Edgar Mannheimer Podcasts
-
Turisterna och pilgrimerna som är på tillfälligt besök ser inte lika tydligt konflikterna som de kristna som bor i Jerusalem, där tre olika religioner ständigt korsar varandras vägar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"I det kristna Jerusalem så är faktiskt väldigt många av pilgrimsmålen påhittade för att möta ett tidigt behov när det blev en stor business" säger Nathan Shachar, författare och journalist som bott länge i Jerusalem.
Bland de kristna som bor i Jerusalem märks den pågående konflikten mellan Israel och Palestina tydligt, en av dom är Hania Kassisieh Persekian: "Unga palestinska kristna lämnar Jerusalem om dom kan för att undvika de svåra villkoren som ockupationen utgör."
I det armeniska kvarteret bor Hagop Djernazian som inte förstår varför patriarken som är gruppens ledare har gjort sig av med deras parkeringsplats: "Våra fastigheter är ju en del av vår identitet."
Jack Munayer är kristen palestinier och arbetar för det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Jerusalem: "Om våldet blir värre och man inte längre kan garantera följeslagarnas säkerhet så måste vi avbryta verksamheten."
programledare: Åsa Furuhagen
producent: Anders Diamant
reporter: Edgar Mannheimer -
I Jerusalem korsar tre religioner varandra i en tid då den nya israeliska politiken nu håller på att förändra spelplanen - vem har makten över heligheten?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur påverkas den sköra balansen i Jerusalems gamla stad av den israeliska politiken som blivit alltmer nationalistisk och religiös? Människor och tro har begett sig till den heliga staden i en tid då högerextrema partier sätter tonen i den nya regeringen.
Vi följer med den judiska aktivisten Michael Miller upp på Tempelberget som utmanar ordningen: "Det här är bara muslimernas tredje heliga plats, det är judarnas heligaste plats och det är mitt land!"
Vi talar också med Michael Marmur från föreningen Rabbis för human rights som nu får höra att hans organisation utgör ett existentiellt hot mot landet Israel. "Det var inte så längesen som vi belönades för vårt arbete av parlamentet Knesset och vi har inte förändrats."Hör Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Institutionen för globala studier (IGS) och gästprofessor vid Institutionen för kommunikation, Ben-Gurion University in the Negev, Israel.
programledare: Åsa Furuhagen
producent: Anders Diamant
reporter: Edgar Mannheimer -
Godmorgon världen blickar tillbaka på året som gått med reportage, intervjuer, analys och satir. Vi spanar även framåt mot 2023 tillsammans med Sveriges Radios korrespondenter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Första timmen:
Godmorgon världens tillbakablick på utrikesåret 2022
2022 - Året då den säkerhetspolitiska kartan i vårt närområde ritades om. Samtal med Martin Kragh och Katarina Engberg
Godmorgon världens tillbakablick över det inrikespolitiska året 2022
Den genrelösa populärmusiken som ny trend? Samtal med Tina Mehrafzoon, musikjournalist och programledare på P3
Andra timmen:
Kroatien inför euron och går med i Schengen
Satir med Public Service om året som gått
Sveriges Radios korrespondenter spanar in i 2023
Kåsör Mark Levengood
Programledare: Edgar Mannheimer
Tekniker: Stina Fagerberg
Producent: Cecilia Tengmark -
Förra veckan hade Dostojevskijs "Brott och straff" premiär på Dramaten. Men under Rysslands krig mot Ukraina har röster höjts för att omvärdera de ryska klassikerna. Hur sätter man upp "Brott och straff" i dag?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Teaterkritiker Maria Edström och Fredrik Wadström, medarbetare på kulturredaktionen och tidigare Rysslandskorrespondent, har båda sett pjäsen och samtalar om hur vi ska förhålla oss till rysk litteratur mitt under brinnande krig i Europa. Intervju också med Dramatenchefen Mattias Andersson, om hur nationalscenen resonerat kring uppsättningen.
AUGUSTPRISVINNAREN NINA VAN DEN BRINK OM MAJA EKELÖFMaja Ekelöfs bok "Rapport från en skurhink" riktigt skakade om Sverige då den vann första pris i Rabén och Sjögrens romanpristävling som Bästa politiska roman 1970. Maja Ekelöf blev rikskändis över en natt och boken en modern klassiker. Nina van den Brink har arbetat på sin biografi i fyra år. Reportage av Katarina Wikars.
REPORTAGE: STAND UP I KAIROI Egypten växer den mycket unga stand up-scenen. Komedi, satir och skämtkultur är djupt förankrad i den arabiska och egyptiska världen. Men 2022 års Egypten styrs av en militärdiktatur, där yttrandefriheten är kraftigt begränsad. Vad får man egentligen skämta om i dagens Egypten? Reportage av Edgar Mannheimer.
ESSÄ: OM FARAN MED BEKVÄMLIGHETBekvämlighet är ett ord med stark positiv värdeladdning för de flesta av oss. Men kanske är det just vårt behov av och krav på komfort, som håller på att försätta oss i en situation som är allt annat är behaglig. Över detta funderar journalisten och författaren Eva-Lotta Hultén i dagens OBS-essä.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Felicia Frithiof -
Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Påven till Kanada för att be om ursäkt till ursprungsbefolkningI slutet av nästa vecka åker påven Franciskus till Kanada för att be ursprungsbefolkningen om ursäkt för de övergrepp som elever vid katolska internatskolor utsattes för. I över 100 år splittrade den kanadensiska staten ursprungsbefolkningens familjer genom att tvångsplacera barn på internatskolor drivna av bland andra katolska kyrkan. Barnen fick inte tala sitt språk och många utsattes för vanvård, våld och övergrepp. Tusentals barn dog under tiden på internatskolorna.
Syftet var att utrota ursprungsbefolkningens kultur genom att kapa familjebanden. Men frågan är hur långt påvens ursäkt räcker?
PKK, kurderna och NATOSverige har skrivit under en avsiktsförklaring med Turkiet för att landet ska godkänna Sverige som nato-medlen. Men för många svenska kurder innebär detta ett svek, och för vissa, ett trauma.
Centralt för den här diskussionen är PKK, som klassas som en terrororganisation av Sverige och EU. Men vad är PKK? Och hur förhåller sig den organisationen till andra beväpnade kurdiska grupper?
Här är hela innehållet i programmet:
Timme ett
USA:s president Joe Biden besökte Saudiarabien, vad blev resultatet? Samtal med USA-kännaren Karin Henriksson.
Påven reser till Kanada för att be om ursäkt. I över 100 år splittrade den kanadensiska staten ursprungsbefolkningens familjer genom att tvångsplacera barn på internatskolor drivna av bland annat katolska kyrkan. Men vad betyder en ursäkt från påven? Reportage av Paloma Vangpreecha.
I Lettland har en strid om gamla sovjetiska monument seglat upp i kölvattnet av kriget i Ukraina. Reportage av Nina Benner.
På Grönland hoppas nu vissa att landet ska få spela fotboll under egen flagg, och fotbollen kan komma att bli en del i kampen om självständighet från Danmark. Reportage av David Rasmusson.
Krönika av Nina Wormbs.
Panelen om veckans inrikespolitik.
Timme två
PKK är klassat som en terrororganisation i Sverige, men varför? Vad skiljer egentligen PKK från andra kurdiska organisationer? Reportage av Edgar Mannheimer.
Satir från Utkantssverige.
Bråttom att avvärja hoten mot den biologiska mångfalden. Samtal med Torbjörn Ebenhard från Sveriges Lantbruksuniversitet.
Regeringen vill begränsa möjligheten att gå före kön med privata sjukvårdsförsäkringar. Reportage av Ulrika Fjällborg.
Om "rockgubbarna" som tycks turnera i all oändlighet. Rolling Stones, Iggy Pop, Kiss, Bob Dylan, Tom Jones med flera, är några av de manliga 70-plussare som spelar i Sverige i sommar. Vad driver dem att hålla igång? Samtal med musikjournalisten Fredrik Strage.
Kåseri av Pamela Jaskoviak.
Programledare Anna Oscarius
Producent Mona Hambraeus
Tekniker Joachim Persson
-
Lagom till midsommar viger vi ett helt avsnitt åt Waldemar Åhléns och Carl David af Wirséns Sommarpsalm En vänlig grönskas rika dräkt. Programmet sändes första gången i juni 2021.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Älskad av såväl ateister som djupt troende och omåttligt populär vid både bröllop, begravning och sommarfest. Hör den sjungas, tolkas och analyseras under midsommarstöket, medan vi guidar dig genom historien om denna svenska psalms tillkomst.
Hör kören sjunga 38 minuter och 48 sekunder in i avsnittet.
Medverkande:
Johan Pejler, Radiokören
Maria Demérus, Radiokören
Philip Sherman, Radiokören
Ingrid Rådholm Konvicka, Radiokören
Sofia Thoresdotter, musikterapeut, författare och styvdotter till Marie Kide
Mattias Lundberg, professor i musikvetenskap
Programledare: Thella Johnson
Producent: Edgar Mannheimer
Reporter: Lollo Collmar
Musiktekniker: Johan Hyttnäs -
Var går gränsen för hur mycket islam kan debatteras i Egypten?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Följ med till Kairo och hör islamologen JasmIne AmIn som är en av dom som deltar i diskussionen om en modernare tolkning av islam. Startskottet för debatten den här gången är en populär och dramatisk Ramadansåpa om Faten och hennes tuffa kamp för en rättvis skilsmässa.
Hör även Frédéric Brusi, religionsvetare på Stockholms universitet med inriktning på islam.
Vi talar även lite kort med Fredrik Hollertz, präst i Råslätts kyrka, som ringde i kyrkklockorna för att markera mot den planerade koranbränningen av Rasmus Paludan och därmed nu riskerar att dömas för störande av allmän sammankomst. Vi frågar honom om hur han ser på yttrandefriheten.
Programledare: Åsa Furuhagen
Producent: Anders Diamant
Reporter: Edgar Mannheimer -
Den heliga fastemånaden Ramadan är för många en from och lugn tid, då man avstår från mat och dryck och stillar sig för att komma närmre gud. Men i Egyptens huvudstad Kairo är Ramadan också en kulturell högtid - en karneval! En fest när mörkret sänker sig. Följ med vår reporter Edgar Mannheimer på en promenad kantad av konserter och dansande dervischer.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Den idag 73-åriga musikartisten Jean Humenry är ett av offren för sexuella övergrepp i katolska kyrkan i Frankrike. Han berättade sin historia i Människor och tro i P1 hösten 2021.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I årets två första program blickar vi tillbaka på avgörande händelser på religionens och politikens områden under det gångna året. Del 2 av 2.
Innehåll:
KLIMATET: SVENSKA KYRKAN OCH SKOGEN.
Intervjuer med Kristina Belfrage, forskare i agroekologi och Christoffer Sjödin, studentpräst, aktiva i Nätverket för ett hållbart skogsbruk i Svenska kyrkan samt Antje Jackelén, ärkebiskop. Intervjuer: Lollo Collmar och Thella Johnson. Sändes första gången 7 oktober 2021.PEDOFILSKANDALERNA I KATOLSKA KYRKAN.
Intervju med musikartisten Jean Humenry, ett av offren för sexuella övergrepp som vittnat inför den franska Sauvékommissionen, som presenterade sin rapport hösten 2021. Intervju: Johan Tollgerdt. Sändes första gången 28 oktober 2021.HIPHOPARE OCH MUSLIM: MÖTE MED JELASSI OCH NILS SVENNEM LUNDBERG.
Rapparen Fatima Jelassi och hennes producent Nils Svennem Lundberg berättar om hur islam präglar deras liv och konstnärskap. Intervju: Edgar Mannheimer. Sändes första gången 15 april 2021.Programledare: Thella Johnson
Producent: Anders Diamant
-
I 150 år har det pågått svensk mission i andra länder, men nu kommer det missionärer hit till oss, missionen går i retur.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur mottagliga är de sekulära svenskarna för budskapet från missionärerna och varför bedrivs mycket av missionen i de mångreligiösa områdena?Hör bland andra:
Josef Nsumbu, församlingsföreståndare i Equmeniakyrkan i Eskilstuna,
Kajsa Ahlstrand, professor i missionsvetenskap och global kristendom,
Robert och Tiffany Davis, mormonmissionärer i Sverige,
Bertil Engkvist, missionär i Sverige för organisationen OM.Programledare: Åsa Furuhagen
Producent: Anders Diamant
Reporter: Edgar Mannheimer -
I 150 år har det pågått svensk mission i andra länder, men nu kommer det missionärer hit till oss, missionen går i retur. Programmet sändes första gången i december 2021.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur mottagliga är de sekulära svenskarna för budskapet från missionärerna och varför bedrivs mycket av missionen i de mångreligiösa områdena?Hör bland andra:
Josef Nsumbu, församlingsföreståndare i Equmeniakyrkan i Eskilstuna,
Kajsa Ahlstrand, professor i missionsvetenskap och global kristendom,
Robert och Tiffany Davis, mormonmissionärer i Sverige,
Bertil Engkvist, missionär i Sverige för organisationen OM.Programledare: Åsa Furuhagen
Producent: Anders Diamant
Reporter: Edgar Mannheimer -
Två veckor har gått sen den kände rapartisten Einár sköts ihjäl i Hammarby sjöstad. Känslor som hämnd, rädsla och skuld väcks återigen när ytterligare en ung man mördas i Sverige.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Många ställer sig nu frågan om vem som bär skuld för alla skjutningar som drabbat Sverige den senaste tiden. Hör bland andra musikjournalisten på P3 Johannes Cakar, författaren och standup-artisten Melody Farshin, rapparen Alex Ceesay och den muslimska influencern och fritidsledaren i Järva Ramsis "Moosa" Assal. Även Nicolas Lunabba, verksamhetsledare på organisationen Hela Malmö och Christy Chamy reporter på DN medverkar i programmet.
Programledare: Åsa Furuhagen
Producent: Anders Diamant
Reporter: Edgar Mannheimer -
Om ekoteologi och jakten på ett gemensamt klimatmål inom den interreligiösa rörelsen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När Harry Månsus, baptistpastor, författare och ekoteolog utkom med sin banbrytande bok om kristen tro och jordens framtid, Shalom Jord!, år 1983, chockade han delar av den svenska frikyrkan. I detta avsnitt av Människor och tro berättar han om undergångsbudskapen som präglade hans unga år i frikyrkan.
- Jorden betraktades som en rivningskåk som vi, de fromma, snart skulle få lämna, säger Harry Månsus.
Idag ser det annorlunda ut. Den gröna religiösa rörelsen växer.
Inför FN:s stundande klimattoppmöte i Glasgow har ett stort antal religiösa ledare runtom i världen, bland dem Påve Franciskus, undertecknat ett gemensamt upprop till delegaterna.
Vi intervjuar rabbinen Yonatan Neril som genom boken Eco Bible vill visa hur Bibeln kan tolkas på ett klimatvänligt sätt.
Vi tecknar också ett porträtt av den muslimske filosofen Seyyed Hossein Nasr som av många ses som en av ekoteologins främsta inspiratörer.
I programmet medverkar även Henrik Grape, Kyrkornas världsråd och Tova Mårtensson, Svenska kyrkans unga.
Programledare: Thella Johnson
Producent: Anders Diamant
Reportrar: Lollo Collmar och Edgar Mannheimer -
I veckan genomfördes en stor konferens i Malmö om Förintelsen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Går minnet av Förintelsen alls att kontrollera och vem ska föra berättelserna vidare när de överlevande dött?
Hör Ingrid Lomfors, historiker med inriktning på Förintelsen
Katherine Hauptman, museichef på Historiska museet i Stockholm
Eliot Moskowicz, Zikaron, en förening som för vidare historier från Förintelsens överlevande
Konstanty Gebert, journalist i Polen
Rebecka Katz Thor, forskar om hågkomstens estetik på Södertörns högskola
Ophir Levy, filmvetare vid Université Paris 8
Simon Moser, journalist som gjort programserien Antisemitism idagProgramledare: Åsa Furuhagen
Producent: Anders Diamant
Reporter: Edgar Mannheimer
Journalistpraktikant: Johanna Thunstedt -
Om Shariarättens rötter och hur systemet lever sida vid sida med sekulär rätt här i Sverige.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När man talar om sharia tänker många på de hårda straffen och reglerna i länder som Afghanistan, Iran och Saudiarabien. Men sharia handlar också om det som kallas för familjerätt och berör också många muslimer i väst.
Vi besöker Svenska Fatwarådet i Malmö som vägleder muslimer i Sverige.Hör bland Susanne Olsson, professor i religionshistoria vid Stockholms universitet,
Imamen Saeed Azam på Svenska Fatwarådet,
Mosa Sayed, Juridiska institutionen vid Uppsala universitet,
Per Bauhn, professor i praktisk filosofi vid Linnéuniversitetet och
Sabina Landstedt, stödsamordnare hos Glöm aldrig Pela och Fadime.Programledare: Åsa Furuhagen
Producent: Anders Diamant
Reporter: Edgar Mannheimer - Mostrar mais