Dmitri Plax Podcasts
-
1970 fick Aleksander Solzjenitsyn Nobelpriset i litteratur. Hans debutverk En dag i Ivan Denisovitjs liv kom 1962 och placerade omedelbart den 44-årige författaren på världens litteraturtopp.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det tog bara åtta år från debuten till Nobelpriset. Det kan tyckas märkligt men ”En dag i Ivan Denisovitjs liv” är en på många sätt märklig bok. Det är den första berättelsen om GULAG som publicerades i statliga medier i Sovjetunionen och är en ständigt aktuell berättelse om fångläger, grymhet och överlevnad.
Dmitri Plax berättar hur han som tonåring i Minsk kom i kontakt med ”En dag i Ivan Denisovitjs liv”. Eller kanske – om hur och varför han inte kunde läsa den då förbjudna boken.
Uppläsare: Erik Ehn.
Översättare: Hans Björkegren. -
Barys Pjatrovitj var under många år ordförande i Belarus oberoende författarförbund, som nu är likviderat. I ”Belarus: Fresker” skildras diktaturens Belarus under 2020-21 genom diktens dokumentära berättande. Östpodden träffade Barys under årets upplaga av Bokmässan i Göteborg. Samtalet tolkas av Dmitri Plax, som även översatt ” Belarus: Fresker”.
Musik © One Man Symphony | CC BY 3.0
-
Den ryske poeten Lev Rubinstien tillhörde i början av 70-talet den så kallade Moskvakonceptualismen. Han uppfann en egen poetisk genre där han skrev på baksidan av bibliotekskort. i En ny antologi, Vidare och vidare (Ersatz, 2021), presenteras hans verk från 1974-2008. Idag har den avantgardistiska poeten mirakulöst blivit en ledande dissident och kritiker av den ryska regimen. I poden samtalar bokens redaktör Dmitri Plax, själv poet och konstnär uppvuxen i Sovjet med en av bokens översättare, Lars Kleberg, som också var den som introducerade Rubinstein i Sverige för mer en tjugo år sedan. Poden är originalpublicerad på poesikritiksajten Örnen och Kråkan, som står under ansvarig utgivare. Läs mer om aktuell poesi på svenska på www.ornenochkrakan.se