Jackson Pollock Podcasts
-
Roland Utbult (KD) tar ställning mot slapp konst, Kristofer tar ställning mot pinsamma politiska ställningstaganden från musiker, dessutom Depp/Heard-rättegången och Kendrick Lamars nya låt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kristdemokraternas rockstjärna/kulturpolitiska talesperson Roland Utbult besöker studion och pratar om porrfilter, public service och sin egen musikkarriär.
"Har inte Ukrainarna lidit nog?" frågar sig Kristofer efter nyheten om att U2 spelat på en tunnelbanestation i Kiev. Han listar också fem andra pinsamma ögonblick genom historien när politiken krockat med musiken.
I avsnittet avhandlas också den tragiska nyheten att ytterligare en av Nick Caves söner dött, det senaste om dödsskjutningen av Einár, Kendrick Lamars nya låt, och hysterin över Depp/Heard-rättegången i sociala medier.
-
Denna månad har vi valt ett verk utifrån läget i världen, där många av oss betungas av bilderna som möter oss överallt i bildflödet runtomkring oss och som visar krigets fasor med förstörda städer och människor som har skadats, dödats eller lever under obegripliga omständigheter. Under en sådan tid, som präglades av krigets efterdyningar och socialt misär, skapade den amerikanska actionpaintern Jackson Pollock 1950 sitt abstrakta konstverk ”Höstrytm (Nummer 30)”, på engelska ”Autumn rhythm (Number 30)”, som nuförtiden finns på The Metropolitan Museum of Art i New York. Bildens metaforiska hösttitel tillkom dock senare. Pollock kallade sitt verk enbart för ”Nummer 30”.
I månadens poddavsnitt ska vi utforska den amerikanska abstrakta expressionismens framväxt och följer Jacksons Pollocks väg från landsbygden i Wyoming till berömmelsen i New York City. Vi pratar om betydelsen av hans äktenskap med konstnären Lee Krasner och stödet av mecenaten Peggy Guggenheim för Pollocks konstnärskap. Och inte minst ska vi berätta om de oortodoxa metoderna med vilka Jackson Pollock skapade sina stora dukar i den lilla ladan som var hans ateljé, innan han omkom bara 44 år ung i en bilolycka.
Följ med oss in i abstraktionen som kan upplevas som vilsam för oss, när vi kan förlora oss i de rytmiska linjerna efter Pollocks rörelser, som saknar början och slut och kan leda oss in på andra tankar.
Support till showen http://supporter.acast.com/konsthistoriepodden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
P1 torsdag 9 oktober kl 14.03 samt 12/10 kl 18.15
K1 träffar kulturutredaren Eva Swartz och talar försörjningsfrågor, åker till New York och träffar konstnärer och poeter och frågar hur de överlever, läser en bok om CIA:s hemliga kulturpolitik under kalla kriget, och frågar sig hur fri konsten egentligen är när den är näringslivsfinansierad: får man till exempel ställa ut rökare i NK:s skyltfönster. Lars Hermansson gräver den i urgamla frågan om hur kulturen ska bekostas, av vem och varför.Medverkande: Ragna Berlin, Charles Bernstein, Mahmud Darwish, Kenny Goldsmith, Johan Jönsson, Marianne Lindberg de Geer, Jackson Pollock, Andres Serrano, Birgitta Stenberg, Eva Swartz och Anne Tardos.