Marc Jungermann Podcasts
-
Den 23 november gästade vi Lidköpings stadsbibliotek som avslutning på 2022 fantastiska poddår ute i landet. Förr i tiden har det berättats många sällsamma historier vid södra delarna av Vänern, i närområdena kring Lidköping. I landskapet har spår setts efter forntida jättar. Här har personer mött gastar, troll, lyktgubbar, tomtar och sett Odens jakt spränga över himlavalvet. Det har också berättats om allehanda spökerier, om svartkonst och om folklig läkekonst där de kloka visste hur man kunde bota eller skada. Förvänta er allt från kusliga till lustiga berättelser som har en anknytning till Lidköping med omnejd.
Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollenVi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49Intromusiken är producerad av Marc Jungermann. -
I vårt första avsnitt för år 2023 möter vi räven, ett djur som i nordeuropeisk fauna består av två arter, men vilka förr i tiden betraktades som en enda djurart. Vi får höra om hur barnen kunde hotas med räven och hur den kunde associeras med trollkvinnor. Vad sägs om räven i fornnordiska källor? Varför har räven länge ansetts som ett svekfullt och listigt djur? Har räven använts inom folkmedicinen? Är inte räven en vanlig figur i fabler och folksagor? Vad hade kyrkan att säga om räven och finns det kristna helgon som har något med räven att göra? Allt detta och mycket mer pratar vi om.
Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcastPatreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollenVi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49Intromusiken är producerad av Marc Jungermann. -
Fenomenet Odens jakt finns i många olika varianter över hela norra Europa. Där en av de mest kända kallas den Vilda jakten. I det här avsnittet försöker vi få ett grepp om denna kända men väldigt omdiskuterade föreställning. Med fokus på Odens jakt får vi lära oss om såväl svenska, norska, danska och till och med ukrainska berättelser om denna vilda ritt. Vi får bl.a. lära oss att Oden bor i en källare på Gotland och att vi kanske kan spåra sägnen ända tillbaka till fornnordisk tid. Detta och massor med spännande folktro får ni höra i avsnittet om Odens jakt!
Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcastPatreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollenVi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49Intromusiken är producerad av Marc Jungermann. -
Den 22 oktober gästade vi Naturum Tåkern vid stranden av Nordeuropas främsta fågelsjöar. Det samtalas om en mängd olika folkliga föreställningar som fanns om fåglarna, deras beteenden och läten. En del fåglar tänktes vara tursamma att möta, andra olycksbådande. Andra gånger kunde en fågel eller dess läten tolkas som ett övernaturligt väsen. Just kring Tåkern har det funnits många föreställningar av den här typen, vad vi kort och gott kan kalla ”folktro om fåglar”.Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollenVi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
-
I folktron fanns det ett dödsväsen som kallades för lyktgubbe, skälagast, ägogast, irrbloss, gastbloss, lysare eller liknande. Denna typ av väsen visar sig ofta om mörka kvällar eller nätter som ett märkligt ljusfenomen, ett irrande ljus som påminner om en lykta som svävar fram och tillbaka, stundom långsamt, stundom med stor hastighet. Tanken är ofta att det är en död lantmätare som i livet mätt gränser fel och därför straffas i livet efter detta. Han stiger upp ur sin grav nattetid, ofta föreställd med en lykta i en hand och i den andra en kedja eller en stång. Han söker sig under natten efter det ställe där han en gång mätt fel samtidigt som han kunde ge ifrån sig hemska rop. I det här avsnittet möter vi detta väsen. Vi funderar på varför en särskild yrkesgrupp blivit utpekade på det här sättet, hur denna gast kunde beskrivas, om den alltid var farlig och mycket mera. Förvänta er ett fullmatat avsnitt om lyktgubbar lagom till att höstmörkret breder ut sig och nätterna blir längre och mörkare! Med oss i avsnittet har vi även Elin Pihl, Namnforskare och Forskningsarkivarie på Institutet för Språk och Folkminnen i Uppsala. Elin hjälper oss att förstå hur landets gränsdragningar och ägonamn hanterades i historisk tid och hjälper oss förstå hur det påverkat våra trosföreställningar om just lyktgubbens egenskaper och uppkomst.Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcastPatreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollenVi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
-
I det här liveframträdandet av podcasten När man talar om trollen berättar vi om äldre tiders folktro från Jämtland och Härjedalen. Vi berättar bland annat om trolldom, kloka gubbar och gummor, puken, skogskäringen, hamnbjörnen och annat skrömt som finns beskrivna och bevarade i äldre, men idag ofta svåråtkomliga, nedteckningar från länet.Tack på förhand för ert tålamod med det lite knasiga ljudet den här gången. Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollenVi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
-
Kossor, oxar och deras kalvar har präglat nordens levnad och kultur i allt från de fornnordiska myternas urkossa Audhumbla, till folktrons riter och traditioner knutna till jordbrukets kanske viktigaste djur. Hur skyddar man sina kor från tjuvmjölkande trollkunniga? Vilka järtecken finns det kring kossornas levnad? Hur får man en ko att trivas på gården? Det är bara några av de väldigt många frågor vi kommer att besvara i detta (mu)stiga avsnitt. Vår gäst Jennie Tiderman-Österberg som är sångare och doktorand i musikvetenskap vid Örebro Universitet, kommer även att lära oss om lockropens funktion och historia och hur såväl utövaren som kossorna påverkas av denna gamla kommunikationsform, djur emellan.Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcastPatreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollenVi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
-
I samarbete med Blaafarveverket uppträder vi live på Kittelsenmuseet i Norge. Tillsammans med Sverre Følstad, Lasse Hermansen Bjørnland och Tone Sinding Steinsvik från museet kommer vi att prata om olika spännande ämnen. Bland annat folktro om gruvdrift där jämförelser görs mellan Sverige och Norge. Finns det något som motsvarar gruvfrun i Norge? Vi kommer även att samtala om Theodor Kittelsen och då gör vi jämförelser med andra norska och svenska konstnärer under samma tid. Vilken roll hade folksagor och folktro för dessa konstnärer? Varför var det så många svenska konstnärer som åkte över till Norge för att måla landskap? Ni kan förvänta er att fullspäckat avsnitt från vårt kära grannland. Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollenVi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
-
Vi besöker den anrika staden Lund på rollspelsfestivalen Lund1922! Här går vi igenom inför en härlig publik om Skånes gastkramande sägner och väsen. Ett annat ämne som vi berör är äldre tiders trolldom, bland annat om svartkonstböcker, kloka gubbar och gummor, samt om den mystiska spådomstraditionen att gå årsgång. Under samtalet trycker vi lite extra på det som ansetts skräckinjagande i folktron, det som gett kalla kårar.De upplästa berättelserna i avsnittet är hämtade ur Per Gustavssons bok Skånesägner (Carlssons, 2021) vilken bygger på äldre traditionsuppteckningar.Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollenVi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
-
Vi besöker Ölands Museum Himmelsberga på den gamla mytomspunna ön utanför Kalmarsund. Inför en härlig publik pratar vi om sägner och de väsen som förekommer i de Öländska berättelserna. Sägner som är präglade av dess vatten och långa historia med grodkvinnor, gastar, havsrån och mycket mer.
Under poddens inspelning visades även museets sommarutställning "Öländska sägner och myter" som pågick mellan 25 juni - 31 augusti 2022.
Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollenVi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49Intromusiken är producerad av Marc Jungermann. -
Många är vi som säkert vill svalka oss i våra sjöar och tjärnar just nu. Men vilka sjöar borde vi undvika för att inte råka väcka sällsamma odjur nere i djupen? I detta stora sommaravsnitt med hela 2 gäster och 19 st spännande historier inlästa av Eva, undersöker vi detta! 😎 Vår gäst Sanna Händén-Svensson är doktorand inom humanekologi vid Lunds universitet och gör sitt examensarbete om Storsjöodjuret. Vi får en exklusiv inblick i hennes forskning och arbete med de oerhört många observationer kring landets kanske mest kända sjöodjur. Vi får även höra om ett spännande möte med odjuret! 😮 Men Storsjön är inte den enda platsen i Sverige som sägs inrymma ett sjöodjur, liknande berättelser finns från stora delar av landet knutna till specifika sjöar där många av dessa till och med är namngivna. I det här avsnittet undersöker vi traditioner, kulturhistoria och berättelser om olika sjöodjur i Sverige, men vi gör också utblickar till liknande traditioner från andra länder som Norge, Island, USA, England och Skottland. Förvänta er ett fullmatat avsnitt om olika sjöodjur och många inlästa vittnesmål och sägner! Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcastPatreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollenVi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
-
I detta avsnitt kommer vi att undersöka kyrkogrimens historia, funktion och relation till oss människor. Vilka är de skrämmande väsen som hemsöker de kyrkogårdar där kyrkogrimen råder. Finns det tecken på en mänsklig kyrkogrim? Vi besvarar dessa och många fler frågor kring detta skrämmande väsen. Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcastPatreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollenVi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
-
I det här avsnittet tar vi oss an ett stort ämne - nämligen kärleksmagi i alla dess former, från obscena handlingar och ritualer till mer oskyldiga sätt att finna ut vem som håller en kär. Med oss har vi även Lena Kättström Höök, etnolog och författare som med sin stora expertis inom traditioner, folktro och magiska ritualer står oss till tjänst när vi undersöker det spännande fenomenet med kärlekslås.Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcastPatreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollenVi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
-
I vår folktro finns det många föreställningar om dessa skatter som ibland tänktes tillhöra övernaturliga väsen eller som vaktades av särskilda skattväktare, allt från drakar och ormar till hönor eller basilisker. Det finns också berättelser som gått i arv från generation till generation om allt från sjunkna skattskepp till skattkistor eller guldvagnar. Vår gäst är ingen mindre än Kent Andersson fil. dr och docent i arkeologi vid Uppsala universitet.
Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcastPatreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollenVi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49Intromusiken är producerad av Marc Jungermann. -
I det här avsnittet tar vi oss an ett kärt ämne, nämligen tro och föreställningar om Djävulen. Vi möter denna figur i religiösa föreställningar och i folktron, från forntiden till modern tid. Vad för berättelser om Djävulen finns i religiösa texter och i den folkliga föreställningsvärlden? Vilka namn och benämningar på Djävulen finns? Har han beskrivits som ett slags väsen i folktron och skiljer sig den bilden från kyrkans läror? I vilka sammanhang har man berättat om Djävulen och vad har berättats?
Vår första gäst är Per Faxneld, docent i religionshistoria, lektor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola och författare. Faxneld har gjort sig ett namn som en av världens främsta kännare av satanism och esoterism och kommer lära oss om djävulen i modern tid och satanismen. Vi får även besök av doktoranderna Petter Spjut och Natalie Lantz. Natalie och Petter kommer att ge oss en klarare bild av Hin Håle i de gamla abrahamitiska texterna. Vilket är utmärkt då Natalie och Petter är doktorander inom Gamla resp. Nya testamentets exegetik vid Teologiska institutionen vid Uppsala Universitet. De har även arbetat fram den spännande kursen ”En satans idéhistoria” vid universitetet, vilket kan vara värt att kolla in!
Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcastNu har vi även en Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete!www.patreon.com/narmantalaromtrollenIntromusiken är producerad av Marc Jungermann. - Mostrar mais