Episódios

 • Pontuksella on kohtaaminen koronakriittisen parturin kanssa, Veikka taas päätyi asiakaspalautetta saavaksi yritykseksi Instaan. Selviää, että jokaista addiktiota ei voi hoitaa kuin alkoholismia ja että salaliittohöyryilijöiden halut lähtevät aidoista ongelmista. Jaksossa keskustellaan Fatiman ja Kittin haastatteluista: miten kanavoida omaa vihaa poliittisesti, ja mitä tarkoittaisi suostumuksen yleistäminen kaiken politiikan perustaksi?

  Mitä on libidinaalinen talous? Pontus ja Veikka tekevät johdatuksen poliittiseen libidoon ja libidinaaliseen ekologiaan. Edetään Freudista Dominic Pettmanin uusimpaan libidoteoriaan. “… seksuaalisuutta on kaikkialla: tavassa, jolla byrokraatti hyväilee asiakirjojaan, tavassa, jolla tuomari jakaa oikeutta, tavassa, jolla liikemies panee rahan virtaamaan, tavassa, jolla porvaristo panee proletariaattia perseeseen ja niin edelleen. Eikä tässä tarvitse käyttää metaforia sen enempää kuin libidon tarvitsee muuttaa muotoaan. Hitler kiihotti fasisteja. Liput, kansakunnat, armeijat ja pankit kiihottavat ihmisiä.”

  Jaksossa mainittuja asioita:

  Sigmund Freud: Seksuaaliteoria, Joukkopsykologia ja egoanalyysi, Johdatus psykoanalyysiin, Ahdistunut kulttuurimme

  Wilhelm Reich: Fasismin massapsykologia

  Shulamith Firestone: Dialectic of Sex

  Delezeu & Guattari: Anti-Oidipus

  Lyotard: Libidinaalinen talous

  Nick Land: Fanged Noumena

  Viren & Vähämäki: Seutu joka ei ole paikka

  Dominic Pettman: Peak Libido

  Under the Influence -podcast

  Poliittisesta libidosta tulee lisää sisältöä osoitteeseen https://www.patreon.com/mikameitavaivaa

 • Ratkaiseeko seksin uudelleen ajatteleminen nykyiset ongelmamme? Miksi seksi vähenee? Mikä 60-luvun nuorissa oli erilaista nykynuoriin ja pandemiaan nähden? Mahtava Kitti Suoranta pohdiskelee tutkijana ja kokijana näitä kysymyksiä Veikan kanssa. Kitti antaa myös kuulijoille rohkaisevia sanoja vähemmän normatiivista elämää varten.

  Mikä meitä vaivaa? -jakso 76 ilmestyy vapun ympärillä kolmiosaisena kevätspektaakkelina, seuraavassa ja viimeisessä osassa Veikka ja Pontus puhuvat libidosta!

  Jaksossa mainittuja asioita:

  Kitti Suoranta: Tutkija Kitti Suoranta rakastaa ryhmäseksiä, eikä hän ole ainut – siirrytäänkö pandemian jälkeen uudelle iloiselle 20-luvulle?
  https://www.apu.fi/artikkelit/ryhmaseksi-tutkija-kitti-suoranta-kertoo-mika-siina-viehattaa?

  Adrienne Maree Brown: Pleasure Activism: The Politics of Feeling Good

  Buyng-Chul Han: Psychopolitics

  Dominic Pettman: Peak Libido: Sex, Ecology, and the Collapse of Desire

  Mikko Niskasen elokuvat Käpy selän alla ja Lapualaismorsian

 • Podin vieraana on upea Fatima Verwijnen, jolla on kiinnostavia ajatuksia ihmisten kohtaamisesta ja antirasismista. Kymmenen vuoden kokemus irc-galleriasta lähtien on muuttanut Fatiman tapoja tehdä aktivismia. Keskustelussa liikutaan myös työmarkkinoiden, kapitalismin ja moninkertaisen syrjinnän muodostamilla rasismin rakenteellisilla tasoilla.

  Mikä meitä vaivaa? -jakso 76 ilmestyy vapun ympärillä kolmiosaisena kevätspektaakkelina, seuraavassa osassa vieraana tutkija Kitti Suoranta ja aiheena seksi ja politiikka!

  Seuraa Fatimaa IG:ssä (at)fatimointi ja twitterissä (at)Buuuuugi

 • Koronakevät kakkonen on tehnyt Pontuksesta arkikonservatiivin ja herättänyt Veikassa defensiivisen halun maksimoida oma hiilijalanjälki. Pontus on aloittanut myös uuden filosofiapodcastin! Pontusta vaivaa terapiasuitsutuksen yhteiskuntakuva: Kun kokoomuslaiset viestintätoimistotkin hehkuttavat terapiaa, pitäisikö meidän löytää joku kollektiivisempi tapa ratkoa ongelmiamme? Veikkaa vaivaa netin toksinen parvi -kulttuuri ja vanhan Nyt-esseen jättämä paha maku suuhun. Pääsiäisen korvalla Pontus tekee asiattomia jeesusvertauksia ja lopuksi todetaan, että kaikki ovat nykyään verkossa vereslihalla omalla nimellään. Suosituksissa Ylegate-kirja, Eläinoikeusraportti, luovien ihmisten rituaaleja ja ruokaohje.

  Jaksossa mainittuja asioita:
  Selitä mulle -podcast
  Jussi Eronen, Jarno Liski, Salla Vuorikoski: Ylegate
  Eläinoikeusraportti, https://animalia.fi/elainoikeusraportti
  Mason Currey: Daily Rituals: How Artists Work
  Eetu Viren: Kuka keksi rakkauden? - Metatitanicista, http://kumu.info/kuka-keksi-rakkauden-metatitanicista/
  Laura Frimanin haastattelu: https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000007889248.html
  Timo Harjuniemi: Eriskummallinen mikrokohu Sanna Marinista kertoo, että some on vapaaehtoisvoimin pyörivä rangaistuslaitos, https://timoharjuniemi.wordpress.com/2021/03/10/eriskummallinen-mikrokohu-sanna-marinista-kertoo-etta-some-on-vapaaehtoisvoimin-pyoriva-digitaalinen-rangaistuslaitos/

 • Yksilön, valtion, oikeuksien, markkinoiden ja suomalaisen marjakesän takana piilee dynaaminen lattiataso, jolla valtaa käytetään härskisti, liittoudutaan, kamppaillaan, riistetään ja kääritään voittoja. Veikka ja Pontus lähestyvät lattiatasoa niin eläinten oikeuksien, riistetyn vierastyövoiman kuin self helpin piilotettujen juurien näkökulmista. Veikka on myös kuunnellut kaikki Mikä meitä vaivaa? -jaksot ja kertoo, miksi ei aio kirjoittaa romaania. Pontus on kurkkuaan myöten täynnä karanteeneja ja etsii lohtua OG self helpistä eli filosofiasta.

  Jaksossa käsiteltyjä sisältöjä:

  Frank Martelan teos Elämän tarkoitus

  Wendy Brownin teos States of Injury

  Tiede ja edistys -lehden pandemianumerot verkossa: http://www.tiedejaedistys.fi/uusin-numero.html

  Uprising: A guide from Portland -podcast: https://www.iheart.com/podcast/1119-uprising-a-guide-from-por-73255667/

 • Veikka on joutunut karanteeniin ja kämppäkin on tyhjänä, joten ajatukset kääntyvät luonnollisesti supersankarielokuviin ja sitä kautta liberaaliin antifasismiin. Pontus on murtanut kätensä kissojen kanssa leikkiessä ja hautonut käsi paketissa teoriaa nykyhetkestä juustoviipaleena.

  Veikkaa vaivaa ajatus tehokkaasta eläinaktivismista hipit jyräävänä laskukoneena, joka paljastuu pintaa raaputettaessa tavaksi tehdä omasta alakulttuurista objektiivisesti paras tapa elää. Pontusta vaivaa kummittelu, kapitalismi ja ajan eri ilmenemisen tavat. Hauntologinen ääniessee kysyy, mikä on karmea tuleva menneisyys, entä innostava tuleva tulevaisuus.

  Suosituksina esitellään täydellinen tortillatarjoiluehdotus, Ylen Ääniversumi-ohjelma ja kirja natsilääkäri Josef Mengelestä.

  Ohjelman mahdollistavat Patreon-tukijat, Vasemmistofoorumi ja Tutkijaliitto.

  Jaksossa mainittuja asioita:

  Ääniversumi-ohjelma: https://areena.yle.fi/audio/1-1257237

  Underestimating the Challenges of Avoiding a Ghastly Future: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcosc.2020.615419/full

  The internet didn’t kill counterculture—you just won’t find it on Instagram: https://www.documentjournal.com/2021/01/the-internet-didnt-kill-counterculture-you-just-wont-find-it-on-instagram/

  Josef Mengele – Elämä ja teot: https://www.minervakustannus.fi/kirjat/kirja.php?kirja=1337

 • Miten selvitä pimeässä, kun taiteessa tarjolla on amerikkalaista burgeriälyllisyyttä à la David Foster Wallace, politiikassa kytätään toisten ongelmallista somekäytöstä, miehiltä puuttuu tunneälyä ja jouluna vituttaa koko suku?

  Tämä jakso antaa apua taiteen perusolemuksen, ystävällisen politiikan, vähemmän toksisen maskuliinisuuden ja siedettävämmän joulun etsimiseen. Käsittelyssä on kohuja kirjallisuusmaailmasta ja teatterikorkeakoulusta, mutta niihin ei jäädä makaamaan vaan yritetään mennä eteenpäin. Ekstramuhkea seitankinkkujakso sisältää myös heikko estetiikka -jatkot, joilla puhutaan slackereista, punkista, valokuvasta ja pikseleistä.

  Suositelluiksi pääsevät Fucking Cancelled -podcast, Pieni karanteenikirjakerho, Anna Lowenhaupt-Tsingin teos Lopun aikojen sieni ja Antti Nylénin "kiitospuhe" taiteen valtionpalkinnosta.

  Käsiteltyjä linkkejä:

  Fucking cancelled -podcast: https://fuckingcancelled.libsyn.com/
  Antti Nylénin "kiitospuhe": https://www.taike.fi/fi/uutinen/-/news/1333712
  Taija Roiha - Suuri ja mahtava David Foster Wallace: https://nuorivoima.fi/lue/suuri-ja-mahtava-david-foster-wallace
  Hito Steyerl - In Defense of the Poor Image: https://www.e-flux.com/journal/10/61362/in-defense-of-the-poor-image/
  Anna Lowenhaupt-Tsing - Lopun aikojen sieni: https://tutkijaliitto.fi/kirjat/lopun-aikojen-sieni-elamaa-kapitalismin-raunioissa/
  Pieni karanteenikirjakerho x Mikä liberalismia vaivaa: https://soundcloud.com/kirjakerho/pieni-karanteenikirjakerho-x-nide-mika-liberalismia-vaivaa-veikka-lahtinen-ja-pontus-purokuru
  Ilja Lehtinen - Muutamia kysymyksiä antirasistisista strategioista: https://iljalehtinen.medium.com/muutamia-kysymyksi%C3%A4-antirasistista-strategioista-74aef7286012
  Syömishäiriöliiton jouluteesit: https://www.facebook.com/syomishairioliitto/posts/3862741827078836

 • Jakso 71: Tautinen itä

  Ketä voimme syyttää kaikesta mikä on mennyt pieleen? Kuka on vastuussa? Entä mitä halu syyttää kertoo meistä? Mitä pandemia on paljastanut helsinkiläisten suhtautumisesta Itä-Helsinkiin? Olisiko syytä vaihtaa hot taket syvälle maankuoreen uponneisiin takeihin?

  Veikalla on haava jalassa ja Pontus vetelehtii masentuneena, ilmastohätätila ei muodosta minkäänlaista vaaraa ja vihreä pääoma nappailee supernopeita gräbbejä. Tilanteessa on syytä sekä arvostella hot takejen kulttuuria että esittää omia takeja ainakin seuraavista aiheista: Joe Bidenin dronet ja post-Trump, asepalvelus ja sen välttäminen, post-urgenssi, keski- ja pienituloisten miljonäärisympatiat, yksityiselämän paljastukset, työelämän uupumuksen historia, Luokkavallan vahtikoirat ja muut unohdetut kirjat, yksityisautoilun lisääntyminen koronan aikana ja oikeistolaisten pakkomielle biologiseen sukupuoleen.

  Suosituksissa käsitellään haistelukahveja, pillejä ja pimppeleitä sekä Esa Kirkkopellon teosta Logomimesis.

  Käsiteltyjä linkkejä:

  Veikka ja Pontus Hesarissa
  https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000007592332.html

  Liberalismia Vita Nuovassa
  https://vitanuovablogi.wordpress.com/2020/10/19/mika-liberalismia-vaivaa-eli-miksi-kaikki-on-pielessa/

  Veikka Politiikkaradiossa
  https://areena.yle.fi/audio/1-50666085

  Veikka Kalle Haatasen ohjelmassa
  https://areena.yle.fi/audio/1-50584587

  Esa Kirkkopelto Logomimesiksestä
  https://www.facebook.com/tutkijaliitto/posts/3830968133603262
  https://www.youtube.com/watch?v=FlEA7VPQEvw

  Yhteistyössä: Vasemmistofoorumi, Tutkijaliitto ja kaikki Patreon-tukijat https://www.patreon.com/mikameitavaivaa

 • Millaista on elää keskellä yhteiskunnallista romahdusta? Mitä slurreja sensuroiva fontti, Nintendon uudistukset ja puhtaan ilman kaupallistaminen kertovat liberaalista hallinnasta?

  Uusi poliittinen jakolinja näyttää olevan kansainvälinen kaurakulttuuri vastaan nationalistinen lehmäteollisuus. Oatly haalii influenssereita samalla kun Valio heiluttaa valkoihoisen pakkosiemennysbisneksen kansallista lippua. Onko maitobrändeistä käytävä sota kuitenkin vain toiselle tasolle siirretty silmänkääntötemppu?

  Jaksossa luodaan uusi käsite: heikko estetiikka. Heikkous, vaimeus, vaatimattomuus ja hienovaraisuus ovat korvanneet teknisen taituruuden, universaalin kauneuden ja voimakkaan ylevyyden. 2010-luvulta alkaen pop-kulttuurin ja taiteen kiinnostavimpia virtauksia on ollut vaikea ymmärtää perinteisen länsimaisen estetiikan käsitteillä. Siksi kannattaa puhua heikkouden myöntämisestä, omituisuudesta, söpöydestä ja kiinnostavuudesta.

  Runo-osiossa luetaan Sini Silverin Titaanidiskoa, ja suosituksissa sivutaan Tiede & edistystä, juuri ilmestynyttä Tartunta-kirjaa sekä muita asioita, joihin Pontus ja Veikka ovat viime aikoina sotkeutuneet.

  Käsiteltyjä linkkejä ja teoksia:

  I Lived Through Collapse. America Is Already There.
  https://gen.medium.com/i-lived-through-collapse-america-is-already-there-ba1e4b54c5fc

  The Polite Type -fontti
  https://www.thepolitetype.com/

  McKenzie Wark: Sensoria

  Sianne Ngai: Our Aesthetic Categories

  Air x MicroClimate
  https://microclimate.com/products/microclimate

  Kaarlen keskusteluohjelman MMV-jakso
  https://www.youtube.com/watch?v=keIy5BRzmco

  Tiede & edistys
  http://www.tiedejaedistys.fi

 • Mikä liberalismia vaivaa? Kirjailijat Veikka ja Pontus kertovat, mitä liberalismi on, mikä sitä vaivaa ja mikä on tulevaisuutemme. Millaista on liberalismin väkivalta, miksi ilmastonmuutoksen ratkaisemisesta ei tule mitään, millä tavalla sinäkin olet liberaali? Ohjelma on äänitetty 24.9.2020 Ravintola Toverissa kirjan julkaisutilaisuudessa.

  Patreonissa alkaa pian lukupiiri uutuusteoksesta, jossa julkaistaan jakso jokaisesta kirjan luvusta. Liity tilaajaksi osoitteessa https://patreon.com/mikameitavaivaa

 • Meillä on sivilisaationa alle 10 prosentin mahdollisuus selvitä ilman katastrofaalista romahdusta, lasketaan Nature-lehden julkaisemassa metsätuhomallissa. Samaan aikaan yksityisautoilu lähinnä lisääntyy ja liberaalit vieteriukot ajelevat lähiöihin resurssi-intensiivisillä Tesloilla. Pitäisikö tässä työntää pää pusikkoon? Ja mikä on modernin autokoulun merkitys?

  Ongelmallista: emme pysty elämään kapitalismin kanssa, koska se tuhoaa elämän planeetalla, mutta emme pysty myöskään kumoamaan kapitalismia kovin nopeasti, koska pääoman pysäyttäminen tarkoittaisi, että suurin osa maailman väestöstä näkisi nälkää ja terveydenhoito romahtaisi.

  Pirullisen dilemman lisäksi jaksossa käsitellään “kukaan ei ole koskaan väittänyt, että …” -klisettä sekä hyökätään meritokraattista ajattelua vastaan kolmesta suunnasta. Kirjasuosituksissa puhutaan Antti Holman uudesta autofiktiosta.

  Jaksossa käsitellyt linkit:

  Deforestation and world population sustainability: a quantitative analysis
  https://www.nature.com/articles/s41598-020-63657-6

  David Harveyn podcastin jakso, joka käsittelee kapitalismi-dilemmaa
  https://anticapitalistchronicles.libsyn.com/global-unrest

  The Asset Economy -kirjan luku
  https://lareviewofbooks.org/article/the-asset-economy/

  Correspondent menestyksen ja onnen suhteesta
  https://thecorrespondent.com/651/successful-people-rarely-admit-how-lucky-they-were-heres-why-they-should/801598695051-1546b6d0

  Princetonin yliopistopainon blogi meritokratian falskiudesta
  https://press.princeton.edu/ideas/a-belief-in-meritocracy-is-not-only-false-its-bad-for-you

  Tervetuloa kaikki Mikä liberalismia vaivaa? -kirjan julkkareihin ja livepodcastiin ravintola Toveriin Helsingissä 24.9.2020 klo 19!

 • MMV on palannut, tästä lähtien ilman Voima-lehteä! Jaksossa kuullaan profeetallisen intron ja metaforisten kuulumisten lisäksi, kuinka järjestäytyminen tuo toivoa vasemmistossa ympäri maailmaa, miten luonnon tuhoaminen kiihtyy kaikessa hiljaisuudessa ja muita koronapäivityksiä. Olisiko jo aika muuttaa suhtautumista pandemiaan ja avata yhteiskuntaa?

  Veikka on muuttamassa ja paljastaa uniikin decluttering-filosofiansa, ”KonVeikan”. Samalla päästään pohtimaan sitä, miten menneisyydellä käytetään valtaa ja luodaan identiteettiä.

  Pontus aloittaa uuden yhteiskunnallisten kliseiden analyysisarjan sanalla ”normalisointi” ja kerto Egyptin suhteesta Niilin lietteeseen. Suosituksissa käsitellään muun muassa Patreon-jäsenyyden 15 % alennus, kurkumalattea ja kasvien elämää.

  Jaksossa käsiteltyjä teoksia ja linkkejä:

  Ashley Dawson: Extinction. A Radical History

  Samuli Paulaharju: Tunturin yöpuolta

  Emanuele Coccia: Kasvien elämä. Sekoittumisen metafysiikkaa

  Risto E. J. Penttilän kolumni
  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/risto-e-j-penttilan-kolumni-totalitarismi-palasi-ainoa-poikkeus-on-ruotsi/7902624

  Ilja Lehtisen avautumiskirjoitus
  https://www.facebook.com/ilja.lehtinen/posts/3844644442219046

  Thea Riofrancosin NYT-kirjoitus
  https://www.nytimes.com/2020/08/09/opinion/left-politics.html

  Ekologinen normalisointi
  https://www.vox.com/platform/amp/energy-and-environment/2020/7/7/21311027/covid-19-climate-change-global-warming-shifting-baselines

  Taru Torikan Pieni karanteenikirjakerho -podcast

  MMV-Patreon
  https://www.patreon.com/mikameitavaivaa

 • Yhteiskunnassa korostetaan luovuutta, mutta aikaa sekoiluun on yhä vähemmän. Tarvitsemme instituutioita, jotka mahdollistavat epämääräiset välitilat, pohdiskelun, eri suuntiin tempomisen ja muun ”elämisen perustutkimuksen”. Jaksossa puhuttaa rasismin tavoite alentaa työvoiman hintaa, lisäksi jaetaan ohjeita siitä, miten välttää ”aktivistiburnout”. Viime jakson älykkyyspohdinta poiki psykologilta mahtavan palautteen, jonka Pontus esittelee.

  Suosituksissa Laura Böökin videoteos ”Ryhmä joka ei osaa laulaa B” galleria Hippolytessä su 28.6. saakka, Yahya Hassanilta suomennettu kokoelma ”Yahya Hassan” sekä Eino Santasen teos ”Rakas kapitalismi pilkku”.

  Patreonissa käsittelyssä Pontuksen esseekirjan ulkopuolelle jätetty ”Satatuhatta askelta erämaassa”, https://patreon.com/mikameitavaivaa

  Tutustu tuotekauppaamme, hanki paidat, kassit ja mukit osoitteessa reddyshop.co/mikameitavaivaa

 • Suomentaja ja podcastin läheinen kuuntelija Tarja Roinila kuoli onnettomuudessa Herttoniemessä. Minneapoliksessa poliisi tappoi George Floydin risteyksessä, jonka taloissa asuminen oli pitkään kielletty mustilta. Kuolemilla ei ole mitään yhteistä, mutta ne pakottavat ajattelemaan: ensimmäinen ystävyyttä, toinen rakenteellista rasismia ja mellakointia järjestäytymisen muotona.

  Suurin osa jaksosta käsittelee eläviä. Podcastiin on lähetetty kevään aikana kuuntelijakysymyksiä, kuten:

  Minkälaisia vapauskäsityksiä on ja miten vapauteen voi suhtautua? Onko älykkyystutkimuksessa mitään järkeä ja mistä sellaisen tieteenalan ilmestyminen kertoo? Entä mitä on millenniaalien meemeistä tuttu myöhäiskapitalismi?

  Suosituksissa puhutaan itsensä piiskaamisen lopettamisesta ja virrasta pois hyppäämisestä.

  Patreonin puolella (patreon.com/mikameitavaivaa) on käsitelty lukupiirikeskusteluissa koko Täysin automatisoitu avaruushomoluksuskommunismi. Seuraavaksi puhutaan kirjasta poistetusta esseestä, joka myös julkaistaan Patreonissa.

 • Miksi 60- ja 70-lukujen aseellista taistelua käyneet sissit eivät kärsineet aktivistiburnoutista? Onko sosiaalinen media jopa Sierra Maestran vuoristoa rankempi ympäristö? Miten sissisodan politiikkakäsitys eroaa liberaalista ajattelusta? Entä miksi Hollywood puolustaa väkivaltaista vallankumousta?

  Toinen suuri aihe on eräiden taidepiirien myrkyllisyys. Taidepiirit koostuvat pahimmillaan joukosta ihmisiä, jotka ovat hypertietoisia omasta asemastaan ja jokaisen mikroeleensä suhteesta toisten tekemiin liikkeisiin. Mistä on kyse ja miksi taidepiireistä tuntuu puuttuvan solidaarisuus?

  Jakso aloitetaan halpojen scifileffojen opetuksista ja amatöörien kiistelyn kaipuusta. Sitten jatketaan Kuuban vallankumoukseen, käsitellään taiteilijoita ja päätetään tv-esseisiin sekä Vihriälän ryhmän kipupakettiin.

  Jaksossa käsitelty BIOS-teksti kipupaketista:
  https://bios.fi/kipupaketti-ja-ekologinen-siirtymapolitiikka

  Tutustu tuotekauppaamme, hanki paidat, kassit ja mukit osoitteessa https://reddyshop.co/mikameitavaivaa

  Patreonin puolella (patreon.com/mikameitavaivaa) ollaan Täysin automatisoidun avaruushomoluksuskommunismin viimeisissä esseissä. Tulossa myös käsikirjoituksesta poistetun esseen käsittely ja bloggausta teoriasta ja liberalismista.

  Ensi jaksossa kuulijakysymyksiä!

 • Kadut ovat tyhjät ja ulkona ei laula lintu vaan poliisi. Millaisen analyysin MMV-levyraati tekee korona-ajan biiseistä? Entä mitä karanteeni on tehnyt influenssereille? Tai laajemmin: miten pandemia on tehnyt internetistä dystooppisen maailmankylän? Ovatko käyttäjät vain tehotuotettuja raatoja content-turbiinien rattaissa?

  Pandemioita on politisoitu historiassa monin tavoin. Mustan surman jälkeen feodalismi alkoi hajota ja maaorjat kieltäytyä työstä, mitä helpotti ruton aiheuttama työvoimapula. Toisaalta Espanjassa espanjantauti edesauttoi fasismin kukoistusta, ja 1770-luvun ruttoepidemia teki rajatarkastuksista pysyviä.

  Jaksossa tutkitaan myös kaikkien ihmettelemää kysymystä Ruotsin korona-politiikasta sekä länsimaisen ajattelun jakamista porvarilliseen surun filosofiaan ja toisaalta tykittelevään ilon ajatteluun. Muita teemoja: runsaus ja niukkuus, samppanja-aamiaiset ja Arttu Wiskarin uusin single.

  Jakson lähteitä:

  Korona tappoi influensserit
  https://www.vice.com/en_asia/article/5dmvzz/coronavirus-social-media-influencers-effect

  Musta surma ja työstäkieltäytyminen
  https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/apr/18/history-fairer-society-coronavirus-workers-black-death-spanish-flu

  1770-luvun rutto ja rajasulut
  https://blogs.uef.fi/kaikkihimassa/2020/03/23/epidemiat-ajoivat-rajasulkuihin-1700-luvulla-tarkeinta-oli-etaisyyden-pitaminen/

  Ruotsin kansanterveysviraston johtaja
  https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006458182.html

  Levyraadin biisit:

  BIISI 1: Oulun poliisi – Rakastan elämää
  https://www.youtube.com/watch?v=wAvr7fcVJBE

  BIISI 2: DJ ILG – Suomi kyllä pärjää ft. Sanna Marin
  https://www.youtube.com/watch?v=cCLRJwjBGjg

  BIISI 3: Suomalaista elämää -sannawave
  https://soundcloud.com/user-11140692/sannawave-1

 • Mitä tosi-tv, meemikuvat, salaliittoteoriat ja Tiktokin vessanpöntönnuolemishaaste kertovat koronakriisistä? Jaksossa paneudutaan poikkeustilan kokemukselliseen puoleen, kuten huumoriin, toisten kyttäämiseen, natsivertauksiin ja muihin ihmisen perustarpeisiin. Lisäksi esitetään virulentti vaatimuslista tulevan politiikan pohjaksi.

  Suosituksissa käydään läpi tanssimisen lisäksi seuraavia teoksia ja linkkejä:

  Mikko Jakonen: Konflikti (Into)

  Pekka Valtonen: Hullun keisarin hovissa (Gaudeamus)

  Mubi-striimauspalvelun euron tarjous
  https://mubi.com

  Spotifyn “tieteellinen” soittolista kaikkein rauhoittavimmista kappaleista – ignoroi Coldplay ja kuuntele Marconi Unionin Weightless
  https://open.spotify.com/playlist/59jUz73iEOlU7f9u1VPnpg

  Patreonin puolella on mm. pitkä keskustelu itseään purkavista miehistä ja somen “diskurssista”:
  https://www.patreon.com/mikameitavaivaa

  Aivan jakson lopussa on myös pieni pääsiäismuna.

 • Koronavirusta seuranneesta poikkeustilasta ja karanteenista on muodostumassa elämämme toistaiseksi suurin mullistus. Normaali on tuhottu, sosiaalisuus silvottu ja kaikkien aikojen talouskriisin monsterimainen isoäiti luumuilee nurkan takana. Mitä ajatella kriisistä ja miten?

  Pandemialla politikoimista ei voida välttää. Poikkeustilan säätely ja valvominen ovat politiikkaa, samoin päätökset siitä, ketkä pelastetaan (sekä terveydellisesti että taloudellisesti). Kuka maksaa laskun, rikkaat vai tavalliset ihmiset? Seuraako kriisistä vahvojen kansallisvaltioiden kukoistuskausi? Minkälaisia konflikteja epidemia tuo näkyviin? Onko talousromahduksen syynä pelkästään korona? Loppuuko globalisaatio, entä uus/liberalismi? Veikö virus äärioikeistolta sanat suusta? Entä miten kävi iloiselle 20-luvulle?

  Keskeinen kysymys: millainen elämänmuoto syntyy poikkeustilan seurauksena? Mitä käy sosiaalisuudelle, läheisyydelle ja seksille? Päädymmekö sulkeutumaan omiin kotitoimituskapseleihimme?

  Patreonin puolella (patreon.com/mikameitavaivaa) lisää analyysia sekä kuulumisia korona-Kanarialta.

  Jaksossa käsiteltyjä linkkejä:

  Covid 19 syllabus, päivittyvä lukulista koronakriisin analyyseista
  https://covid19syllabus.substack.com/

  Guardianin Tip of the iceberg -juttu
  https://www.theguardian.com/environment/2020/mar/18/tip-of-the-iceberg-is-our-destruction-of-nature-responsible-for-covid-19-aoe

  Filosofi Srecko Horvat viruksen poliittisista seurauksista
  https://www.newstatesman.com/politics/health/2020/02/why-coronavirus-presents-global-political-danger

  Franco “Bifo” Berardin koronapäiväkirja Italiasta
  https://www.versobooks.com/blogs/4600-bifo-diary-of-the-psycho-deflation

  Giorgio Agambenin kysymys hyvästä elämästä poikkeustilassa
  https://itself.blog/2020/03/17/giorgio-agamben-clarifications/

  Verso Booksin blogi
  https://www.versobooks.com/blogs

  Koulutus koronan aikakaudella
  https://www.devex.com/news/opinion-education-in-the-time-of-covid-19-96765

  New York Timesin juttu koronavalvonnasta
  https://www.nytimes.com/2020/03/23/technology/coronavirus-surveillance-tracking-privacy.html

  Social distancing rollercoaster
  https://www.nytimes.com/2020/03/17/opinion/coronavirus-social-distancing-effect.html

  Kuinka Itä-Aasian maat saivat koronan (toistaiseksi) kuriin ilman kiinalaista autoritaarisuutta?
  https://www.nytimes.com/2020/03/13/opinion/coronavirus-best-response.html

  Pandemian varhaiset opetukset
  https://www.newstatesman.com/world/europe/2020/03/coronavirus-early-lessons-global-crisis

  Varis-verkoston viisi teesiä
  https://varisverkosto.com/2020/03/viisi-teesia-koronasta/

  Vessapaperin haitallisuudesta
  https://www.newstatesman.com/science-tech/coronavirus/2020/03/toilet-paper-stockpiling-end-waste-bidet

 • Onko kannettava sisäistä haavaa, jotta olisi kiinnostava ihminen? Dramaturgit sanovat, että juuri trauma tai halkeama tekee henkilöhahmosta kiinnostavan. Ihmiset myös saavat tunnustusta esittelemällä omia haavojaan. Miten olla kehittämättä haavoihin pakkomiellettä? Voivatko myös ilo ja onnellisuus olla syvällisiä?

  Onnenkissa-esseeromaanin kirjoittanut Aino Vähäpesola keskustelee jaksossa draaman ohella lääkekritiikistä, nuorison käsitteestä ja taiteesta. Suosituksissa tutkitaan kirjastolaitosta, asiakaspalvelua ja Amos Rexin Generation 2020 -näyttelyä.

  Jaksossa käsitellään Pontuksen ja Ainon kirjojen lisäksi Sayaka Muratan romaania Lähikaupan nainen (suom. 2020).

  Patreonin puolella (patreon.com/mikameitavaivaa) kuullaan maaliskuun aikana ekstravaivoja, mm. leikattu tilastovaiva normijaksoista ja muutama äänikirje.