Navalnyj Podcasts
-
En rad ryska affärsledare har dött under oklara omständigheter bara sen i januari. Hör varför hela Vladimir Putins tid vid makten har präglats av oförklarliga dödsfall, mord och förgiftningar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nyligen föll den ryske oljeföretagaren Ravil Maganov från ett sjukhusfönster i Moskva. Omständigheterna runt hans död är oklara – vissa anser att det kan ha varit självmord medan andra ifrågasätter den versionen. Maganov var styrelseordförande i oljejätten Lukoil, ett av de ryska företag som öppet kritiserat Putins invasion av Ukraina. Hittills under 2022 har minst åtta höjdare inom affärsvärlden i Ryssland dött under mystiska omständigheter, flera av dem har hittats döda i sina hem både i Ryssland och utomlands.
Mordet på Dugins dotterI slutet av augusti dödades dottern till den ryske ultranationalistiske filosofen och ideologen Alexander Dugin i ett attentat. När den 29-åriga journalisten Daria Dugina dog efter att att en bomb utlösts i hennes bil började spekulationerna om att den verkliga måltavlan kunde ha varit hennes far – den politiske filosofen Alexander Dugin. Dottern kom från en kulturfestival där hennes pappa hållit ett föredrag. Ryssland hävdade snabbt att Ukraina låg bakom dådet, något Ukraina förnekat. Fortfarande är detaljerna runt hennes död oklara och omgärdas av stor ryktesspridning. Både Dugin och hans dotter finns på sanktionslistor i flera västerländska länder, bland annat eftersom att Dugin spridit desinformation om Ukraina
Förgiftningar av oppositionellaBland de mest kända mordförsöken var när oppositionsledaren Alexander Navalnyj år 2020 plötsligt insjuknade på ett plan på väg från Tomsk i Sibirien till Moskva. Det visade sig att nervgiftet Novitjok lagts i Navalnyjs kalsonger. Efter att Navalnyj fått intensivvård överlevde han, men han har senare fängslats. Även utomlands har regimkritiska ryssar förgiftats. År 2018 förgiftades Sergej Skripal och hans dotter Julia, också med nervgiftet Novitjok i Salisbury i England. Bägge överlevde. År 2006 dog den avhoppade ryska agenten Alexander Litvinenko efter att han druckit polonium-spetsat te i London. Enligt Europadomstolen låg Ryssland bakom mordet. Hör om en rad mystiska dödsfall och mordförsök under Putins tid vid makten.
Medverkande: Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent, Inga Näslund, Palmecentret, Johan Molander, tidigare diplomat och ambassadör i Moskva
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Alma Segeholm
-
Kommer vildsvin bli en ny, självklar proteinkälla i det svenska köket? Och hur många vildsvin tål Sverige?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Marodör och vardagsmatRedan på stenåldern bökade vilda svin runt i de svenska skogarna. Över årtusendenas lopp har de avlats till tamgrisar, och så småningom utrotades den vilda stammen. Men vildsvinen har återvänt, och nu uppfattas de av många som ett stort problem, bland annat eftersom de orsakar skador på jordbruket.
Elisabeth Nilsson, utredare på Viltskadekommissionen, tycker att det finns alldeles för många vildsvin i Sverige. Viltskadekommissionen vill att vi ska skjuta av 90 procent.
Men hur sugna är svenskarna på att äta allt det köttet? Gustav Leonhardt, jägare och årets kock 2021, bjuder på korv och berättar varför han älskar vildsvin.
Navalnyj byter fängelseOch så ska det handla om den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Han flyttades nyligen till ett fängelse, vars tidigare intagna har vittnat om tortyr och misshandel. Navalnyj kommer att avtjäna sitt nio år långa straff för påstått bedrägeri där. Vi frågar Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren vad som egentligen är känt om det här fängelset. Och om det finns något omvärlden kan göra för att påverka Navalnyjs situation.
Koppla av på stubbenVi pratar också med Bosse Rosén, tidigare ambulanssjukvårdare, som numera tillbringar mycket tid i naturen, sittande på stubbar. Han menar att denna aktivitet är lösningen på många av människans svårigheter. Har han rätt, eller kan regelbunden tid i naturen bli ytterligare ett stressmoment för nutidsmänniskan?
Dessutom: Boktips, vattenbrist och Brad Pitts mardrömmar.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman -
I tio år har Aleksej Navalnyj varit en nagel i ögat på Rysslands president Vladimir Putin. Han har anordnat protester, avslöjat korruption, byggt upp en landsomfattande oppositionsrörelse – och på kuppen har han nästan strukit med.
Men samtidigt som många ser Navalnyj som en person som kämpar för frihet och demokrati finns det också de som hävdar att Navalnyj är en främlingsfientlig nationalist och inte alls den liberala kraft han själv påstår.
Vem är egentligen Aleksej Navalnyv? Vad vill han? Och vad kommer han ifrån?
Podden är ett testformat från Omni. För att hjälpa oss i vårt arbete ser vi gärna att du som lyssnar svarar på en enkät som du hittar via en av länkarna här nedan.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Den fängslade ryske oppositionsledaren rapporteras vara illa däran och ändå vägras vård. Vad är det som händer med Navalnyj, varför försökte den ryska säkerhetstjänsten giftmörda honom förra året och har han någon framtid? Östpodden har talat med journalisten Kalle Kniivilä som just nu arbetar med en ny bok om Navalnyj.
Musik © One Man Symphony | CC BY 3.0
-
EU-toppen reste till Ryssland för att reparera relationen. Nu är utrikeschef Josep Borrell hemma igen med nya problem i bagaget. Hör hur maktkampen mellan Navalnyj och Putin kraschlandat i EU:s knä.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Susanne Palme, EU-kommentator, Johanna Melén, Rysslandskorrespondent och Lubna El-Shanti som bevakar flera av de länder som gränsar till Ryssland.
Programledare: Claes Aronsson
Producent: Ulrika Berqvist -
I säsongens premiäravsnitt av Panelen diskuterar Maria Abrahamsson, Erik Hörstadius och Torbjörn Elensky moderaternas förslag för att få bukt med kriminaliteten, Ursula von der Leyens linjetal om EU:s färdriktning och det misslyckade mordförsöket på Aleksej Navalnyj. Programledare: Erik Thyselius.