Ingrid Carlberg Podcasts
-
Andra delen av två i berättelsen om Raoul Wallenberg, den humanitära hjälten som gick under i slukhålet som är det sovjetiska fängelsesystemet. En historia om ett bortslarvat människoöde, ett diplomatiskt haveri och om anhöriga som längtar ett helt liv efter sin förlorade familjemedlem utan att någonsin få honom åter. Del 2/2.
Nya avsnitt från P3 Historia hittar du först i Sveriges Radio Play.
Redaktionen för detta avsnitt består av:
Cecilia Düringer – programledare och manus
Emilia Mellberg – producent
Pablo Leiva Wenger – scenuppläsare
Elias Klenell – ljuddesign och slutmix
Medverkar gör också Ingrid Carlberg, författare och journalist.
Vill du veta mer om Raoul Wallenberg? Här är några av de böcker som ligger till grund för avsnittet:“Det står ett rum här och väntar på dig…” Berättelsen om Raoul Wallenberg av Ingrid Carlberg
Raoul Wallenberg – en biografi av Bengt Jangfeldt
Raoul Wallenberg i Budapest – människan, myten, och förintelsen av Paul A. Levine
Förövarna bestämmer villkoren – Raoul Wallenberg och de internationella hjälpaktionerna i Budapest av Klas Åmark
Skuggor runt Wallenberg – uppdrag i Ungern 1943-1945 av Wilhelm Agrell
-
Första delen av två om en oväntad hjälte som klev fram från ingenstans, svepte in i Budapest under Förintelsens mest förtvivlade fas och räddade tusentals dödsdömda människors liv men i slutändan på bekostnad av sitt eget. Del 1/2.
Nya avsnitt från P3 Historia hittar du först i Sveriges Radio Play.
Redaktionen för detta avsnitt består av:
Cecilia Düringer – programledare och manus
Erik Laquist – producent
Emilia Mellberg – producent
Pablo Leiva Wenger – scenuppläsare
Elias Klenell – ljuddesign och slutmix
Medverkar gör också Ingrid Carlberg, författare och journalist.
Vill du veta mer om Raoul Wallenberg? Här är några av de böcker som ligger till grund för avsnittet:
“Det står ett rum här och väntar på dig…” Berättelsen om Raoul Wallenberg av Ingrid Carlberg
Raoul Wallenberg – en biografi av Bengt Jangfeldt
Raoul Wallenberg i Budapest – människan, myten, och förintelsen av Paul A. Levine
Förövarna bestämmer villkoren – Raoul Wallenberg och de internationella hjälpaktionerna i Budapest av Klas Åmark
Skuggor runt Wallenberg – uppdrag i Ungern 1943-1945 av Wilhelm Agrell
-
Alfred Nobel chockade världen genom att testamentera huvuddelen av sin förmögenhet, som i dagens penningvärde uppgick till 2,2 miljarder kronor, till en fond vars avkastning skulle gå till pris åt dem ”som under det förlupne året hafva gjort menskligheten den största nytta”.
Den svenske kungen Oskar II förargades över att Nobels fredspris skulle delas ut av det norska stortinget som arbetade allt mer högljutt för att Norge skulle lämna unionen med Sverige. Andra var kritiska till att pengarna skulle ges till utlänningar. Och en stor del av Nobels släktingar arbetade målmedvetet på att ogiltigförklara testamentet.
I den nymixade reprisen av avsnitt 80 av podden Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med journalisten och författaren Ingrid Carlberg som är aktuell med boken Nobel – Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris.
Men vem var egentligen Alfred Nobel? Det finns en märklig motsättning inom Alfred Nobels person där han ägnade en stor del av sitt liv att förbättra vapen och militär teknik samtidigt som han instiftade Nobels fredspris och var vän med fredsaktivister.
Alfred Nobel var en tillbakadragna uppfinnare som länge närde litterära ambitioner, som blivit oerhört rik på sin uppfinning dynamiten. Alfred hade fått fadern Immanuels kreativitet som uppfinnare, men var bättre på entreprenörskap än fadern och att faktiskt tjäna pengar på sina patent.
Han levde relativt enkelt och tillbakadraget, men var oerhört generös mot släkten, vetenskapsmän och ibland äventyrare och rena skojare.
Bild: Alfred Nobel av Emil Österman, Public Domain
Musik: Gnosienne av Eric Satie, Storyblock Audio
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I den första stora boken på decennier om donatorn Alfred Nobel, utgiven 2019, söker författaren Ingrid Carlberg förklaringen till varför dynamitmagnaten instiftade de än idag så berömda priserna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Mycket har skrivits om Alfred Nobel genom åren men först 2019 kom en stor biografi, baserad på brev, andra dokument och originalkällor. I boken "Nobel – den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris" söker Ingrid Carlberg bakgrunden till varför Nobel testamenterade nästan hela sin stora förmögenheter till de priser som i snart 120 år varit världens mest ansedda på sina områden.
Mats Carlsson-Lénart mötte 2019 Ingrid Carlberg på Nobelprismuseet i Stockholm i vars bibliotek hon arbetat med research till en del av boken.
Programmet är en bearbetad repris från 2019.
Programledare: Mats Carlsson-Lénart
Producent: Camilla Widebeck/Björn Gunér
[email protected] -
Det var nära att den store uppfinnaren istället hade blivit poet. I 1800-talets Sankt Petersburg fångades den unge Nobel nämligen av romantikens stämningar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi besöker St Petersburg på jakt efter de platser i den forna ryska huvudstaden där Alfred Nobel och andra i hans familj var verksamma, och hör hur det gick till när Nobel där för första gången kom i kontakt med den kemikalie som blev hans stora lycka, nämligen nitroglycerin. Författaren Ingrid Carlberg berättar utifrån arbetet med sin bok om Alfred Nobel, där hon bland annat forskat i just vetenskapsmannens barn- och ungdomsår i Sankt Petersburg, 1842-63.
Medverkande: Ingrid Carlberg, författare till boken "Nobel – den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris", utgiven 2019, och Peter Kozyrev, guide i St Petersburg som berättar om spåren i staden efter familjen Nobel.
Programmet är en bearbetad repris från 2017.
Reporter: Mats Carlsson-Lénart
Producent: Camilla Widebeck/Björn Gunér
[email protected] -
Mängden koldioxid i atmosfären behöver minska för att stoppa temperaturstegringen på jorden. Skulle det vara möjligt att sila ut den och suga bort den med hjälp av ny teknik?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Polismordet i Göteborg kastar sin skugga över allt i Sverige just nu och det känns plötsligt futtigt att tala om partitaktik. Men regeringskrisen måste lösas - frågan är hur taktiskt innovativ är det ok att vara i ett sådant här läge? Landsbygdsministerns agerande har ju till exempel mötts av både hyllningar och kritik.
Kan jättedammsugare lösa klimatkrisen?Kan vi lösa klimatkrisen med hjälp av jättelika dammsugare som drar ut koldioxiden ur atmosfären? Nu startar en svensk studie om den så kallade DAC-tekniken. Filip Johnsson, professor i energisystem vid Chalmers, kommer till oss och berättar hur det är tänkt att fungera.
Vi ska också tala med författaren och ledamoten av Svenska Akademien Ingrid Carlberg, vars tänkvärda Sommarprogram som sänds i dag handlar om hjältar. De hjältar som räddade hennes liv och de döda hjältarna som hon ägnat större delen av sitt författarskap åt.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Maria Bertell -
Författaren om hat, hot och lögner och att överleva mot alla odds.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Ingrid Carlberg blev förra året invald i Svenska Akademien.
Hennes biografi över Raoul Wallenberg , ”Det står ett rum här och väntar på dig ”, belönades med Augustpriset 2012. Ingrid Carlberg har också skrivit en biografi över Alfred Nobel, fackboken ”Pillret” och en rad barn- och ungdomsböcker.
Hon har arbetat i 20 år som journalist på Dagens Nyheter.
- Mitt program handlar om att överleva mot alla odds och om hjältar i mitt liv, däribland Raoul Wallenberg. Men det handlar också om hatet, hoten och lögnerna som sköljer över oss, om musik och skrivande och om hur farligt det kan vara att göra reportage om jultomten.
Om Ingrid Carlberg:Författare, journalist, 59 år.
Född i Surahammar, bosatt utanför Stockholm.
Debuterar som Sommarvärd.
Producent: Fredrik Wadström.
Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play
-
När industrimannen Alfred Nobel dog inleddes ett intensivt arbete med att redigera bilden av den store mecenaten. Författaren Ingrid Carlberg har fått unik tillgång ett stort, tidigare hemligt, material. I sin bok ”Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris” ger hon en fördjupad bild av en komplex person vars naturvetenskapliga erövringar lever tätt intill en längtan efter att bli diktare. Gunilla Kindstrand intervjuar.