Peter Larsson Podcasts
-
När Kristina och Peter Larsson tog över Kristinas föräldragård 2016 kände de att renodlad mjölkproduktion inte skulle räcka. De startade ett eget gårdsmejeri – en jätteinvestering i kunskap och pengar.
-
Kassetten har kallats världens värsta ljudformat. Men den kom att revolutionera hur vi förhåller oss till musik. Från att ha dominerat marknaden, bedömdes den som obsolet, men övergavs inte av alla.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De flesta födda före millenieskiftet har sin egen relation till kassettbandet. Många har lyssnat på dem i bilen, spelat in sina egna blandband och kanske till och med piratkopierat en och annan av sina vänners lp-skivor över till en kassett. Med CD-skivans intåg bedömdes kassettbanden som utdaterade. Men för människor från vitt skilda grupper fortsatte formatet att vara viktigt och under det senaste decenniet har kassettbandet haft en revival.
Det var den nederländska ingenjören Lou Ottens avsky mot det bökiga ljudformatet rullband, som blev katalysatorn till att kassettbandet uppfanns, det berättar dokumentärfilmaren Zack Taylor. Han ligger bakom filmen Cassette - a documentary mixtape och under arbetet med dokumentären blev han nära vän med kassettbandets uppfinnare Lou Ottens. I veckans Stil berättar han om ingenjören som mot sina chefers vilja gav bort patentet på sin uppfinning, allt för att kassetten skulle kunna nå sin fulla potential.
Med kassettbandet demokratiserades möjligheten till inspelning av ljud och musik. I tex Burkina Faso i Västafrika, var det på kassett den första nationellt producerade musiken distribuerades. Vi träffar konstnären Theresa Traore Dahlberg vars pappa Richard Seydou Traore tog steget att starta upp en musikstudio och kassettfabrik i Ouagadougou.
Vi pratar också med journalisten Hanna Fahl om blandbandskulturen som under några år på 90-talet var en integrerad del av hennes liv och så besöker vi konstnären Peter Larsson som för 15 år sen tillsammans med en konstnärskollega startade upp ett eget kassettbolag.
Programmet är gjort av Viola Nilsson.
-
Fågelvägen är det drygt 120 mil mellan Malmö och Luleå. För förbindelserna mellan norra Sverige och resten av landet, Europa och världen är flyget extra viktigt. Inte minst för näringslivet och möjligheten till nyetableringar. Framförallt är det små flygplatser som drabbas när flyget har det tufft ekonomiskt. Vad är status för flyget regionalt i norr? Vilka omvärldsförbindelser är viktigast? Vad är tidtabellen för ett kommande elflyg?
Samtalet spelades in den 27 april under Business Arena Norr.
Samtalsledare
Christina Friberg, näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna MittNord
Medverkande
Peter Larsson, vd, Svenska regionala flygplatser
Eva Nyh Hederberg, vd, Näringslivsbolaget i Sundsvall
Stefan Dalin, kommunstyrelsens ordförande (S), Timrå kommun
Gunnar Tåhlin, vd, Galären
Mårten Bäck, projektledare Fossilfritt flyg i norra Sverige, Umeå kommun
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Norrland ska göra Sverige världsledande i grön teknik till klimatomställningen, men går det att kombinera med samebyarnas och lantbrukarnas behov? Hör hur grönt ställs mot grönt i Det Nya Norrland.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den gröna industriella revolutionen ska ge massor av nya möjligheter för folk som bor i Norrland eller flyttar dit, och den ska göra Sverige världsledande i klimatomställningen. Men ska norra Sverige vara en plats för industrin – med gruvor, vattenkraft och skogsavverkning – eller ska man värna de traditionellt viktiga markerna för samerna?
I det här avsnittet av dokumentärserien Det Nya Norrland får du höra hur Peter Larsson kryssar med sin samebys renar mellan vattenkraftstationer, vindkraftverk och kalhyggen. Dessutom träffar vi bonden Regina Berg som hittat sitt sätt att få lönsamhet - hon säljer sina varor direkt till konsumenterna via Rekoring.
Rekoringen får jordbruket att gå runtPå Regina Bergs gård i Kräkånger har man brutit ny mark i flera generationer. Hennes morföräldrar var tidiga med att testa andra grödor än potatis i marken och hennes föräldrar odlade Krav-märkt tidigt. Själv säljer Regina Berg direkt till kund, utan mellanhänder, via en en rekoring.
Rekoringar är nätverk som startats och sköts av producenterna själva, utan någon central organisation. Förra året fanns det omkring 800 000 medlemmar i sammanlagt 220 rekoringar i Sverige, från Jokkmokk i norr till Trelleborg i söder.
- Kunderna är väldigt medvetna och vill handla lokalt, säger Regina Berg.
Därför hoppas Regina Berg att kunderna ska fortsätta att handla av henne, även i höst när priserna blir mycket högre på grund av alla ökade omkostnader för gården.
Renarna kryssar mellan insatserna för miljönVattenkraften i Norrland producerar redan mycket el, men de nya industrierna som byggs kräver mycket mer. Som ordförande i Maskaure sameby träffar Peter Larsson dem som vill använda marken till annat än renskötsel.
- Bara i veckan har jag suttit med två bergtäkter, två vindkraftbolag och två skogsbolag. Och alla vill ju ha bara en liten bit av kakan. Allt det där gör att markerna minskar för varje dag, säger Peter Larsson.
Vi följer med när renarna drivs längs Skellefte älv från kusten till inlandet i Arjeplogs kommun. Resan kompliceras av att renarna får kryssa mellan vattenkraftverk, järnväg och bilvägar och kala partier där skogsindustrin huggit ned maten för renarna. Det rekorddyra dieselpriset och rovdjuren i trakten hjälper inte heller till. Kommer nästa generation att kunna driva rennäringen vidare?
- Det ska upp vindkraft nu på varenda bergstopp som finns. Det är väl det som är miljövänligt, vad jag förstår. Men för vår del är det förödande, säger Peter Larsson.
Programmet gjordes 2022
Reporter: Joseph Knevel
Producent: Niklas Zachrisson
Musik: Olle Sjöström
Slutmix: Sven Nordström
-
För att möta klimathotet pågår i norra Norrland ett omfattande omställningsarbete på en rad fronter. Stål ska framställas utan koldioxidutsläpp. Elbilbatterier ska produceras i storskaliga fabriker.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Därtill kommer infrastrukturprojekt där allt sammantaget beräknas kunna behöva en inflytt på 100 000 människor i och med de framväxande industrierna. Det handlar såväl om ingenjörer och fabriksanställda som om lärare, frisörer och en rad servicearbeten.
Vi möter bland andra Chana Svensson som flyttat från USA till Luleå för att värva folk till regionen genom en digital arbetsförmedling med Markus Gustafsson.
Sverker Sörlin varnar för den snabba utvecklingenMiljöhistorikern Sverker Sörlin höjer ett varningens finger för hur fort utvecklingen nu går:
– Ska man lyckas med omställningen kan inte folk sticka efter några år. Det kommer ju behövas 10 000-tals människor under lång tid, säger Sverker Sörlin.
Medverkande: Chana Svensson, driver kommersiell arbetsförmedling tillsammans med Markus Gustafsson, Peter Larsson, regeringens samordnare för samhällsomställning i norr, Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria och ledamot i klimatpolitiska rådet, Johan Rockström, professor i jordsystemvetenskap.
Reporter och programledare: Niklas Zachrisson
Producent: Anders Wennersten
-
Under påskhelgen skakades Sverige av våldsamma upplopp. I Linköping, Norrköping, Rinkeby i Stockholm, Örebro, Landskrona och Malmö attackerades polisen med bland annat stenkastning, polisfordon brändes och ett stort antal poliser skadades. Det här efter att Rasmus Paludan, partiledare för Stram Kurs, skulle hålla allmänna sammankomster och bränna Koranen.
Trygghetspodden har besökt Örebro, en av de städer där upploppen var som allra våldsammast.
I den första delen kunde du höra vad som hände inför och under upploppet. I den här andra delen kommer du få höra Anders Larsson, vice brandchef på Nerikes brandkår och vakthavande räddningschef, Peter Larsson, som var kommenderingschef för polisen i Bergslagen, ögonvittnen från Sveaparken i Örebro, liksom andra örebroare om hur de ser på det som hände.
Foto Peter Karlsson: PolisenHör det här och alla andra avsnitt, samt se videor och bilder:
https://trygghetspodden.se -
Under påskhelgen skakades Sverige av våldsamma upplopp. I Linköping, Norrköping, Rinkeby i Stockholm, Örebro, Landskrona och Malmö attackerades polisen med bland annat stenkastning, polisfordon brändes och ett stort antal poliser skadades. Det här efter att Rasmus Paludan, partiledare för Stram Kurs, skulle hålla allmänna sammankomster och bränna Koranen.
Trygghetspodden har besökt Örebro, en av de städer där upploppen var som allra våldsammast. I det här avsnittet, det första av två, berättas vad som hände. Hör Peter Karlsson, som var kommenderingschef för polisen i Bergslagen, Anders Larsson, vice brandchef på Nerikes brandkår och vakthavande räddningschef, liksom ögonvittnen från Sveaparken i Örebro.
Foto Kicki Nilsson/TTHör det här och alla andra avsnitt, samt se videor och bilder:
https://trygghetspodden.se -
Inlägget 29. Gäst hos Konsulatet: Peter Larsson dök först upp på Konsulatet.
-
Vad är grejen med dessa konstiga motorer och hur började det hela? Bobbo Krull och Kenneth Tonef pratar med entusiasterna och hittar årets bil 1967, Västtyska NSU Ro 80.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-Hallå, är det nått fel på ljudet? Peter Larsson i Boden sätter kaffet i vrångstrupen när Kenneth berättar om Mazdan som utrustats med en ny V8. Så gör man bara inte med en bil med den sällsynta wankelmotorn. BIL i P4 utforskar en värld där människor lever för sina märkliga och udda motorer. En wankelmotor liknar nämligen inte något annat. En gång i tiden var bilar med roterande skivor istället för kolvar framtiden, men idag är det bara japanska Mazda som håller idén vid liv.
-
Batterier, fossilfritt stål och metallåtervinning - i Norrbotten och Västerbotten investeras det just nu hundratals miljarder i nya företagsetableringar. Men med stora satsningar kommer stora utmaningar. I det nya avsnittet av ”Nya Perspektiv” möts landshövding Helene Hellmark Knutsson och Peter Larsson, regeringens samordnare för etableringarna. Hans uppgift är att vara heta linjen mellan alla aktörer - från kommunpolitiker och företagsledningar tillbaka upp till regeringsnivå. I podden samtalar de om hur företagen ska hitta arbetskraft, kulturlivets betydelse, den förändrade bilden av norra Sverige, hur glesbygden kan dra nytta av etableringarna och om huruvida staten behöver uppfinna en etableringshjälp för växtvärkande orter.
-
I avsnitt två av Sommarsöndag med Lars Svan hoppar vi in i bilen med Peter Larsson från Larz-Kristerz! Det sjungs, det skrålas och det pratas både musik och minnen. Vi fortsätter spana efter de underliga varelserna svenska semesterfirare, Doktor Johan mosar sommarmyter och så blir det såklart lyssnarjakt!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Lyckas vi hitta någon nära en sevärdhet, en jänkare och någon som har en vag koppling till herrarnas fotbollslandslag? Ja, då får vi snurra på supervinsthjulet!
-
Richard Henriksson kör uppsnack inför NLD med Fredrik Johansson, Magnus Ahlden och podcastens förre programledare Niklas Lindblad gör debut som gäst. Även Olympiakosmatchen avhandlas. Sedan följer halvtidssnack med Rikard Olin och Peter Larsson innan hela gänget rundar av och sammanfattar den otroligt sköna segern mot ärkerivalen i derbyt då även en Michael Miskelly kommer och tar ton.
www.arsenalmalmo.se
Facebook-Arsenal Malmö
Instagram-arsenal.malmo
Twitter- arsenalmmo