Reproduzido
-
Συμπεριφορές συναισθηματικού και ψυχολογικού ελέγχου
-
"Τοξικότητα στις σχέσεις
Ένα φαινόμενο των τελευταίων ετών είναι η χρήση της φράσης "τοξικός άνθρωπος". Ακούγεται τόσο συχνά που είμαστε όλοι σε θέση να δώσουμε έναν ορισμό για το τι είναι, για το ποιον γνωρίζουμε που είναι "τοξικός" και για το πόσα άτομα έχουμε βγάλει από τη ζωή μας επειδή με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο ήταν.. "τοξικά". Είναι γεγονός ότι η σύγχρονη επιστήμη της Ψυχολογίας δεν αναγνωρίζει τον όρο αυτό, πράγμα που τον περιορίζει επιστημονικά και τον φέρνει σε ένα επίπεδο λέξεων που χρησισμοποιούμε απλά και μόνο για να γίνουμε αντιληπτοί από τους ανθρώπους γύρω μας.
Εφόσον λοιπόν, η Ψυχολογία μας λέει ότι δεν υπάρχει "τοξικός άνθρωπος", τι είναι αυτό που κάνει κάποιες σχέσεις ανυπόφορες αν οχι ο ... άλλος;
Στην Οικογενειακή Θεραπεία, οι ψυχολογικές δυσκολίες των ανθρώπων δεν θεωρούνται υπόθεση ατομική. Πού μας αφήνει αυτό στην προηγούμενη ερώτηση; Εάν δεν ευθύνεται το άτομο μήπως ευθύνεται η σχέση; Οι σχέσεις αποτελούν πολύπλοκα σχήματα, με συγκεκριμένα επικοινωνιακά μοτίβα που επαναλαμβάνονται."
-
Το συναίσθημα του θυμού
-
Ιωάννα Κολοκυθά, Νίκη Ρωμανάκη και Γιάννης Μηναδάκης ανοίγουν τον φάκελο "ενοχή και ενοχικότητα" στο νέο επεισόδιο του podcast Psych-Talks.
Νιώθω ενοχές για τα συναισθήματα, νιώθω ενοχές με τον εαυτό μου, νιώθω ενοχές προς τους άλλους. Ένα οικείο και γνώριμο συναίσθημα που συνδέεται με θυμό, άγχος, αλλά και αποδοχή.
Τι προκαλεί το συναίσθημα της ενοχής;
-
Η υπερβολική σκέψη
-
Τι είναι το συναίσθημα της ζήλιας;
Πως καλλιεργείται;
Πως το μπορούμε να το βελτιώσουμε;
-
Τι γίνεται όταν θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο; Από που πηγάζει αυτό και τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει;
-
Το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη ανησυχία για την υγεία μας....και αυτό είναι το θέμα που θα ασχοληθούμε σ 'αυτό το επεισόδιο.
-
μυθοι και αλήθειες
-
Σήμερα μιλάμε για τις ψυχοσωματικές διαταραχές και τα ψυχοσωματικά προβλήματα
-
Η αποδόμηση του στερεότυπου της "ιερής" οικογένειας
-
Αναλύοντας την απιστία
-
Είναι απλά πανελλήνιες...
-
Σήμερα συζητάμε για το σύνδρομο του καλού παιδιού!
-
Γιατί συμβαίνει και τι μπορούμε να κάνουμε;
-
Η τελειομανία στη ζωή μας.
-
Μια συζήτηση με την Ψυχολόγο - Συστημική Ψυχοθεραπευτρια Βίκη Παππά γύρω από τα εξουσιαστικά σχήματα στις ανθρώπινες σχέσεις
-
Μιλώντας για φόβο εγκαταλειψης, αναφερόμαστε στη διάχυτη κι έντονη πεποίθηση που διακατέχει ένα άτομο, ότι οι άνθρωποι που το αγαπούν και είναι δίπλα του, θα το εγκαταλείψουν. Ο φόβος της εγκατάλειψης αποτελεί ένα πολύπλοκο ψυχολογικό φαινόμενο, που δημιουργεί πολλές φορές τεράστια συναισθηματική ένταση στο άτομο που το βιώνει. Ο φόβος αυτός, περιλαμβάνει μια μόνιμη ανησυχία ότι το άτομο θα εγκαταλειφθεί ή θα απορριφθεί από όλους.
Έχει τη ρίζα του σε κάποια απώλεια ή ψυχικό τραύμα στη παιδική μας ηλικία. Το ποσό ασφαλής υπήρξε ο δεσμός με τους φροντιστές μας.
Πώς λοιπόν εμφανίζεται ο φόβος εγκατάλειψης?
Ποια είναι τα συμπτώματα?
Πώς τον αναγνωρίζουμε?
Πώς αντιμετωπίζεται ο φόβος εγκατάλειψης?
Οι απαντήσεις, στο καινούριο επεισόδιο των psychtalks
-
Το τραύμα είναι μια συναισθηματική αντίδραση σε ένα τρομερό γεγονός όπως ένα ατύχημα, ένας βιασμός ή μια φυσική καταστροφή. Το γεγονός μπορεί να είναι μεμονωμένο ή να αποτελείται καταστάσεις μεγάλης διάρκειας για τις οποίες το άτομο (ενήλικο ή ανήλικο) δεν έχει ακόμα αναπτύξει τις δεξιότητες για να διαχειριστεί. Η επιρροή που ασκεί στον ψυχισμό του ατόμου είναι άμεση και με μεγάλη ένταση. Το βασικότερο κομμάτι επιρροής του τραύματος είναι οτι υπονομεύει το αίσθημα της ασφάλειας που έχει το άτομο για τον εαυτό του και για τον κόσμο γύρω του. Λίγοι είναι οι άνθρωποι που θα περάσουν τη ζωή τους χωρίς να έρθουν αντιμέτωποι με κάποιου είδους τραύμα. Το τραύμα δημιουργεί συναισθήματα αβοηθησίας, θυμού, έντονου άγχους, πανικού και φόβου. Αυτές οι αντιδράσεις είναι απολύτως φυσιολογικές και αποτελούν τον τρόπο που το σώμα μας προσπαθεί να μας προστατέψει.
Ποια είναι τα είδη του τραύματος; Ποιες καταστάσεις θεωρούνται τραυματικές; Πώς αντιδρά το σώμα μας σε τραυματικά ερεθίσματα και ποια είναι τα μέρη του που ενεργοποιούνται όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία τραυματική κατάσταση; Ποια είναι η πιο κατάλληλη θεραπεία;
-
Όλοι μας λίγο ή πολύ έχουμε μια επιθυμία. Κάποιες απιαστες κάποιες πιο πραγματοποιησιμες.
Είναι άραγε οι επιθυμίες μας οι ανάγκες μας; Είναι όλα όσα σκεφτόμαστε επιθυμίες δικές μας, ή
απλά ερεθίσματα που λαμβάνουμε από το περιβάλλον μας;
Μιλώντας λοιπον για επιθυμίες σε αυτό το επεισόδιο, θα αναλύσουμε τα εξής ερωτηματα:
Είμαστε άραγε οι επιθυμίες μας;
ΤΙ ρόλο παίζουν οι επιθυμίες στη ζωή μας;
Πως δημιουργούνται οι επιθυμίες μας;
Τι μας δυσκολεύει να τις εκπληρωσουμε;
- Mostrar mais