Vinga Podcasts
-
Äntligen fredag!
Idag ska vi prata om klubbar, och inte vilka klubbar som helst, nämligen golfklubbar - och närmare bestämt hemmaklubbar!
Göran drar igång (Vila i frid) miniämnet med en signaturpassage innan vi går vidare till Vinga Fyr, soluppgångar, lyssnarfrågor och klubbkänsla.
Vad kännetecknar en hemmaklubb? Vad har hänt senaste åren? Ett ämne det alldeles för sällan pratas nog om, trots att vi alla måste vara medlemmar någonstans för att komma ut på alla dessa fantastiska banor vi har i Sverige.
Nog om detta -> In i klubbrumshänget Golftugget.
Ha en fantastiskt helg på er där ute i stugorna hörni!
TACK till våra partners CALLAWAY och BRYGGMÄSTARENS ALKOHOLFRIA!
www.callawaygolf.com
www.abro.se/vara-drycker/produkter/bryggmastarens-alkoholfria
Golftugget produceras i samarbete med Fredag CBWP.
www.fredag.se
-
Hans Rova begravdes i snömassorna under en lavin. Nannie Fredriksson sögs upp i luften av en tromb i den svenska fjällvärlden. Ulf Rydberg var på fisketur utanför Vinga då blixten slog ner i honom.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det handlar om naturkrafter som skrämmer, fascinerar och inspirerar. Många är metaforerna; dikterna och musiken som handlar om starka vindar, laviner och blixtnedslag. Nu får vi höra
berättelser inifrån; om hur det bokstavligt talat är att hamna i närgångna och livsfarliga möten med naturfenomen.
Vi möter:
Hans Rova, officer på helikopterskvadronen på F21 i Luleå. På fritiden har han ett brinnande intresse för toppturer på skidor. Den tur han gjorde i italienska alperna hade kunnat bli hans sista. Han hamnade i en lavin och under en halvtimme låg Hans begravd i snömassorna. “Det blev plötsligt knäpptyst och det var som om någon placerat mig i betong.”
Jenny Råghall, lavinexpert, fjällräddare och ansvarig lavinprognoser i Kebenekaisefjällen. Jenny var 23 år och skidpatrullör när hon tillsammans med sin kollega hamnade i en lavin under ett rutinupprag. Jenny klarade sig, men hon förlorade sin kollega och sen dess har hon vigt sitt liv åt fjällsäkerhet.
Ulf Rydberg som under en fisketur hamnade mitt i ett åskväder utanför Vinga fyr i Göteborg. “Jag hann notera ett par blixtar på avstånd, sen minns jag ingenting”. Läkare uppskattar att Ulf fick 1000 ampere genom överkroppen. Han räddades av sonen Victor, som utförde hjärt- och lungräddning i väntan på sjöräddningen.
Nannie Fredriksson fjällguiden som under en tur i Saltoluokkta befann sig i ögat av en tromb. Hon befann sig vid ett tält där en av turdeltagarna låg och sov. “Instinktivt höll jag fast i tältet och hängde under den som en fallskärm”, berättar Nannie.
I programmet möter vi även Andreas Livbom, meteorolog vid försvarsmaktens vädertjänstcentrum i Enköping som förklarar hur väderfenomenen uppstår.
Ett program av Lena Callne
Ljuddesign: Maths Källqvist
Specialmusik: Album: Gongbad för djup avslappning. Kompositör: Frida Helsing Ohlsson/GongbadOnline. Bolag: YogaKloster AB
-
I årets sista avsnitt plockar Marcus och Lina upp höjdpunkter från året som gått med podden och Informationscentralen för Västerhavet och berättar hur det gick sen. Vad hände efter oljeutsläppet vid Vinga? Och valrossen Freja utanför Smögen? Marcus gör en djärv spaning in i framtiden och Lina är på väg att byta karriär. Eller? Lyssna så får du alla svaren.
-
Välkommen till ögoncasten avsnitt 6.
Denna gång får vi lite vattentema i podden.
Vi börjar med att åka på en middagskryssning hissingen runt.
Varför skall man gå virk och stickkurs på SRF?
Receptet med Linda och idag bjuder hon ett recept på Chicken nuggets. Hon tipsar också om en praktisk apparat i köket.
I ombudsmännen spekulerar har vi idag en gäst, Pia Emanuelsson som är ombudsman på funktionsrätt Göteborg. Hon intervjuas av Erik Lönnroth.
Sedan bjuder Tony oss på ett musiktips. En countryplatta av artisten The Country side of Harmonica Sam, och skivan heter Broken bottle, broken heart.
Efter det tar vi en tur till Vinga med ribbåt.
Åsa Alverstedt ger oss sedan aktivitetstip och idag tipsar hon och Helene Bergstrand som är studieorganissatör på lite olika kurser i höst.
Sist så har vi gissa ljudet.
Mycket nöjde.
Vill ni kontakta oss så gör ni det enklast på email till [email protected].
Hemsida www.srf.nu/goteborg
Vi finns också på sociala medier. -
Ljuset från en fyr skulle visa rätt väg för sjöfarten, men vid dimma skulle även ljudet vara till hjälp Vid fyren Långe Jan fanns kanoner till hjälp, ett riskfyllt arbete för fyrpersonalen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ölands södra udde, Långe Jan, är Sveriges högsta fyr med sina 42 meter. Namnet Långe Jan kommer förmodligen från ett kapell som fanns i närheten av fyrplatsen, Sankt Johannes kapell, Jan är en kortform av Johannes.
När det var dimma och ljuset från fyren inte var tillräckligt varnade man sjöfarten med kanoner och ljudsignalering, detta fanns vid de mest utsatta fyrplatserna, bland annat Vinga, Svenska högarna, Sandhammaren och på Nidingen.
Men att handskas med kanonerna kunde vara ansträngande både fysiskt och psykiskt visar exempel från Ölands södra udde.
Hör även när fyrvaktardottern Dagny Carlsson firade midsommar uppe på Långe Jan år 1925.
Medverkande:
Göran Andersson, fyr- och fågelfantast
Dagny Carlsson, fyrvaktardotter (arkivintervju) -
Evert Taubes föddes i en fyrmästarfamilj på Vinga, som nummer fyra av tretton syskon. Men Jag kommer av ett brusand´hav är ingen vanlig självbiografi, menar David Anthin, litteraturvetare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Här beskriver Taube hur han vill dikta, utifrån sin barndom på Vinga.
Författaren Taube klagade ofta över att han inte blev betraktad som en seriös författare.
- Jag är poet! skanderade han från scenen.
Jag gycklar ej med orden, fast jag är mera känd för glada visor om lustig älskog.
Uppläsare Peder Losten
Producent Ulla Strängberg
-
2021 fyller Göteborg 400 år. För att fira detta berättar P4 Göteborgs Tommy Johansson en liten historieberättelse varje dag. Häng med på en resa genom Göteborgs historia! I dagens avsnitt: En gång var Örgryte så stort att stora delar av nuvarande Göteborg hade fått plats i dåvarande Örgryte socken. Grovt räknat sträckte sig Örgryte från Partille i öster ända ut till Vinga i havet. Men 1922 var det slut med självständigheten för Örgryte landskommun. Då inkorporerades de sista delarna av Örgryte med Göteborgs stad.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.