Anders Fänge Podcasts
-
Fyra månader har gått sedan talibanerna tog makten över Kabul. Hur ser afghanernas vardag ut i dag? Och vad sker med det svenska biståndet, som förändrades rejält i samband med maktövertagandet? Det diskuteras i dagens OmVärlden podd, med Anders Fänge, styrelseledamot i Svenska Afghanistankommittén och Maria Lundberg, chef för Sidas Afghanistanenhet samt Sultana Aziz, som arbetar med HR på Svenska Afghanistankommitténs Kabulkontor.
-
Vad innebär det förändrade säkerhetsläget i Afghanistan för civilbefolkningen och hur ser migrationsrörelserna ut för dem som vill fly? 20 år efter talibanregimens fall och Afghanistankrigets slut så återtog de kontroll över landet på rekordtid. Anders Fänge, Afghanistanexpert och tidigare landchef för Svenska Afghanistankommittén, berättar hur talibanrörelsen har förändrats över tid och varför det är viktigt att fortsätta ge bistånd för att undvika en humanitär kris. Rouzbeh Parsi, Mellanösternexpert och programchef på Utrikespolitiska Institutet, tar bland annat upp talibanernas tolkning av islam, hur det påverkar återvändare från Europa och Irans roll som grannland. Avsnittet belyser landets historia för att förstå den senaste tidens händelseutveckling och vilken framtid som väntar.
-
Talibanerna tog över Afghanistan snabbare än någon väntat sig. Själva säger gruppen att man moderniserats sen de hade makten på 90-talet, men går det att lita på?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dessutom utmanas talibanerna idag av en annan extremistgrupp, Islamska staten som dödade minst 200 personer i ett terrordåd mot Kabuls flygplats i veckan. Vad är värst just nu för det afghanska folket - talibanstyre eller hot om fler terrordåd?
Medverkande: Anders Fänge, Afghanistankännare, Massood Qiam, svenskafghansk journalist, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Hanna Sahlberg, Kinakommentator.
Programledare: Kajsa Boglind