Katarina Helmerson Podcasts
-
Vilken plats har Vänsterpartiet i oppositionspolitiken ? Vilken roll spelar partiets Natokritik nu när Sverige är på väg in i alliansen ? Och varför blev det oenighet om partiets klimatpolitik?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I förra veckan blev Finland medlem i Nato. Hur det blir med Sveriges medlemskap vet vi inte än, eftersom både Turkiet och Ungern fortfarande bromsar. Nooshi Dadgostar säger att den situation som Sverige har hamnat i nu är mycket olycklig.
– Sverige måste vara mycket väl förberett när man går in i en sån här process på vad det innebär för våra relationer med andra länder och för Sveriges försvarsförmåga, säger hon.
Nooshi Dadgostar anser att det svenska agerandet har brustit och det gäller såväl den förra Socialdemokratiska regeringen som den nuvarande högerregeringen.– Om en bred samhällspolitisk analys hade gjorts inför processen, hade man upptäckt att Turkiet brukar agera på det här sättet och skapa en ”utpressningssituation” för Sverige, säger hon.
Finland har varit mer återhållsamt och behållit en större integritet i förhållande till Turkiet, säger hon.
Destruktiva interndebatterNooshi Dadgostar har en delad känsla efter det senaste valet, säger hon. Det gick bra i regionalvalet, men riksdagsvalet var en besvikelse, där backade Vänsterpartiet från 8 till 6.7 procents väljarstöd.
– Vi måste ha en större sammanhållning. Vi misslyckades med förankringen i partiet, säger hon nu.
”Destruktiva interndebatter” skadade valrörelsen, enligt partistyrelsens eftervalsanalys. Och den nya inriktningen på klimatpolitiken som partiledningen beslutade om, kritiserades även av partiets klimatpolitiska talesperson.
Vissa vänsterväljare tyckte att det ”skavde” när Vänsterpartiet i fjol röstade för en sänkt bränsleskatt.
Oenigheten ledde till att den klimatpolitiska talespersonen, Jens Holm, lämnade uppdraget för att istället bli kommunpolitiker i Stockholm. I en tidningsintervju sa han att han blivit utpekad på ett sätt han tyckte var “orättvist och okamratligt”.
– Om vi ska förmedla viktiga klimatbudskap så måste vi tala med en och samma röst, slår Nooshi Dadgostar fast.
Hon säger att omläggningen av klimatpolitiken beror på att partiet har misslyckats med att få med sig det svenska folket på den stora klimatomställningen.
Partiet planerar nu att lansera en klimatpolitik med inriktning på industrin och den stora samhällsomvandlingen som pågår i norra Sverige. Precis som när välfärden byggdes ut, så måste vi kommunicera vad vi ska ställa om till, säger Nooshi Dadgostar.
– Vi kommer att titta på vilken infrastruktur som är industrivänlig men som också förbättrar välfärd och välstånd i norra Sverige.
Regeringsbildningen ett misslyckandeI riksdagsvalet i fjol var det viktigaste målet för Vänsterpartiet att säkra en rödgrön regering. Nooshi Dadgostar kritiserar socialdemokraternas Magdalena Andersson för att inte samla oppositionen.
– Där är vi bekymrade över att det inte finns en koalitionsledare som fungerar samlande och inte gjorde det heller under förra mandatperioden på ett tydligt sätt. Vi framstod inte som ett trovärdigt regeringsalternativ.
Men de rödgröna partiernas misslyckade beror också på att Vänsterpartiet och Centerpartiet hade svårt att komma överens politiskt.
– Centerpartiet, om och om igen, under hela förra mandatperioden, valde att inte sätta sig i rummet med oss och det skadade förtroendet för helheten, säger Nooshi Dadgostar.
Nu har ju Centerpartiet fått en ny partiledare, Muharrem Demirok. Hur förändrad är dynamiken mellan Vänsterpartiet och Centerpartiet?
– Det får vi ju se. Vi är övertygade om att vi skulle kunna skapa ett starkt vänsteralternativ inför nästa val.
Vad borde oppositionsledaren, alltså Magdalena Andersson göra, menar du ?
– Det är klart att hon behöver agera som en koalitionsledare. Och samla sitt underlag och sitt lag för gemensamma politiska förslag framåt. Nu tycker jag att det är lite tidigt att diskutera den typen av mer strukturerade samarbeten, det kanske kommer längre fram åt valet, säger Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.
Lyssna på hela intervjun via länken under bilden.Programledare: Johar Bendjelloul
Kommentar: Katarina Helmerson
Tekniker: Hanna Melander
Producent: Margareta Svensson -
Oppositionspartiernas har presenterat sina skuggbudgetar. Hör vad de avslöjar om hur konfliktlinjerna mot regeringen dras upp.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ekots politikreporter Katarina Helmerson gästar Parisa Höglund för att tillsammans med Fredrik Furtenbach och Tomas Ramberg se vad skuggbudgetarna avslöjar om oppositionen.
Det här är ett litet klipp ur det senaste avsnittet av Det politiska spelet.
Lyssna på hela avsnittet här.
-
Johan Pehrson har kallat SD för en brun sörja och delar av Tidöavtalet som skit. Ännu en gång sätts relationen mellan L och SD på prov.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I veckan höll Liberalernas Johan Pehrson ett möte utanför Sandviken. I sitt tal till publiken, besående av partivänner, kallade han SD:s vitbok för en brun sörja och beskrev delar i Tidöavtalet som skit.
Uttalandet har fått relationen mellan L och SD att gnissla ordentligt. Men Fredrik Furtenbach tror inte det var medvetet gjort av Johan Pehrson.
Centerpartiets nästa ledareKampen om Annie Lööfs efterträdare fortsätter. Centerpartiets gruppledare Daniel Bäckström är en av kandidaterna, men svaret på frågan om att viga samkönade verkar ha sållat ut honom från processen.
Dessutom, Ekots politikreporter Katarina Helmerson gästar studion för att berätta hur det var att följa L och SD fram till Tidöavtalet. Hör om kulisserna bakom P1 Dokumentären "Maktskiftet – när SD släppte in L i regeringen".
Medverkande:
Fredrik Furtenbach ochTomas Ramberg, inrikespolitiska kommentatorer Ekot samt Katarina Helmerson, politikreporter Ekot
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Tor Sigvardsson
-
Med fyra dagar kvar till riksdagsvalet debatterar Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare och Nooshi Dadgostar, partiledare i Vänsterpartiet om skolpolitik i P1-morgon. Hör även kommentar från Ekots skolreporter Katarina Helmerson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Elias Wahlberg
-
Misstroendeomröstningen om Morgan Johansson rev upp borgfreden. Nu tycks Magdalena Andersson göra sitt bästa för att charma M-ledaren igen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Justitieministern överlevde sin misstroendeomröstning - men det var på håret. Nu är frågan vem som egentligen vann på omröstningen?
Nu är borgfreden i riksdagen överMisstroendebråket kom att dominera årets sista partiledardebatt där Moderaternas partiledare Ulf Kristersson gick till hårt angrepp på Socialdemokraterna och regeringen.
Statsminister Magdalena Andersson å sin sida gjorde sitt bästa för att övertyga honom om att det bästa vore om alla bara höll sams.
Medverkande: Katarina Helmerson, politikreporter på Ekot, Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Jesper Timan
Prenumerera på Parisas nyhetsbrev Det politiska brevet: https://sverigesradio.se/artikel/det-politiska-brevet
-
Sveriges medlemsansökan till Nato är klar men Turkiets president protesterar högljutt. Vad är hans problem egentligen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Turkiet motsätter sig svenskt NatomedlemskapTurkiets president Erdogan har sagt att Turkiet inte kommer att godkänna ett svenskt och ett finskt Natomedlemskap. Hur kommer det sig och hur långt är Sverige villigt att gå för att gå honom till mötes?
En historisk vecka i svensk politikDet gick fort och nu är det klart: Sverige ansöker om medlemskap i militäralliansen Nato. Vi ger dig bilderna och analyserna får denna historiska vecka i Sverige.
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk reporter på Ekot, Katarina Helmerson, politikreporter på Ekot och Johan-Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondent.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Johanna Carell
-
Hur går friskolornas vinstutdelning ihop med skollagen som säger att alla elever ska ges stöd och stimulans så att de utvecklas så långt som möjligt, Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gäst: Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund
Kommentar: Katarina Helmerson, politikreporter på Ekot
Programledare: Mikael Kulle
Producent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Maria Stillberg -
Det råder feststämning i Sverigedemokraterna efter att man först fick budgetförhandla med M och KD och sen se sitt förslag vinna i riksdagen. Nu formerar man sig inför valet 2022.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sverigedemokraterna firade efter den turbulenta politikonsdagen där deras, M och KD:s budgetförslag antogs av riksdagen, Miljöpartiet lämnade regeringen och Magdalena Andersson lämnade in sin avskedsansökan som nyvald statsminister. Nu samlas partiet i Karlstad för att dra upp riktningen inför valet 2022.
SD vill sitta i regeringSverigedemokraterna vill sitta i en regering med Moderaterna och Kristdemokraterna efter en eventuell valseger nästa år. Men Moderaterna har hittills sagt nej till en sådan lösning. En av de mest intressanta frågorna på partiets landsfrågor blir därför det förhandlingsmandat som partiledningen hoppas få stöd för. Vad kommer Sverigedemokraterna kräva för eftergifter för att stödja en regering med Moderaterna och Kristdemokraterna?
Medverkande: Tomas Ramberg, Katarina Helmerson och Pontus Mattsson
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Björn Barr
-
Talmannen Andreas Norlén gav idag uppdrag till statsminister Stefan Löfven att komma igen, nu väntar omröstning i riksdagen på onsdag.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare Sara Stenholm och medverkade gjorde:
Jan Teorell, professor i statsvetenskap vid Stockholms Universitet
Katarina Helmerson, politisk reporter på Ekot
My Rohwedder, politisk kommentator på Aftonbladet
Producent Lena Bejerot
-
För första gången fick vi digitala Almedalstal, först ut var Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar och därefter KD:s Ebba Busch. Nostalgi och landsbygd förenade årets första talare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Katarina Helmerson, politisk reporter på Ekot och Jenny Madestam, statsvetare vid Försvarshögskolan.
Programledare: Katarina von Arndt
Producent: Lena Bejerot
Tekniker: Joakim Persson
-
Ett dygn efter fullbordat regeringskris-faktum undrar alla vad som händer nu. Vi ger dig en uppdatering med det senaste från dramat.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Parisa Höglund
Medverkande: Katarina Helmerson, politikreporter på Ekot
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Brady Juvier