Folgen
-
De stoepen van de Mexicaanse grensstad Tijuana liggen vol met drugsverslaafden. De afgelopen jaren raken daar steeds meer mensen verslaafd aan fentanyl. De zombiedrug is de boosdoener van een grote drugscrisis in de VS. Fentanyl is doodsoorzaak nummer 1 onder jonge mensen. De bovenburen proberen die crisis aan te pakken en daarom richten de drugskartels zich op een nieuwe markt: Mexico.
Correspondent Boris van der Spek vertelt in podcast de Dag wat hij aantrof in Tijuana, een stad die altijd al gebukt gaat onder drugssmokkel. De verslaafden zijn veelal uitgezette migranten uit de VS die in de grensstad blijven hangen en aan de fentanyl raken.
Teun Voeten is fotograaf en legt al tientallen jaren verslaafden vast. Hij zag hoe fentanyl in Amerika opkwam en hoe het levens verwoestte. Volgens Voeten is de markt in de VS verzadigd en dus zoeken kartels nieuwe afzetmarkten voor de super verslavende drug. Ook in Europa duikt fentanyl op.
Reageren? Mail naar [email protected]
Presentatie & montage: Marco Geijtenbeek
Redactie: Judith van de Hulsbeek & Ivo Talsma -
Ophef om een tweet met een oproep aan de Amsterdamse burgemeester Halsema om af te treden, na de tegendemonstratie op 7 oktober. Blijven hameren op een noodwet voor strengere asielmaatregelen, ondanks de kritiek over de haalbaarheid erover. En de premier op z'n eerste dag "slappe hap" verwijten. PVV-leider Geert Wilders zet sinds de start van het kabinet Schoof de coalitie onder druk. Waarom doet Wilders dit? Wat wil hij?
In podcast de Dag analyseren twee Wilders-watchers zijn bewegingen de afgelopen maanden. Geerten Waling is redacteur bij EW en schreef een boek over Wilders: Wilders de Wreker. En politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam Matthijs Rooduijn volgt de PVV sinds het begin.
Reageren? Mail [email protected]
Presentatie en montage: Marco Geijtenbeek
Redactie: Judith van de Hulsbeek & Ivo Talsma -
Fehlende Folgen?
-
Hein van Rijckevorsel was in 2007 plaatsvervangend commandant op een van de Nederlandse militaire bases in de bergen van Uruzgan. Hij werkte daar nauw samen met lokale Afghaanse bewakers die de Nederlandse kampen hielpen beveiligen. In podcast De Dag vertelt hij wat de Afghaanse bewakers voor het Nederlandse leger betekenden en waarom het volgens hem een verkeerde beslissing is om deze mensen geen asiel te verlenen.
Het nieuwe kabinet zette onlangs plotseling een streep door een regeling die deze bewakers voor hun eigen veiligheid naar Nederland zou helpen halen. In aanloop naar een nieuw debat in de Tweede Kamer over de kwestie heeft Van Rijckevorsel in de podcast een boodschap voor politiek Den Haag.
Voormalig voorzitter van militaire vakbond AFMP Anne-Marie Snels maakt zich sinds 2014 hard voor de veiligheid en toekomst van personeel waarmee militairen hebben samengewerkt in Afghanistan. Ze doet dat ook nog tijdens haar pensioen. Zij vertelt waarom Nederland wat haar betreft een 'ereschuld' heeft.
Reageren? Mail [email protected]
Presentatie en montage: Elisabeth Steinz
Redactie: IJsbrand Terpstra -
Voor de derde keer sinds haar aantreden debatteerde landbouwminister Femke Wiersma gisteren met een kamercommissie over misschien wel haar grootste hoofdpijndossier: mest. De BBB-minister is een nieuwkomer in Den Haag en haar portefeuille is complex. Maar, zegt politiek verslaggever Lars Geerts, ze wekt ook wrevel op en er wordt openlijk getwijfeld of haar plannen wel volstaan - ook door coalitiegenoten.
In de podcast zoomen we sporadisch in op ministers die in een moeilijke positie zitten. Vandaag: hoe vergaat het... landbouwminister Wiersma?
Reageren? Mail [email protected]
Presentatie en montage: Elisabeth Steinz
Redactie: Lieke Loman -
Na onze speciale podcastaflevering '7 oktober, een jaar in audio', vandaag een gesprek. De joodse Chantal en islamitische Fatima, praten met elkaar over het jaar dat achter hen ligt en hoe ze denken dat groepen, ondanks alles, toch weer nader tot elkaar kunnen komen.
Chantal Suissa-Runne en Fatima Akalai zijn beide co-voorzitter van de stichting Yallah, een kring van betrokken Islamitische en Joodse Nederlanders. Ze bespreken hoe zij de gebeurtenissen van het afgelopen jaar zelf hebben beleefd, en hoe ze zagen dat de verhoudingen ook hier in Nederland, met name tussen joden en moslims, op scherp kwamen te staan. Beiden geloven heilig in de kracht van het gesprek. 'Dat klinkt soft, maar dat is het niet en het is het moeilijkste wat er is.'
Reageren? Mail [email protected]
Presentatie en montage: Elisabeth Steinz
Redactie: Anouk Kantelberg -
Op 7 oktober 2023 pleegde Hamas een grootschalige terreuraanslag op Israël. Sinds die dag escaleerde het geweld in de Gazastrook, de thuisbasis van Hamas. Israël wil de terreurbeweging "totaal vernietigen". De situatie in Gaza is catastrofaal en de zorgen over een grotere oorlog in het Midden-Oosten groeien meer en meer.
In deze speciale aflevering van Podcast De Dag hoor je de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen van het afgelopen jaar. We vertellen de verhalen van slachtoffers en betrokkenen die het van dichtbij meemaakten. Van de gijzeling van de Israëlische Noa Argamani op het festival tot de verwoesting van Gaza door de ogen van filmmaker en journalist Bisan Owda.
Reageren? Mail [email protected]
Presentatie en montage: Marco Geijtenbeek
Redactie: Judith van de Hulsbeek -
Marieke, Rudy en Ryan zijn aan de grens in Arizona, in een Mexicaans restaurantje met een luid zoemende airco op de achtergrond. Ook Kamala Harris was in Arizona, alhoewel het haar eerste bezoek aan de grens daar was in drie jaar. Intussen ruziën Trump, Biden en Harris over hulp na de dodelijke orkaan Helene.
Ook was er een debat tussen potentiële vicepresidenten Tim Walz en J.D. Vance. Dat debat en alle andere verkiezingsmomenten levert genoeg materiaal op voor het satirische programma Saturday Night Live.
Wil je reageren of heb je een vraag? [email protected]
Presentatie: Marieke de Vries, Rudy Bouma en Ryan Hermelijn
Redactie: Indy Scholtens en Jesse Nijmeijer
Montage: Simone Langejan
Eindredactie: Lars Hulshof -
Fietsers nemen weinig ruimte in beslag, ze vervuilen niet en fietsen is gezond. Wat is er dan mooier voor een stad, dan het aantal fietsers te zien groeien? Maar daar moet je de stad wel op inrichten. Want -vooral in de ochtendspits – is het héél druk op de fietspaden.
Welke straat kan een fietsstraat worden? Wat kun je doen om het aantal ongelukken omlaag te krijgen? En waar kun je al die fietsen parkeren?
Veronique Rietman en Otto Cazemier zijn onderzoekers bij Mobycon, een onafhankelijk adviesbureau voor mobiliteit. In de podcast vertellen ze hoe steden hiermee omgaan. Een podcast, opgenomen in de ochtendspits, bij het station van fiets-stad Zwolle.
Reageren? Mail [email protected]
Presentatie en montage: Mattijs van de Wiel
Redactie: Ivo Talsma -
Hij wordt nu al de Epstein van de muziekwereld genoemd: Sean Combs. De hiphopgrootheid, bekend onder namen als Puff Daddy, P. Diddy, en Diddy, wordt keer op keer beschuldigd van seksueel geweld. Er ligt nu een aanklacht. En deze week kwamen daar nog eens 120 mensen bij die hem ook beschuldigen van seksueel geweld.
De rapper van 54 groeide in de jaren '90 razendsnel uit tot een succesvol platenbaas en producer. Het werd iemand waar je bij in de buurt wilde zijn, vertelt muziekjournalist voor 3voor12 Atze de Vrieze. Hij organiseerde feesten waar allerlei sterren op af kwamen. Maar die feesten staan nu centraal in veel beschuldigingen tegen Combs.
Reageren? Mail [email protected]
Presentatie en montage: Marco Geijtenbeek
Redactie: Sanne Toebes -
Israël zweert wraak na de Iraanse raketaanvallen van gisteravond. Hoe ver is Netanyahu bereid te gaan? En wat betekent dit voor de machtsdynamieken in Iran?
De Iraanse raketaanvallen op Israël van gisteravond hebben beperkte schade op de grond aangericht. Toch is de impact in Israël groot, vertelt oud-correspondent in Israël Inez Polak in deze podcast. De roep om vergelding is luid, niet alleen onder Netanyahu en de zijnen.
Volgens Polak blaakt Netanyahu de laatste weken van het zelfvertrouwen en ziet hij ook zijn populariteit groeien. Na de moeizame strijd in Gaza toont Israël zich momenteel militair superieur - zelfs na de Iraanse aanval, die voor het grootste gedeelte afgeweerd kon worden. De vraag is welke kant deze 'winning mood' Netanyahu opdrijft en wat het betekent dat hij de ogen nu zo direct op Iran richt.
De in Iran geboren Matin Abbassi studeerde internationale betrekkingen met speciale aandacht voor de politiek in het Midden-Oosten en de hedendaagse geschiedenis van Iran. Hij vertelt hoe de grote klappen die Israël uitdeelt Iran moreel verzwakken en hoe hardliners daar momenteel gebruik van proberen te maken. Zij grijpen het Iraanse gezichtsverlies aan om hun macht te versterken, onder meer door op harde acties als directe luchtaanvallen met ballistische raketten aan te sturen.
Reageren? Mail [email protected]
Presentatie en montage: Elisabeth Steinz
Redactie: Rosanne Sies en Lars Hulshof -
De fractievoorzitters van de coalitiepartijen overleggen deze week achter de schermen over de kabinetsplannen met artikel 110 en 111 uit de Vreemdelingenwet. Die artikelen zouden gebruikt kunnen worden om diezelfde wet buiten werking te stellen. Het leidde tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen tot een stortvloed aan kritiek, maar met name de PVV wil deze weg doorzetten. 'Ik heb geen ruggengraat van een banaan,' aldus Geert Wilders.
In deze podcast lezen we samen met universitair docent immigratierecht aan de Universiteit Leiden en lid van de Adviesraad Migratie Mark Klaassen in de Vreemdelingenwet. Wat staat er nou eigenlijk precies in en wat kun je ermee voor elkaar krijgen?
Reageren? Mail [email protected]
Presentatie en montage: Elisabeth Steinz
Redactie: Judith van de Hulsbeek -
Vaticaan-correspondent Andrea Vreede reisde mee in de entourage van de paus naar Luxemburg en België. Daar was de ontvangst een stuk minder hartelijk dan hij gewend is.
In de podcast vertelt Andrea over een voor de paus bewogen reis in de Lage Landen. Hij had zich volgens haar niet gerealiseerd hoe diep de wonden van het seksueel misbruik in de kerk in België nog zijn. "Ik denk dat hij daar misschien van wordt afgeschermd." Ook zijn houding ten opzichte van de positie van vrouwen in de kerk en hoe hij zich opstelt tegenover de LHBTQI-gemeenschap is voor velen teleurstellend - zowel voor progressieven als conservatieven. "Iedereen is ontevreden, iedereen is boos."
Wat is er nog over van het imago van de paus als hervormer? Wat heeft hij in de ruim 10 jaar dat hij aan het hoofd van de katholieke kerk staat bereikt?
Presentatie en montage: Elisabeth Steinz
Redactie: Judith van de Hulsbeek -
Hezbollah-leider Hassan Nasrallah is vannacht gedood bij verschillende luchtaanvallen op gebouwen in een buitenwijk van de Libanese hoofdstad Beiroet. Dat bevestigt het Israelische leger. Dit betekent een zware klap voor de militante beweging.
Begin dit jaar maakten we in Podcast De Dag een profiel van Hassan Nasrallah, dat we nu opnieuw publiceren. Wie was Hassan Nasrallah? Hoe dacht hij en hoe belangrijk was hij voor Hezbollah?
Joas Wagemakers, islamoloog en universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht, schetste in januari dit profiel.
Reageren? Mail [email protected]
Presentatie en montage: Elisabeth Steinz
Redactie: Lieke Loman -
Marieke en Ryan zijn in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Het was de laatste keer voor president Biden en de eerste keer voor premier Schoof. De VN staat onder druk vanwege de crises en conflicten in de wereld waar ze geen antwoord op lijken te hebben. Een klein feestje werd er wel gevierd, Koningin Máxima zet zich al vijftien jaar in voor de VN.
En in de Big Apple zit er misschien ook een rotte appel tussen. Namelijk burgemeester Eric Adams. Hij werd na onderzoek aangeklaagd voor onder meer corruptie.
Wil je reageren of heb je een vraag? [email protected]
Presentatie: Marieke de Vries en Ryan Hermelijn
Redactie en montage: Indy Scholtens en Jesse Nijmeijer
Eindredactie: Lars Hulshof -
In de Amsterdamse gemeenteraad wordt gediscussieerd over de toekomst van Artis. De Partij voor de Dieren wil dat de dierentuin uiteindelijk een stadspark zonder dieren wordt. Maar de meerderheid van de raad gaat daar niet in mee. Al worden er wel vraagtekens gezet bij de grote dieren die in de verblijven leven.
Daarmee komt een tientallen jaren oude discussie weer op gang: zijn dierentuinen zielig? En moeten we het wel willen? In podcast de Dag schetst onderzoeker mens-dierrelaties aan de Universiteit van Amsterdam Maarten Resink de ontwikkeling van dierentuinen door de jaren heen, want er is al veel veranderd. Maar meer verandering is volgens hem nodig.
Thijs de Zeeuw ontwerpt dierverblijven, zoals de nieuwe leeuwen- en olifantenverblijven van Artis. Hij vertelt hoe je zonder in gesprek te kunnen met dieren toch een verblijf kunt maken waar olifanten en leeuwen zich thuis voelen.
Presentatie en montage: Marco Geijtenbeek
Redactie: Judith van de Hulsbeek & Sanne Toebes
Reageren? Mail [email protected] -
Ondanks internationale druk is de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vastberaden: het leger moet op "volle kracht" doorgaan met aanvallen op Hezbollah. Israël voert sinds afgelopen maandag de luchtaanvallen op Libanon op. En inmiddels zegt de legerchef van Israël dat dat de voorbereiding is op een grondoffensief. Wat wil de Israëlische regering?
Volgens correspondent Sander van Hoorn in Israël is de steun voor deze strijd tegen Hezbollah groot. Bewoners in het Noorden zijn al maanden verdreven uit hun huizen, door de onrusten aan de grens. De Nederlandse Okke Huising woont op een kilometer of 12 van die grens met Libanon. Hij ziet elke dag boven z'n hoofd wat die opgevoerde aanvallen van Israël en Hezbollah betekenen.
In deze aflevering belichten we het Israëlische perspectief op de aanvallen. Dinsdag vertelden we in deze aflevering (https://podcast.npo.nl/admin/feed/123/feeditem/plinkhq.com/i/1339219119/e/1000670523978) hoe ernaar wordt gekeken vanuit Libanon.
Presentatie en montage: Marco Geijtenbeek
Redactie: Judith van de Hulsbeek & Sanne Toebes
Reageren? Mail [email protected] -
BYD, Zeekr, Polestar, Aiways, Xpeng, Nio, Lee Auto, MG - allemaal 'made in China'. Elektrische auto's uit China zorgen voor paniek in de Europese auto-industrie, waar verschillende grote merken in zwaar weer zitten door tegenvallende verkopen.
In Duitsland is crisisberaad gaande over de problemen bij onder andere Volkswagen en Mercedes. In Brussel staat een stemming over importheffingen gepland. Maar heeft de Europese auto-industrie niet de elektrische boot gemist? Is de slag nog wel te winnen van de Chinezen?
Sprekers: Marieke Kuijpers, sectormanager mobiliteit van de Rabobank en Michiel Langezaal, oprichter van Fastned
Presentatie en montage: Elisabeth Steinz
Redactie: Anouk Kantelberg
Reageren? Mail [email protected] -
In Libanon zijn tienduizenden mensen op de vlucht geslagen, nu Israël de aanvallen op Hezbollah intensiveert. Hoe blijf je overeind onder een dreigende grootschalige oorlog?
De telefoon van de Belgische Layla El-Dekmak stroomt deze dagen over met verontrustende berichten van vrienden en familie in Libanon. Zelf is ze net terug van familiebezoek in Beiroet en ze beschrijft de zorgen en paniek die bij haar en haar naasten overheerst, nu heel Libanon wordt meegezogen in de oorlog tussen Israël en Hezbollah.
Ook correspondent Daisy Mohr leeft en werkt middenin de chaos die is uitgebroken. Zij maakt, net als iedereen, een eigen veiligheidsinschatting van wat wel en niet kan momenteel. Het liefste bleef ze zoveel mogelijk thuis, 'maar voor werk ga ik veel op pad en dat is wel een dilemma.'
Reageren? Mail [email protected]
Presentatie en montage: Elisabeth Steinz
Redactie: Lieke Loman, Marco Geijtenbeek en Judith van de Hulsbeek -
Het kabinet wil de zorg beter en efficiënter maken met digitale oplossingen. "Om te vermijden dat het personeelstekort in de zorg onbeheersbaar wordt, is het urgent de administratietijd te halveren, zodat er meer tijd overblijft voor de patiënten. Dat vraagt om innovaties in de sfeer van digitalisering en slim gebruik van kunstmatige intelligentie," zei de koning op Prinsjesdag in de Troonrede. Maar uit onderzoek blijkt dat digitale oplossingen soms juist tot een grotere zorgvraag leiden.
In Nederland zijn nu ongeveer zeventienduizend patiënten die met een digitaal platform werken waarmee zij thuis in de gaten gehouden kunnen worden. De bedoeling is dat dit systeem van thuismonitoring en controle door een 'e-nurse' binnen een paar jaar voor de hele zorg toegankelijk wordt: van ziekenhuizen tot huisartsen tot verpleeghuizen.
Patiënten en hulpverleners zijn er enthousiast over, vertellen ze in deze podcast, onder meer omdat de lijntjes onderling korter zijn.
Vincent van Vugt werkt als huisarts in Amsterdam Nieuw-West en doet al jaren onderzoek naar digitale zorg. Hij is een voorstander van digitalisering, omdat dit het contact tussen patiënt en zorgverlener kan versterken en de kwaliteit van de zorg kan verbeteren. Maar, zegt hij, het pr-verhaal dat dit tot een grote efficiëntieslag gaat leiden en personeelstekorten oplost getuigt niet van realisme. Uit onderzoek blijkt volgens hem dat dit zo niet werkt.
Reageren? Mail [email protected]
Presentatie en montage: Elisabeth Steinz
Redactie: Judith van de Hulsbeek en Anouk Kantelberg -
Als je denkt dat het verkiezingsjaar niet gekker kon: weer leek er een aanslag te worden gepleegd op Donald Trump. Rudy en Ryan bespreken een naamgenoot, verdachte Ryan Routh.
Springfield, Ohio, staat onder hoogspanning na de katten en honden uitspraak. De retoriek van beide partijen is daar onderdeel van. En Sean 'Diddy' Combs is aangeklaagd voor mensenhandel en het dwingen tot seksuele handelingen.
Tot slot, Marieke is op boekpromo-tour in Nederland en werd herkend op een bijzondere manier.
Wil je reageren of heb je een vraag? [email protected]
Presentatie: Ryan Hermelijn, Rudy Bouma en Marieke de Vries
Redactie en montage: Jesse Nijmeijer
Eindredactie: Lars Hulshof - Mehr anzeigen