Niederlande – Beliebte Podcasts
-
Ferdinand Aus der Fünten was de SS’er die tijdens de Tweede Wereldoorlog de dagelijkse leiding had over de deportatie van tienduizenden Joden uit Nederland.
Aus der Fünten was meer dan een schakel in de bureaucratie: hij was aanwezig bij razzia’s en had de leiding over ontruimingen van ziekenhuizen en instellingen, zoals de inrichting voor geesteszieken Het Apeldoornsche Bosch. Ook keek hij in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam toe hoe Joden voor deportatie werden verzameld om gedeporteerd te worden. Zo werd hij het gezicht van de deportaties in Nederland.
In deze podcast onderzoekt Rick Blom hoe Aus der Fünten uitgroeide tot deze centrale figuur. Wie was hij? Hoe kwam hij op deze positie terecht? Wat dreef hem? En wat gebeurde er met hem na de oorlog, toen hij als één van de beruchte 'Drie van Breda' meer dan veertig jaar gevangen zat?
Maar De Jodenjager is meer dan alleen een biografisch portret. Het is ook een zoektocht naar een grotere, actuele vraag: hoe kan een ‘normaal’ mens tot zulke keuzes komen? Hoe wordt een gewone man een monster? Wat zegt dat over ons? Over mij? Of jou? In een tijd van uitsluiting en polarisatie roept deze podcast op tot reflectie. Zien we het verschil tussen goed en kwaad? Kunnen we de juiste keuze maken als het erop aankomt?
De podcast belicht zo ook de bredere context van radicalisering, uitsluiting en vervolging. Blom doet dit door ooggetuigenverslagen, archiefmateriaal en interviews met historici, filosofen en persoonlijke verhalen te combineren. Het geeft een diepere kijk op de morele dilemma’s waarmee gewone mensen worden geconfronteerd en de gevolgen van hun handelen.
De Jodenjager is een podcast van Rick Blom. Muziek, sounddesign, mixage en eind-edit zijn van Rob van de Schootbrugge en Studio Stakbabber.
Eindredactie: Patricia van den Broek. Redactionele adviezen: AudioCollectief Schik.
Rick Blom is journalist en historicus. Hij maakte de podcast Fout en schreef onder meer het boek Vader zat bij de SS, gesprekken met kinderen van Nederlandse SS’ers. De Engelstalige editie van zijn boek Champagne in Sarajevo, Meelsoep aan de Marne behaalde zilver bij de toonaangevende Britse Military History Awards en brons bij de Amerikaanse Foreword Indies Book of the Year Award.
Rob van de Schootbrugge is muzikant en componist en droeg bij aan verschillende film- en televisieprojecten. Hij componeerde onder meer de muziek voor Taarten van Abel (VPRO), Bij Van Boven Thuis (AVROTROS), Paramaribo Pepers (VPRO) en de documentairefilms Nelson het minivarken (Anneke de Lind van Wijngaarden | KRO-NCRV) en ’s Nachts word je Moeder (Julia Roeselers en Hollandse Helden).
De podcast De Jodenjager kwam mede tot stand dankzij steun van de stichting Art Futures, het Mondriaan Fonds, het NOT-fonds en het Cultuurfonds en die laatste mede dankzij Het Anker Fonds.
Heb je vragen of wil je iets kwijt? Mail naar [email protected]
-
Maarten van Rossem en Tom Jessen geven hun kijk op het nieuws en de actualiteit.
Ook wisselende onderwerpen uit de geschiedenis komen voorbij.
Reageren op de podcast?
Mail naar [email protected].
✉️ Meld je aan voor de nieuwsbrief: https://bit.ly/3vtTqqW -
Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk gaan onder leiding van Hugo Reitsma op zoek naar de nieuwe wereldorde. Elke zaterdagochtend om 11 uur een nieuwe aflevering waar wekelijks een relevante gast aanschuift.
Daarnaast een dagelijkse update waarin de oorlog in Oekraïne en momenteel het conflict in de Gazastrook centraal staan.
De wereld lijkt soms in brand te staan, meerdere conflicten en oorlogen, de geopolitieke verhoudingen lijken voortdurend te verschuiven. Met zoveel nieuws is het prettig om naar deskundigen te luisteren die orde in de chaos scheppen. Defensiespecialist Rob de Wijk en docent internationale betrekkingen Arend Jan Boekestijn gaan de discussie met elkaar aan en vullen elkaar aan met hun specifieke kennis op het gebied van militaire operaties en historische context van verschillende conflicten.
BNR-presentator van dienst is Hugo Reitsma. Hij houdt beide heren bij de les zodat de vaak ingewikkelde materie begrijpelijk blijft voor de luisteraars.
De podcast Boekestijn en de Wijk is al maandenlang de best beluisterde podcast van Nederland met wekelijks ca. 500.000 downloads. In 2022 werd Boekestijn en de Wijk uitgeroepen tot winnaar in de categorie Nieuws & Politiek tijdens de Dutch Podcast Awards.
Wil je reageren? Mail dan naar [email protected]
Over de makers:
Arend Jan BoekestijnArend Jan Boekestijn is een Nederlands historicus en voormalig politicus. Hij studeerde geschiedenis en politieke wetenschappen aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Boekestijn is voormalig Tweede Kamerlid (tot 2009). Sinds 1989 is hij verbonden aan de vakgroep geschiedenis van de Universiteit Utrecht en sinds 2016 lid van commissie Vrede en Veiligheid van AIV.
Rob de Wijk
Rob de Wijk is een Nederlandse geschiedkundige en deskundige op het gebied van internationale betrekkingen en veiligheidsvraagstukken. Sinds 2007 is De Wijk directeur & oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Hij is tevens emeritus hoogleraar aan de Universiteit Leiden.
Hugo Reitsma
Hugo Reitsma studeerde politicologie en is verslaggever bij BNR Nieuwsradio. Hij is auteur van het boek ‘Boekestijn en De Wijk voorspellen de toekomst’ (november 2023).
-
Voor BNNVARA duikt Janneke Verbaarschot in de duistere wereld achter de Bingo. Want al bijna vijftig jaar speelt het kansspel zich af op de grens van boven- en onderwereld. Hoe heeft het spelletje in de jaren '80 kunnen leiden tot de liquidaties die bekend staan als de bingomoorden? Is de georganiseerde misdaad nog steeds betrokken bij het roemruchte spel? Wat zijn de regels voor het organiseren van een bingo? En hoe verslavend is het spel? Janneke neemt je in deze serie mee langs kienkoningen en bingobejaarden. Een ding is zeker: Na het horen van deze podcast zul je nooit meer hetzelfde naar de Bingo kijken!
Bingomaffia kwam tot stand in samenwerking tussen NPO Luister en BNNVARA, en naar aanleiding van het winnende idee in de eerste NPO Podcastpitch. Samenstelling, redactie en regie: Janneke Verbaarschot en Judith Grobecker.
Interviews, research en redactie: Janneke Verbaarschot
Research, regie en montage: Judith Grobecker
Eindredactie: Camiel van Houdt
Eindmixage: Andy Teerlink
Componist: Merijn Viergever
Met dank aan: David Zandbergen en Simon Heijmans -
Als het nu oorlog zou worden, zou jij dan onderduikers in huis nemen? En hoeveel dan? De Haagse Mies Walbeehm nam in haar kleine tweekamer-appartement maar liefst dertig Joodse onderduikers op, met gevaar voor haar eigen leven. Ze hielp zo in de Tweede Wereldoorlog meer dan honderd mensen aan een onderduikplek in haar woning. Toch kennen maar weinig mensen haar verhaal. Podcastmakers Marloes Vernooijs en Richard Grootbod zochten voor Omroep West het leven van Mies uit en ontdekten dat ze een veel grotere rol speelde dan tot nu toe bekend was.
Heb je vragen over deze serie of kun je ons aan meer informatie helpen? Stuur dan een bericht aan [email protected] -
Op 13 mei 2000 verandert Enschede voorgoed door de zogenoemde Vuurwerkramp. Een enorme explosie bij vuurwerkopslag SE Fireworks eist 23 levens, verwondt duizenden mensen en verwoest een hele woonwijk. In de podcastserie De Vuurwerkramp vertellen Tubantia-journalisten Lucien Baard en Frank Bussink de verhalen achter de ramp. Slachtoffers, nabestaanden en ooggetuigen delen hun aangrijpende verhalen over die noodlottige dag. Hoe kon dit gebeuren? Wat waren de gevolgen?
-
De wereld verandert in rap tempo: we voelen de gevolgen van klimaatverandering, er woedt een oorlog in Europa en de koopkracht is historisch gedaald. Om die nieuwe wereld beter te begrijpen praten Pieter Klok, Sheila Sitalsing, Esma Linnemann, Gijs Groenteman en de specialisten van de redactie je dagelijks in 20 tot 30 minuten bij. Op vrijdag luister je naar een langere aflevering, waarin we terugblikken op de politieke week.
-
De koers, de koers, niets dan de koers. Hidde en Thijs nemen je mee van de voorjaarsklassiekers naar de grote rondes en het WK - en alles wat er tussen zit. Analyses, interviews, reacties, nieuws, hoofdzaken en randzaken - luister naar In De Waaier als je écht wilt weten wat er in en rond het peloton gebeurt.
Elke week, van woensdag t/m zondag, zijn Thijs & Hidde er met een nieuwe podcast.
-
Dat Fake news een moderne uitvinding is, is fake news. Sterker nog: na een beetje onderzoek, kom je er snel achter dat dit fenomeen zo oud is als de weg naar Rome. Was Moeder Theresa wel zo’n lieverdje? En hoelang was Martin Luther King eigenlijk koning?
In Geschiedenis Inside gaan Gijs van Engelen en Thomas van Luyn met terugwerkende kracht op fake news-jacht om zo samen Nederland te behoeden voor historische leugens. Elke week staat één historisch figuur centraal. Hun levensverhaal wordt verteld, aan de hand van alles wat mensen op straat over hem of haar denken te weten. Kloppen de algemeen bekende verhalen wel, of zat het toch allemaal net iets anders?
Geproduceerd door Tonny Media.
Credits:
Redactie: Jette van WijngaardenAudiovormgeving: Raymond van de LaarArtwork: Geeske BoudesteinHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Politiek journalisten Joost Vullings (EenVandaag, AVROTROS) en Marleen de Rooy (NOS) nemen elke vrijdag de Haagse week door, met scherpe analyses, geruchten en voorspellingen.
Reageren? Mail [email protected]. -
Misdaadjournalist Wouter Laumans, Christian Flokstra en Ayse Çimen, allebei strafpleiter, praten met advocaten en officieren van justitie over bijzondere zaken die hen altijd zullen bijblijven. In deze BNR- podcast geven advocaten en officieren van justitie voor het eerst een unieke inkijk in geruchtmakende strafprocessen.
De podcast bestaat sinds het najaar van 2021 en wist vorig jaar als winnaar uit de bus te komen bij de Dutch Podcast Awards in de categorie crime. In iedere aflevering staat één strafproces centraal waarbij Laumans en Flokstra hun gast kritisch ondervragen en op die manier de zaak tot op de bodem analyseren.
In Napleiten hoor je de ene week alles over aan wietplantages gerelateerde ripdeals. In andere afleveringen word je meegenomen naar een crime passionel óf een ex-TBS-er die opnieuw in de fout gaat. Ook wordt regelmatig teruggekeken op gebeurtenissen die heel Nederland nog helder voor de geest staan. Denk aan de schietpartij in het winkelcentrum in Alphen a/d Rijn of de Damschreeuwer. Napleiten beperkt zich bovendien niet tot alleen maar strafprocessen in Nederland. Ook buiten onze landsgrenzen zijn immers volop interessante zaken te vinden!
Napleiten: wekelijks op BNR Nieuwsradio op zaterdag van 10.00-11.00 uur. Daarnaast zijn ook alle voorgaande afleveringen van de podcast beschikbaar op het BNR-platform of andere bekende podcastplatforms. Napleiten is in november 2023 uitgeroepen tot de Beste Podcast van Nederland.
Over de makers:
Wouter Laumans is misdaadjournalist bij Het Parool. Je kent hem waarschijnlijk als auteur van de bestseller ‘Mocro Maffia’ uit 2014. In 2019 verscheen het vervolg op dit boek: ‘Wraak’. In het verleden schreef Laumans voor NRC, Panorama en Nieuwe Revu.
Christian Flokstra is in 2008 in de advocatuur begonnen nadat hij eerst een jaar als docent en onderzoeker aan de Vrije Universiteit verbonden was. Flokstra was als strafrechtadvocaat onder meer betrokken bij grote strafzaken tegen de georganiseerde misdaad, zoals Passage, Marengo en Eris.
Ayse Çimen begon haar carrière in 2008 bij Spong Advocaten, waar ze zich heeft gespecialiseerd in het strafrecht. Sinds 2017 is Ayse partner bij Takens Admiraal Advocaten te Amsterdam. De praktijk van Çimen bestaat o.a. uit georganiseerde misdaad, witwaszaken, drugshandel, overvallen, inbraken, diefstal, moord, doodslag en overige geweldsdelicten. Op dit moment verdedigt Ayse één van de verdachten van de moord op Peter R. de Vries.
-
In Verraad in de Geschiedenis vertelt David Lucieer over de beroemdste en beruchtste verraders uit het verleden. Soms zijn ze laf, soms dapper, vaak iets ertussenin. Wat drijft hen tot hun daden? En wat zegt dat over ons als mensen? Elke aflevering hoor je een meeslepend verhaal over intriges, machtsspelletjes en de duistere kant van de mens.
Vertelling door David Lucieer. Tekst, research en montage door Thom Aalmoes. Mike Roelofs maakte de muziek, Superpulp het showart. Producent: New Tree Media
Adverteren in deze podcast? [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vandaag is de dagelijkse podcast van NRC. Elke werkdag hoor je hét verhaal van de dag, verteld door onze beste journalisten. De presentatie is in handen van Bram Endedijk en Gabriella Adèr.
Zie meer over Vandaag op NRC.nl
-
Wie schuift er vandaag aan bij Wilfred Genee? Dat blijft een mysterie tot de eerste vraag. In de podcast 'Zolang het leuk is' draait alles om onvoorspelbare gesprekken met bijzondere gasten. Politici, sporters, mediamakers of topmensen uit het bedrijfsleven – iedereen kan voorbijkomen. Twee dingen staan vast: de gast blijft een verrassing, en het gesprek duurt zolang het leuk is.
Genee staat bekend om zijn scherpe vragen en zijn vermogen om het gesprek de diepte in te sturen. Geen standaard interviews, geen strakke formats, maar echte gesprekken waarin alles kan gebeuren. Het leidt tot openhartige interviews. Soms luchtig en humoristisch, soms serieus en diepgaand – maar altijd spannend.
De duur van 'Zolang het leuk is' is volledig afhankelijk van het gesprek. Is Genee of de gast het zat, dan stopt het. Dat kan vijf minuten duren of twee uur, zolang het gesprek maar interessant is. Juist die onvoorspelbaarheid zorgt ervoor dat je als luisteraar continu op het puntje van je stoel zit.
Wil je reageren? Dat kan via [email protected].
Elke week hoor je in 'Zolang het leuk is' een nieuw, onvoorspelbaar gesprek. Je vindt de afleveringen in je favoriete podcast-app en op bnr.nl/zolanghetleukis.
-
Welkom in de Verhoorkamer. Een podcastkanaal van de KRO-NCRV en NPO Radio 1 met waargebeurde verhalen van grote moordzaken waarin mogelijk valse bekentenissen zijn afgelegd in de verhoorkamer.
De Restaurantmoord:
De restaurantmoord gaat om een van de meest omstreden strafzaken uit de Nederlandse geschiedenis. Zes jongeren, bekend als ‘De zes van Breda,’ zaten jarenlang vast voor de brute moord in 1993 op een Chinese vrouw, oma Mok. Maar zijn zij wel de daders? In de podcast de restaurantmoord hoor je nieuwe feiten en getuigenissen over fouten en misstanden in het strafrechtelijk onderzoek.
De Pompmoord:
Vier mannen zijn in 2004 veroordeeld voor de moord op een pompbediende in Warnsveld. Maar volgens deskundigen is die veroordeling mogelijk onterecht omdat er in de verhoorkamer een valse bekentenis is afgelegd.
Aan de hand van de originele verhoortapes en het strafdossier hoor je in deze podcast hoe die verhoren gingen en hoe die in hoger beroep tot een veroordeling leiden.
De Verhoorkamer:
Lot Buis is onderzoeksjournalist voor KRO-NCRV en werkte de afgelopen tijd met een groep onderzoeksjournalisten aan de documentaireserie over de Warnsveldse Pompmoord.
Vier mannen werden in 2004 mogelijk onterecht veroordeeld voor de moord op een jonge pompbediende in Warnsveld. Maar wie doet dat nou, een moord bekennen die je niet hebt gepleegd? En… Zou dit jou ook kunnen overkomen? In deze podcast neemt Lot je mee in haar onderzoek naar de valse bekentenis. -
Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz of Marco Geijtenbeek je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.
Reageren? Mail [email protected]. -
Aaf Brandt Corstius en Lies Visschedijk zijn al jaren bevriend en hebben heel wat met elkaar meegemaakt. In de podcast Aaf en Lies lossen het wel weer op bespreekt het duo de wereldproblematiek, problemen van de luisteraars maar ook hun eigen problemen. Ze geven hun week een cijfer en komen tot rust in Lies' rubriek over de natuur.
Geproduceerd door: Tonny Media.
Volg de Instagram, Youtube & TikTok van Aaf en Lies lossen het wel weer op.
Luister de extra podcast 'Aaf en Lies pakken door' exclusief op Podimo, klik hier voor 30 dagen gratis!
Credits:
Redactie: Floor van der VlietAudiovormgeving: Raymond van de LaarArtwork: Geeske BoudesteinHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
In Bubbels! gaan Jort Kelder en Hannah Prins, ieder met een eigen blik op de wereld, in gesprek over de belangrijke thema’s van deze tijd.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Journalist David Boogerd en theoloog Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten.
📱 Volg @DeOngelooflijke ook op Instagram (http://www.instagram.com/deongelooflijke/) -
Vrienden! Welkom bij RADIO BOOS: je wekelijkse medicijn tegen nepnieuws, pessimisme, de waan van de week en alle andere dingen waar jij en ik mee dealen. Daarnaast geven we je in de podcast updates over BOOS-afleveringen, behandelen we nieuwe zaken, en uiteraard wordt er ook gelachen. Elke donderdag om 16.00 een nieuwe aflevering.
Abonneer je op dit kanaal zodat je niets mist. Heb je zelf goede ideeën of tips voor ons? Laat het weten via [email protected]. - Mehr anzeigen