Gustav Eriksson Podcasts
-
Vi fortsätter dagens vandring där förra vandringen slutade. Gustav Eriksson har blivit kung, men vad åstadkom han som konung, och vad innebar det i nationell mening, för svenskarna som folk? Jalle och Magnus synar kungens såväl gärningar som illgärningar.
Missade du första avsnittet i serien om Gustav Vasa? Hör programmet här https://www.svegot.se/2023/01/15/gustav-vasas-aventyr-vagen-till-en-fri-nation/
Gillar du Radio Svegots arbete? Se till att bli stödprenumerant, då får du också tillgång till hela vårt podcastarkiv! https://www.svegot.se/support
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.sveating.se/subscribe -
I årets första vandring påbörjar vi 500-årsjubileet för Sverige som självständig nation. År 1523 valdes Gustav Eriksson till kung varmed Kalmarunionen löstes upp. Nu satt en svensk på Sveriges tron. Vi vandrar i dag med Gustav Eriksson på hans flykt undan Kristians knektar och under hans befrielsekrig mot danskarna efter Stockholms blodbad.
Inlägget Gustav Vasas äventyr – vägen till en fri nation dök först upp på Dagens Svegot.
-
I årets första vandring påbörjar vi 500-årsjubileet för Sverige som självständig nation. År 1523 valdes Gustav Eriksson till kung varmed Kalmarunionen löstes upp. Nu satt en svensk på Sveriges tron. Vi vandrar i dag med Gustav Eriksson på hans flykt undan Kristians knektar och under hans befrielsekrig mot danskarna efter Stockholms blodbad.
Stöd Radio Svegots arbete
Stödprenumeration https://www.svegot.se/support
Donation: https://www.svegot.se/donera
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.sveating.se/subscribe -
Längst ut på Stensö udde finns ett stort klippblock som vilar på några mindre stenar. Om du tittar närmare på det kan du läsa: ”Här landsteg Gustav Vasa, 31 maj 1520”. Hur gick det egentligen till den där dagen när Gustav Eriksson landsteg i Kalmar för att sedan påbörja sin väg mot makten? Säkert kan vi såklart inte veta, men kanske gick det till så här?
Avsnitt 19 av Kalmar – Öden och myter. Berättelsen presenteras av Destination Kalmar i samarbete med Storyspot och Region Kalmar län. Inläsare är Johanna Dahlbäck.
-
När Gustav Eriksson ska läsa godnattsaga för sin dotter får han inte fram orden. Efter middagen med familjen satte han fingrarna i halsen och spydde. Nu brinner det i svalget. Det här går inte längre.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När Gustav misslyckas att läsa en saga för sin femåriga dotter blir det en vändpunkt i hans liv: Han inser att han måste söka hjälp för den ätstörning som han dolt för sin omgivning.
Länge trodde han att självsvälten och överträningen var något han kunde kontrollera, och att känslan av att behöva spy skulle försvinna när han blev pappa. Men, lösningen var mer krävande och komplicerad.
Behandlingen pågick under ett år, och det har nu gått två år sedan Gustav friskförklarades.
Lever du, eller någon i din närhet, med ätstörning? Här finns kontaktuppgifter till den stödtelefon som föreningen Frisk & Fri driver.
Vill du höra av dig till producenten Anton Bennebrant eller de medverkande, maila till [email protected].
Programmet spelades in 2021.
-
Gustav Vasa byggde mycket medveten upp bilden om sig själv som folkets räddare. Han var han medveten om att han erövrat makten med våld från en krönt kung och behövde skapa legitimitet för sin egen kungamakt.
Gustav Vasa (1496-1560), som byggde den moderna svenska staten och genomförde reformationen, är en centralgestalt i den svenska historien. Faktum är att vi till rätt nyligen köpt Gustav Vasas egen bild av sig själv och sin regim. Han var en briljant skribent som mångt och mycket skapade bilden av sig själv som det svenska folkets räddare.
I i ett nymixat avsnitt 19 av podcasten Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med historikern Olle Larsson som 2018 är han aktuell med en modern biografi om Gustav Vasa – En furste bland furstar.
Gustav Vasa var egentligen inte ämnad för att bli kung i Sverige, även om han föddes in i den svenska högadeln. Men upplösningen av Kalmarunionen och avrättandet av de flesta konkurrenter om den svenska kronan i Stockholms blodbad 1520 banade vägen för den unge Gustav Eriksson att först bli vald till kung och senare inrätta ett arvsrätten till kronan.
Gustav Vasa, som var en hårdför regent, friserade bilden av sig själv genom hovpredikanten och krönikören Peder Swarts krönika om kungens hjältedåd och äventyr. Många tror att det var Gustav själv som förde pennan.
Plundringen av Magdeburg (Magdeburgs jungfrur), målning av Eduard Steinbrück.
Eduard Steinbrück (1802–1882).
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.