Sörmland Podcasts
-
Veckans avsnitt spelades in i bilen på väg hem från mufflon jakt... West fick en fråga om att jaga mufflon, han tackade så klart ja och tog med Rickard på en liten road tripp till norra delen av Sörmland, eller är det södra delen av sthlm län?
Rickard behöver även hjälp med att hitta ett bra byxor inför kommande smygjakter, och West är sugen på att jaga fågel -
Tony har varit på webinarie och lärt sig odla äpple på ett nytt sätt. Fredrik Björklund från Sörmlands äpple har lärt Tony otroliga saker som vi alla får ta del av på sitt sätt såhär i nästa led. Spetsa öronen, nu blir det finfrukt..
Välkomna!
-
PODPLAY LIVE: Poddprofil i trafikdrama, BRÅ, snökaos, ”sluta spränga”-armband och en griskropp i Sörmland. Googla skiten!
Lyssna på Inaktuellt Live VARJE torsdag från kl 09:30 på Podplay.se eller i Podplay-appen för att lyssna och ställa frågor direkt till Hans, Jonas och producenten Dawwa. -
Den 14 oktober genomfördes dagen om Särskild våldsutsatthet bland personer med funktionsnedsättning. Under dagen deltog personal från vård och omsorg i Sörmland, bland annat från deltog personer från regionen psykosteamet, personer från Karsudden, division psykiatri och funktionshinder samt kompetenscentrum för våld. I de här avsnittet får vi höra föreläsarna och två av arrangörerna berätta om sitt arbete. Även klipp från föreläsningarna finns.
>Mer information och så småningom en transkribering finns på https://www.fou.sormland.se/materialpublicerat/fou-podden/ -
I det här avsnittet berättar projektledarna för Nära vård i Sörmland, Karolina Ehnsiö och Cajsa Åkerholm, om arbetet det första projektåret. Bland annat pratar vi om målbilden, fokusområdena, en utbildning i tjänstedesign och vad som kommer att göras framöver.
-
Ambulanser och larmcentraler behöver bättre verktyg för att kunna ge effektiv hjälp. Ett sätt testas nu för att med hjälp av kameran i din mobil öka kunskapen om sjukdomsbilden för larmcentralen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När någon blir allvarligt sjuk akut behövs möjligheten att få en ambulans. Men hur används ambulanserna på bästa sätt för att de med allvarlig sjukdom ska få hjälp snabbt?
Mobilkameran blir ögat på platsVid Sjukvårdens Larmcentral, som täcker regionerna i Uppsala, Sörmland och Västmanland, pågår sedan i maj ett projekt för att testa om utlarmningen av ambulanser och ambulansvården kan bli bättre med hjälp av mobiltelefoner. Det handlar om att larmoperatörerna vid larmcentralen tar över kameran i mobilen för en som ringer in till 112. I några fall har det hittills lett till livsavgörande räddningar.
Äldre patienter svåra att bedömaMen för de många äldre patienterna med ospecifika symptom men allvarlig sjukdom kan det vara svårare att veta hur akut situationen är. Forskare försöker nu hitta metoder för att även ambulanspersonal ska kunna avgöra det.
Medverkar i programmet gör David Amour, chef för Sjukvårdens larmcentralen i Uppsala och biträdande verksamhetschef för ambulanssjukvården, Douglas Spangler, verksamhetsutvecklare vid Sjukvårdens larmcentral och doktorand vid Uppsala universitet, Robert Ivic-Morén, anestesisjuksköterska, forskare och lärare vid Röda Korsets högskola i Stockholm samt Klara Torlén-Wennlund, ST-läkare i allmänmedicin och doktorand vid Karolinska Institutet.
Programledare och producent: Annika Östman
[email protected] -
En fantastisk helg med EM i 24-timmarslöpning i Verona toppades av ett världsrekord av Aleksandr Sorokin. För svensk del var det inte de väntade namnen i topp, men det blev rejäla personbästan för Kvilleduon Emir Halalkic och Elin Hartelius.
Innan vi kommer in på EM tar vi upp helgens svenska ultratävlingar, Bôgda Backyard, Mossarun 24-timmars, Ultra Caballo Blanco Suecia, Sörmlands 100 och Bergslagsleden Ultra.
Stöd bevakningen av svensk ultralöpning: ultramarathon.se/patreon
-
" ".. Örebro .
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
مهند هوّاز هو أحد ثلاثة راقصين في العرض المسرحي الراقص "أنا رجل إذن أنا أرقص"، والذي سيُعرض لأول مرة في سينكوست سورملاند Scenkost Sörmland في إسكيلستونا Eskilstuna يوم 23 أيلول/سبتمبر. العرض الراقص يقدم أفكار تتعلق بالهوية ومفهوم الرجولة وكذلك الأعراف والتقاليد السائدة.
يُشار إلى أن مهند الذي يعيش في يوتوبوري Göteborg لديه فرقة رقص أعضائها من الراقصات النساء، وتعمل على مزج الرقصات العراقية التقليدية مع الرقصات الحديثة.
أيضاً في هذه الحلقة نتحدث عن مهرجان ثقافي في أوريبرو Örebro يقام في الفترة ما بين 17 إلى 18 أيلول/سبتمبر.
يقول حسام مراد مدير الجمعية الثقافية في أوريبرو: سيتضمن المهرجان العديد من الأنشطة الثقافية من أنشطة الأطفال إلى المحاضرات الثقافية.
SVENSK TEXT
Arabisk dansfest och kulturfestival
Dansaren Mohanned Hawaz har premiär på föreställningen ”Jag är man alltså dansar jag”. I Örebro är det dags för Hussam Murad och den syriska kulturföreningen att genomföra sin kulturfestival
Mohanned Hawaz är en av tre dansare i föreställningen som har premiär på Scenkost Sörmland i Eskilstuna den 23 september. Det är en dansföreställning som undersöker identitet, manlighet och normer
Hawaz som bor i Göteborg driver en dansgrupp med bara kvinnor. De blandar dansar traditionella irakiska danserna med moderna danser
I Örebro är det kulturfestival den 17-18 september
-Det blir allt från aktiviteter för barn till kulturförläsningar, berättar Hussam Murad
-
De fem första. 10 januari 1922 klev Elisabeth Tamm, Agda Östlund, Nelly Thüring, Kerstin Hesselgren och Bertha Wellin in i Sveriges Riksdag. Hur blev livet inne i drömmen om att vara med och påverka?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I år är det 100 år sedan de första fem kvinnorna tog plats i Sveriges Riksdag. Därför dyker vi in i historien om hur det gick till i tre långa berättande kulturreportage - som även anknyter till våra tidigare uppmärksammade program om den kvinnliga rösträttens genomförande.
I del tre tittar vi närmare på Kerstin Hesselgren, liberal, Elisabeth Tamm, liberal, Bertha Wellin, högern, Agda Östlund, socialdemokrat och Nelly Thüring, socialdemokrat. Hur upplevde de riksdagsarbetet och vad åstadkom de? Hur hängde de fem första ihop med rösträttsrörelsens tongivande kvinnor?
De fem första riksdagskvinnorna har inte lämnat så många personliga berättelser efter sig, men vi hittar trots allt en del spår på Kungliga biblioteket och i en dold låda i ett gammalt skrivbord.
Hör deras röster och följ med på jakt efter det så kallade damrummet inne i riksdagshuset. Där lär ha stått en skrivmaskin för de fem första att dela på. Men historien om damrummet är höljt i tidens dimmor och inte mycket finns dokumenterat.
Vi besöker godset Fogelstad i Sörmland, där Elisabeth Tamm levde hela sitt liv och där hon också - efter att snabbt ha blivit besviken på rikspolitiken - startade den kvinnliga medborgarskolan som skulle lära kvinnor att "göra demokrati". 100 år senare är en ny form av medborgarskola på väg att skapas i inspektorsbostaden intill, Lilla Ulfåsa.
Medverkande: Helena Martinsson, enhetschef för riksdagens demokratijubileum, Camilla Norrbin, historiker, Sara Heyman, journalist och radiomedarbetare, Gustaf Liljencrantz och Clara Waller, släktingar till Elisabeth Tamm, Tjia Torpe, ordförande i ägarstiftelsen Fogelstad.
Musiken i del tre är "Preludium" av Max Richter.
Uppläsare i programmet: Ana Gil de Melo Nascimento.Programmakare och producenter: Anna Tullberg och Mattias Berg.
[email protected], [email protected] -
Med blommor och boplatser blev en grusplan i Växjö ett biparadis. I Sörmland spanar vi efter flyttfåglarna som är på väg söderut.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vår fältreporter Lena Näslund finns i ett av Sörmlands bästa områden för både rastande och sträckande fåglar - Marsäng söder om Nyköping. Det börjar i augusti med imponerande sträck av exempelvis trädpiplärkor och gulärlor. En bra morgon kan vassarna vara fulla av rastande rörsångare och sävsångare. I september skruvas det upp med mängder av rovfåglar. Det officiella rekordet är från 1 oktober 1988: då räknades 1 172 olika rovfåglar på himlen över strandängarna.
En som har följt Marsäng under många år är Janne Gustafsson. Han har sett stora förändringar både i områdets skötsel och fågelfaunan. Nuförtiden ses stäpphök årligen och både röd glada och brunglada har blivit återkommande. Nu i veckan sågs en pilgrimsfalk kalasa på en duva. Vi möter också Jan Karlsson från fågelföreningen Tärnan som under lördagen ordnar drop-in exkursion på ängarna.
Och så ska vi till Växjö, till det som för drygt tio år sedan var en grusplan där få insekter trivdes. I dag heter platsen Biparadiset och här har biologen och intiativtagaren Tobias Ivarsson nu hittat 81 arter vildbin, 23 arter rovsteklar, 8 arter guldsteklar, 41 arter dagfjärilar och 25 arter trollsländor. Det har blivit en plats där både insekter och människor trivs, förklarar Tobias Ivarsson och kommunekologen Sofia Karlsson-Käll.
Inte bara fåglar flyttar - fiskar också. En migrerande fisk som gjort sin återkomst till svenska vatten är den magnifika blåfenade tonfisken. Så här års är en bra tid att spana efter den i Skagerrak. Det har fiskskådaren Thomas Strid gjort. Vi pratar med honom för att höra hur det var att få sin största dröm uppfylld, och också med SLU- forskaren Andreas Sundelöf om de senaste rönen om tonfisken.
Och fjärilar - flyttar också! Vi berättar om den större dagsvärmaren som det just nu är läge efter att spana lite extra efter.
Medan människor styr och ställer står träden där - och bär. Hör Lisa Henkow i veckans kråkvinkel.
Programledare är Mats Ottosson.
-
Jaa!
Äntligen måndag och ett nytt avsnitt. Vi ringer upp Sörmlands hetaste fotbollstränare , IK Viljans Anders Pense som pratar om ditten o datten.
Vi går igenom helgens alla grejer och tack för att ni lyssnar på oss. -
I det här avsnittet pratar vi om en kartläggning av Sörmlands kommuners kompetensförsörjningsplaner. Vad visade kartläggningen? Varför behövs kompetensförsörjningsplaner? Vad bör ingå i en kompetensförsörjningsplan? Och vad är Vilja välja vård och omsorg för utredning - som deltagarna Martin Geisler och Matilda Gränsmark rekommenderar.
Du hittar relevanta länkar och en transkribering av avsnittet på www.fou.sormland.se/materialpublicerat/fou-podden -
Även på den människotätaste av vandringsleder kan man ha fina och nära naturupplevelser. Det gäller bara att vara uppmärksam.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Jämtlandstriangeln, vandringsleden i Jämtland som går från Storulvån via Sylarna och Blåhammaren åter till Storulvån, är 47 kilometer lång.
En procent är alltså 470 meter. Den modesta sträckan tänker vår fältreporter Ingrid Engstedt Edfast förflytta sig under sändningen på lördag. Men att skynda långsamt kan ha sin poäng, om man letar efter naturupplevelserna som andra riskerar att missa. Bland gästerna finns fjällbiologen Lisa Öberg som vet var man ska titta och vad man ska lyssna efter för att uppfatta det finstilta.
Även i Thomas Öbergs reportage om revirkarteraren Roger Book bjuds det på fjällnatur. Varje vår återvänder Roger till Ammarnäs i Västerbotten för att rita en karta över hur de sjungande småfåglarnas revir är placerade i ett visst terrängavsnitt. Ett sätt att upptäcka förändringar i naturen. På köpet lär man sig mycket om vad fåglarna menar när de låter.
En helt annat slags fågelupplevelse kan Liselotte Wiberg i Alberga i Sörmland berätta om. Tidigt i mars varje år dyker de upp, gråhägrarna som bor i en koloni alldeles utanför villatomten.
Vi hör också biexperten Göran Holmström reda ut varför ett litet bi sitter i en blomma och blåser något som ser ut som tuggummibubblor. Och så följer vi en fladdermus på en vig klättring uppför en trädstam till bohålets trygghet.
För veckans kråkvinkel står författaren Mikael Niemi och programledare är Karin Gyllenklev.
-
Sveriges Radio Finskas Sommargäster 2022: Jessika Sillanpää är dansaren och företagaren, som via egen erfarenhet av att vara barn till en brottsförövare gick till att hjälpa andra anhöriga till gärningsmän.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Jessika Sillanpää vill förändra samhället så att barn till brottsförövare får stöd och inte behöver känna skam eller ansvar för brott som inte är deras ansvar.
Jessika berättar om sitt livs trauma, då hennes pappa hamnade i fängelse för mordförsök på hennes mamma. Det resulterade i både stor skam och enormt ansvar för Jessika.
Jessika är en dalkulla som är bosatt i Sörmland. Trots sin unga ålder är hon rik på både livserfarenhet och olika kulturer.
Producent Merja Laitinen
[email protected] -
Vi snackar igenom den sjutaggade vårbocken som Kristian skjutit och Eriks planer på att jaga i Tyskland till hösten.
Erik bjuder också en intet ont anande Kristian på Kråka i Gissa Djuret flankerad av Irony, en amerikansk version av Bourgogne-vinet.
Gäst i studion är också Markus Södling, Vilthandläggare vid Länsstyrelsen i Sörmland. Vi igenom Länsstyrelsens beslut att bevilja skyddsjakt på en vargindivid som uppehållit sig nära människor på flera ställen i Sörmland.Hur går det till när beslut om skyddsjakt fattas?
Vad grundar sig beslutet på?
Vilka genomför jakten och hur går den till?
Dessa och en mängd andra frågor avhandlas. - Mostrar mais