NOX Consulting Podcasts

  • Techrekpodden är tillbaka för en tionde säsong. I det första avsnittet gästas vi av Pernilla Ramslöv från NOX Consulting. Pernilla delar med sig av sina tankar om värderingar i praktiken, livslångt lärande och kultur. Vi får även höra om NOX Consultings satsning CIOCI2 som handlar om IT-branschens klimatpåverkan.

    Är ditt företag i behov av IT-kompetens, hör av dig till [email protected] eller läs mer om hur vi arbetar på ants.se

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

  • De är alla överens, kollegorna på Nox Consulting. De önskar att de hade fått lära sig mer om läran att lära redan i skolan. Idag har de som en av alla aktiviteter, gått en kurs online ihop om just det. Och har genom det fått ett gemensamt språk. Hör Helena Sjöström om vilka beteenden hon själv har ändrat genom det och hur hela organisationen på många olika sätt har jobbat för att bli det som alla idag försöker bli. En lärande organisation.



    Avsnitt 61 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak och Carl Heath på RISE och Helena Sjöström som är vice VD på Nox Consulting. I avsnittet hörs även kollegorna Maria Hjorth och Lovisa Forstadius på Nox.

  • Ledarskap och organisationsmodeller i många moderna tillväxtbolag präglas av decentraliserade organisationer, nätverksbaserat samarbete, teamfokus och intraprenörskap.

     

    Det finns mycket inspiration att hämta från våra moderna svenska tech-bolag och tillväxtföretag, som i sin tur hämtat mycket inspiration från Amazon och andra globala tech-jättar.

     

    I vårt nya avsnitt pratar vi om intraprenörskap som drivkraft för hållbar tillväxt i moderna företag med Gunilla Herlitz och skillnaden mellan ledarskap i tillväxtbolag och i bolag på mogna marknader.

     

    Gunilla kommer nyligen från ett längre rådgivningsuppdrag för tillväxtraketen Klarna och har därigenom fått en djup inblick i hur man arbetar med ledarskap och organisation i ett stort svenskt tech-bolag.

     

    Gunilla har för övrigt en lång framgångsrik bakgrund som ledare i mediebranschen, bl. a som chefredaktör för Dagens Industri, Publisher för Dagens Nyheter och affärsområdeschef för Bonnier News.  Gunilla är idag i huvudsak aktiv som styrelseproffs i bl. a Svenska Spel, Marginalen Bank, Nox Consulting och Ny Teknik Group.


    Vill du lära dig mer om intraprenörskap? Läs mer om NyTeknik Educations utbildning Certifierad Intraprenör.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Gigekonomi och kunskapsindustri - hur man leder experter och gör affärer av kompetens

    Den så kallade ”Gigekonomin” växer så det knakar, och vi ser en konsultmarknad som växer stadigt. Många människor gillar möjligheten, som konsultyrket ger, att få insyn i olika branscher och olika organisationer, det är stimulerande och omväxlande. Och många ser stora fördelar i att vara ”sin egen”, med den frihet och flexibilitet det innebär.


    Men vad innebär gigekonomin för kunskapsindustrin? Hur leder man experter och hur gör man affärer av kompetens?


    Det finns aktörer i marknaden som gjort till sin kärnkompetens att organisera, utveckla, marknadsföra och sälja ”giggare”. De kallas konsultmäklare och de matchar kompetens med ”rätt gig”.


    Det här är en intressant marknadsposition eftersom gigekonomin växer så snabbt och så många människor hittar sin försörjning i gigekonomin.


    I detta avsnitt så intervjuar Thought Leadership-podden Helena Sjöström som är vice vd på konsultmäklaren Nox Consulting, ett företag som har flera tusen konsulter i sitt nätverk. Helena har genom sin roll en spännande utkikspunkt över kunskapsindustrin och den snabbt växande gigekonomin och en inblick i vad som är viktigt för att lyckas som "giggare"/ämnesexpert/Thought Leader inom sitt ämnesområde.


    Är du intresserad av att utveckla din kunskap inom affärsorienterade ämnesområden? Läs mer om Edlegios kurser här!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Att vara konsult eller frilansande giggare kan vara påfrestande. Hållbarhet och kärlek är lösningen när årets mäktigaste kvinnliga entreprenör Pernilla Ramslöv från Nox Consulting får bestämma.

    Pernilla Ramslöv fick tidigare i år utmärkelsen näringslivets mäktigaste kvinnliga entreprenör av Veckans Affärer. Hon är grundare av och vd för konsultnätverket Nox Consulting Pernilla Ramslöv grundade Nox 2010 och i dagsläget Man är för egenföretagare det en traditionell konsultorganisation är med allt de värde de kan bidra med med kollegor och kompetensförsörjning och stöd. Men samtidigt ingen leveransproblematik eftersom de har ett stort o starkt nätverk.

    Nox har 11 anställda och sysselsätter 200 konsulter men har ett nätverk på 1600 egenföretagare och en ännu större leveranskapacitet på 5000 personer.

    Det Pernilla och hennes kollegor såg var att fler blev egenföretagare. Med Nox ville de skapa ett nätverk där människor kunde fortsätta ha egenföretagarens friheter och samtidigt fick ett sammanhang, kollegor och stöd med sånt som försäljning, marknadsföring och vidareutbildning. Hon kallar det för Stockholms starkaste IT-community.

    För att få verksamheten hållbar bygger Nox på tre perspektiv: en hållbar affär, en hållbar konsult och en hållbar värld.

    En hållbar affär Man behöver ha en tjänst eller produkt som någon vill köpa. Det låter kanske självklart men många missar att tänka igenom det här steget tillräckligt, säger Pernilla.

    Hållbara medarbetare Medarbetares hållbarhet är helt avgörande. När de håller över tid och kan vara sina bästa yrkesjag levererar de också det bästa för sina kunder. Pernilla tror på att låta var och en bygga på sina styrkor. Det handlar också om att stötta dem i att våga utvecklas och om hälsa och balans.

    En hållbar värld De flesta vill känna att de bidrar till ett högre syfte. Pernilla pratar om Greta Thunberg-generationen: meningsfullhet i jobbet blir allt viktigare framför allt bland yngre och många väljer bort branscher som spelbranschen. Här bidrar Nox på flera sätt, från att löpande bidra till att bygga en by i Afrika tillsammans med organisationen Hand in Hand till att de har skrivit boken "Fixa gigget: 100 tips som får dig att lyckas inom gigekonomin".

    Nox vill ta sin del av ansvaret för att skapa förutsättning för återhämtning och för att konsulter ska kunna hålla över tid. Enligt Pernilla blir även kunderna, de som köper avtalen, mer medvetna eftersom insikterna ökar i samhället i stort. På Nox kan de till exempel ta en styrande roll i hur man bemannar på uppdrag och se till att skapa avtal som är på 40 timmar i veckan för att undvika ständig övertid. Ibland kan det vara svårt som ensam konsult att säga stopp och då kan organisationen bakom vara ett stöd.

    Automatiserade rutiner gör tid för riktiga möten De strävar efter att automatisera så mycket rutinärenden som möjligt så att de kan lägga mer tid på fysiska möten som frukostar, after work och kompetensutveckling. Nox egna anställda medarbetare jobbar också ofta ute hos kunder för att vara nära sina konsulter fysiskt.

    Fri arbetstid och semester Pernilla berättar att för de 11 anställda medarbetarna finns förstås allt "det vanliga" inom hälsa och friskvård och de jobbar också mycket med sina värderingar. Dessutom sticker de ut med helt fri arbetstid och fri semester. Den här friheten är viktig för att må bra. Eftersom man är ganska få märker man om någon jobbar för mycket, man pratar om det! Som ledare är det viktigt att man sätter tonen för att lead by example - går hem, tar ledigt. Då blir det accepterat och då sprider det sig.

    Konsultköp handlar fortfarande om timmar De flesta som köper konsulttid i nätverket vill fortfarande köpa i termer av timmar och ha konsulten på plats, så där har inte tidrapporteringen försvunnit ännu. Men vi börjar se på arbete på ett nytt sätt i samhället, tycker Pernilla. Hon skulle själv gärna sälja mer uppdrag utifrån resultat istället för timmar och med frihet för konsulten att jobba där hon eller han presterar som bäst - antingen det är på ett kontor eller på en skärgårdsö.

    Kultur genom kommunikation Nox har en stark kultur. Hur skapar man det när en stor del av medarbetarstyrkan finns geografiskt utspridda? Det handlar mycket om hur man kommunicerar, säger Pernilla, och förstås vad man gör. Att man lever den kultur man påstår att man har. Att människor känner sig sedda och att den genuina omtanken märks, både för konsulten och deras kund.

    "Det växer bra i bajs" Hon har ett tydligt exempel på hur man skapar kultur med hur man kommunicerar. När det uppstår problem och konflikter brukar de säga att "det växer bra i bajs".

    Vad de menar är att ett misstag eller en konflikt som hanteras rätt kan vändas till något riktigt bra. Som när man gödslar i jordbruket helt enkelt. För ibland blir det inte som man tänkt sig, men om man ser misstagen som erfarenheter bygger man tillsammans sätt att bli bättre. Vi lär oss tillsammans och det för oss framåt.

    För Pernilla själv är det viktigt med sömn, träning och att ge kärlek till teamet varje dag, "för det ger energi". Med ledarskapet vill hon att medarbetarna förstärker varandra och hjälper varandra bli sina bästa jag med positiv feedback - hela dagarna.

    Vår samarbetspartner Twitch Health vill lyfta att många har för låg kondition och det är de som rör sig minst som har mest att vinna på öka sin fysiska aktivitet. För att stötta på arbetsplatsen är det viktigt att undvika slumpmässiga insatser utan tänka strategiskt och göra det väldigt enkelt. I ett blogginlägg på sin hemsida beskriver de framgångsfaktorer och goda exempel på hur man kan stötta och underlätta för sina medarbetare i att öka sin fysiska aktivitet.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Enligt en färsk rapport kommer mer än hälften av arbetsmarknaden i USA vara frilansare inom tio år. Antalet människor som väljer att starta eget växer, vilket ställer större krav på företag att ha en strategi för hur de attraherar och jobbar med konsulter. I elfte avsnittet av vår podcast pratar Emelie med Pernilla Ramslöv, grundare av det virtuella konsultföretaget NOX Consulting som jobbar med ett nätverk av över 3000 IT-konsulter i Sverige och Storbritannien. Vi diskuterar gigekonomins framfart, varför fler väljer att bli frilansare, hur man som individ ska gå tillväga för att hitta nästa "gig" och varför ens nätverk är A och O på morgondagens arbetsmarknad. Pernilla ger även tips till företag kring hur de kan jobba mer effektivt med team bestående av anställda och frilansare. Avsnittet spelades in på plats i London inför en dragning av Pernilla på General Assembly.

    Pernilla Ramslöv är även en av våra talare på Internetdagarna den 21 november, då vi ansvarar för spåret Digital Nomad - Framtidens arbetsplats.