Imam Podcasts

  • .. Järfalla.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    يخبرنا طلال إمام في هذه الحلقة كيف خلقت السلطات السويدية وراكمت خلال فترة طويلة مشكلة الاستبعاد التي نراها اليوم في المناطق السكنية، ويقول إن السلطات ربما فعلت ذلك بوعي وإرادة، وربما كانت تلك أخطاءً غير مقصودة.

    يقول طلال إمام: عندما راكمت السلطات السويدية كثيراً من المهاجرين في مناطق معينة، أدى ذلك إلى ترك السويديين لتلك المناطق، وهو ما قلل من فرص كلٍ من السويديين والمهاجرين للتعرف على ثقافات بعضهم البعض.. لقد خلق ذلك مصدراً كبيراً للقلق.

    ويضيف طلال انه عندما انتقل إلى يارفالا Järfalla قبل أكثر من ثلاثين عاماً، كان 80% ممن يعيشون في المنطقة سويديون، لكن اليوم فإن 80% ممن يعيشون في المنطقة هم من المهاجرين، والسبب في ذلك كما ما يعتقد طلال هو أخطاءٌ ارتكبتها البلدية وكان من الممكن تفاديها.

    يُحدثنا طلال إمام أيضاً في هذه الحلقة عن مشاكل أخرى نحتاج إلى معرفتها نحن الذين أتينا إلى السويد، إذا كنا نريد النجاح بالتكيف في المجتمع السويدي. معظم هذه المشاكل تتعلق بعدم وجود تواصل ثقافي كافٍ مع السويديين، وتمسك بعض المهاجرين بالعادات والتقاليد التي كانت سائدة في المجتمعات التي أتوا منها.

    SVENSK TEXT

    Begreppet integration gav några negativa erfarenheter

    Svenska myndigheter skapade det utanförskap och integrationsproblem som vi ser idag. Det säger Talal Imam, integrationssamordnare på Järfälla kommun

    Talal Imam berättar om hur svenska myndigheter medvetet eller omedvetet under lång tid har byggt upp och byggt in ett utanförskap som vi i dag ser i bostadsområden

    - När myndigheterna placerade en stor mängd invandrare i ett och samma område så flyttade många etniska svenskarna i från området. Detta minskade möjligheten för både invandrarna och svenskarna att lära sig om varandras kulturer. Detta är ett stor bekymmer, säger Talal Imam

    När Talal Imam flyttade till Järfälla för över 30 år sedan bodde 80 procent svenskar i området. I dag är det 80 procent invandrare. Det var ett misstag som kommunen kunnat undvika, menar Talal

    Talal Imam pekar även på andra problem som vi som kom till Sverige behöver känna till om vi vill anpassa oss i svenska samhället. De flesta problem är relaterade till bristen på kulturell kommunikation och att att vissa personer ibland står fast vid traditioner som fanns i deras hemland

  • Pensionerad imam och en av initiativtagarna till Guds Hus i Fisksätra. Om en resa från Palestina till Fisksätra och varför religionen ofta står i vägen för tron.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    Att finna sin tro

    Awad Olwan berättar i sitt Sommar om uppväxten i Palestina på historisk mark som är knutpunkten mellan tre kontinenter och betydelsefull för de tre världsreligionerna judendomen, kristendomen och islam.

    Efter en tid med arbete i Irak flydde han när underrättelsetjänsten där var ute efter honom. Awad kom till Stockholm där han etablerade sig och blev politiskt engagerad.

    Men efter några år tappade Awad tilltron till politiken och fann sin religiösa tro. Han blev Imam i Fisksätra där han bland annat har verkat för Guds Hus, ett samverkancenter med lokala församlingarna för katoliker, lutheraner och muslimer.

    - I religionsdialogen har jag lärt mig att vi har en och samma Gud men olika tolkningstraditioner. Gudstron är universell – religionen däremot är alltid lokal och kontextuell.

    Om Awad Olwan

    Imam, 74 år. Född i Palestina, bosatt i Fisksätra i Nacka. Debuterar som Sommarvärd.

    Pensionerad imam och en av initiativtagarna till Guds Hus i Fisksätra där muslimer och kristna samarbetar och planerar att bygga ihop den befintliga kyrkan med en moské. Har gett ut två böcker, Röd moské med vita knutar och på arabiska Vägen till Rom, om islams syn på andra religioner.

    Tycker inte att niqab, slöjan som täcker allt utom ögonen, har någon positiv religiös funktion.

    Arbetat som isoleringsmontör och haft egen taxifirma. Kom till Sverige som 20-åring och har bott i Jordanien och Irak. Var med och grundade Palestinagrupperna och Palestinska arbetarförbundet.

    Hade en roll i filmen Täcknamn Coq Rouge baserad på Jan Guillous roman.

    Mitt program är en yttre och inre resa: från landsbygden i Palestina till Guds Hus i Fisksätra och från 60-talets vänster till 2000-talets islam. Och så ska jag förklara varför religionen ofta står i vägen för tron.

    Producent: Mattias Österlund

  • MUSIKER, ARTIST. Jag tror det svenska skolklimatet gjorde mig till rappare. På riktigt. Jag är byggd till varje tegelsten av du-ska-inte-tro-att-du citat som slängts på mig genom min uppväxt.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    Artisten Silvana Imam berättar om hur ständiga ifrågasättanden och förminskanden under skoltiden format henne:

    ”Att växa upp med känslan av att inte bli lyssnad på har gett mig ett kompromisslöst behov av att säga precis vad jag tycker. Exakt när jag tycker det. ”

    Silvana Imam berättar också om sin syriska kusin Rasha, som flydde i en gummibåt över Medelhavet med sina två sönet: ”Ingen mat och max två glas vatten om dan. Genom tre nätter och tre dar. 6 glas vatten.”

    - Jag lever med en konstant skuldkänsla inför Rasha och alla mina släktingar jag har som är på flykt, för jag vet att det kunde varit jag. Och när jag får frågor om flyktingpolitiken går jag sönder (….) Allt jag ser framför mig är min kusin Rasha, i den där gummibåten.

    I sitt Sommarprogram berättar Imam också om varför basket varit viktigt för henne, om kärleken till systern Suzana, om den kreativa miljön i hiphop-kollektivet RMH, och om hatet hon utsattes för efter hennes medverkan i den antirasistiska demonsrationen i Kärrtorp 2013. Imam talar också om vad det innebär att ha rötter i flera olika kulturer, som uppvuxen i Sverige med en far från Syrien och en mor från Litauen.

    - Det är rätt tufft att hitta hem i världen, särskilt om du har rötter på flera ställen men bor i en nation som tvingar dig att välja sida. "Fungerar du här eller inte?”  Visst du kommer ifrån Syrien och Litauen och har flyttat till Sverige, men vilken del av det, är du? Vilken del av DIG, är du?” Jag har lärt mig, att du måste inte välja, och det är ok att skapa friktion. Du får skapa dina egna villkor. Och om du vill, så får du välja hela världen.

    Om Silvana Imam

    Fick strålande recensioner för sitt senaste album Naturkraft. Utsågs till Årets artist på Grammisgalan i januari och fick Guldmicken på P3 Guld som årets bästa liveartist 2015. Fick också utmärkelsen Årets Homo på QX Gaygalan 2015.

    Är medlem av hiphopkollektivet RMH, tillsammans med artister som Adam Tensta, Erik Lundin och Cherrie.

    Spelat på festivalen South by Southwest i Austin, Texas. Har turnerat i Sverige och Norge under våren.

    Har magisterexamen i psykologi och engelska. Spelat basket på elitnivå i Järfälla.

    Talar arabiska, litauiska och tjeckiska.

    Programmet görs i samarbete med musikproducenten Nisj, som utsågs till Årets producent vid Grammisgalan 2016.

    Producent: Nils Svennem Lundberg