Tomas Ries Podcasts
-
Nu kommer beskedet: Sverige skickar artillerisystemet Archer till Ukraina. Men det är inte det som experter reagerar mest på.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den 19 januari 2022 meddelar den moderatledda regeringen på en pressträff att de förbereder för att skicka artillerisystemet Archer till Ukraina – ett system som stått högt upp på Ukrainas önskelista i flera månader.
– Jag skulle säga att det har en en en mycket mindre betydelse än vad vi tror, säger Patrik Oksanen, säkerhetspolitisk expert, som är knuten till den näringslivsfinansierade tankesmedjan frivärld.
Mer än bara ArcherVad experterna reagerar desto mer på är regeringens besked om att Ukraina även kommer att få uppemot 50 stycken stridsfordon 90 samt pansarvärnsrobot 57.
– Om det kommer cirka ett femtiotal till Ukraina så gör det faktiskt en skillnad. Det är en ganska stor skillnad, viktig skillnad, säger Tomas Ries, forskare vid Försvarshögskolan.
Medverkande:
Patrik Oksanen, säkerhetspolitisk expert, som är knuten till den näringslivsfinansierade tankesmedjan Frivärld.
Tomas Ries, forskare i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.
Programledare: Bo Torbjörn Ek och Sara Sundberg.
Producent: Karin Hållsten.
Ljud från Sveriges Radio och Youtube.
-
Tomas Ries är docent i säkerhetspolitik och strategi vid Försvarshögskolan och berättar för Titti Schultz om vad som kan bli avgörande för kriget i Ukraina och vilka hot som väst står inför just nu.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Det enda sättet för det ryska samhället att ändras i grunden är om ekonomin moderniseras, säger säkerhetsforskaren Tomas Ries vid Försvarshögskolan i Stockholm. Ur en moderniserad ekonomi kan en medelklass växa fram och medelklassens instinkt brukar vanligtvis ligga åt att liberalisera samhället. Men att hoppas på att så ska ske är att hoppas på ett mycket optimistiskt scenario. Intervjun är gjord i maj 2022.
-
I detta avsnitt intervjuar vi Tomas Ries vid Försvarshögskolan, en av de de stora tänkarna inom internationell säkerhetspolitik. Vi talar bland annat flöden, kärnvapen, och vad som skiljer Sverige från andra länder på säkerhetsområdet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I dessa oroliga tider finns det ingen annan poddgäst som passar bättre för att förklara samtiden och ge en prognos om framtiden än Tomas Ries, docent vid Försvarshögskolan. Tomas, som vanligtvis brukar måla upp den breda bilden av globala risker för oss som lyssnar, djupdyker nu i Rysslands invasion av Ukraina och beskriver varför det […]
-
Kriget i Ukraina väcker nytt liv i debatten om Ålands demilitariserade status som firar hundra år. Kan Åland fortsätta flagga för fred i hundra år till eller tvingar Putin fredens öar att tänka om och bli mera som militärön Gotland? - Det är dags att vakna upp. Demilitariseringen är en historisk relik från 1800-talet, idag lever vi i en helt annan värld. Det säger försvarsexperten Tomas Ries i Nyhetspodden med Johannes Tabermann.
Nyhetspodden går på djupet med dagens största och viktigaste nyhet. Vi förklarar politiken, världen och allt det andra. Producent: Ami Lassila.
Har du frågor eller synpunkter? Kontakta oss på: [email protected] -
Enligt en ny undersökning har kriget i Ukraina lett till en radikal förändring i Nato-opinionen i Finland. För första gången ser nu en majoritet av finländarna ut att vara för ett Nato-medlemskap. Men varför har opinionen svängt och hur påverkar den långa landsgränsen mot Ryssland finländarnas synsätt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande:
Charly Salonius-Pasternak, forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet i Finland, specialiserad på säkerhetspolitik
Tomas Ries, docent i krigsvetenskap på Försvarshögskolan i Stockholm
Henrik Meinander, professor i historia vid Helsingfors universitet
Kalle Kniivilä, journalist på Sydsvenskan och Rysslandskännare
Johanna Wassholm, docent i Rysslands och Europas historia vid Åbo Akademi
Programmet är producerat av Sveriges Radio Finska.
Redaktion:
Virpi Inkeri
[email protected]
Henrik Jansson
[email protected]
Maria Repitsch
maria.repitsc[email protected] -
I det här längre speciella avsnittet av Veckans Brief djupdyker vi i kriget i Ukraina. Hur långt kommer Putin gå, hur ska omvärlden och Sverige egentligen agera, hur påverkar det här världen? Medverkar i avsnittet gör Moderaternas gruppledare Tobias Billström, Europaparlamentariker Arba Kokalari och Docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, Tomas Ries.
-
Gäster: Docent Tomas Ries och f.d försvarsminister Karin Enström
Det nya säkerhetspolitiska läget gör många oroliga och risken för en militär konflikt i Ukraina blir allt mer trovärdig. Vad vill Putin uppnå med denna konflikt? Hur påverkar den nya säkerhetssituationen omvärlden och vad är Sveriges roll i en allt mer osäker omvärld?
f.d försvarsminister Karin Enström och Docent i säkerhetspolitik vid försvarshögskolan Tomas Ries diskuterar, spekulerar och reder ut frågorna och tänkbara scenarion.
-
Tomas Ries, lektor vid Försvarshögskolan förklarar vad säkerhetspolitik handlar om. Vilka hot riktas mot oss idag och vilka kan vi vänta oss i framtiden?
Become a member at https://plus.acast.com/s/alltduvelatveta.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.