Hansjörg Kissel Podcasts
-
Moderatledaren har ambitionen att leda en ny regering efter valet i höst. Men trots att partiets hjärtefrågor som brott och trygghet värderas högt bland väljarna lyfter inte partiet i opinionen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Så vilka chanser har Ulf Kristersson? Blir han statsministern som till slut får Turkiet att öppna dörren för ett svenskt Natomedlemskap – och hur långt ska Sverige vara berett att gå Turkiet till mötes?
Men i nuläget vill Moderatledaren inte lägga sig i hur regeringen sköter förhandlingarna om ett svenskt Nato-medlemskap.
"Jag tänker inte överhuvudtaget gå in i de samtalen som jag vet regeringen nu för."Han vill heller inte säga vad han tycker om Moderaternas tidigare krav på ett förbud mot vapenförsäljning till Turkiet.
Om Ulf Kristersson:
Namn: Ulf Kristersson, partiledare Moderaterna
Ålder: 58 år
Bakgrund: Född i Lund 1963 och uppvuxen i Torshälla utanför Eskilstuna. Ordförande i Moderata Ungdomsförbundet 1988–1992. Finanskommunalråd i Strängnäs och senare socialborgarråd i Stockholm. Socialförsäkringsminister åren 2010–2014 i Regeringen Reinfeldt. Blev partiledare för Moderaterna 2017.Gäst: Ulf Kristersson, partiledare Moderaterna
Kommentar: Tommy Möller, statsvetare Stockholms universitet
Programledare: Pontus Mattsson
Producent: Hansjörg Kissel
Tekniker: Christer Tjernell -
Första delen i kriget är avklarad, enligt Ryssland. Och nu talar man om ny fas. Hör Ekots Johanna Melén om utvecklingen i kriget i Ukraina och de ryska utspelen.
– Ska man vara riktigt elak så betyder det att ryssarna har tröttnat på att förlora, säger Joakim Paasikivi vid Försvarshögskolan.
Paasikivi menar att man man nu ser fler ukrainska initiativ och att ukrainarna, nu när ryssarna står stilla, har tagit möjligheten att genomföra motanfall, till exempel i förorterna i nordvästra Kiev.– Det visar att ryssarna är svaga, och att ukrainarna är beredda att ta initiativ. Vi vet inte hur starka ukrainarna är men uppenbarligen starka nog att göra någonting. Att de gör nåt offensivt är en förändring av bilden.
Ryssland missbedömde bland annat Ukrainas motstånd, den politiska stämningen i Ukraina och västs förmåga att ena sig kring ett svar, säger Carolina Vendil Pallin, på FOI.
– Det har hela varit väldigt viktigt för den ryska politiska ledningen att beskriva det som att allting går enligt plan, men det verkar som att det absolut inte gör det, säger Carolina Vendil Pallin på FOI.
Medverkande: Johanna Melén, Rysslandskorrespondent, Beatrice Janzon, utrikesreporter på plats vid gränsen mellan Rumänien och Ukraina, Emelie Svensson, Aftonbladets korrespondent på plats i Kiev, Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan, Carolina Vendil Pallin, forskningsledare vid FOI.
Programledare: Lasse Johansson.
Producent: Hansjörg Kissel.
Programmet sändes 26 mars 2022. -
Söndagens val i Tyskland är unikt på flera sätt. En ny kansler ska ta över efter Angela Merkels 16 år vid makten, de stora partierna har krympt och vem som tar vem i slutändan är ovisst in i det sista.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Caroline Salzinger, Tysklands-korrespondent, Susanne Palme, EU-kommentator, Hansjörg Kissel, Sveriges Radios valgeneral för bevakningen av det tyska valet.
Tekniker: Brady Juvier
Programledare: Claes Aronsson
[email protected]Producent: Ulrika Bergqvist
[email protected]