Ingrid Podcasts
-
I denna "episode" av Flödet träffar Lotta Davidson-Bask och Klara Önnerfält för första gången i skolbibliotekspoddshistorien en internationell gäst: Ingrid Svennevig Hagen, skolbiblioteksproffs från Oslo i Norge. Ingrid berättar om arbetet på Elvebakken videregående skole i synnerhet och om skolbiblioteksverksamhet i vårt nordiska grannland i allmänhet. Vi får en mycket trevlig pratstund där vi bland annat får lära oss vad en "Forundringspakke" är.
-
Experterna i Klimatpolitiska rådet tycker att regeringens klimatpolitik är för dålig. Regeringen och Sverigedemokraterna vill räkna alla människor som bor i Sverige. I Linköping ska flera skolor läggas ned, vilket oroar mamman Ingrid som har en dotter med autism och språkstörning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Finalen av Melodifestivalen 2023 gick av stapeln i lördags och Ingrid och Maria var självfallet på plats! Därför är veckans avsnitt ett reportage!!! Följ oss när vi går vilse på Friends, lyssnar på artister som värmer upp och missar tåget hem.
Det vi trodde skulle bli en heldag + fest blev… inte riktigt det. Men vi har fått intervjua Theoz, Kiana och Jon Henrik Fjällgren och co, vi har djupdykt i varför Paul Rey fick vad han förtjänade, och vi har gjort varsitt försök på poesi.
Vitt brus på vägen hem… Drama i garaget… Nästan krasch, inte riktigt…
God lyssning!
-
Vi tittar närmare på hur det var när dialekter aktivt motarbetades i skolan och inom media. Och hur är det att ständigt bli retad och mobbad för sin dialekt? Möt bland andra Nicolina Redner, Håkan Eldegran och Eva Gahnström på temat. Dessutom blir det ett besök hos Ingrid och Tommy Wahlgren, som båda ägnat sig mycket på språket på Gotland genom åren. Kommer gutamålet att överleva gotländskan?
Stötta podden genom att swisha ett bidrag! Numret är: 123 248 92 76
Av och med Amanda Heijbel, Moxie Media. -
Morgonprogram för 6-10-åringar om sånt som är roligt, viktigt och klurigt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ingrid kan allt om ett djur som är svart på ryggen och vit på magen och som älskar att äta sälar. Men om den får tag i en människa så spottar den ut den!
-
Vad läste vi innan vi läste romaner? Och vad var det som gjorde att romanen så småningom inledde sitt segertåg över världen? Det ska vi undersöka i dagens avsnitt med hjälp av Ingrid Elam, litteraturvetare, kulturskribent och kritiker.
Ingrids boktips:
Stendahl: Rött och svart
J. P. Jacobsen: Fru Marie Grubbe
George Perec: Livet, en bruksanvisning
Programledare: Fritte Fritzson
Producent: Ida Wahlström
Klippning: Marcus Tigerdraake
Signaturmelodi: Vacaciones - av Svantana i arrangemang av Daniel Aldermark
Grafik: Jonas Pike
Facebook: https://www.facebook.com/alltduvelatveta/
Instagram: @alltduvelatveta / @frittefritzson
Twitter: @frittefritzson
Har du förslag på avsnitt eller experter: Gå in på www.fritte.se och leta dig fram till kontakt!
Podden produceras av Blandade Budskap AB och presenteras i samarbete med Acast
Foto Ingrid Elam: Natalie Greppi
Become a member at https://plus.acast.com/s/alltduvelatveta.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Runt sekelskiftet ses syfilis som en samhällsfara. Ingrid föds med sjukdomen. Läkaren Edvard Welander gör allt för att hjälpa de övergivna barnen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Till St Görans sjukhus kommer gravida och barn som smittats av syfilis. Läkaren Edvard Welander börjar samla in pengar för att kunna öppna ett eget sjukhus för syfilissmittade barn. Snart står Lilla Hemmet klart.
Kvicksilverbehandling mot syfilisEn av de första patienterna på Lilla Hemmet är ettåriga Ingrid. Här ska hon tillsammans med andra barn få en långvarig behandling med kvicksilver. Behandlingen har en bakteriedödande effekt men kan samtidigt vara livsfarligt för patienten.
Hör om när syfilissmittan spreds genom Stockholms bordeller, hur kvinnor tvingades till gynekologiska kontroller på besiktningsbyråer.
Möt också några av Lilla Hemmets patienter, vad hände med deras liv sen?
20 oktober 2022 tilldelades Cecilia Ohlén branschpriset Guldörat för dokumentären De bortglömda Syfilisbarnen i kategorin Årets Fakta.
Det här är en P4 Dokumentär och sändes första gången 2022.
Reporter: Cecilia Ohlén
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Slutmix: Olle Sjöström -
Ingrid Rune var en av alla kvinnor som bidrog till vårt försvar under beredskapsåren som frivillig luftbevakare. Det var äventyret och samhällsengagemanget som gjorde att Ingrid tog chansen. Cecilia Ohlén, reporter på P4 Dokumentär, Sveriges Radio, berättar Ingrids historia under tiden vid finska gränsen. Efter utbildning, som innebar vapenträning, börjar Ingrid sin tjänst och kommer även med tiden att bevaka stationer där de tyska tågen passerar.
Lästips hittar du på avsnittets webbsida
-
Nu är det hög tid att ge männen lite utrymme, i alla fall deras val av kläder och det ska vi göra med hjälp av kvinnan som såg till att mode blev ett universitetsämne och har nu sett till att 600 år av manligt mode sammanfattats. Konstvetaren, etnologen och modehistorikern Ingrid Giertz-Mårtenson. Ingrid har skrivit boken "Manligt mode En okänd historia" och hjälper oss förstå varför män klär sig som män gör.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: David Druid, Kodjo Akolor och Linnea Wikblad
-
Kaliber granskar vad som hände spädbarnsmamman Anna. Om olyckan som fråntar henne det viktigaste i livet, och hur hon sedan blir alltmer isolerad. Del 1/3.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
– Anna var väldigt lätt att prata med. Hon pratar gärna, men hon är väldigt bra på att lyssna också. Man älskar att lyssna på henne, hon har alltid historier att berätta och hon berättar dem bra, en person som är rolig att lyssna på när hon berättar.
Det här berättar Maja. Hon och Anna lär känna varandra när de är barn, de umgås under gymnasietiden. Sen tappar de kontakten ett tag men börjar umgås igen när de precis har passerat 30 och båda bor i Malmö. De träffas och planerar för framtiden:
– Tre dagar innan olyckan så var vi och fikade på Möllevångstorget. Hon berättade bland annat om att hon funderade på att ta upp att skriva masteruppsats och på vad hon skulle skriva om. Och att hon då hade någon idé.
Det blir 11 februari 2015Den 11 februari 2015 hämtar Anna sin vän Ingrid, som bor i Estland, på tågstationen. Ingrid kommer för att se Annas barn för första gången. De kramar om varandra och promenerar genom stan med sonen i barnvagnen. De turas om att köra vagnen. Den här onsdagen är Anna lycklig säger Ingrid, för att en dröm har blivit verklig:
– She was so happy that she has found someone with whom they can actually live a nice, you know, family life together, säger Ingrid.
De går på trottoaren, längs Amiralsgatan. Nära ett beigefärgat tegelhus.
– We heard a big noise, like brakes or something. She was with the trolley next to her. I was just starting to look around what happened. Like, what is there? And I didn't see anything. But in the next second… I was laying down and next to my head was a big stone.
Ingrid hör ett kraftigt ljud. Hon vänder sig om, ser ingenting. I nästa ögonblick ligger hon på trottoaren. Intill hennes huvud är en stor sten.
Anna får en bil över sigStrax innan har polismannen Alen Tinjak i Malmö precis börjat prata med sin kollega om att ta en lunchpaus när de får se en bil framför polisbilen som de av olika skäl vill stanna. Men när poliserna markerar för bilen att stanna, gasar den istället. En biljakt inleds.
– Vi ligger efter och kollegan som kör bilen är en erfaren instruktör som utbildar poliser i utryckningskörning. Så det är en väldig bra förare och han förstår, eller båda två förstår: Vi ska inte hetsa dem. Kollegan väljer att ge dem lite avstånd så att vi är cirka 200 meter bakom dem… (…) Det är då jag ser ett vitt moln och jag meddelade, de har krockat. De har krockat, berättar Alen Tinjak.
Anna, som gått bredvid Ingrid, skadas svårt i olyckan. Hon får en bil över sig och svävar mellan liv och död. Hon överlever men förlorar det liv hon lever. Hon blir av med sitt hem, vårdnaden om sonen, sina vänner och förmågan att gå - och att tala.
Bit för bit blir Anna alltmer isolerad och ensam, kommer allt längre från det liv hon en gång levde, då hon var 33 och lyckligt nybliven mamma.
-
Mitt under brinnande krig går 20-åriga Ingrid Rune vakt vid finska gränsen. De kallas "Tornsvalorna", luftbevakarna med ögonen mot skyn och vapen i hand. I bitande kyla sätts Ingrid på prov.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tusentals kvinnor rekryteras under andra världskriget för att bevaka Sveriges luftrum och gränser. För första gången vapentränas kvinnor i försvaret och får samma lön som männen. Men de får kämpa för att accepteras.
När den tyska Engelbrechtsdivisionen reser genom Sverige är det Ingrid som beväpnad vaktar tågstationen i Vitvattnet.
Dokumentären bygger på dagboksanteckningar och brev som Ingrid Rune skrev 1940 och 1941 och är ett av de få vittnesmål som finns bevarat av en tid då synen på kvinnor i krig förändrades.Medverkande: Fia Sundevall, docent i ekonomisk historia Stockholms universitet. Klas Åmark, professor emeritus i historia och Staffan Rune, son till Ingrid Rune.
Dokumentären är gjord 2022 av Cecilia Ohlén.
Producenter Sofia Kottorp och Ola Hemström.
Ljudmix Olle Sjöström. -
Heta linjen 2.0 är här. Låt oss presentera Gynning och Bergs erotiska noveller med en alldeles speciell superfunktion. Och på temat erotik har Gynning sedan förra veckan gått hångelkurs hos tomaterna i trädgården och fått feedback av Nischti. Hon har dessutom drunknat i en seriemördar-serie som får henne att hallucinera, hon har blivit vän med virtuella Ingrid på gymmet och gått och skaffat sig en egen krislugg. Berg å sin sida har lekt i tv och hjälper Gynning klura ut hur Guds släktträd egentligen ser ut. Som om inte det vore nog får duon finbesök i poddbåset av Herr Berg som tittar in och tar emot några välförtjänta basberöm kanelbullens dag till ära! TIDKODER:Gynnings erotiska novell – 00.13Heta linjen by Gynning och Berg – 04.42Berg har spelat in kul tv-program – 08.20Gynning har gått hångelskola – 12.22Serien Dahmer har satt Gynning ur spel – 15.00Virtuella PT-Ingrid i träningsmaskinen – 25.32Guds släktträd – 30.40Kanelbullens dag – 36.49Gynnings krislugg och gnällkontrakt – 40.18Erik Berg på besök i poddbåset – 47.10 Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
”Jag sörjer för Ingrid Bergman. Hon har levt ett fantastiskt liv, men ändå sörjer jag”, säger Sam om veckans film Jag är Ingrid. Men är det ett positivt omdöme? Och hur många graders mellanrum är det mellan Harriet Andersson och medarbetarna i regissör Stig Björkmans livskrönika om Bergman? Detta och mycket mer avhandlar vi det senaste (och försenade) avsnittet av CinemaRubus Podcast.
Nästa gång vi poddar är det äntligen skräcktober igen! Då kickstartar vi årets tema ”Väderskräck” med John Carpenters Dimman (The Fog)
Fler avsnitt hittar ni på cinemarubus.com.
Följ oss på Twitter och Instagram.
Har ni förslag eller frågor och vill ha svar? Hör då av er till [email protected]!
-
Del 2 kring fetma och dess behandling med docent Ingrid Larsson från Sahlgrenska Universitetssjukhus. Ingrid är sedan länge välkänd inom nutritionsområdet i Sverige och hon har under många år både forskar och arbetat kliniskt. Det hon främst arbetar med är obesitas..
I den här andra delen i vår intervju med Ingrid Larsson kommer vi in på delar kring motivation, om det finns en hälsosam fetma, om det är några problem att yoyo-banta och till sist diskuterar vi en del kring vad man fokuserar på när det gäller kosten efter själva viktnedgångsfasen. Vad ska man äta för att försöka bibehålla den nya lägre vikten?
I avsnittet använder vi oss av artikeln ”Thirty Obesity Myths, Misunderstandings, and/or Oversimplifications” som utgångspunkt för lite olika spår vi är inne på under avsnittet.
Glöm inte att följa oss på Instagram under användarnamnet @HalsoveckanbyTyngre.
Hålltider
00:00:00 Erik har varit norröver och försökt se björnar från bilen 00:02:28 Det är bättre att fokusera på positiva saker man får istället för risker som man undviker 00:08:57 Hälsosam fetma - är det ett verkligt fenomen? 00:16:21 Människor lyckas mycket bättre med sin viktnedgång om de får hjälp 00:19:44 Dagens mediciner mot fetma 00:28:25 Vilken roll har träning när det gäller viktnedgång? 00:33:30 Är yoyo-bantning dåligt för hälsan? 00:43:29 Utan en kontrollgrupp så vet du inte hur vikten hade varit utan ett viktnedgångsförsök 00:46:17 Vad fokuserar man på som bra mat för personer efter en viktnedgång? 00:55:30 Stigmatisering av övervikt och fetma skapar problem -
Vi beger oss till öjn och hemsöks av dämoner i veckans poddavsnitt. Dansk-ättlingen Mia Hansen-Løves film internationella samproduktion Bergman Island avhandlas. Sam och Oscar suktar i avsnittet efter Fårö, förundras av såväl amatör- som erfarna skådespelare och brottas med Bergman-fetischism.
Nästa vecka fortsätter vi att prata Bergman, men denna gång om Ingrid. Stig Björkmans dokumentär Jag är Ingrid blir ämnet.
Fler avsnitt hittar ni på cinemarubus.com.
Följ oss på Twitter och Instagram.
Har ni förslag eller frågor och vill ha svar? Hör då av er till [email protected]!
- Mostrar mais