Thomas Mattsson Podcasts
-
Publicistpodden byter format och vi passar på att vältra oss i nostalgi nu när Helle Klein ska lämna mediebranschen efter 33 år.
Det 142:a avsnittet av Publicistpodden blir också det sista i form av panel med Helle Klein och Thomas Mattsson. I samband med att Helle Klein nu lämnar branschen efter 33 år byter denna podd format och vi passar på att bli nostalgiska på många sätt. Hur var det till exempel med alla de där mediemännen som ska ha försökt förföra Helle Klein? Och är arbetarrörelsen verkligen så usla på att driva tidningar som det sägs? Och vad är det egentligen för Illuminati-liknande organisation Helle Klein nu ska ta över?
Några aktualiteter hinner den dynamiska duon Mattsson och Klein naturligtvis också riva av under programledare Jonas Nordlings ledning, nämligen:
Polisens fadäs med fyrans minneskort Postutredningens brister Och hur kommer den nya mediemyndigheten att styras?God lyssning!
Frågor eller synpunkter?
Kontakta Jonas Nordling på [email protected] -
Är svenska medier för dåliga på att bevaka lant- och skogsbruksfrågor? Vad händer på Ny Teknik Group? Och vad var egentligen Småfolket för tidskrift? Svaren finns i nya avsnittet av Publicistpodden.
I det 141:a avsnittet av Publicistpodden har programledare Jonas Nordling gett Thomas Mattsson ledigt, men Helle Klein är som vanligt med och berättar om när Sveriges Tidskrifter nyligen mötte kulturminister Parisa Liljestrand.
Dessutom har vi bjudit in Camilla Olsson och Maria Gramer från Land Lantbruk och Land Skogsbruk för att höra mer om deras granskning av hur svenska nyhetsmedier bevakar skogs- och lantbruksfrågor.
Jonas Nordling har också hälsat på hos Ny Teknik Group och pratat med den relativt nyblivne ägaren Thomas Peterssohn om vad en medieveteran som han ser i detta förlag. Helle Klein avslöjar också om hur nära hon var att köpa en av Peterssohns nuvarande titlar.
Avslutningsvis får vi veta allt om arbetarrörelsens barntidning Småfolket som gavs ut 1978-1984. Kent Vilhelmsson från ETC, som har tittat närmare på Småfolkets historia, kom till studion och tog med den första chefredaktören Ulla Tengling, som fick Stora journalistprisets hedersdiplom för sin insats. Tillsammans berättar de hur Småfolket bland annat retade upp Astrid Lindgren, hur den bojkottades från väntrum och varför den lades ner.
God lyssning!
Frågor eller synpunkter?
Kontakta Jonas Nordling på [email protected] -
Äntligen är Publicistpodden tillbaka! I ett extralångt avsnitt avhandlas mediebranschens senaste snackisar, vi får höra om Bonniers möten med tretusen gymnasister och om det viktigaste i den nya upphovsrättslagen.
I årets första avsnitt sätter Helle Klein och Thomas Mattsson tänderna i aktuella mediehändelser under översyn av programledare Jonas Nordling.
På agendan finns bland annat:
Effekterna av Realtids förlikning Nedskuret bistånd drabbar svenska redaktioner Vad händer med Journalisten efter Helena Giertta? Anders Malmstens analys av PS-debattenUtöver detta tillkommer en rad stickspår och det hettar dessutom till redan från start mellan panelisterna.
Vidare berättar Nicklas Hermansson och Söderhamns-kurirens chefredaktör Matilda Svensson om hur och varför Bonniers lokaltidningar besöker landets gymnasieskolor.
Avslutningsvis reder Sveriges Tidskrifters jurist Niklas Briselius ut vad publicister behöver veta om den nya upphovsrättslagen som trädde i kraft 1 januari.
God lyssning!
Frågor eller synpunkter?
Kontakta Jonas Nordling på [email protected] . -
I årets sista avsnitt snackar vi Bonniers bud på Readly, stoppade annonser och om att robotarna nu tar över på riktigt. Och så bjuder panelen på framtidshopp.
I det 139:e avsnittet av Publicistpodden samlar programledare Jonas Nordling åter sina panelister Helle Klein, chefredaktör och vd för Dagens Arbete samt ordförande för Sveriges Tidskrifter, och Thomas Mattsson, senior advisor på Bonnier News och ordförande för Utgivarna. På årets sista agenda står:
Domen mot Theodor Engström och Thomas Mattsson sent funna film på gärningsmannen Kulturministerns öppning för nya tag kring mediestödet Dagstidningarnas textkamp mot SVT AI-journalistikens återkomst Bonnier News bud på Readly Sekos Kina-annons och varför Expressen inte publicerade Utgivarutmaningar kring just annonser IFJs siffror över döda och fängslade journalister Hoppfulla spaningar inför 2023 från Thomas Mattsson och Helle Klein.God lyssning!
Frågor eller synpunkter?
Kontakta Jonas Nordling på [email protected] -
I nya avsnittet av Publicistpodden snackar vi om brister i åtalet mot Almedalsmördaren och om branschens tandlösa grundlagsförsvar. Dessutom kritiserar Helle Klein Stora Journalistpriset.
I det 137:e avsnittet av Publicistpodden har programledare Jonas Nordling sällskap i studion av Helle Klein, vd och chefredaktör på Dagens Arbete och ordförande i Sveriges Tidskrifter, samt Thomas Mattsson, senior advisor Bonnier News och ordförande för Utgivarna.
Avsnittet spelades in måndagen den 14 november och på agendan stod:
Missnöjet med den pågående rättegången mot Theodor Engström. Ändringen av grundlagen som riksdagen inom kort ska rösta om för andra gången. Och som kommer att ändra den svenska tryck- och yttrandefriheten. Bonnier News stora förändringar i sin säljorganisation. Thomas Mattsson berättar om tankarna bakom. Aftonbladets nedläggning av magasinen Söndag, Klick! och Härligt hemma. Årets Per Wendel-pristagare. Och så självklart årets stora journalistprisgala, dit bara en av panelisterna är bjuden.Dessutom berättar Helle Klein om varför hon sagt upp sig från sitt nuvarande arbete och lämnar mediebranschen efter 30 år.
God lyssning!
Frågor eller synpunkter?
Kontakta Jonas Nordling på [email protected] -
Äntligen har Publicistpodden en ny regering att sätta tänderna i. Och så får vi lära oss hur man säljer lösnummer.
Det 135:e avsnittet av Publicistpodden utgår från årets Tidskriftsdag på Cirkus i Stockholm. Programledare Jonas Nordling tog där med sina panelister Helle Klein och Thomas Mattsson till en loge för att med hjälp av en handmikrofon få deras reaktioner nu när vi äntligen fått en ny regering med Tidöavtal och allt.
Dessutom presenteras förstås alla vinnare av årets Tidskriftspriser, och så intervjuas Bamses chefredaktör Charlotta Borelius efter att hennes tidning fått Sveriges Tidskrifters Stora Pris.
Avslutningsvis får vi dessutom veta allt om lösnummerförsäljning i butik i en längre intervju med Tidsams vd Daniel Andersson.
Frågor eller synpunkter?
Kontakta Jonas Nordling på [email protected] -
I väntan på en ny regering radar Publicistpodden upp några hårda mediepuckar som ligger och väntar. Och så blir panelen lite osams.
Det 134:e avsnittet av Publicistpodden är inspelat morgonen tisdagen 4 oktober. Programledare Jonas Nordling gästas av Thomas Mattsson, senior advisor på Bonnier News och dessutom ordförande för Utgivarna, samt Helle Klein, chefredaktör och vd för Dagens Arbete och ordförande för Sveriges Tidskrifter.
Vi inleder med att gratulera Helle Klein som nyligen utsetts till Årets Medieamazon, och ber en av juryledamöterna, Thomas Matsson berätta lite om priset.
I avsnitt 133 gissade vi vem som skulle bli ny kulturminister, men eftersom regeringsbildningen verkar dra ut på tiden så kan vi ännu inte utse vem av oss som vann. Såvida inte Thomas kan bekräfta om Helles gissning på honom är korrekt?
Den kommande regeringen, och dess regeringsunderlag, har i alla fall påmints om att de måste ta tag i mediestödets framtida utformning. Och att delar av branschen inte är helt nöjda med den utredning som Mats Svegfors genomfört. Remisstiden är nu slut, och Thomas Mattsson har förstås läst alla yttranden. Det uppstår dock en viss friktion mellan panelisterna under denna punkt.
Vi spekulerar även i hur den tillträdande regeringen ska förhålla sig till statens ägande i Telia, och vad det innebär för mediebranschen.
En annan fråga som den nya regeringen också måste sätta tänderna i är hur EUs upphovsrättsdirektiv ska implementeras i Sverige. Tidningsutgivarna, TU har dock redan börjat bygga en organisation för att ta betalt av techjättarna. Och den som ska leda detta arbete är Expressens förre vd Bengt Ottosson. Thomas Matsson berättar mer om vad detta handlar om.
Och så fyllde Günter Wallraff 80 år häromdagen. Vad har poddens medarbetare för relation till honom? Vi får bland annat veta att Expressen försökte värva honom.
19 oktober är det som bekant Tidskriftsdagen och den kommer ledas av Unn Edberg, publisher Vi media, och Nicklas Hermansson, grundare och chefredaktör NomoFomo. Vi har ringt upp Nicklas och får höra lite närmare om vad som kommer att hända.
Och så avslutar vi med att kommentera resterande prisklasser till tidskriftsgalan:
Årets Design, Årets Grepp, Årets Omslag, Årets Tidskrift Fackpress och Årets Tidskrift Populärpress.
Frågor eller synpunkter?
Kontakta Jonas Nordling på [email protected] -
Mediebranschens eftervalsdebatt är i full gång, och Publicistpodden vill förstås också bidra. Men vi lanserar även en het lista över kulturministerkandidater.
Det 133:e avsnittet av Publicistpodden, är inspelat morgonen tisdagen den 20 september. Programledare Jonas Nordling har via länk med Thomas Mattsson, senior advisor på Bonnier News och dessutom ordförande för Utgivarna, samt Helle Klein, chefredaktör och vd för Dagens Arbete och ordförande för Sveriges Tidskrifter.
Inledningsvis får vi en spontan spaning från senaste INMA-mötet i Köpenhamn häromveckan.
Men framför allt: sen sist har vi som bekant haft ett val, och nu haglar som vanligt alla analyser om varför det gick som det gick och vem som tar vem. Och Publicistpodden vill förstås också vara med och lira lite. Så: vad finns det att säga som inte redan är sagt? Och framför allt har någon sagt något extra intressant efter valet som panelisterna har studsat inför?
Ja, och så ska en ny regering bildas och då uppstår ju även den klassiska möjligheten att spekulera i statsrådsposter med mera. Och eftersom det här är en mediepodd så spekulerar panelen vem som ska ta kulturministerposten. På listan finns såväl väntade som mer oväntade namn. Såväl Mats Svegfors som Thomas Mattsson lanseras som dark horses.
Avslutningsvis uppmärksammas även de första nomineringarna till Tidskriftspriset, och panelen funderar lite över vad dessa kan säga om hur branschen mår.
God lyssning!
Frågor eller synpunkter?
Kontakta Jonas Nordling på [email protected] -
Domen mot Estoniadykningen, Bulletin-VDn:s nya tidning och dissekering av riksdagspartiernas mediepolitik. Det är sånt vi hanterar i nya avsnittet av Publicistpodden.
I detta avsnittet, som spelades in på eftermiddagen måndagen 5 september, gästas podden av Helle Klein, chefredaktör och vd för Dagens Arbete och ordförande för Sveriges Tidskrifter, samt av Thomas Mattsson, senior advisor på Bonnier News och dessutom ordförande för Utgivarna.
I podden avhandlas följande:
Under måndag förmiddag kom besked om att de två män som genomförde dykningar vid Estonias vrak under arbetet med en dokumentärfilm 2019 fälls av Göteborgs tingsrätt för brott mot den speciella lagen om gravfrid vid Estonia.
Dykningarna gjordes med en robot och ledde som bekant till att Estoniakatastrofen utreds på nytt. Henrik Evertsson fick dessutom stora journalistpriset 2020 för denna granskning. Men nu är alltså han och ytterligare en person dömda, och vi diskuterar effekterna av domar mot journalister. Samma dag lanserades även den nya tidningen Nongrata som enligt uppgift ska bestå av en nyhetsredaktion, en ledarredaktion och en podcastavdelning. Vd och chefredaktör för den nya tidningen är Jannik Svensson, som kanske är mest känd för att ha varit vd för Bulletin när denna ökända publikation gick i konkurs i våras.
I samband med lanseringen berättar Svensson även för tidningen Journalisten att han nyligen utsatts för flera mordhot, varav åtminstone ett har en koppling till starten av den nya tidningen.
Ledarsidan i Nongrata beskrivs som ”oberoende banjohöger” och bland krönikörerna återfinns bland andra Paolo Roberto och den dömde trippelmördaren Ricard Nilsson, som också är delägare.
Och detta kan vi förstås inte låta bli att prata lite om. Vi återvänder också lite kort till turerna kring Arbetaren som seglade upp mitt under förra avsnittet. Men framför allt: Valdagen närmar sig som bekant och det är dags att även Publicistpodden tar sitt samhällsansvar. Åtminstone ur ett medieperspektiv. För kanske finns det någon bland väljarna som väljer parti utifrån deras mediepolitik? Finns det i så fall någon synlig skillnad mellan partierna? Tidningen Journalisten gjorde ett förtjänstfullt försök häromdagen att ställa den traditionella valenkäten till partierna just kring mediefrågorna. Och sedan tidigare finns en mycket informativ genomgång om partiernas åsikter i Sveriges Tidskrifters valmanifest. Men Jonas Nordling saknar någon kunnig som sätter svaren i en kontext och vänder sig därför till sina gäster. Hur skiljer sig svenska partiers mediepolitik från varandra i verkligheten?Och så blir det diskussion om den klassiska dilemmafrågan: Kan journalister, demokratins riddare, själva rösta?
God lyssning!
Frågor eller synpunkter?
Kontakta Jonas Nordling på [email protected] -
Är det kris på SR? Och varför slutade Bonniers vd så hastigt? Vad bråkar de om på Arbetaren? Och läste någon Ola Wenströms hämndsajt? Sånt snackar vi om i säsongspremiären av Publicistpodden.
I höstsäsongens första avsnitt av Publicistpodden tar programledare Jonas Nordling hjälp av Helle Klein, chefredaktör och vd för Dagens Arbete, och Thomas Mattsson, senior advisor på Bonnier News och dessutom ordförande för Utgivarna, för att uppdatera sig på vad som hänt i mediebranschen.
På agendan står följande:
Läget på Sveriges Radio Läget på Bonnier Ola Wenströms försvarssajt Bråk på Arbetaren Skandal inom tysk public service Brittisk strejkvåg Vi tar förstås också tempen på årets valrörelse so far Och så blir det lite kultur, vi har nämligen läst Svensk Bokhandels presentation av höstens utgivning och kan konstatera att det är många titlar med medieanknytning som är på väg ut. Men vilka vill man egentligen läsa?God lyssning!
Frågor eller synpunkter?
Kontakta Jonas Nordling på [email protected] -
Publicistpodden avslutar säsongen med en namnkunnig mediepanel i Visby, mitt under Almedalsveckan.
Under rubriken ”Är mediebranschens chefer tillräckligt bra?” samlade programledare Jonas Nordling en utökad poddpanel för att diskutera branschens ledarskapsutmaningar live i Almedalen.
I panelen ingick:
Ann Henriksson, vice ordförande Sveriges Tidskrifter och vd LRF Media Helle Klein, ordförande Sveriges Tidskrifter samt chefredaktör och vd Dagens Arbete Thomas Mattsson, ordförande Utgivarna och senior advisor Bonnier News Hanna Stjärne, vd Sveriges TelevisionVi fick också en analys av första halvan av årets Almedalen och om det fanns några ”snackisar”.
Har Almedalen överlevt pandemin? Når vi upp i valårs-pulsen? Hur fungerar upplägget med halvdagar?God lyssning!
Frågor eller synpunkter?
Kontakta Jonas Nordling på [email protected] -
Bevakar vi rätt saker i politiken? Och hur kommer det bli i valrörelsen? Det, och mycket mer, pratar vi om i nya avsnittet av Publicistpodden.
I det 126:e avsnittet av Publicistpodden har programledare Jonas Nordling åter lyckats samla sin dynamiska panelduo Helle Klein och Thomas Mattsson. Och utifrån de senaste dagarnas turer i den svenska rikspolitiken ger de sin bild av hur den politiska journalistiken fungerar, samt hur detta kommer påverka bevakningen av valrörelsen. Och de är inte ense.
Dessutom pratas det om:
Polisens bortförande av två journalister som bevakade en klimataktion i Stockholm Läget för ukrainska medier Mats Svegfors kommande mediestödsutredning Sveriges Tidskrifters färska rapport om digitala läsarintäkterFrågor eller synpunkter?
Kontakta Jonas Nordling på [email protected] -
Ebba Busch, Elle-galan och SR:s översättare. Beefen med Svegfors och så kampen mot SLAPP-stämningar. Några av ämnena i senaste avsnittet av Publicistpodden.
I det 124:e avsnittet av Publicistpodden samlar programledaren Jonas Nordling åter the classic line up: Helle Klein, chefredaktör för Dagens Arbete och dessutom ordförande för Sveriges Tidskrifter, samt Thomas Mattsson, senior advisor på Bonnier News.
I dagens avsnitt diskuteras:
Senaste nytt från mediefronten för kollegerna i Ukraina Ebba Busch och Ellegalan Ebba Busch och Sveriges radios översättare Sveriges tidskrifters beef med Mats Svegfors Swebb-TV och Öppna kanalen Skyddet av svenska medier i valtider BBC:s iscensättande av sitt eget försvinnande EU-kommissionens stopp för SLAPP-stämningar Effekterna av Kanadas skatteavdrag för köp av digitala nyheterFrågor eller synpunkter?
Kontakta Jonas Nordling på [email protected] -
Hur länge håller publikens intresse för kriget i Ukraina? Och hur är det egentligen med näringslivstopparnas syn på medier? Detta, och mycket mer, snackar vi om i nya avsnittet av Publicistpodden.
Publicistpodden är Sveriges Tidskrifters podcast om medier och journalistik. I senaste avsnittet pratar programledaren Jonas Nordling med Helle Klein, vd och chefredaktör på Dagens Arbete, och Thomas Mattsson, senior advisor på Bonnier News, om följande ämnen på mindre än en timme:
Läget kring branschens solidaritetsarbete för kollegerna i Ukraina läget utifrån Thomas engagemang. Kommer det en Ukraina-fatigue i nyhetsmedier? Mediebranschens besök hos justitie- och kulturministern i veckan SVTs jakt på Ericssons vd Voi-vd:ns utspel och mediernas reaktioner Kvartal tigger folks aktieutdelning Speltidningens återkomst Årets dagstidning Och så förstås en liten rapport från Sveriges Tidskrifters årsmöte.God lyssning!
Frågor eller synpunkter?
Kontakta Jonas Nordling på [email protected] -
En granskande bok om Carl XVI Gustaf leder till att Kungen tvingas möta sitt livs tuffaste mediebevakning och snart är hela monarkin i gungning. Fler och fler dras in i skandalerna.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
En ökänd kriminell porrklubbsägare kliver fram och får en nyckelroll i dramat. Och när hemliga ljudinspelningar avslöjar att kungens nära vän haft möten med gangsters fördjupas krisen för kungahuset. Allra allvarligast är uppgifterna om att Sveriges statschef kan ha försatt sig själv i situationer som medför risk för utpressning.
Boken, "Den motvillige monarken", leder till en diskussion om kungens framtid på tronen. Förtroendesiffrorna för kungahuset faller till rekordlåga nivåer. Men mediedrevet slår även mot andra personer som pekas ut i boken och mot bokförfattarna själva.
Medverkande:
Deanne Rauscher, researcher och författare.
Tove Meyer, researcher och författare.
Anders Lettström, affärsman.
Camilla Henemark, artist.
Thomas Mattsson, fd chefredaktör Expressen.
Lasse Wierup, journalist och författare.
“Stig-Britt”, Flashback-användare.
En dokumentär av: Therese Rosenvinge.
Producent: Lars Truedson.
Exekutiv producent: Jon Jordås.
Dokumentären är gjord av Tredje Statsmakten Media för Sveriges Radio.
Publicerad: 2022.
- Mostrar mais