Christian Eriksen Podcasts
-
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1 Morgon samlade som podd.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Washington, måndag morgon
I en sport som amerikansk fotboll där smällarna är hårda och skadorna många under en säsong, ser allt först ut som vanligt. Under Monday Night Football för en vecka sedan, fälls Buffalo Bills försvarsspelare Damar Hamlin till marken under en kollision med en motståndare. Han reser sig snabbt upp, men faller sen handlöst bakåt igen, till synes livlös, och plötsligt är ingenting som vanligt.
Det som följer är skräckfyllda minuter där miljontals amerikaner i direktsändning kan följa hur sjukvårdspersonal kämpar för att rädda 24-åringens liv, med hjärt- och lungräddning. Det hela för tankarna till när danska Christian Eriksen kollapsade med hjärtstopp på planen under EM 2021.
Samma scener utspelar sig nu på NFL-arenan i Ohio. Gråtande lagkamrater som kramar om varandra och chockade åskådare. Men snart sker något annat också. Hela laget knäböjer tillsammans, precis som motståndarlaget Cincinnati Bengals, för att be till Gud. Från läktaren sprids klipp på Bengalsfans som i en stor grupp läser Herrens bön, och sociala medier svämmar över av uppmaningar om att be för Damar, #prayfordamar. Vid sjukhuset dit han förs och vårdas på intensivvårdsavdelning i kritiskt tillstånd, efter att hans hjärta stannat två gånger, möts både Bills- och Bengalsfans med tända ljus och huvudena sänkta i bön.
Att amerikaner vill skicka sina tankar och böner efter en hemsk händelse, är i sig inget oväntat, det är ett slags talesätt, en gemensam ritual som alla förstår. Och det är inte heller märkligt att många amerikaner själva vänder sig till bönen, på läktaren eller hemma i tv-sofforna. Enligt mediehuset PBS uppger ungefär 45 procent i landet, att de ber dagligen. Trots att USA blir allt mer sekulärt.
Men på det sätt som bönen och tron den här gången präglat den kollektiva reaktionen på Damar Hamlins kollaps, är enligt experter till flera medier, ovanligt även för USA. Till exempel händer det inte varje dag att en kommentator på ESPN, landets största sportkanal stänger sina ögon och ber i direktsändning. Men klippet på hur Dan Orlovsky i tv vänder sig till Gud med orden: Vi kommer till dig för att vi tror på att det gör skillnad att komma till dig" har blivit viralt.
New York Times lyfter också fram den unikt starka kopplingen mellan just den amerikanska fotbollen och religion, sprungen ur sportens enorma popularitet i det amerikanska bibelbältet. Och allt detta förstärktes och spreds genom sociala medier under veckan. (Till exempel beslutade NFL om en gemensam kampanj där alla lagen publicerade Be för Damar-inlägg.)
Och i torsdags kom det storartade svaret på alla böner. Damar Hamlin hade vaknat upp ur koman. Hans första ord var: Vem vann? Och läkaren svarade förstås: DU vann Damar, DU vann livet. Ett meningsutbyte så amerikanskt filmiskt som det kan bli. Och för alla, är förstås det faktum att Damar Hamlin lever, det enda som betyder någonting i sammanhanget.
Men som för att riktigt försöka överbevisa alla om Guds makt, förstärktes miraklet lite ytterligare, sent igår kväll. Då spelade Buffalo Bills sin första match sedan Hamlins kollaps. Hela ligan hade förberett olika hyllningar till honom i en känslosam stund. Och i den allra första minuten, på hemmaplan gör Bills en Touchdown efter en så kallad kickoff-return, ett mycket dramatiskt mål, till ett öronbedövande jubel i publiken där Hamlins namn syntes överallt. Uppjagade kommentatorer beskrev det som ett sagoslut på en omskakande vecka eller som ödet. Och det var faktiskt en avslutning så triumfatoriskt att en och annan som inte redan gör det kanske börjar tro på högre makter.
Cecilia Khavar i Washingon
-
Studio Allsvenskan finns även på Patreon, där du får ALLA våra avsnitt reklamfritt direkt efter inspelning. Dessutom får du tillgång till våra exklusiva poddserier där vi släpper avsnitt tisdag till fredag varje vecka. Bli medlem här!
Det är något med Glen Riddersholm.
Då menar jag inte ryktet om hans hårdföra ledarstil. Jag menar snarare hans underliggande vemod, hans bekräftade omtanke om sina spelare som han blivit känd för i Danmark. Jag menar det där som verkar rymmas precis under den tuffa ytan, precis under isen.
Riddersholm har varit med om att plocka och renodla Christian Eriksen och nu är han i IFK Norrköping för att lyfta den anrika klubben tillbaka in i det finrum som klubben (nästan självmant känns det som) backat ut ur sedan senaste guldet 2015.
Det har varit kaos och turbulens mest hela tiden.
Jag får inte ihop bilden av Riddersholm och jag älskar när människor vägrar finna sig i våra uppställda mallar. Det gör de spännande och mänskliga. Och det gör mig nyfiken.
Vem är han när han är ledig? När grät han senast? Hur tar han själv kritik och handlar livet om kärlek, krav och konsekvenser? Hur svensk har han blivit?
Norrköping har en speciell plats i mitt hjärta. Det var här jag blev framgångsrik och började vinna fina priser och det var här jag begravde mina första två, för tidigt födda, barn.
Både sorg och framgång har präglat mig, ristat sina signaturer i mitt hjärta.
Jag älskar Norrköping men är klubben och staden redo för Glen Riddersholm?
Jag tåg tåget genom snöstormen för att försöka ta reda lite om vem han innerst är och vad han egentligen vill med sitt svenska äventyr.
Missa inte Birro möter: Glen Riddersholm.
Ute på Studio Allsvenskans alla plattformar.
Följ Studio Allsvenskan på sociala medier:
Twitter!Facebook!Instagram!Youtube!TikTok!Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
”Kommer pappa hem ikväll?”
Den frågan fick Björn Jadeland för några år sedan när han som ambulanskötare hanterade ytterligare ett larm med hjärtstopp.
Den gången gick det bra och pappa kom hem igen. Men det är bara 10% som gör det, övriga avlider.
Det fick Björn att börja fundera på hur han på bästa sätt skulle kunna bidra till fler överlever. Han kom fram till att det inte var i ambulansen.
I juni 2021 föll den danske fotbollsspelaren Christian Eriksen ihop mitt under en EM-match. Många blev efter den här händelsen intresserade av att lära sig mer om hjärt-lungräddning och Björn ställde sig frågan:
”Skall de behövas en Christian Eriksen varje år för att vi skall förstå?”
Det var startskottet till Hjärtuppropet.
Vi pratar också om varför han vill dö utfattig och hur ensam han känt sig som ambulanssjukvårdare.
Innan vi börjar, nästa avsnitt släpps den 9:e juli. Vill du lyssna på avsnittet närmare en vecka före alla andra och utan reklam? Då tycker jag du går in på patreon.com, letar upp Spännande möten och tecknar upp dig för ett avtal.
https://www.patreon.com/spannandemoten
Moderator: Gunnar Oesterreich
Musik: Mattias Klasson/Daniel Olsen
Distribution: Acast
Samarbetspartners: Coronapassport.se, Nordic Light Hotel, Atrament Books
Hitta allt om podden:
Websida: https://spannandemoten.se/
Instagram: @spannandemoten
Facebook: https://www.facebook.com/spannandemoten
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/gunnar-oesterreich/
Kontakt: [email protected] eller via sociala medier
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Keven Bader gästar när vi snackar om hur Frenkie de Jong kan få en hel transferkedja att sättas igång. Det blir snack om Pogba, Newcastle, ryktena om PSG:s nya tränare, Christian Eriksen, Yves Bissouma och såklart en massa mer.
-
Fiorentina vill inte sälja Vlahovic. Eller? Dembélé vill ha två miljarder pluss ett par hundra miljoner i bonus för ett nytt kontrakt och Adama Traoré kan bli aktuell som ersättare. Robin Olsen snart klar för Aston Villa, Roberto Martinez aktuell för återkomst i Everton och Christian Eriksen har erbjudits en möjlighet att smyga igång karriären igen i Brentford.
-
chippen lägger sig platt för antivaxarna men har ett sista argument för vaccinet kvar
Jonatan har tagit olika tester å prover och varit i Christiania
Djokovic har fastnat i Australienska tullen pga att han inte har vaccinpass.
JuniorVM i ishockeys stora skandal va något med ryssarna (ja du kan gissa vad)
Christian Eriksen är redo för spel igen. Enligt sig själv -
Minns Sankt Emilsburg och Poelstjärnan med Radiosporten. I Årskrönikan tar vi dig med till svenska framgångar 2021 med bordtennisguld och volleybollsuccé men också den snöpliga förlusten mot Ukraina i fotbolls-EM och dramatiken när den danska fotbollsstjärnan Christian Eriksen fick hjärtstopp mitt under match. Vi följer med från tomma läktare till fullsatta arenor och så bjuder vi på ett urval av våra bästa grodor under året.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En dokumentär av Andreas Matz, vintern 2021.
-
Inför över 15 000 åskådare på Parken i Köpenhamn faller den danske stjärnan Christian Eriksen plötsligt ihop. Lagkamraterna inser snabbt allvaret och tillkallar medicinsk personal som påbörjar hjärt- och lungräddning. Här är berättelsen om händelsen som skakade en hel fotbollsvärld och om hur danska laget reste sig och tog sig hela vägen fram till EM-semifinal.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Boken "Okej med dig?" har skickats ut till förskolor runt om i Sverige för att lära barn om vikten av samtycke. Hur gör man det? Christian Eriksen ska få en hjärtstartare inopererad, hur funkar den?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det råder regeringskris efter att Vänsterpartiet under dagen valt att väcka misstroende mot Stefan Löfven och regeringen. Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna stödjer nu en nedröstning av regeringen. Vad väntar härnäst? Vilka alternativ finns? Vi ringer upp Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach direkt från Riksdagen.
Christian Eriksen ska få en hjärtstartare inopererad, hur funkar den?Vi har tidigare pratat om den danske fotbollsspelaren Christian Eriksens hjärtstopp under EM-matchen mot Finland. Nu ska han få en hjärtstartare, en så kallad ICD inopererad för att kunna återuppta fotbollskarriären. Hur fungerar en sådan? Är det ett alternativ för andra med hjärtfel? Vi ringer upp Jens Olsson, hjärtläkare på Södersjukhuset
Hur lär man femåringar samtyckeslagen?Förra veckan lanserades kampanjen och barnboken "Okej med dig?" av jämlikhetsstiftelsen Make Equal som har skickats ut till förskolor runt om i Sverige. Syftet är att barn redan i tidig ålder ska lära sig om samtycke och rätten till sina egna gränser med hjälp av övningar och situationer i boken. Hur går det till i praktiken och hur lär man detta till barn som i ung ålder är väldigt spontana? Vi har bjudit in Ida Östensson, ordförande för Make Equal och förskolläraren Ulrika Nordin för att höra mer om projektet och hur responsen har varit.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Maria Bertell
-
För några år sedan ville USA:s dåvarande president Donald Trump köpa Grönland av Danmark. Hur gick det med det? Dessutom - hur kommer det sig att elitidrottare kan drabbas av hjärtstopp?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Varför vill inte USA köpa Grönland längre?Igår träffade USA:s president Joe Biden Danmarks statsminister Mette Fredriksen under NATOS:s toppmöte i Bryssel. Det fick Thomas att tänka på den diplomatiska krisen då USA ville köpa Grönland av Danmark. Mette Fredriksson svarade att Grönland inte var till salu. President Trump ilsknade och ställde in sitt Köpenhamnsbesök. Vad vill nu efterträdaren Joe Biden göra? Varför ville Trump köpa Grönland från början? Hur känner grönlänningarna kring turerna? Vi gästas av filmaren Iñuk Jørgensen och Niklas Granholm, expert på arktisk säkerhetspolitik vid FOI.
Hur får man igång ett hjärta som stannat?Efter att den danske fotbollsspelaren Christian Eriksen i lördags drabbades av ett hjärtstopp under matchen mot Finland undrar vi hur det kunde gå till. Hur kommer det sig att en välundersökt elitidrottare kan råka ut för något sådant? Hur får man igång ett hjärta som stannat? Jacob Hollenberg, docent och överläkare vid Södersjukhuset och chef för Centrum för hjärtstoppsforskning, Karolinska institutet, medverkar för att hjälpa oss svara på det.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Ulrika Lindqvist
-
En hel fotbollsvärld chockades av bilderna från Köpenhamn när Christian Eriksen föll livlös mot gräset med misstänkt hjärtstillestånd. Men efter beundransvärda insatser av lagkamrater och sjukvårdspersonal kunde Eriksen föras till sjukhus och hans liv räddas. Vi pratar om fem fotbollsmatcher som i ljuset av ett räddat liv ändå betyder någonting.
-
Valverde ut - Setién in. Hur kommer det påverka Barcelona? Christian Eriksen till Inter, Gedson till Spurs, Fernandes till United och en massa annat som tar oss ut på alldeles för djupt vatten.
-
Överjävlamäktigt. Det är vad vi tycker om att Juventus har köpt Dejan Kulusevski. Decenniets första Sillypodd fortsätter sedan med att placera Gabriel "Gabigol" Barbosa och en drös mittbackar i var och varannan Londonklubb, fundera kring var Christian Eriksen hamnar, sia om Nathan Akés framtid och hylla ordet "trångmål". Sedvanligt bland väldigt mycket annat diverse sillysurr.I studion: Frida Fagerlund, Babilona Khosravi och Makoto Asahara.
-
Premier League är äntligen igång! Liverpool tog en stabil seger i premiären men en finländare stal showen. Kalle går igenom Norwichs spelsystem och förklarar varför detta kan bära frukt under säsongen (eller ge nytt kontrakt). Frida ger inside-rapporter från Vicarage Road där Graham Potters Brighton körde över Watford samt stormötet mellan United och Chelsea. Dessutom: Vad skrek Sam Allardyce när Arsenal tog ledningen mot Newcastle? Kommer den nya monsterlönen få Christian Eriksen att stanna i Spurs? Hur bra var José Mourinho som expert i Sky? Medverkande: Kalle Karlsson och Frida Fagerlund.
-
En Kinaryktad britt får överraskande spela igen och göra mål. En 16-årig Instagramstjärna byter klubb. En brasse värvas dyrt och en fransman desto billigare.Samtidigt sitter Sillypodden, tillsammans Paul Pogba, Christian Eriksen, Neymar, Harry Maguire och alla inblandade klubbar därtill, och väntar på en dörröppnare.I studion: Makoto Asahara, Frida Fagerlund och Kalle Karlsson.