Gud Podcasts

 • I Septologin följer Jon Fosse sin huvudperson Asle till det yttersta. Maria Edström följer med och tänker att så länge berättelsen pågår, kommer hon att leva.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Sändes ursprungligen den 7 februari 2023.

  När jag var allvarligt sjuk och tänkte mycket på döden började jag läsa Jon Fosses Septologin – först på nynorska, sen i Lars Anderssons lysande översättning. Fosse har alltid varit en favorit, inte minst som dramatiker, och i allt han skriver umgås de levande och de döda otvunget med varandra. Men det var först här som han gav mig den där speciella, liksom hypnotiskt meditativa effekten som jag tror andra finner hos säj Proust eller Norén. De tre volymernas sju delar rymmer en textmassa på ungefär ett och ett halvt tusen sidor och formar sig till något likt en stor nebulosa i rymden; en formation, inte av stjärnstoft utan av ord; om konst, Gud, kärlek, uppväxt, ensamhet, missbruk, död. Nuet och det förflutna tvinnas samman likt resor i rumtiden som tar plats i huvudpersonen konstnären Asles ”nebulosa”, i hans medvetande, i hans hjärnas slyngor.

  Det märkliga var hur tröstande dessa böcker var för mig, likt en saga läste jag ett stycke varje kväll. Nu ska jag läsa Fosse-gubben, tänkte jag, han blev till en sagofarbror med sin sjungande stil, sina omtag, upprepningar och med sin vaggande och hållande rytm. Som en på en gång tröstande som smärtfylld sång. Fosse har liknat sitt skrivande vid såväl dödsmetall som countrymusik – smärta och sentiment. 

  Ur textens nebulosa framträder en handling som utspelas under sju veckodagar strax för jul. Asle, målare, änkling, konverterad katolik, nykter alkoholist, före detta storrökare bor i ett gammalt hus i Dylgia, en liten ort vid Sognefjorden en bit norr om Bjørgvin (det gamla namnet för Bergen). Med sitt allt gråare hår i en liten hästsvans och med sin svarta rock, sin sammetskavaj, sin axelremsväska i läder, sin sjal runt halsen har han i princip sett likadan ut sen han blev vuxen. Den döda hustrun Ales plus grannen Åsleik och hans gallerist Beyer är egentligen de enda som nu finns i hans liv. Han ber sina böner med hjälp av sitt radband, sin rosenkrans, filosoferar över Gud och går tidigt upp och tidigt i säng. Och så målar han, oavbrutet. En äppelodlares son uppvuxen på Vestlandet som blivit konstnär. 

  Fosse beskriver ett liv som strävar efter känslan av att vara hållen, buren av det omständligas enkla skönhet, där såväl den älskade farmorns gamla filt som spännramarna på vinden har sin givna plats. Där hunden Brage rusar runt och färgar snön gul med sin kisstråle, där ljudet av traktorn som plogar snön och lukten av stekt fläsk och ägg i Asles kök skapar en trygg sinnlighet, och där Asle slår sig ner och ser på sitt landmärke, ett skär ute i sjön där ett slags samtal med de döda och det förflutna drömlikt uppstår. Ett liv där oro, rädsla och missbrukets mörker hålls i schack av rutiner, böner och av en avståendets, accepterandets och trons etik. Och Asles metod att hålla oron stången blir som en lugnande meditation även för mig när jag läser. 

  Men han är också väl tankspridd och valhänt, packar inte upp sina matvaror, tänder inte eld i spisen, glömmer att ge hunden mat. Faller liksom ut i tankar, drömmar och minnen. Men ta dig samman karlskrälle, tänker jag mer än en gång, som en gnatig och orolig fru. 

  För oron och ambivalensen finns där hela tiden, visar sig egentligen redan i första meningen där Asle målat en tavla som väcker motstridiga känslor; två korsade streck, ett brunt och ett lila. ”Ett Andreas-kors” som Asles granne Åsleik säjer på sitt beskäftiga vis – Andreas, martyren som inte tyckte sig vara värdig att korsfästas på samma vis som Jesus. Asle som en Andreas? Tveklöst är han en av Fosses alla gestalter vars oro och ångest gör själva levandet svårt och där skapandet blir enda vägen att uthärda. Men där det skapade också kan visa något skrämmande. Asle strävar efter sanningen, ”det lysande mörkret” i sina målningar, men den nya bilden verkar hångrina åt honom. Han tänker liksom tvångsmässigt ambivalent att den är färdig men ändå inte klar, att den är bra men ändå dålig. Och varje ny del i Septologin inleds med hur duken står där på sitt staffli som ett dunkelt hot. 

  Så det är inte blott tröst och vila hos Asle, det finns också något kusligt och ångestfyllt. Fosse underminerar försåtligt sin avklarande stil, placerar ut skevheter och gåtor. Jag-berättaren Asle förefaller vara av det opålitliga slaget, betänk de tre volymernas titlar; han har ”ett annat namn”, är ”en annan” och får ”ett nytt namn”.

  Asle har dessutom en namne, också en konstnär och som är förvillande lik honom själv. Men Namnen som han kallas är ensam, försupen, bor i en hyreslänga, är gift och skild flera gånger med barnen spridda för vinden. En alternativ, negativ dubbelgångare. 

  Asle hittar Namnen i en snödriva, skakande i fullt delirium och far med honom till sjukhuset och är sen mycket upptagen av hans tillstånd. En krock mellan två parallella universum, en störning, en ”glitch” i rumtidsväven, där personer och tidsplan fördubblas, förtätas och löses upp. De två Asle verkar vara en och samma och två olika på en och samma gång. Fosse utmanar hela tiden bilden av sig själv som högstämd, lurigt för han in moment av skräck, thriller och som här närmast science-fiction.

  Som i en serie scener där olika tidsplan slingrar sig runt varandra. Asle tycker sig se sig själv som ung i ett kärleksmöte med Ales i en snöig lekpark, när han kör hem från Bjørgvin. Och han ser sen vid upprepade tillfällen sig själv som ung gå på vägen eller titta ut genom fönstret och då se hans, den äldre Asles lilla vita varubil fylld med målningar och matvaror köra förbi på vägen. Tiden som en ut-och-invänd mössa.

  Och tid som rinner ut, för när jag inser att jag snart måste skiljas från Asle och hans liv får jag en separationsångest som nog är dödsångest – så länge jag läser, så lever både Asle och jag, i ett slags Sheherazade-effekt. Jag anar oråd när de tre, Asle, Brage och Åsleik ska på julmiddag och båtens färd över fjorden blir som den över floden Styx. 

   Och målningen med Andreaskorset löper som en dödens budbärare från början till slut. Som om bilden hela tiden vet något Asle – och jag – inte vet. Fosse kanske lär mig att dö, tänker jag och tror mig få en lektion, en övning, en generalrepetition för det som kommer. 

  Men Fosse skriver om minnet, kärleken, skapandet och kanske om förtröstan. Han vet lika lite om döden som någon av oss och naturligtvis är han till fullo medveten om detta. Men han följer Asle mycket nära den där gränsen och försöker föreställa sig döden som händelse, upplevelse, passage. 

  Jon Fosse tar ett så vackert språng ut mot detta okända, men påminner oss också faktiskt om sitt egentliga mandat i frågan när han i den sista volymen inledande citerar den gamle religions-förnekaren Nietzsches: ”Bara narr. Bara diktare”

  Målningen, Septologins dödsmask, tas till slut ned från staffliet. Och jag slutar att läsa och slungas åter, tills vidare, tillbaks till de levande.

  Maria Edström, kritiker

  Litteratur

  Jon Fosse:

  Det andre namnet – Septologien I-II. Samlaget, 2020.

  Eg er min annan – Septologien III-V. Samlaget, 2020.

  Eit nytt namn – Septologien VI-VII Samlalet, 2021.

  Det andra namnet – Septologin I-II. Översättning Lars Andersson. Albert Bonniers förlag, 2021.

  Jag är en annan – Septologin III-V. Översättning Lars Andersson. Albert Bonniers förlag, 2022.

 • Det är väldigt svårt att med mänskliga ord beskriva gemenskapen inom gudomen. Dess tre personer är ett och ingenting skiljer dem åt, vare sig till substans eller natur.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Micke ger oss ett budskap om Guds frälsningsplan.

  -------
  Hitta mer om Betel på betelrunemo.se eller Facebook. Du kan också skicka ett mejl till [email protected]
  Hitta mer undervisning från Betel på "Söndag Hela Veckan"
  Läs om vårt missionsarbete genom Trosgnistans Mission på webben eller Facebook

 • I månadens avsnitt pratas det om synd och nåd. Det diskuteras kring teodicéproblemet (Hur kan ondska finnas om Gud är allsmäktig och alltigenom god?)

  Klippning: Tobias Jonson

 • Hymn 517
  Bibeltext Matt 7:24-27

  Förberedelsebön
  Som hjorten längtar till bäckens vatten, så längtar min själ efter dig o Gud. Jag törstar efter Gud, efter den levande Guden.

  Invitatorium
  L - Herre, öppna mina läppar,
  Alla - så att jag kan förkunna ditt lov.

  Antifon - Kristus är uppstånden från de döda. | Halleluja, halleluja.
  A - Hylla Herren ,hela världen, tjäna Herren med glädje *
  träd fram inför honom med jubelrop.
  B - Besinna att Herren är Gud och vi är hans, *
  hans folk, fåren i hans hjord.
  Alla - Ära vare Fadern och Sonen och den heliga Anden, *
  nu och alltid och i evigheters evighet. Amen
  Antifon - Kristus är uppstånden från de döda. | Halleluja, halleluja.

  Hymn

  Psaltarpsalm 93
  Antifon - Hämta styrka hos Herren | av hans oerhörda kraft.

  A- Herren är konung! *
  Han har klätt sig i höghet.
  B- Herren har klätt sig i makt, spänt om sig sitt bälte. *
  Världen står fast, den kan inte rubbas.
  A- Din tron står fast sedan urminnes tid, *
  du är till från evighet.
  B -Floderna höjde, o Herre, floderna höjde sin röst, *
  höjde sin dånande röst.
  A - Väldigare än de stora vattnens brus,
  väldigare än havets bränningar, *
  ja, väldig är Herren i höjden.
  B - Dina bud skall bestå, ditt hus skall vara heligt, *
  Herre, för alltid.

  Alla - Ära vare Fadern och Sonen och den heliga Anden * nu och alltid och i evigheters evighet. Amen

  Antifon - Hämta styrka hos Herren, av hans oerhörda kraft.

  Canticum
  Antifon - Välsignad | är vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader.

  A - Välsignad är vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader som har fött oss på nytt till ett levande hopp *
  genom Jesu Kristi uppståndelse från de döda,
  B - till ett arv som inte kan förstöras, fläckas eller vissna *
  och som väntar på oss i himlen.
  Alla - Ära vare Fadern och Sonen och den heliga Anden, *
  nu och alltid och i evigheters evighet. Amen.
  Antifon - Välsignad | är vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader.

  Bibelläsning

  Responsorium
  L - Detta är den dag som Herren har gjort.
  Låt oss jubla och vara glada.
  Alla - Detta är den dag som Herren har gjort.
  Låt oss jubla och vara glada.
  L - Kristus har uppstått och döden är inte längre herre.
  Alla- låt oss jubla och vara glada.
  L - Ära vare Fadern och sonen och den heliga Anden.
  Alla - Detta är den dag som Herren har gjort.
  Låt oss jubla och vara glada.

  Benedictus ( Sakarias lovsång )
  Antifon - Kristus har uppstått | krönt med ära och härlighet. Halleluja !
  A - Välsignad är Herren, Israels Gud, *
  som besöker sitt folk och ger det frihet.
  B - Han reser för oss frälsningens horn *
  i sin tjänare Davids släkt,
  A - så som han för länge sedan lovat *
  genom sina heliga profeter,
  B - frälsning från våra fiender *
  och från alla dem som hatar oss.
  A - Han visar barmhärtighet mot våra fäder +
  och står fast vid sitt heliga förbund, *
  den ed han svor vår fader Abraham:
  B - att rycka oss ur våra fienders hand
  och låta oss tjäna honom utan fruktan, *
  rena och rättfärdiga inför honom i alla våra dagar.
  A - Och du, mitt barn, skall kallas den Högstes profet, *
  ty du skall gå före Herren och bana väg för honom.
  B - Så skall hans folk få veta att frälsningen är här med förlåtelse för deras synder *
  genom vår Guds barmhärtighet och mildhet.
  A -Han skall komma ner till oss från höjden, +
  en soluppgång för dem som är i mörker och i dödens skugga, *
  och styra våra fötter in på fredens väg.
  Alla - Ära vare Fadern och Sonen och den helige Ande, *
  nu och alltid och i evigheters evighet. Amen
  Antifon - Kristus har uppstått | krönt med ära och härlighet. Halleluja !

  Bön inför dagen
  L - Gud,du reste mig upp från natten
  till denna dagens ljus
  Alla - Tack, Jesus Kristus, för de gåvor du ger mig, varje dag och natt, varje natt och dag. Jag vill tillbe dig med hela mitt liv. Jag vill söka dig med all min kraft.
  Jag vill lovsjunga dig och ära dig med allt jag gör och är.

  Tyst bön

  L - I Dina händer Gud, lägger jag min dag
  Alla - Amen

  Herrens bön
  L - Vår Fader,
  Alla - du som är i himlen.
  Låt ditt namn bli helgat.
  Låt ditt rike komma.
  Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen.
  Ge oss idag det bröd vi behöver.
  Och förlåt oss våra skulder,
  liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.
  Och utsätt oss inte för prövning,
  utan rädda oss från det onda.
  Ditt är riket,
  din är makten och äran,
  i evighet. Amen.

  Slutbön
  L -Gud, du som uppväckte Kristus från de döda, låt mig dö och uppstå med honom, och så vinna det eviga livet. I Jesu namn.
  Alla - Amen
  Välsignelse
  L - Gud, välsigna oss, och beskydda oss för allt ont,
  Alla - och för oss till det eviga livet. Amen.

 • Profeten Malaki handlar om ett samtal mellan en Gud som älskar och ett likgiltigt folk. Den handlar om omvändelse - och ett nytt hopp. Paulus Eliasson ger en introduktion.

  Sång: "Stor är din trofasthet" med Christina Imsen


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Per-Arne Imsen undervisar i flera delar om vad Guds vision är för församlingen. Här talar han om församlingens ledarskap och auktoritet. Lyssna på DEL 9.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Vi har fått en massa härlighet och välsignelser i det nya förbundet, och Guds förmåga har blivit given till oss. Men ibland kan det vara svårt att fokusera på skatten vi har i Kristus, när lerkärlet gör sig påmint. Vi lever hela tiden i spänningsfältet mellan vår mänsklighet och svaghet, samtidigt som vi lever i Kristus och har fått förmåga från Gud. Det finns en väg framåt, när vi låter Jesus leva sitt liv igenom oss, så att Guds nåd kan verka genom vår svaghet!

  Här hittar du mina böcker:

  https://www.adlibris.com/se/sok?q=Martin+Re%C3%A9n

  https://www.amazon.com/stores/Martin-Re%C3%A9n/author/B0B34JVCRP?ref=ap_rdr&store_ref=ap_rdr&isDramIntegrated=true&shoppingPortalEnabled=true

 • Har du tänkt på att du faktiskt inte har någon som helst makt över ditt innehåll på dina sociala medier? Vilka som ser det, hur, när och hur många?

  Emmeli kommer i veckans poddavsnitt att dela med sig av hur du kan styra ditt värdeskapande innehåll så att det får komma ut och välsigna de människor som faktiskt valt och vill connecta med dig och ta del av det som du erbjuder.
  Oavsett om du har ett företag eller inte, ger hon dig tips att hålla kontakten med dina människor. Vi behöver vara både kontinuerliga för att budskapet ska gå fram.
  Låt det som Gud gett dig få växa fram och Blomstra!

  Nu bjuder vi in till bokreleasefest den 25/4 kl 19.00 på zoom, ta del av en inspirerande dryga timme med Emmeli som berättar mer om boken som hon skrivit och varför och ta del av värdinnan Ulrikas fantastiska värdskap, där du också blir först med att köpa boken, få den till ett supererbjudande MED bonusar. Hoppas vi ses, anmäl dig här!

  https://www.tidattblomstra.se/live-webinar/release/register

  Vill du testa new zenler helt gratis via min partnerlänk: https://www.newzenler.com/invite/elpLhS Den har allt i ett.

  → Vill du veta mer om hur du kan omvandla ditt kall till att multiplicera det så att du kan serva och bidra till fler? Gå till https://www.tidattblomstra.se/kickstart

  - Sätt igång idag och ladda ner guiden och checklistan för hur du blomstrar i ditt entreprenörskap.

  Vi har skapat resurserna så att du fullt ut kan Blomstra i ditt kallelseuppdrag!

  Ta del av reflekterande och coachande frågor och fördjupning genom vårt Peppbrev som släpps i samband med poddavsnittet.

  Anmäl dig till Peppbrevet på www.tidattblomstra.se

  Det är Tid att Blomstra på din Gudagivna väg! 🌸

  Emmeli Ahlander

  Din Kallelsecoach

 • Det är med en knippa isop som blodet stryks på dörrposterna i Egypten. Det är isop man bestänker med vid reningar. Det är med hjälp av en isopstjälk som ättikvinet förs till Jesu mun vid korsfästelsen. Och psalmisten ber: Rena mig med isop, så att jag blir ren. Isop är en liten oansenlig buskväxt med lila blommor som rymmer en hel predikan. Ove Marcelind undervisar här om att Guds ord är som växten isop - både verkstad & apotek.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Varför var Jesus tvungen att dö? ✝️

  I det här avsnittet, som handlar om evangeliets "första del", samtalar vi framför allt om vem Gud är och vilka vi är. Ämnen vi kommer in på inkluderar Guds godhet, skönhet och rättfärdighet, hans försyn och ägandeskap i förhållande till oss samt syndafallet, den kristna arvsyndsläran, total förtappelse och Guds rättmätiga vrede över avfallna brottslingar som oss.

  Vad finns det för hopp för utifrån sådana förutsättningar?