo oud is als de weg naar Rome. Was Moeder Theresa wel zo’n lieverdje? En hoelang was Martin Luther King eigenlijk koning?


    In Geschiedenis Inside gaan Gijs van Engelen en Thomas van Luyn met terugwerkende kracht op fake news-jacht om zo samen Nederland te behoeden voor historische leugens. Elke week staat één historisch figuur centraal. Hun levensverhaal wordt verteld, aan de hand van alles wat mensen op straat over hem of haar denken te weten. Kloppen de algemeen bekende verhalen wel, of zat het toch allemaal net iets anders?


    Geproduceerd door Tonny Media.


    Credits:

    Redactie: Jette van WijngaardenAudiovormgeving: Raymond van de LaarArtwork: Geeske Boudestein

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Aaf Brandt Corstius en Lies Visschedijk zijn al jaren bevriend en hebben heel wat met elkaar meegemaakt. In de podcast Aaf en Lies lossen het wel weer op bespreekt het duo de wereldproblematiek, problemen van de luisteraars maar ook hun eigen problemen. Ze geven hun week een cijfer en komen tot rust in Lies' rubriek over de natuur.


    Geproduceerd door: Tonny Media.


    Volg de Instagram, Youtube & TikTok van Aaf en Lies lossen het wel weer op.

    Luister de extra podcast 'Aaf en Lies pakken door' exclusief op Podimo, klik hier voor 30 dagen gratis!


    Credits:

    Redactie: Floor van der VlietAudiovormgeving: Raymond van de LaarArtwork: Geeske Boudestein

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Liefste Lies, een podcast over verlangen.
     
    In Sittard is een koffer gevonden met honderden liefdesbrieven uit de jaren 40 en 50 aan één vrouw: Lies. Tientallen mannen, onder wie Toon Hermans, en een enkele vrouw schrijven haar hartstochtelijke liefdesverklaringen, smeekbedes om een foto en huwelijksaanzoeken. Allemaal, en veelal tegelijkertijd, denken ze dat Lies de ware is, tot ze hen onherroepelijk in de steek laat. Wie is deze mysterieuze vrouw? Voor wie zal ze kiezen? Hoeveel vrijheid heeft ze en hoe is dat nú eigenlijk in de liefde?
     
    In de 6-delige serie Liefste Lies reconstrueren Heleen Hummelen en Wieky de Boer het opmerkelijke verhaal van Lies. Ze vroegen jongeren fragmenten uit de brieven aan deze bijzondere vrouw voor te lezen en erop te reflecteren. Zo schetst de podcast ook een hedendaags portret van liefde, vrijheid en het verlangen om iets te wórden in het leven.
     
    Liefste Lies is een productie van VPRO’s OVT en Autres Directions, gemaakt door Wieky de Boer en Heleen Hummelen, die eerder met een team radiomakers de prestigieuze Zilveren Reissmicrofoon won voor haar podcast Virus Verhalen.
     
    Regie en montage: Heleen Hummelen
    Research, scenario en opnamen: Heleen Hummelen en Wieky de Boer
    Verteller: Lies Schouten-Vossen
    Eindredactie: Emmie Kollau
    Muziek: Joeri de Graaf en Max Sombroek (Nineyards), Meis Vranken
    Voice-over en titelsong: Meis Vranken
    Mixage: Jan de Wit (Postmen)
    Eindredactie VPRO: Katinka Baehr
    Producent: Emmie Kollau en Tijl Akkermans
    Productie VPRO: Katja Sokolova
    Ontwerp: Tijl Akkermans en Kars van den Heuvel
    Publiciteit: Mehrnoesh Forouzandeh, Jim Schulpen en Innes van den Heuvel
     
    Deze serie is mede mogelijk gemaakt door inspanningen van het RegioArchief Gemeente Sittard-Geleen en financiële bijdragen van het NPO-fonds en het Fonds Bijzondere Journalistieke Producties.
     
    www.vpro.nl/liefstelies
     
    Voorlezers brieven en andere sprekers in de afleveringen
    Hans Bakker, Kim Bootsma, Paul Breddels, Zora van den Broek, Tom Cleerdin, Milou Deelen, Carlijn Fransen, Martine Doppen, Audrey Eijkenboom, Max Holm, Jos Horsten, Frans Hulsen, Leo van der Hum, Una Jongenelis, Roel Koper, Jacoba Kieboom-Burggraaf, Famke Kroonbergs, Michael Martinez, Miriam, Lieke van Nood, Tinus Pauw, Caroline Renette, Julia Renette, Niels Roelen, Ignas van Rijckevorsel, Millie van Rijckevorsel, Pam Sikkink, Annemargreet Sloksoede, Hella Sloksoede, Max Schwiebert, Jeroen Vermandere, Emile Weisz, Lina Zeilstra en Flip Zonne Zuijderland. 
    In dankbare herinnering aan Marisa Kamps-Cristofoli en Paula Bollen.
     
    Met dank aan voormalig archivaris van het RegioArchief Gemeente Sittard-Geleen Peer Boselie en alle medewerkers van het archief, Zr. Bernarda, Kika Booy, Lilet Breddels, Fred Cammaert, Adri Claessen, Inèz Derksen, John Driessen, Jos Engelen, Guus van Gurp, René Haustermans, Bart Hebben, Marlous de Heer, Marianne Hunnekens-de Kok, Justus van de Kimmenade, Jacques Klöters, Johan Kroes, Jennifer Laarman, Klaartje van Lakwijk, Annemiek Lucassen, Margreet Sweerts, Nick van Uden, Marie-Rose Vandenbergh en Lei Verheijen en Karel in t Velt.
     
    Verantwoording
    De brieven aan Lies Vluggen zijn eigendom van het Regioarchief Sittard-Geleen. De makers citeren uit brieven waarvan de briefschrijvers zover bekend allen overleden zijn. Makers, producent en omroep zijn zich bewust van het feit dat er privacygevoelige informatie in kan staan. Wij zijn dan ook zeer voorzichtig met materiaal omgesprongen en hebben een aantal namen gefingeerd. Waar mogelijk hebben wij nabestaanden van Lies en de briefschrijvers opgespoord. Dat is niet in alle gevallen gelukt. Bent u een van de nabestaanden en wilt u in contact komen met de makers, neem dan contact op met [email protected]. Mocht u meer weten over Lies of foto’s van haar in uw bezit hebben, dan zijn wij ook erg geïnteresseerd.

  • Niets is wat het lijkt in de economie. De realiteit verrast altijd. Marike Stellinga en Maarten Schinkel gidsen je elke week langs dubbelzinnige cijfers en de economische krachten die ons leven beïnvloeden, en helpen je onderscheid te maken tussen waan en werkelijkheid.

    Marike Stellinga is econoom en journalist. Ze werkte zes jaar als politiek verslaggever voor NRC en schrijft nu over politieke economie, sociaal-economisch beleid en klimaatbeleid, onder andere in de column ‘Zo simpel is het niet'.

    Maarten Schinkel schrijft al jaren voor NRC over macro-economie, financiële markten en monetair beleid, onder meer als columnist van de wekelijkse rubriek 'Als het maar beweegt', en als commentator. Ook maakte hij economische documentaires voor VPRO Tegenlicht.

    Samen onderzoeken Maarten en Marike de cijfers achter het nieuws en de invloed van economie op de samenleving.

    Zo simpel is het niet, elke donderdag een nieuwe aflevering in alle podcastapps.

  • Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz of Marco Geijtenbeek je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

    Reageren? Mail [email protected].

  • Podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Journalist David Boogerd en theoloog Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten.

    📱 Volg @DeOngelooflijke ook op Instagram (http://www.instagram.com/deongelooflijke/)

  • Ferdinand Aus der Fünten was de SS’er die tijdens de Tweede Wereldoorlog de dagelijkse leiding had over de deportatie van tienduizenden Joden uit Nederland.

    Aus der Fünten was meer dan een schakel in de bureaucratie: hij was aanwezig bij razzia’s en had de leiding over ontruimingen van ziekenhuizen en instellingen, zoals de inrichting voor geesteszieken het Apeldoornsche Bosch. Ook keek hij in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam toe hoe Joden voor deportatie werden verzameld om gedeporteerd te worden. Zo werd hij het gezicht van de deportaties in Nederland.

    In deze podcast onderzoekt Rick Blom hoe Aus der Fünten uitgroeide tot deze centrale figuur. Wie was hij? Hoe kwam hij op deze positie terecht? Wat dreef hem? En wat gebeurde er met hem na de oorlog, toen hij als één van de beruchte 'Drie van Breda' meer dan veertig jaar gevangen zat?

    Maar De Jodenjager is meer dan alleen een biografisch portret. Het is ook een zoektocht naar een grotere, actuele vraag: hoe kan een ‘normaal’ mens tot zulke keuzes komen? Hoe wordt een gewone man een monster? Wat zegt dat over ons? Over mij? Of jou? In een tijd van uitsluiting en polarisatie roept deze podcast op tot reflectie. Zien we het verschil tussen goed en kwaad? Kunnen we de juiste keuze maken als het erop aankomt?

     De podcast belicht zo ook de bredere context van radicalisering, uitsluiting en vervolging. Blom doet dit door ooggetuigenverslagen, archiefmateriaal en interviews met historici, filosofen en persoonlijke verhalen te combineren. Het geeft een diepere kijk op de morele dilemma’s waarmee gewone mensen worden geconfronteerd en de gevolgen van hun handelen.

    De Jodenjager is een podcast van Rick Blom. Muziek, sounddesign, mixage en eind-edit zijn van Rob van de Schootbrugge en Studio Stakbabber.

    Eindredactie: Patricia van den Broek. Redactionele adviezen: AudioCollectief Schik.

    Rick Blom is journalist en historicus. Hij maakte de podcast Fout en schreef onder meer het boek Vader zat bij de SS, gesprekken met kinderen van Nederlandse SS’ers. De Engelstalige editie van zijn boek Champagne in Sarajevo, Meelsoep aan de Marne behaalde zilver bij de toonaangevende Britse Military History Awards en brons bij de Amerikaanse Foreword Indies Book of the Year Award.

    Rob van de Schootbrugge is muzikant en componist en droeg bij aan verschillende film- en televisieprojecten. Hij componeerde onder meer de muziek voor Taarten van Abel (VPRO), Bij Van Boven Thuis (AVROTROS),  Paramaribo Pepers (VPRO) en de documentairefilms Nelson het minivarken (Anneke de Lind van Wijngaarden | KRO-NCRV) en ’s Nachts word je Moeder (Julia Roeselers en Hollandse Helden).
     

    De podcast De Jodenjager kwam mede tot stand dankzij steun van de stichting Art Futures, het Mondriaan Fonds, het NOT-fonds en het Cultuurfonds en die laatste mede dankzij Het Anker Fonds.

  • Het Oog brengt een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview met mensen in en achter het nieuws, omlijst door mooie muziek.

  • In Europa Draait Door bespreken Arend Jan Boekestijn en Tim de Wit elke week wat ons continent vooruithelpt, verdeelt of op de proef stelt.

    Overleeft Europa nog eens vier jaar Trump? Waar stopt de expansiedrift van Poetin? Wanneer bereiken Frankrijk en Duitsland weer rustiger vaarwater? En groeit Europa naar elkaar toe, of splijt het juist verder uiteen?

    Dit is dé podcast voor iedereen die Europa beter wil begrijpen. 

  • Haagse Zaken is de politieke podcast van NRC, waarin we je wekelijks bijpraten over alles wat gebeurt op en om het Binnenhof. De presentatie is in handen van politiek verslaggever Guus Valk.

  • Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman bellen elke dag en praten je bij over de dagelijkse actualiteit. In 12 minuten nemen ze het nieuws door maar klagen tussendoor ook over het leven, vieren hun succesjes en halen herinneringen op. Elke dag opnieuw.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • In deze serie podcasts biedt Jort Kelder radiotherapie tegen hypes en hysterie, op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.