Karin Gyllenklev Podcasts
-
Vi letar mossor i Norra Båsane i Dalsland och hänger med klimatforskare i Tjeggelvas. Och säger hej till höstens flockar av sidensvansar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Så här års har löven ändrat färg, men där snön inte lagt sig lyser mossorna fortfarande gröna. Vi sänder från naturreservatet Norra Båsane i Dalsland - ett riktigt mecka för den mossintresserade. För hundra år sedan upptäckte lanthandlaren och amatörbiologen Sixten Bergström området och kallade det för "det förlovade bryologiska landet". Av landets dryga tusen mossarter finns över 300 här, allt från björnmossor och kammossor till rariteter som röd glansmossa, platt trollmossa och liten ärgmossa.
Utrustad med pannlampa dyker fältreporter Jonatan Martinsson ner i reservatets rika mossflora. Till sin hjälp i mossdjungeln har han Mattias Lindholm, mossvän och naturvårdschef på Västkuststiftelsen.
Hur reagerar en naturskog på klimatförändringar? Det forskas det på i Tjeggelvas naturreservat norr om Arjeplog. Vi följer med skogsekologen Lars Östlund och studenten Magda Fassl som borrar sig in i några av träden där för att få svar.
När det höstgråa sänker sig dyker de upp - sirrande, färgglada fåglar med tofsar på huvudet. Många! Vi tar Lotta Berg, ordförande för Birdlife Sverige, till hjälp för att lära känna sidensvansarna. Och i veckans kråkvinkel tar Helena Söderlundh tacksamt emot detta upplyftande hösttecken.
Vad är det för svarta fläckar på lönnlöven? Svampkännaren Patrik Björck förklarar - för det handlar om en slags svamp.
Och hur går det till när fågelungar ska lära sig att sjunga? David Wheatcroft från Stockholms universitet har tillsammans med kollegor studerat svartvita flugsnappare på flera håll i Europa och berättar om sina pinfärska forskningsresultat.
Programledare är Karin Gyllenklev.
-
Vi letar sålljordstjärna på Klövberget i Tyresö. I Skuleskogens nationalpark används metalldetektor för att inventera långskägg.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den här morgonen finns vi på Klövberget i Tyresö utanför Stockholm. Här finns ovanliga lavar, som gulvit blekspik, och ännu ovanligare svampar. Röksvampen sålljordstjärna har bara hittats på två platser i hela landet, och Klövberget är en av dem. Dessutom kikar vi in i de vindlande grottgångarna som bildats under de stora stenblocken vid bergets bas. Här börjar fladdermössen göra sig hemmastadda inför vintern.
Morgonens fältreporter Karin Gyllenklev har sällskap av Jonas Hedlund och Martina Kiibus, naturguider på Tyresö naturskola, och vi får också höra biologen Raul Vicente.
I Skuleskogens nationalpark är en del träd draperade i långskägg, en lav som ser ut som glest julgransglitter och kan bli 10 meter lång och därmed är världens längsta. För snart 40 år sedan inventerades träden här, och vid de träd som hade långskägg grävdes en metallbricka ner. Nu återvänder forskarna, med metalldetektor i hand, för att se hur det har gått. Resultaten i den världsunika undersökningen visar på en 40-procentig minskning av den rödlistade laven.
Och så följer vi med på releaseparty. 2 000 grönfläckiga paddor som fötts upp på Nordens Ark i Bohuslän har släppts ut på Öland för att förstärka de små populationer som finns av den sårbara arten där.
Eva Allestedt hittade en svamp som ingen annan hittat i Sverige förut - och nu ska hon få namnge den. Vi pratar med henne och med svampexperten Aleks Tudzarovski om en bläcksvamp som ser ut att få ett veckat namn.
Och vart ska man gå i oktober för att se riktigt snygg, utmanande, sirlig och köttig konst? Till svampskogen förstås. Veckans kråkvinklare Maria Westerberg tar oss med till en höstsalong med titeln konstnärlig frihet.
Programledare är Mats Ottosson.
-
Vi upptäcker Ålands natur med innanhav, sjöar, odlingslandskap och över 6700 öar, från innerskärgård till ytterskärgård.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Direktsändning från Getabergen på Åland och en båt, mitt i Östersjön. Åland består av drygt 6700 öar, vi går i land på en del av dem. Men förutom skärgård finns det en spännande geologi, berg, sjöar och skogar och ett innanhav!
Anki Johansson har jobbat som biologilärare på Åland och kan det mesta om Ålands natur. Hon har dessutom skrivit en bok om det åländska fågellivet. Hon och Carina Karlsson, poet och författare som skriver om Ålands natur, gästar programmet och berättar om "sitt" Åland för programledaren Joacim Lindwall.
Tillsammans med marinbiologen Tony Cederberg på Husö biologiska station rör vi oss med båt, från Ålands innerskärgård till ytterskärgården. Vi ser hur naturen förändras under resans gång och skakar tångruskor för att se vilka som bor där. Den västra delen av Ålands skärgård är en av de skärgårdar i Östersjön som är minst påverkad av mänsklig aktivitet. Här växer blåstången på hela sju meters djup och vi bekantar oss med bland annat rödsträfse, ålnate, hornsärv och ålgräs. Fältreporter är Karin Gyllenklev.
-
Även på den människotätaste av vandringsleder kan man ha fina och nära naturupplevelser. Det gäller bara att vara uppmärksam.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Jämtlandstriangeln, vandringsleden i Jämtland som går från Storulvån via Sylarna och Blåhammaren åter till Storulvån, är 47 kilometer lång.
En procent är alltså 470 meter. Den modesta sträckan tänker vår fältreporter Ingrid Engstedt Edfast förflytta sig under sändningen på lördag. Men att skynda långsamt kan ha sin poäng, om man letar efter naturupplevelserna som andra riskerar att missa. Bland gästerna finns fjällbiologen Lisa Öberg som vet var man ska titta och vad man ska lyssna efter för att uppfatta det finstilta.
Även i Thomas Öbergs reportage om revirkarteraren Roger Book bjuds det på fjällnatur. Varje vår återvänder Roger till Ammarnäs i Västerbotten för att rita en karta över hur de sjungande småfåglarnas revir är placerade i ett visst terrängavsnitt. Ett sätt att upptäcka förändringar i naturen. På köpet lär man sig mycket om vad fåglarna menar när de låter.
En helt annat slags fågelupplevelse kan Liselotte Wiberg i Alberga i Sörmland berätta om. Tidigt i mars varje år dyker de upp, gråhägrarna som bor i en koloni alldeles utanför villatomten.
Vi hör också biexperten Göran Holmström reda ut varför ett litet bi sitter i en blomma och blåser något som ser ut som tuggummibubblor. Och så följer vi en fladdermus på en vig klättring uppför en trädstam till bohålets trygghet.
För veckans kråkvinkel står författaren Mikael Niemi och programledare är Karin Gyllenklev.
-
Snillrika bobyggen hos storspiggen i Östersjön och fågelbon på land, och med ens behov av städning. Fältreportern upptäcker sörmländska skärgårdsöar, med vattenhåv och kikare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Stendörren på Sörmlandskusten är en port mellan den inre skärgården och Östersjön och en känd segelled ända sedan 1200-talet. För femtio år sedan blev ett stort område både på fastland, vatten och skärgårdsöar naturreservat – i första hand för det rörliga friluftslivets skull. Här kan även båtlösa komma ut på några av sörmlands skärgårdsöar via hängbroar. Vår fältreporter Lena Näslund tittar närmare på Stendörrens naturreservat: både på naturvården på land och tillståndet under vattenytan. Tillsammans med Robin Pettersson från länsstyrelsen och Emily Envall på Stendörrens Naturum får vi både blicka ut över den här delen av skärgården mellan Nyköping och Trosa från det nya, höga fågeltornet och håva i strandkanten bland annat.
Det är väldigt svårt att få syn på ett storspiggbo ute i naturen. Men det finns massvis i våra sjöar och hav. Storspigghanarna bygger bon av fintrådiga alger som fogas samman med hjälp av ett lim som spiggen tillverkar inuti sin kropp. Naturmorgons reporter Karin Gyllenklev besöker spiggforskaren Bertil Borg på Stockholms universitet för att höra mer om fiskars bobygge och kika närmare på spiggbon.
Det finns massor av fantastiska och fascinerande bobyggen i naturen, och vi kikar in i fågelbosamlingen på Naturhistoriska riksmuséet för en inblick i fåglarnas avancerade byggtekniker.
Om man har ett bo uppstår också ett behov av att städa. Vi ringer upp en lyssnare som bevittnat städande sädesärlor och hör expert om detta.
Programledare är Joacim Lindwall.
-
Hur påverkas djur och växter när det inte blir nattmörker? Vi hör också reportage om hur vilda lokala växter i trädgården bidrar med värdväxter för fjärilar och andra insekter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Fältreporter Ingrid Engstedt Edfast är i midnattssolens land i Abisko i Laponia och söker reda ut hur livet påverkas när solen inte går ner tillsammans med forskare från Abisko naturvetenskapliga station.
Utställningen Varannan vild vill inspirera till mer biologisk mångfald i trädgårdarna. Reporter Lena Pettersson har träffat Lena Ansebo, trädgårdshistoriker och trädgårdsutvecklare och Jakob Sandberg biolog på Fredriksdal museer och trädgårdar
Vi berättar om Artdatabankens rapport om dagfjärilar. Miljöanalytiker Mikael Svensson på Artdatabanken berättar varför dagfjärilsfaunan utarmas, och vad som skulle krävas för att hindra utdöenden.
Vi ringer upp veterinär Gustav Averhed på SVA och frågar varför de vill att vi ska skicka dem döda grodor som vi hittar, och hur skicka en död groda på posten?
Esmeralda har så störiga koltrastar runt husknuten, just nu blir vi galna av deras läten berättar hon. Vi tar hjälp av fågelexperten Annika Rastén för att reda ut vad som pågår.
Programledare är Karin Gyllenklev.
-
Läget är akut för den sydliga kärrsnäppan. Nu ska den räddas. Vi kollar också vilken pollinatör som hör till vilken blomma i midsommarbuketten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På midsommardagens morgon gör vi en pollinatörssafari från skog till åker i Röbäck utanför Umeå. Vem är det egentligen som pollinerar blommorna vi lägger under kudden på midsommarnatten? Vilka är de vanligaste vilda pollinatörerna och vad kan vi göra för att hjälpa dem? Fältreporter Maria Viklands har med sig Natuschka Lee, forskare vid Umeå universitet, och Malin Karlsson, biolog på Länsstyrelsen i Västerbottens län.
Och så tar vi tubkikaren med till strandängarna i Beijershamn på Öland för att spana på den ovanliga vadaren sydlig kärrsnäppa. Den har haft det tufft länge och nu har läget blivit akut. Nu dras ett projekt igång för att rädda kvar den som häckfågel i Sverige.
En grästuva? Nä, en myrstack! Och där är en till..och en till. Lyssnaren Anders Gunnarsson hittade en hel drös med myrstackar inom bara några kvadratmeter. Mestadels byggda av gräs av myror som påminner om röd skogsmyra, men som är på tok för små. Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm reder ut vad det är för sorts myra och tipsar om hur man ska gå tillväga om man vill börja myrspana i sommar.
I veckans kråkvinkel tipsar Joacim Lindwall om riktiga guldkorn i Semestersverige. Visste du att Nordeuropas största slemsvampsamling finns i Göteborg?
Programledare är Karin Gyllenklev.
-
Morgonens fältreporter söker efter ögonknäppare bland Söderåsens raviner och där gullvivorna blommar trivs den sällsynta gullvivefjärilen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gullvivefjärilen flyger när gullvivorna blommar, men blir en allt sällsyntare syn. Men i Idhults naturreservat i Östergötland finns den kvar och länsstyrelsens Marcelle Johansson och Torbjörn Blixt jobbar tillsammans med markägaren Urban Eriksson för att fjärilen fortsätta finnas där.
Söderåsen i Skåne är en av Sveriges 30 nationalparker. Här finns vidsträckta bokskogar, djupa raviner och en hel del ovanliga insektsarter. Tillsammans med naturvägledarna Hanna Lundkvist och Kajsa Hansson vandrar morgonens fältreporter Jonatan Martinsson i det dramatiska landskapet för att titta närmare på några av de många arter som finns där. Kanske kan de få närkontakt med någon av områdets rariteter som röd ögonknäppare, gropig blombagge eller tapetserarspindeln.
Hur låter det under jord? Konstnären Jenny Sunesson är aktuell med en ljudinstallation i naturreservatet Florarna. Med hjälp av kontaktmikrofoner har hon spelat in ljud vi människor inte kan höra på egen hand, myror som rör sig i marken och spinnarelarver som sänder ut telefonlika signaler.
I veckans Kråkvinkel tar programledare Mats Ottosson ett helhetsgrepp på den biologiska mångfalden och levererar en innehållsförteckning som myllrar av liv.
Ur den biologiska mångfalden väljer Mats Ottosson två knarriga och knastriga röster från det öppna landskapet i en ny fågelsånglektion. Det handlar om buskskvätta och stenskvätta.
Programledare är Karin Gyllenklev.
-
Ett program om vattentoaletten och framtidens toaletter. Reporter är Karin Gyllenklev.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi går dit - gör vår grej - spolar - sedan är skiten borta! Men vattentoaletten är långt ifrån optimal. Vi spolar iväg toalettinnehållet med rent dricksvatten samtidigt som vi har vattenbrist i flera delar av landet. Dessutom spolar vi iväg eftertraktad växtnäring som finns i vårt kiss och bajs. Växtnäring som vi importerar från andra länder för att lägga ut på våra åkrar.
Men forskning pågår och det bubblar upp allt fler utmanare till den traditionella vattentoaletten. Vad sägs om att spola med regnvatten? Eller varför inte en toalett som torkar ditt kiss till ett gödselpulver? Eller en vakuumtoalett? Ni vet sådana där som finns på tåg och flyg. De börjar göra sig hemmastadda även i bostadsområden nu.
Karin Gyllenklev
Sveriges Radio Kronoberg
[email protected] -
Konstfärdiga kiselalger är ett vårtecken vid morgonens sändningsplats Erstaviken. Och i Östergötlands skogar har den biologiska mångfalden kartlagts.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tussilago och bofink är vårtecken som knappast går att missa. Men vad händer i havet under våren? Jo, en fullständig explosion av växtplankton. Dinoflagellater tar sig fram i vattnet med små svansar och kiselalgerna med sina konstverk till skal blommar. Fältreporter Karin Gyllenklev sänder från en strand vid Erstaviken i Stockholm tillsammans med växtplanktonexperterna Helena Höglander och Elinor Andrén. Dessutom letar vi större vårtecken som trådslick och östersjösallat, tillsammans med marinbiologen Ellen Schagerström.
Och så träffar vi biologerna bakom en ny studie som visar hur artmångfalden kan skilja sig åt i olika typer av skogar. Mångfalden mäts i måttenheten vedlevande skalbaggar och en avgörande faktor är hur stor andel döda träd det finns. Rebecca Petersen, Nicklas Jansson och Karl-Olof Bergman resonerar kring hur arternas behov ska kunna uppfyllas - även i brukade skogar.
Elin Gawell fick syn på ett rådjur - och en räv - i trädgården. Rådjuret körde ganska bryskt iväg räven. Vad var det som pågick? Vi ringer en expert för att få svar.
Och så har Sverige fått sin första globala geopark - Platåbergens geopark i Västergötland. Koordinatorn Anna Bergengren berättar vad det innebär.
En inställd vandring är också en vandring. Författaren Mikael Niemi ger sig ut på fantasivandring veckans kråkvinkel.
Programledare är Joacim Lindwall.
-
På en höjd i brandområdet i Hälsingland spanar vi efter järv. Vi besöker en småländsk skog med höga naturvärden som ändå riskerar avverkning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Järven är vårt största mårddjur. Sedan den fridlystes 1969 har den sakta återhämtat sig, och har nu börjat visa sig i skogslandet ända ner till Värmland och Gävleborg.
Vår fältreporter Joacim Lindwall spanar denna morgon efter det brunlurviga rovdjuret tillsammans med biologen Petter Hillborg. De skidar på höga åsar och kryper in i ett gömsle. Platsen är det stora område som brann sommaren 2018 i Ljusdals kommun i Hälsingland.
Vi besöker också en barrskog i Småland med höga naturvärden. Skogsekolog Steve Daurer och Jan Brenander från Oskarshamnsbygdens fågelklubb inventerar skogen och vill skydda den från avverkning. Men länsstyrelsen har begränsade resurser för att bilda naturreservat, och i Kalmar län prioriteras just nu den spillra som finns av ädellövskog.
Silje Rustad brukar rida när det är mörkt ute. I pannlampans sken har hon sett något svampliknande på trädstammarna. “Svampen” ser nästan ut att lysa. Men vad är det för något? Det vet Göran Thor på Sveriges Lantbruksuniversitet.
Solen glittrar på vattenytan och två gräsänder är fullt upptagna med att föröka sig. Det är en lyssnare som har fångat detta på film och i och med det passar vi på att berätta om gräsändernas skruvade parning. De är en av få fågelarter som faktiskt har penis.
Och vi får en färsk fågelsånglektion! Den kan tyckas enkel för det handlar bara om en art - staren. Men den låter som minst 30 andra fågelarter ... och som en räv.
I veckans kråkvinkel möter vi en bästis som är alldeles för snäll: naturen.
Programledare är Karin Gyllenklev.
-
Vi letar tidiga vårtecken och jätteträd med Biologiska sällskapet i Oskarshamn. Och möter gråsäl och knubbsäl vid Måkläppen i Skåne.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Jätteträd, sällsynta växter och vårens ankomst, det är sånt som Biologiska sällskapet i Oskarshamn håller reda på! Morgonens fältreporter Lisa Henkow träffar sällskapets Åke Rühling och Christer Ek vid Fallbo Gård i Oskarshamn och tittar på jätteträd, oskarshamnsbjörnbär, och hur trädens blomning går, kanske har någon svalört hunnit slå ut? Dessutom hör vi om ädelmyntan, ett doftande återfynd av en myntasort som troddes vara utdöd.
Lyssnaren Fredrik har en trädgård full med gäddor. Det hela hänger ihop med det stora antal havsörnar som besöker en åker intill. Men det är fler involverade i dramat. Ekologiprofessor Susanne Åkesson upplyser oss om havsörnarnas matvanor och liv.
Ugglorna visslar, drillar och hoar. Men vem låter hur? Mats Ottosson ger oss en fågelsånglektion om ugglornas läten.
Vid den föränderliga sandreveln trivs gråsälar och knubbsälar. Hjalmar Dahm tar oss till en plats som bara tillåter människor tre månader om året. Måkläppen - Sveriges sydvästligaste utpost. Här finns säl året runt!
Även i år blir det en fågelsångsnatt! Under åtta timmars direktsändning den 21 maj följer vi hur fåglarna vaknar på fem olika platser i Sverige. Vad är nytt för i år? Och vilka orosmoment finns det inför denna fågelsångfest? Naturmorgons producent Helena Söderlundh berättar.
"Biologisk mångfald" är ett begrepp som används frekvent. Känns det inte lite slitet? I veckans kråkvinkel påminner Mats Ottosson om hur mycket sprudlande liv som faktiskt ryms under etiketten "biologisk mångfald".
Programledare är Karin Gyllenklev.
-
Vi har chans på sex av åtta svenska hackspettsarter i direktsändningen. Och så öppnar Anders Dahlberg dörren till svamparnas underjordiska värld.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur många hackspettar har du sett? Hur många har du sett samtidigt? En bit utanför Umeå finns en plats där man, om man har tur, kan få se och höra sex olika hackspettarter. Vår fältreporter Maria Viklands beger sig dit tillsammans med ornitologen Christer Olsson och länsstyrelsens Andreas Garpenbring och Darius Strasevicius - och håller tummarna för bra hackspettsväder.
Vi får också en lektion i vilken trumvirvel som hör till vilken hackspett, och gottar oss i lyssnarnas kärlek till hackspettar.
Och så öppnar vi titthålet till underjorden. Där breder en kaskad av trådar i olika färger ut sig - mykorrhizasvamparnas mycel. Svampprofessor Anders Dahlberg berättar om en magisk värld av tusentals små nätverk - snarare än det som beskrivits som ett stort wood wide web.
Tillsammans med Ekots miljöreporter Annika Digréus tittar vi på Skogsstyrelsens besked om att skogsägare måste ta mycket större ansvar för att inte störa fåglar vid avverkning. Något det har blivit stor debatt om.
I veckans kråkvinkel vill Karin Gyllenklev bli bättre kompis med snön.
Programledare är Joacim Lindwall.
-
Skogsräddaren Mats Karström är aktuell i en P1 dokumentär. Vi möter honom i Karkbergets urskog. Vi sänder från Botaniska i Göteborg på temat växthistoria.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Växterna klev upp på land för sisådär 450 miljoner år sedan och banade väg för alla landlevande arter, inklusive oss själva. Hur har växterna utvecklats för att klara skiftande klimat, och alla hungriga djur som följt efter, och varför finns det så vackra blommor? Morgonens fältreporter Lisa Henkow finns på Botaniska trädgården i Göteborg där intendent Stina Weststrand guidar oss genom årmiljonerna.
Och så möter vi skogsräddaren Mats Karström. I 35 år har han letat upp gammelskogar runt Jokkmokk som aldrig kalavverkats men som saknar skydd. Det arbetet skildras i en ny P1 dokumentär av Jenny Berntson Djurvall. I Naturmorgon följer vi med Mats Karström ut i Tolikheden-Karkbergets urskog. Här lever arter som är långsamma eller känsliga, som liten aspgelélav eller rosenticka.
Så här års börjar ugglorna ropa i skymningen - och i nattmörkret. Men hur gör man för att maxa sina chanser för att höra ugglor? Fågelforskaren Martin Green ger oss sina bästa tips i en ugglelyssningsskola.
Daniel Fagerström hittade en hel hög med nyckelpigor på husväggen vid balkongen. Vad gör de? Vi kollar med nyckelpigeexperten Velemir Ninkovic.
I veckans kråkvinkel blir Helena Söderlundh lycklig över att det verkar bli april, även i år.
Programledare är Karin Gyllenklev.
-
Varför och hur ska man mata fåglar? Experten Niklas Aronsson guidar oss från en fågelmatning hemma hos Kim Larsson i Göteborg. Vi möter också träskfotografen Theodor Paues.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vintern är här! Och därmed går fågelmatningen igång på många håll runt om i landet. En unik chans att se fåglar på nära håll, med hemmets bekvämligheter inom räckhåll.
Morgonens fältreporter Jonatan Martinsson sänder hemifrån Kim Larssons fågelmatning i Göteborg. Med under morgonen är också Niklas Aronsson som skrivit sin andra bok om fågelmatning. Han delar med sig av sina bästa tips och kunskaper - och svarar på lyssnarnas frågor i ämnet.
Och så följer vi med ut i Träsket. Som naturfotograf har Thedor Paues flängt runt för att söka det spektakulärt vackra. Tills han tröttnade och gav sig hän åt en rörig våtmark söder om Stockholm, det som han kallar för just Träsket. Det har blivit till såväl bok och utställning, som en inre resa.
Är det verkligen så att spindelhonan äter upp hannen efter parningen? Larv- och småkrypsexperten Jimmy Adolfsson blev vittne till en spännande parningssekvens och berättar vad som hände. Två hannar och en hona var inblandade ...
I veckans kråkvinkel råkar Karin Gyllenklev tjuvlyssna på skatorna som låter som om något alldeles särskilt har hänt. Och ja - det har det.
Programledare är Joacim Lindwall.
- Mostrar mais