Språket Podcasts
-
Språkliga missförstånd och feltolkningar av ords ursprung kan generera helt nya ord i svenskan. Fenomenet kalls folketymologier och har skapat ord som coollugn och handburgare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Veckans språkfrågorHur uppkommer en folketymologi?
Kan ordet byfåne vara ett folketymologiskt missförstånd av det franska bouffon i betydelse narr eller gycklare?
Varifrån kommer ordet pariserhjul på svenskan, på andra språk heter det vanligtvis inte något med Paris, är det en missuppfattning som ligger bakom?
Hur kommer det sig att så många använder ordet omständig istället för det enligt ordböckerna korrekta omständlig?
Har adjektivet gräslig något att göra med substantivet gräs?
Vore det inte roligare och bättre att säga mumsbit istället för munsbit, mördbultad istället för mörbultad, höron istället för öron och frilufsliv istället för friluftsliv?
Dessutom: Han blir programledare för Språket resten av 2022Sist i avsnittet avslöjas vem som tar över programmet när Emmy Rasper nu går på föräldraledighet.
Språkvetare Henrik Rosenkvist, professor i nordiska språk vid Göteborgs universitet. Programledare Emmy Rasper.
-
Då, så, ba, va, liksom och typ är ord som irriterar många lyssnare. Men är orden onödiga? Nej, säger språkprofessorn, tvärtom är diskurspartiklar viktiga för talspråket.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Veckans språkfrågorAnvänds så på ett onödigt sätt? Till exempel i den här meningen “Ur miljö- och klimatsynpunkt så kommer det att bli ett händelserikt år.” Eller “Igår så städade vi.”
Varför använder ni i programmet Språket ordet då som utfyllnadsord? Kan ni försöka dra ner på då-andet?
Varifrån kommer fenomenet att lägga till ett på som i exemplen blåser på, fryser på och steker på?
Är ”så att säga” och ”helt enkelt” finare utfyllnadsord än typ, ba och liksom och är det en klass- bildningsfråga vilka utfyllnadsord människor använder?
Varför säger folk liksom?
Språkvetare Henrik Rosenkvist, professor i nordiska språk vid Göteborgs universitet. Programledare Emmy Rasper.
-
Biblioteket 20100503 om Joseph Brodsky och Marilyn Monroe. Bengt Jangfeldt intervjuas av Maarja Talgre om sin bok Språket är Gud.Anteckningar om Joseph Brodsky. Diktuppläsningar av Joseph Brodsky och Björn Granath. Bokcirkeln om Joyce Carol Oates Blonde har sin fjärde träff. Jan Guillou, Åsa Linderborg, Carin Mannheimer och Marie Lundström, cirkelledare.
Nobelpristagaren Joseph Brodsky älskade att arbeta i Sverige, var bosatt i New York, men skrev sina dikter på ryska. Språket blev hans hemland och poesin hans liv. Bengt Jangfeldts nya bok om Joseph Brodsky, Språket är Gud, ger oss nycklarna till de strängt formaterade dikterna och den motsägelsefulle författaren. Maarja Talgre har träffat Bengt Jangfeldt.Och vid Bokcirkelns fjärde träff fortsätter Jan Guillou, Carin Mannheimer och Åsa Linderborg att energiskt vända ut och in på både Marilyn Monroe och Joyce Carol Oates roman Blonde. Cirkelledare är Marie Lundström.