Good to Great Tennis Academy Podcasts
-
I baslinjeutbildningens femtonde och sista del lyssnar vi återigen på Johan Szabo, ansvarig coach för Stripple future generation på Good to Great Tennis Academy och Damien Croisat, elit- och tävlingsansvarig på Ullevi TK. Szabo och Croisat var även med i del 14 av den här serien.
Vi pratar här om det inte allt för oviktiga ämnet spelförståelse.
- Hur viktig är spelförståelse för en tennisspelare?
- Hur tränar man den?
- Vad är det för skillnad på spelförståelse och speluppfattning?
- Hur mycket av de här egenskaperna är medfödda?
- Att vara snabb på banan, hur mycket av det bygger på fysiska färdigheter?
Alla som under april månad 2023 swishar in ett sponsringsbidrag till podden på valfritt belopp (minimum 150 SEK) får ett 3-pack HoB Sports grepplindor och en dämpare till ett värde av 108kr som tack, utöver tacksamheten över att man hjälper podden att fortsätta växa vidare.
Detta gör ni på 0730240031. Skriv ert namn plus HoB i noteringen (ex Linus Eriksson HoB). Stort tack House of Bontin och till alla er som stöttar! -
I det här specialavsnittet gästar Sveriges Davis Cup-kapten Johan Hedsberg podden. Vi fångade Johan inför helgens DC-match på hemmaplan i Kungliga Tennishallen mot Bosnien-Hercegovina och tog chansen att fråga Johan om laguttagningen den här gången är lättare än någonsin, ifall han kan låta bli att tänka på de ekonomiska fördelarna de innebär för spelarna med att bli uttagna i en DC-trupp, vad han kan lära sig av Thomas Enqvist, framgångsnycklarna till Hedsbergs fina DC-statistik och hans coachingfilosofi på bänken under matcherna. Johan är till vardags coach på Good to Great Tennis Academy.
Vi hälsar i och med det här avsnittet Bluechip välkomna som sponsor till podden! Skandinaviens ledande expert på studier i USA. Besök www.bluechip.nu för mer information. -
Jens Nilsson bodde fem år i Österrike där han både tränade själv som spelare och sedan påbörjade sin tränarna på Estess Academy. Därefter var han ansvarig tränare i Piteå TK i 20 år och sportansvarig på region Norr i 7. Han har utöver det varit tränare på Good to Great Tennis Academy och jobbat i USIF samt varit landslagstränare för rullstolstennisen i Sverige i 15 år.
I det här härliga avsnittet pratar vi bland annat om:
- utmaningar med att utveckla tennisen i en liten klubb i Norrland
- Rullstolstennisen i Sverige
- Skillnader på att jobba i en privatiserad miljö kontra förening
- ledarskapsstilar och hur olika personligheter kompletterar varandra på RQT
- att Jens inte läst en bok i hela sitt liv och kanske inte heller sett en hel film
Vi lyssnar även på ljudklipp från avsnitt med:
* Lars Granath, avsnitt 14 säsong 3
* Joakim Nyström, avsnitt 91 säsong 1
* Michael Andreasson, avsnitt 38 säsong 2
Därigenom kommer vi in på att prata om internationellt tävlande, repetitionsträning och på samarbeten och ifall synen på samarbeten skiljer sig när man jobbar på en akademi kontra klubb.
Tack till alla patreonsponsorer! Vill du också vara en del av podden? Klicka här! -
Sjunde avsnittet av succéserien "Svensk tennis mot Grand Slam" är här och idag med två före detta proffsspelare som gäster, Federico Rovai och Jan Apéll.
Apéll nådde plats 62 i världen som bäst i singel, 10 i dubbel och Rovai 256 i singel. Jan Apéll nådde Grand Slam medan Rovai föll precis på fel sida mållinjen. Vad gjorde att båda de här spelarna blev så fantastiskt bra på tennis? Och vad gjorde att Apéll nådde lite längre än Rovai?
Jan Apéll, född 1969, jobbar idag som konsult på Good to Great Tennis Academy med både tennis, padel och försäljning och Federico Rovai, född 1973, coachar Klein Players sedan tre år tillbaka samt är tennisförälder till tre spelande barn.
I avsnittet så cirklar som vanligt frågeställningarna kring:
”Vad och vilka egenskaper krävs för att nå världstoppen i tennis?
Få svenska spelare når Grand Slam-kval i singel.
Varför?”
Vi kommer bland annat in på att diskutera:
* om teamsatsningar ligger i tiden
* hur viktigt det är att samla bra spelare för att träna med varandra
* att tränarna själva behöver kunna visa slagen och hålla en viss spelnivå
* tävlingsformerna för juniorer
* internationellt tävlande i yngre junioråldrar
Bli gärna patreonsupporter till podden genom att klicka här: https://www.patreon.com/linuspabaslinjen/membership -
Johan Szabo är tränare på Good to Great Tennis Academy och där ansvarig coach för Stripple Future Generation. Före Johan började på GTG arbetade han bland annat många år Tyskland efter att ha varit med i uppstarten av Stockholm Tennis Academy.
Johan har ett gediget CV av utbildningar i bagaget och är bland annat utbildad naprapat, fystränare, civilingenjör samt innehar certifikat för att få köra tungt diesellok. Lägg därtill en elitkarriär själv som friidrottare där Johan var mångkampare.
I det här långa avsnittet pratar vi bland annat om:
- Johans tankar kring det mångsidiga idrottandet i ung ålder
- vilka delar från friidrotten han tycker man kan överföra till tennisen
- lärdomar från åren i Tyskland och de regionala gemensamma förbundsträningarna där
- utbildningar
- att jobba ihop med Magnus Norman
- vilken fysisk förmåga som skiljer Grand Slam-spelare från akademispelare på GTG
Dessutom lyssnar vi på tre ljudklipp från avsnitten med:
* Fredrik Johansson, avsnitt 48 säsong 1
* Frej Hallgren, avsnitt 46 säsong 2
* Peter Lindgren, avsnitt 36 säsong 2
Genom det kommer in på att prata om träningsintensitet, tennisteknik och serve +1.
Vill du sponsra podden och själv få chansen att ställa frågor till framtida gäster? Klicka här! https://www.patreon.com/linuspabaslinjen/membership -
I det här fjärde avsnittet i serien "Svensk tennis mot Grand Slam" gästas podden av Södertäljes tränarduo Robin Brage & Yerko Müller. Robin Brage var själv rankad 641 i världen som bäst som spelare och har som coach bland annat arbetat på Good To Great Tennis Academy, Mälarhöjdens IK Tennis och nu i Södertälje, medan Yerko coachat bland annat Pim-Pim Johansson och rest på ett otal tävlingar utomlands med sina elitspelare.
Som brukligt kretsar det här avsnittet kring frågeställningarna:
- Kan vem som helst nå världstoppen i tennis?
- Få svenska spelare når Grand Slam.
- Varför?
I samtalet kommer vi bland annat in på antal timmar tennistränare idag står på banan, det svenska skolsystemet, negativiteten som kan uppfattas kring spelare som fortsätter elitsatsa upp i åldern, samarbetet mellan olika aktörer i svensk tennis, att ha kul på jobbet kollegorna emellan och hur man kan önska att före detta elitspelare involverade sig mer i svensk tennis.
Skulle ni kunna tänka er att stötta poddens fortlevnad genom att bli patreon-supporter? Klicka här för att läsa mer och om hur du gör: https://www.patreon.com/linuspabaslinjen -
Mikael Åbom möter i detta 50:e avsnitt Nicklas Kulti – fd tennisspelare på ATP-touren och idag entreprenör och bolagsledare för Collector Bank Arena och Good to Great Tennis Academy. Resan började i Kungsängen, väster om Stockholm, med en stark vinnarskalle. Att så snabbt som möjligt vinna över den fem år äldre brodern var
en drivkraft. I samtalet kommer de att tala om Nicklas framgångsrika tenniskarriär, entreprenören som var en av tre personer som grundade Good to Great Tennis
Academy och idag att vara ledare med ansvar för personal, affärskontakter, sponsorer och med en vision om att utveckla verksamheten vidare.
I detta avsnitt kommer de att samtala om drivkrafter och motivation. Målsättningen om att bli bäst i världen men också med en tydlig reflektion när Nicklas tittar i
backspegeln, att ha en målsättning som är realistisk och behöver hanteras som en färskvara. En målsättning i tiden som inte skall skapa känslan av ett misslyckande.
Tre tenniskamrater sätter sig med ett tomt papper och skapar ett idrottskoncept, men också ett affärskoncept, som hösten 2010 såg dagens ljus – Good to Great Tennis
Academy. Bakgrunden till deras idé var att hitta en ny väg framåt, på den annars så fina svenska tennistraditionen som saknade nya namn och spelare i världstoppen efter en lång rad svenska världsstjärnor som i princip började med Björn Borg. De tre vännerna bestämde sig också för att ha kul på resan med sin nya affärsverksamhet.