Tyskland Podcasts


 • Det började med att man upptäckte att det läckte gas ur Nord Stream 2, ett av de två rör som leder naturgas från Ryssland till Tyskland genom Östersjön. Stora bubblor visade sig på vattenytan utanför Bornholm. Strax därefter, märkte man att det läckte även i det andra röret, Nord Stream 1. Ännu vet vi inte vem eller vad som har orsakat läckagen, men det misstänks vara ett sabotage och många riktar nu blickarna mot Ryssland. Om det är ett sabotage, vem är det som ligger bakom det? Om det skulle vara Ryssland, vad innebär det för det redan spända läget i världspolitiken? Vad kan det finnas för motiv bakom sabotaget? Vad innebär läckan för Sveriges del? I dagens Aftonbladet Daily dyker vi ned i Östersjön och kollar på läckagen på Nord Stream och vad det kan få för konsekvenser.

  Gäst: Niklas Rossbach, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut
  Programledare: Vilma Ljunggren

 • Den ryska gasledningen i Östersjön, som sammankopplar Tyskland med Gazproms anläggning i Leningrad oblast, har av allt att döma sprängts. Sabotaget mot energisystemet tillför en ny dimension i det krig som rasar mellan Ryssland och Ukraina, som nu också gjort inträde i den svenska ekonomiska zonen i havet mellan Karlskrona och Bornholm.

  Pannor befann sig vid inspelningen av detta avsnitt i djupa veck. Det saknades en logisk vinnare på attentatets konsekvenser, och således fanns ingen tydlig huvudmisstänkt.

  Samtidigt som spekulationerna på Flashback och bland Twitters trollkonton tävlar i att utse gärningsman öppnar också vi på locket till mysteriet som är sabotaget mot Nord Stream här i FollowTheMoney, en podcast om makt storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.

 • Första avsnittet av fem som görs i samarbete med Conversionista där vi utforskar vi fem områden inom CRO. Både hur vi jobbar idag och hur vi kan komma att arbeta i framtiden.

  Tillsammans med Magnus Hedin som är senior advisor på Conversionista så inleder jag poddserien med att diskutera growth teams. Allt från vad det är och fördelarna med att arbeta med den typen av team.

  Till varför de kommer bli allt viktigare i framtidens marknadsorganisationer.

  För om vi vill driva tillväxt och resultat på riktigt framöver och inte bara inkrementell sådan så är just growth teams ett kraftfullt verktyg. Ett team som kan arbeta snabbare och experimentera före saker implementeras fullt ut.

  Om gästen

  Magnus Hedin är senior advisor på Conversionista och är med och startar upp företagets kontor i Malmö. Han har före dess lång erfarenhet från ledande roller på byråer inom både såväl performance som design och kommunikation.

  Magnus har dessutom mångårig erfarenhet från Exportrådet i både Tyskland och Finland där han hjälpte svenska e-handlare att växa i Finland. På Conversionista hjälper han företag att få till processer och utbilda organisationer för att bli mer datadrivna.

  Om avsnittet

  Magnus och jag pratar i avsnittet om vad growth teams är och varför de kommer bli en allt viktigare del i framtidens marknadsorganisationer. Och inte minst vad de största fördelarna är med den här typen av team.

  Allt från att driva tillväxt som inte bara är inkrementell till att ha ett experiment-program där man kan testa och analysera före man implementerar brett. Magnus ger också sin syn på när det är rätt att satsa på ett growth team. Och olika tecken på det.

  Du får dessutom höra om:

  Vad som skiljer mot traditionella marknadsteam
  Varför det är viktigt att fokusera på metodiken
  Vikten av datakvalitet för att lägga rätt grund
  Hur growth teams brukar se ut idag
  Vilka kompetenser man behöver ha med
  Vad som kännetecknar de som gör det bra
  Och hur man kommer igång på ett bra sätt

  Plus mycket mer om hur man lyckas med just growth teams…

  Magnus delar också sina tankar kring vad han ser som framtiden för hur företag kommer att arbeta med den här typen av team. Och hur han tror att det kommer påverka hur vi arbetar med marknadsföring.

  Precis som i mina vanliga avsnitt så hittar du länkar till allt vi nämner i poddinlägget på tonyhammarlund.io. Plus en massa andra intressanta länkar.

  Och efter länkarna hittar du tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet.

  Länkar

  Magnus Hedin på LinkedIn
  Conversionista webbsida
  Conversionista på LinkedIn
  Conversionistas utbildning Conversion Manager

  Don’t just invest in tools… invest in the people using them! - Conversionista (artikel)

  The 12 Principles behind the Agile Manifesto - Agile Alliance (artikel)

  How are Growth Teams organized? - Accenture (artikel)

  Enduring Ideas: The three horizons of growth - McKinsey & Company (artikel)

  Prioritize your test ideas with the PIE Framework - Widerfunnel (artikel)

  Guide: Set goals with OKRs - re:Work (guide/resurs)

  Tidsstämplar

  [3:40] Inleder med att prata om vad ett growth team är och hur de skiljer sig från det traditionella marknadsteamet. Samt varför fokus bör vara att anamma metodiken.

  [6:26] Om man ska ha den traditionella marknadsorganisationen kvar. Och om hur growth team ofta likställs med performance marketing-team.

  [10:22] Fördelarna med growth teams. Allt från att få tillväxt som inte är inkrementell till att implementera testade saker. Och Magnus a-ha-upplevelse med experiment.

  [15:26] Vanliga misstag och fallgropar Magnus ser att många företag fastnar i och vad man kan göra för att undvika dessa.

  [19:23] Om huruvida growth teams enbart är för startups eller fungerar det för andra bolag. Pratar även om när man vet att det är rätt väg att gå.

  [22:24] Hur stort ett företag behöver vara för att arbeta med den här typen av teams och hur värdefullt det är att leta efter hybridpersoner...

 • Johan ”Limpan” Lindahl. Tränare HK Silwing/Troja – Div. 1 herrar.

  Stockholmskillen född 1963 som tidigt hade drömmar med sin sport. Var inte störst eller bäst, men hade en vilja att utvecklas hela tiden. Har spelat proffshandboll i både Tyskland och Nederländerna. En dröm som Johan alltid har haft är att få spela i landslaget och blev lurad av sina lagkamrater när det kom en kallelse i brevlådan, vilket Johan först blev arg och besviken på sina lagkamrater. En härlig personlighet som aldrig tvekar att säga vad han tycker och tänker.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Johan ”Limpan” Lindahl. Tränare HK Silwing/Troja – Div. 1 herrar.

  Stockholmskillen född 1963 som tidigt hade drömmar med sin sport. Var inte störst eller bäst, men hade en vilja att utvecklas hela tiden. Har spelat proffshandboll i både Tyskland och Nederländerna. En dröm som Johan alltid har haft är att få spela i landslaget och blev lurad av sina lagkamrater när det kom en kallelse i brevlådan, vilket Johan först blev arg och besviken på sina lagkamrater. En härlig personlighet som aldrig tvekar att säga vad han tycker och tänker.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Erwin Rommel (1891-1944) var Adolf Hitlers favoritgeneral tills han öppet kom att ifrågasätta Hitlers strategiska tänkande.  Senare avslöjades han finnas i utkanten av ett attentatsförsöket mot Hitler i varglyan 1944. Han deltog inte aktivt i kuppförsöket, men försökte inte heller stoppa planerna.


  Ökenräven Erwin Rommel var en mycket skicklig militär som väckte beundran både hos sina egna män och hos fienderna. Redan under första världskriget visade han både mod, initiativförmåga och ärelystnad som gav honom den främsta utmärkelsen Pour la mérite. En ärelystnad som fick hans adliga kollegor att förakta uppkomlingen Rommel.


  Detta avsnitt av podden Historia Nu är det första av två om den tyske militären Erwin Rommel. Programledare Urban Lindstedt samtalar med Marco Smedberg som är militärhistoriker, pansarofficer och ledamot av Kungliga krigsvetenskapsakademien. Han har skrivit flera böcker som Militär ledning, Vietnamkrigen och det moderna standardverket Första världskriget.


  Erwin Rommel föddes i en borgerlig familj och kunde bli officer i den kejserliga armén eftersom militären ville bredda underlaget till officerskåren. Under första världskriget genomförde han flera spektakulära operationer där mod och bluffar fick italienarna att ge upp en masse.


  Efter Tysklands nederlag i första världskriget blev Rommel kvar i armén och skrev boken Infanterie greift an år 1937, som skildrade hans upplevelser från första världskriget, och fick Hitler att upptäcka honom.


  Under andra världskriget fick han befäl över pansartrupper i Frankrike och Afrika och det var här hans mod, snabbhet och självständighet kom till sin rätt, men också väckte kollegors missnöje.


  Erwin Rommels stora genombrott var dock som befälhavare över den tyska afrikakåren. Här ignorerade han de italienska befälhavarna som formellt stod över honom och genomförde en mycket rörlig krigföring.


  Lyssna också på Frankrikes fall maj-juni 1940.


  Rommel i ett möte med officerare i Frankrike, juni 1940. Bundesarchiv, Bild 146-1972-045-08 / CC-BY-SA 3.0; Wikipedia.


  Musik: Fog Of War av Melodies in Motion; Storyblocks audio

  Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Hej hej Hallå Dagbok!

  I veckan avsnitt så pratar Calle och Daniel om Sonys State of play, Golden Eye till xbox gamepass och GTA 6 läcka!

  XIII remake of the remake är släppt, How long to beat integrerad i Gamepass och Steam Deck docka nyheter från Tokyo Game Show

  Till slut så är Return to castle wolfenstein nu spelbart i Tyskland, Elden Ring the board game snart på Kickstarter och 

  Kojima teasar nytt spel på Twitter.

  Det bjuds på Intressanta spelsläpp och tips.

  I lirat så pratas det lite kort om Playdate spel, Calle har lirat Night in the woods medan Daniel har plockat upp såväl Bayonetta som Metal:Hellsinger.

  Tack till alla som lyssnar! Fy fan vad fina ni är!

  ➤ Stötta oss på Patreon! https://www.patreon.com/spelberoende

  ➤ YouTube https://www.youtube.com/channel/UCyZ1fqVi6OyLD9lY73QSmwQ

  ➤ Gå med i vår Discord! https://discord.gg/8kUna5C

 • Regimtrogna och regimkritiska eritreaner ställer till med upplopp i Husby, precis som i Tyskland häromsistens. Vän av ordning har så klart några följdfrågor på det. Dessutom talar vi om Liberalernas dilemma och vänsterns panik, samt sammanfattar valet för partierna utanför riksdagen och analyserar vägen framåt för svensk nationalism.

  Inlägget Eritreas sak är inte vår dök först upp på Radio Svegot.

 • Om bilarna som övervakar oss utan att vi vet om det där den ansvariga myndigheten i Sverige inte vet vad som gäller.

  Kalibers första program för säsongen handlar om en funktion som finns tillgänglig i de flesta elbilar av märket Tesla. Det handlar om sentry mode, eller vaktkamera, som finns till för att skydda bilen mot skadegörelse eller i alla fall kunna se om bilen utsätts för skadegörelse och vem som gör det. Men det är inte bara när någon kommer för nära bilen som kamerorna går igång de kan sättas på genom en app oavsett var man befinner sig.Och det här är inte helt okontroversiellt. Motorjournalisten Felix Björklund berättar att det just nu pågår en diskussion i Tyskland kring dessa bilar då landets största organisation för konsumentskydd har stämt biltillverkaren vid en domstol i Berlin på grund av brott mot dataskyddet. I Kina har det under sommaren inrättats förbud för just teslor på flera ställen i landet, på grund av kamerorna. Man är rädd för spionage och kameraövervakning. Och Kina om någon vet vad man kan göra med kameraövervakning så därför har man helt enkelt förbjudit och säger att det är en tillfällig ordningsregel, säger Felix Björklund."Strider mot GDPR"Men vad gäller i Sverige? Johanna Chamberlain är doktor i civilrätt på Uppsala universitet- hennes avhandling handlade just om personuppgiftsskydd och privatlivsskydd i svensk rätt. Hon menar att när bilkamerorna filmar på allmänna platser så saknas i regel giltiga skäl till att samla in personuppgifter: Du får inte filma andra utan att det finns en rättslig grund. Så den här typen av filmning strider ju direkt mot dataskyddsförordningen (GDPR).I Sverige finns det drygt 30.000 teslor, och i de flesta bilar finns möjligheten att aktivera vaktkamerafunktionen. Diskussionerna om detta har bubblat på forum, både utomlands och i Sverige, men inte kommit upp till en allmän debatt, trots att dataskyddsförordningen funnits i Sverige sedan 2018. Myndigheterna har inte agerat förrän för drygt ett år sedan. Då kom Stefan in i garaget där hans bil stod parkerad och reagerade på hur bilen bredvid blinkade till: Jag såg in på skärmen i bilen att det var en sån röd punkt som man känner igen från smarta telefoner där det står att den spelade in. () Känslan är väl helt enkelt att man är lite iakttagen. Jag gick faktiskt runt till fler teslor i garaget och flera av de reagerade på samma sätt.Stefan, som upplevde det som ett intrång i sitt privatliv, skickade in ett klagomål till Integritetsskyddsmyndigheten IMY, den myndighet som är tillsynsmyndighet för GDPR.Tesla pekar på bilägarens ansvarIMY gör också bedömningen att filmerna från teslakamerorna handlar om personuppgiftsbehandling. Men frågan här är vem som blir personuppgiftsansvarig om det är bilens ägare eller företaget Tesla. Myndigheten har därför skickat Stefans klagomål till sin systermyndighet i Nederländerna, där företaget har sitt huvudkontor, för att få ett svar på var ärendet ska avgöras.Tesla svarar Kaliber att all lagring enbart hamnar lokalt i bilen och då är det den enskilde bilägaren som är personuppgiftsansvarig. Företaget svarar också att det bland annat är kamerorna har gjort att deras bilar är bland dem som i minst utsträckning stjäls och utsätts för skadegörelse. Någon kommentar om kritiken att kamerorna strider mot GDPR ger de inte.Bil-journalisten Felix Björklund menar att det är viktigt att vi får regler för vad som gäller framöver: Om du ställer den bilen på ett torg när det är en demonstration, så kan du veta vilka som var på den demonstrationen. Det kan ju användas på massa olika sätt. Man är naiv om man tror att detta inte kan hända, säger Felix Björklund.Förtydligande: I vår granskning tar vi upp de bilar som för närvarande finns i Sverige och som har den europeiska dataskyddsförordningen GDPR att ta hänsyn till. Runt om i världen finns det även andra biltillverkare som har och som jobbar med att utveckla en liknande teknik. I Sverige finns för närvarande inte bilar av något bilmärke med ett lika avancerat system som Tesla till försäljning än.

 • Nyheter på medelsvår tyska. Drottning Elizabeth II har dött och även i Tyskland sörjer många. Prins Harry och hans fru Meghan har varit i Düsseldorf för att prata om Invictus Games, ett sportevent för krigsveteraner som ska hållas 2023. Energiminister Robert Habeck uppmanar tyskarna till att spara energi. I tyska städer kommer man inte längre lysa upp offentliga byggnader eller ha ljusreklam, men även vardagliga saker som att släcka lampor kan bidra med energisparandet. Musik av Schorl3 och Futurbae.

 • I Peenemünde vid Östersjöns kust tillverkade Hitlerregimen ohyggliga raketer. I dag är fabriken museum över ondskan. I maj 2022 gästades platsen av New York Philharmonic med världsartister.

  Peenemünde ligger på ön Usedom i norra Tyskland, 16 mil rakt söder om Simrishamn. I maj hölls en unik festival, en manifestation för fred, i öns gamla vapenfabrik, som efter järnridåns fall gjordes om till ett museum.En av de drivande var världsdirigenten Kurt Masur, som själv spelade en avgörande roll när Tyskland återförenades utan våld. Kurt Masur blev en hjälte, en institution, och många ville se honom som politiker men han valde musiken. Han ledde sedan en av världens mest ansedda orkestrar, New York Philharmonic i många år, men glömde aldrig Usedom.Kurt Masurs dröm var att orkestern någon gång skulle spela i Peenemünde. I maj 2022, sju år efter hans död, blev drömmen verklighet. Idel världsartister som Anne Sophie Mutter, Thomas Hampson och Jan Lisiecki spelade en noga vald repertoar tillsammans med den 106 personer starka orkestern.Platsen bär en förskräcklig historia, men musik har kraft att förändra också en fasornas fabrik som orkesterns första violinist Yulia Ziskel, själv med judiskt påbrå, uttrycker det: We really have to change the energy in this place and I think we did.En dokumentär från 2022 av Eva Sjöstrand.

 • Avsnitt nummer sex av konstkollektivet handlar om Documenta 15 som visas i Kassel i Tyskland tom den 25 september. En kort bakgrund till den anrika jättekonsthändelsen ges i programmet, som annars består av intervjuer med några av årets deltagare. Medverkande: Ralph L. Rumbles från Salikhain kolektib, Nao Maltese och Marlène Halguevache från El Warscha, Carlota Mir och Sara Alberani från Trampolinhuset

 • Vi är ute och tågar i Europa! Med våra föräldrar, Opo med sin man och två barn och Asabea med sin 4-åring. Målet för Opo är Portugal där hon ska bo i 6 månader. Vi andra avslutar resan i Madrid efter 11 dagars tåg genom Tyskland, Frankrike och Spanien. Dagens avsnitt är en kort uppdatering dag 6 på resan då vi befinner os i ett gammalt slott strax utanför Paris. Vad har vi sett, hur har vi rest, hur går det att resa med hela familjen och vad tycker barnen?

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Vi är ute och tågar i Europa! Med våra föräldrar, Opo med sin man och två barn och Asabea med sin 4-åring. Målet för Opo är Portugal där hon ska bo i 6 månader. Vi andra avslutar resan i Madrid efter 11 dagars tåg genom Tyskland, Frankrike och Spanien. Dagens avsnitt är en kort uppdatering dag 6 på resan då vi befinner os i ett gammalt slott strax utanför Paris. Vad har vi sett, hur har vi rest, hur går det att resa med hela familjen och vad tycker barnen? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • En av Sveriges mest kända arkeologiska utgrävningsplatser, vikingastaden Birka, har fått ett nytt efterlängtat fynd till samlingarna. En varvsplats, har hittats, för första gången.

  Om det något vi förknippar med vikingar så är det väl deras skepp, men var och hur de byggdes och reparerades har forskarna inte kunnat se spår av - fram tills nu. Men i färska utgrävningar har en varvsplats hittats på Björkö i Mälaren, i anslutning till kvarlämningarna av det vikingatida handelscentrumet Birka.Och det är inte bara anmärkningsvärt att det är den första varvsplatsen som hittats, menar forskningsteamet. Det är också var varvsplatsen hittats. Under de 100 år som det bedrivits forskning på Birka har det framför allt grävts innanför Birkas kringgärdande stadsvallar. Men varvsplatsen hittades i ett område som skulle kunna ses som Birkas baksida, eftersom det ligger utanför stadsvallen.I utgrävningarna har spår av en så kallad båtslip hittats, alltså en v-formad konstruktion som förmodligen använts för att dra upp båtar på land. Tillsammans med ett hundratal mindre fynd talar den för att detta var en anläggning för att reparera och bygga båtar. Den oväntade placeringen utmanar vedertagna teorier om Birkas sociala, juridiska och ekonomiska organisering. Kanske har forskare nu hittat handelscentrumets ruffiga hamnkvarter, eller till och med Birkas egentliga framsida.Medverkande: Sven Isaksson, professor i laborativ arkeologi vid Stockholms universitet; Sven Kalmring, docent vid Stockholms universitet och expert på hamnar och urbaniseringen under Vikingatiden vid Zentrum für Baltische und Skandinavische Archäologie i Schleswig, Tyskland; Björn Bandlien, professor i historia vid Universitetet i Sørøst-Norge.Reporter: Emelie BredmarProducent: Björn Gunér [email protected]