Alla hjärtans dag Podcasts
-
Ingen har väl missat att det är "Alla hjärtans dag" på tisdag den 14 februari! Blir du glad i hjärtat och peppad att fira kärleken till den eller dem du tycker om? Eller är du allmänt less på den kommersiella hysterin kring dagen. Vi vrider och vänder på hur man kan hantera denna dag, samt ett och annat tips på dagens firande eller icke firande.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Bebisen är här! Melinda är nyss hemkommen från förlossningen och rapporterar direkt från bebisbubblan. John och Johan planerar födelsedagskalas för Astrid och diskuterar hur man kan fira Alla hjärtans dag. Och så ger vi svar på tal till alla som tror att John eller Johan är donatorer till Melinda och Martins barn!
Oss hittar ni som vanligt på @Pappapappadotter och @Missmelinda_j -
Då kör vi? Den åttonde delen i vår serie om skiljetecken handlar om det som symboliserar vår undran och stora ensamhet. Olof Åkerlund reflekterar över frågetecknet i ljuset av Emily Dickinsons poesi.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Ursprungligen publiceras den 16 maj 2019.
En gång för länge sedan i det forna Galiléen stod en ung kvinna inför en svår uppgift. Hon hade varit borta från sin trolovade på resa i några månader och under den tiden blivit gravid. Och nu skulle hon berätta för honom. Lyckligtvis så hade hon inte direkt varit med någon annan, men det gjorde knappast själva avslöjandet enklare. Han måste ha sett ut som ett frågetecken, hon som ett semikolon – blinkande med ett ansträngt leende på läpparna.
En sisådär 2013 år senare inträffade en historiskt sett mindre betydelsefull händelse när den svenska tidskriften Språktidningen anordnade en omröstning för att utse det främsta skiljetecknet; och eftersom folk som rangordnar skiljetecken gärna vill vara lite märkvärdiga, så vann så klart semikolon följt av tankstreck, medan frågetecknet kom näst sist, med fem procent av rösterna, obesegrat endast av parentes och kolon.
Och det säger nog något om frågetecknets svaga ställning, både i allmänhet och inom litteraturen. Visst funkar det fint i barnbokstitlar som Var är min syster? Vem ska trösta knyttet? Och Vem har bajsat på mitt huvud? Och i genrelitteratur som Do androids dream of electric sheep? Liksom i en och annan kommersiell bästsäljare som What’s eating Gilbert Grape? Eller i putslustig populärvetenskap: Fiser fiskar? Varför har män bröstvårtor?
Men när det kommer till poesin blir frågetecknet mer sällsynt, även i undrande titlar som Eva-Stina Byggmästars men hur små poeter finns det egentligen och Ann Jäderlunds Vad hjälper det en människa om hon häller rent vatten över sig i alla sina dagar. Lysande undantag är Stig Larssons Wokas lax? Och i en klass för sig: Ulf Karl Olov Nilssons poesibok från 2013 vars själva titel är ett frågetecken, och i vilket man kan få ta del av djuplodande funderingar som ”Vad är utmärkande för en handling?” och ”Är poeter bättre på poesi än psykologer på psykologi?”.
Det finns något humoristiskt i frågetecknets definitiva karaktär. Men också något allvarligt.
Just Ann Jäderlund använder faktiskt frågetecken innanför pärmarna i boken med det långa namnet, som i den självlysande frågan Varför är vi inte i Paradiset?
En poet som faktiskt befann sig i paradiset var amerikanska Emily Dickinson, som översatts tills svenska av just Jäderlund. I en dikt målar hon upp en bild av naturen som sin motsvarighet till kyrkan och avslutar med att konstatera att i stället för att komma till himmelriket till sist, går hon dit hela tiden.
Men paradiset har som bekant alltid en orm som rasslar i buskarna.Dickinson var skeptisk till att låta sina dikter gå i tryck och det är lätt att förstå varför. Det knappa dussin poem som publicerades anonymt under hennes levnad, utsattes för misshandel av redaktionella petmånsar, åtlydande dåtidens gudomliga regelverk för interpunktion. Rader bröts om, skiljetecken byttes ut.
Ett särskilt smärtsamt fall gäller dikten ”A narrow fellow in the grass”, som Springfield Daily Republican lät trycka på Alla hjärtans dag 1866 med den prosaiska titeln ”The snake” – ormen. Redan där kan man känna rysningen från sovrummet på andra våningen av huset Homestead, i Amherst, Massachusetts – poetens föredragna tillhåll. Men titeln är bara början på problemen.
Emily Dickinson älskade tankstreck – dash på engelska – som hon fällde ner som vägbommar i sina dikter – Dash! Dash! Dash! – de dirigerar om trafiken, höjer och sänker farten, och belyser utvalda passager – tankstrecken fyller kort sagt alla funktioner som övriga skiljetecken brukar göra och mer därtill.
Men på tredje raden hade tidningsredaktörerna i all sin vishet placerat ett frågetecken. Och trots att de gjorde ett flertal andra ovälkomna ingrepp så var det just detta tillägg som gjorde Dickinson verkligt beklämd.
Frågetecknet var inte en vägbom utan en återvändsgränd.
Nu kunde orden Did you not enbart knytas till de föregående You may have met him och inte längre sikta framåt mot His notice sudden is.
”A narrow fellow in the Grass” handlar på ytplanet om just en orm som rör sig genom gräset, så långt hade redaktörerna på Springfield Daily Republican rätt. Och även om skiljetecknet var okänsligt placerat, så är dikten som gjord för att någonstans hysa ett frågetecken. För vad är ett frågetecken om inte en orm som slingrar sig? Eller en daggmask som bitits itu av en fågel, som i A Bird came down the Walk – en annan av Dickinsons dikter.
Vid närmare eftertanke så är nog båda de där liknelserna lite för mjuka på något vis. Ett frågetecken är som sagt något definitivt, halva tecknet sammanfaller ju faktiskt med ett utropstecken. Jag vill nog snarare likna det vid en skruvkrok, på vilken man kan hänga upp sin undran för allmän beskådan. Att sätta ut ett frågetecken är att blotta sig. Antingen genom att visa sin okunskap eller genom sälla sig till en av alla de där banala människor som kräver klara svar från ett kallt och likgiltigt universum. Vad är meningen med livet? Varför är det alltid fullbokat i tvättstugan?
I en senare version av sin dikt infogade Emily Dickinson faktiskt ett frågetecken, men då redan efter tredje radens första halva You may have met him?, något som i strikt mening inte är en fråga. Och så där fungerar det ju även i det messande vardagsspråket, vi påstår saker med frågetecken och frågar med punkt. Och risken för missförstånd är så gott som obefintlig. En fråga visar sig i ordföljden och i förekomsten av vissa frågepronomen eller adverb som vem, hur och varför.
Det finns inget svar, men våra frågor och vår längtan får mysteriet att lysa upp.
Men när frågetecknet utelämnas efter en fråga i poesin så måste det vara betydelsebärande. Det kan handla om att behålla flödet, att skapa mångtydighet, men kanske har det också ibland att göra med en rädsla för att blotta sig, bli banal. Det kan också ha att göra med en viss uppgivenhet, att man inte väntar sig ett svar på de stora frågorna.
”Gud står inte att finna” skriver Emily Dickinsons, även om hennes syn på varken kristendom eller religion inte är fullt så enkel att reda ut som det kanske framstår. Nog finns det hos henne ett sökande efter tillvarons djup som skulle kunna kallas religiöst. Men hon såg ner på de tvärsäkra och deras ritualer och skrev, om jag fortsätter att likställa henne med sitt diktjag, att hon helgade sabbaten genom att stanna hemma, i en dikt som avslutas med tidigare nämnda vers om himmelriket på jorden. Tro är ett finurligt påhitt, heter det på ett annat ställe. Kanske var hon som antytts här – och av henne själv – en hedning, som såg den förtrollade naturen och tillvarons mysterier med klar, förundrad blick. Att vara mänsklig var för henne, med filosofen Glenn Hughes ord, att vara frågan. Det finns inget svar, men våra frågor och vår längtan får mysteriet att lysa upp.
En frågande varelse, det är ingen dum beskrivning av vårt grubblande släkte. Men för att på allvar ge uttryck för vår längtan och desperation behöver vi också själva tecknet för vår undran.
Och det ekar i en av våra allra mest smärtsamma frågor som nu för oss tillbaka i tiden och till inledningen av denna essä. Det gälla ropet från korset. Det är ingen mindre än Gud, avklädd och hånad, som för ett skälvande ögonblick har förlorat tron på sig själv: Varför har du övergivit mig?
Olof Åkerlund, medarbetare på kulturredaktionen och producent för OBS
-
Jag pratar i detta avsnitt om att vara upplyst, om att bli upplyst handlar om att se vad vi redan är. Det är egentligen alldeles alldagligt och inte en enda människa är undantagen, endast våra tankar ligger som ett dunkel över det ljus vi redan har, redan är.
Jag delar med mig av en text jag skrev om detta på alla hjärtans dag.
Här hittar du mig också:
Tik Tok: https://www.tiktok.com/@angelica_heladu
Facebook: https://www.facebook.com/heladu.se
Instagram: https://www.instagram.com/angelica_heladu/
Bloggen: https://heladu.se/aktuellt/
Har du något ämne/ämnen du skulle vilja att jag pratade om i denna podcast?
Eller är du intresserad av coaching, något av programmen jag har, eller boka mig som föreläsare?
Varmt välkommen att skicka ett mejl, [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det har bl.a. varit Alla hjärtans dag och Simon och Sebastian berättar hur deras firande såg ut.
Det blir även en diskussion och en analys av den omtalade Tindersvindlaren.
Support till showen http://supporter.acast.com/den-moderna-mannen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Erik firade Alla hjärtans dag med fyrtio minuter sen sushi och Oskar lagade kylskåpsrens. Blommorna behövde vi ta lån för att ha råd med, som ni hör så flödade romantiken. Vi konstaterar också att vi (läs Oskar) behöver en matlagningskurs av Filip Poon, trots att han är kungen av pastaröror. Kanske kan den kursen bli av i samband med att Oskar fyller trettio den 28/2 (läs 29/2).
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ökad komplexitet i organisationer såväl som i omvärlden bidrar till nya dimensioner av risk likväl som ökade regleringar och myndighetskrav att förhålla sig till. Bristande kontrollfunktioner kan bli förödande för ett bolags överlevnad medan ett ansvarstagande och ett ambitiöst angreppssätt i dessa frågor ge ett stort försprång.
I veckans avsnitt bjuder vi på en övergripande kartläggning och redogör för riskhantering och regelefterlevnad samt diskuterar kompetensprofiler för att jobba inom dessa funktioner. Vi spanar även kring hur allt mer automatiserade och digitaliserade informationsflöden påverkar framtidens Risk- och Compliancefuntkion.
Hålltider:
00:00 - Uppsnack om bland annat felparkeringar, riskbenägenhet och romantik på Alla hjärtans dag08.34 - Presentation av dagens ämne11.48 - Vi reder ut begreppen Risk och Compliance14.58 - Vad innebär de tre försvarslinjerna och vem äger ansvaret för risker och regelefterlevnad i organisationen?21:35 - Olika typer av risk och riskhantering30.54 - Compliance och regelefterlevnad33.50 - Karriärvägar, utbildningsbakgrund och kompetensprofil för att arbeta inom dessa funktioner44.08 - Framtidsspaning och framtidens Risk- och Compliancefunktioner?**
-
Hon har arbetat som varumärkesstrateg, har sedan tidigt i karriären varit verksam inom flera styrelser och har belönats för sitt ledarskap av Konungens Stiftelse med utmärkelsen Kompassrosen. Veckans gäst är ingen mindre än Emma Knaggård Wendt, Generalsekreterare i Ownershift. Ownershift är tankesmedjan som arbetar för att öka kvinnors ägande markant under vår livstid. På Alla hjärtans dag släppte de sin fjärde rapport “Ägande i nöd och lust” där de har tittat närmare på kvinnors ägande före, under och efter en kärleksrelation, med fokus på äktenskap. Det här är ett samtal om Emma och hennes resa hittills men vi kommer också ta oss tiden att prata om Ownershifts nyligen släppta rapport.
Tack för att du lyssnar och följer Karriärpodden och Women for Leaders
Programledare: Eva Ekedahl, Kontakt [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Alla hjärtans dag-episod! Vi talar om Alla hjärtans dag och kärlekens juridik. Det är inte så finstämt som det låter.
Vi tar också upp ett nytt avgörande om människoexploatering - vad betyder det relativt nya brottet?
Och vad innebär det att sona sitt straff? Är den som har avtjänat sitt straff fri från skuld? Hur skiljer det sig mellan juridiken och andra världar - som idrottens? Måste vi förlåta en fuskare eller en frisläppt mördare?
-
I veckans avsnitt lämnas ministrarna Anton och Camilo ensamma igen bakom spakarna eller är det en take over? Camilo delar med sig av en ny utmaning i sitt liv och Anton ger tips och råd för hur man som singel ska klara av perioden runt alla hjärtans dag då det hetsas med rosor, presenter och parmys på SoMe. En av våra trogna lyssnare har bett om att ministeriet ska ta upp ämnet kroppsbehåring och då närmare bestämt vad vi tycker om hår runt snopp och röv. Vem gillar rakad pung och vem vill ha en hårig röv att smaska på? Sedan gör Anton och Camilo en shout out till Edvard Törnblom om att komma och gästa oss i Bögministeriet. Vi håller tummarna för att Edvin ska nappa och komma och snacka och dricka vin med oss inom kort. Enjoy <3
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Poddens framtid på spel! Anty ska flytta till Umeå vilket gör att hon och Diana inte kommer att kunna fortsätta podda tillsammans.
Vad ska hända med podden nu? Kommer Diana hitta en podd-partner, eller kommer hon att lägga ned podden?
Detta är frågor vi försöker besvara i veckans avsnitt.
I övrigt är allting som vanligt, Diana berättar om hur hon planerat en spa-upplevelse för sin kille under alla hjärtans dag och Anty har blivit raggad på av en uberchaufför.
Följ oss på instagram @dianamoseni @anty och poddens instagram @antyochdiana
Artist och låt: Imenella ”Aah shit”
Du kan lyssna på henne här:
https://open.spotify.com/artist/6IuS73qKuYfrYqA5g5iq0h?si=X1OEyMjOQdSl-1QVANBLRg -
Murre och Sam tar emot dagens gäster Dina och Ghost på ett väldigt spontant avsnitt. Varken Sam eller dagens gäster vart förbereda på dagens samtals ämne och de ledde till ett väldigt avslappnat samtal som kretsar runt Alla hjärtans dag och normerna kring dagen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
VUXENSNACK
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det här specialprogrammet firar vi alla hjärtans dag genom att vända på den så kallade steken: NI berättar och VI lyssnar på era historier om inaktuell kärlek. Gäst i studion är student och Agnes kusin och hon heter Elsa Kågström. Era stories väcker många frågor: Är myror farliga att äta? Finns Hannah Montanas kompis kvar på MySpace? Utspelar sig den mest fantastiska kärleken på ett tåg med Mongoliets volleybollag? Mycket nöje!
-
Hurra. Det är Alla hjärtans dag och temat för dagen är giftemål, kärlek och information från Hemvårdsförvaltningen. Vi gästas av Rose-Marie Henriksson (vice ordf i Hemvårdsnämnden) och Gabriela Arvidsson myndighetschef på Halmstads kommun, dessutom är Jonas Bergman (kommunstyrelsens ordf Halmstad) och Peder Jarnvall, kyrkoherde i Steninge Harplinge församling. Härlig lyssning till er alla och glad Alla hjärtans dag!
- Mostrar mais