David Carlqvist Podcasts
-
Putins krig mot Ukraina har pågått i snart sex månader. Hör om den senaste utvecklingen efter Rysslands invasion och vad som skulle kunna stoppa kriget.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När Rysslands president Vladimir Putin i februari inledde det han beskriver som en ”särskild militäroperation” trodde många bedömare att de ukrainska styrkorna skulle få svårt att försvara sig mot Putins krigsmakt. Men hittills har Ukraina bjudit hårt motstånd och ryska styrkor har inte lyckats närma sig huvudstaden Kiev eller hota Ukrainas president Zelenskyj. Radiokorrespondenterna Ryssland analyserar hur kriget utvecklats och hur ett slut på kriget skulle kunna se ut.
Det här avsnittet av Radiokorrespondenterna Ryssland spelades in direkt på Kulturhuset i Stockholm under evenemanget ”Förstå världen – möt Radiokorrespondenterna”.
Medverkande: Johanna Melén och Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondenter, Lubna El-Shanti, Östersjökorrespondent, Carina Holmberg, bevakar Norge, Island och Finland, David Carlqvist, utrikesreporter
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Maria Stillberg
-
Sommarrepris av vårens mest populära avsnitt av Kinapodden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur mycket vapen har kinesisk militär jämfört med rysk? Och hur stor är risken att Asien får sitt eget Ukrainakrig om Kina anfaller Taiwan? David Carlqvist, reporter med inriktning på militär upprustning, Kinakommentator Hanna Sahlberg och Pekingkorrespondent Björn Djurberg reder ut.
Producent: Kajsa Boglind
Tekniker: Susanne Martinsson
Programledare: Helene Benno
Avsnittet sändes första gången 23/3 2022.
-
USA utvecklade massförstörelsevapnet atombomben under slutet av andra världskriget. Hör historien om den verkliga hjärnan bakom Manhattanprojektet, hur kraftfulla moderna kärnvapen är och vad den fruktade domedagsklockan står på i dag.
Enorma mängder energi frigörs när atomer klyvs eller slås ihop – och som använt som vapen kan de generera en obeskrivlig förödelse. Hör om atomvapnets historia och hur de fungerar i dag.
Medverkande: Ulrika Björkstén, civilingenjör i teknisk fysik, doktor i fysikalisk kemi och Sveriges Radios vetenskapskommentator samt David Carlqvist, utrikesreporter på Ekot
Reporter: Marina Nilsson Malmström
Programledare: Marcus Nilsson
Producent: Julia Juhlin Karlsson
-
Ryska styrkor har tryckts tillbaka från Ukrainas näst största stad Charkiv och hundratals ryska soldater dog när de misslyckades med att korsa en flod. Hör om svårigheterna för Putins armé.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När de ryska trupperna försökte ta sig över floden Donets i östra Ukraina blev de beskjutna av ukrainskt artilleri, pontonbroar som lagts över floden trasades sönder och ett stort antal ryska soldater dödades. Men det är bara ett exempel på hur Putins styrkor misslyckats med ta sig fram i Ukraina. De ryska militären tros ha lidit stora förluster i kriget och det ukrainska motståndet har varit hårdare och mer effektivt än väntat. Hittills har de stora militära framgångarna i det Vladimir Putin beskriver som en ”specialoperation” i Ukraina uteblivit.
Sprickor i Rysslands propaganda om krigetDen ryske pensionerade översten och militärexperten Michail Chodarjonok har sagt på rysk statlig TV att de ryska trupperna har problem och att Ryssland är isolerat, men ett par dagar senare har han tagit tillbaka sina uttalanden. Men samtidigt kan utvecklingen vända snabbt. Systematiska attacker mot bränsledepåer i Ukraina gör att den ukrainska armén riskerar att bli utan bränsle till sina stridsfordon. Hör om bakslagen för de ryska styrkorna och om de svaga punkterna i Ukrainas försvar. Vi beskriver också varför bedömare tror att Vladimir Putin inte kan acceptera en rysk förlust i Ukraina.
Medverkande: Johanna Melén, Rysslandskorrespondent, Lubna El-Shanti, korrespondent som bevakar Ukraina och David Carlqvist, reporter på Ekot som bevakar försvarsfrågor
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Joachim Persson
-
En rysk bataljon, med nära 1 000 ryska soldater, ska ha slagits ut när den försökte korsa floden Donets, rapporterar flera medier. Hör Ekots utrikesreporter David Carlqvist om attacken.
– Ja, det rör sig om huvuddelen av en, kanske till och med två ryska bataljoner. Det rör sig om förstärkta bataljonsstridsgrupper som ska ha nedkämpats av ukrainskt artilleri när de ryska förbanden försökte genomföra en övergång av en flod i Donetsk, säger David Carlqvist, utrikesreporter på Ekot.
De ryska trupperna hade lagt en pontonbro över vattendraget.
– Sen har man då, som man inte ska göra, klumpat ihop sig vid bron. Det blev en slags flaskhals där det stått en ganska stor ansamling av trupper, säger David Carlqvist.
På något sätt fick ukrainska styrkor reda på var de ryska bataljonerna befann sig.
– Sannolikt genom spaning med drönare. Och därefter har man då beskjutit ryssarna med kraftig artillerield, säger Ekots utrikesreporter David Carlqvist.
Uppgifterna om händelsen kommer från Ukrainas militärmakt, men återges av flera medier.
– Satellitbilderna är ganska tydliga. Och även om siffrorna är lite oklara – det talades om uppemot tusen nedkämpade ryska soldater och mellan femtio, kanske upp till ett hundratal ryska stridsfordon som nedkämpats – så är det ganska klart att det här är ett stort nederlag för den för den ryska militären, säger David Carlqvist, utrikesreporter på Ekot.
Enligt David Carlqvist visar händelsen på hur dåligt det går för de ryska trupperna i Ukraina.
– Det finns en hel del vattendrag i Donbasregionen. Bedriver man krigsföring där så måste man ta sig över de här vattendragen ganska ofta. Det kan vara komplicerat, det är inte så lätt. Men det är också en grundläggande militär förmåga som en kvalificerad krigsmakt borde ha, säger David Carlqvist.
Programledare: Alexander Zeilon Lund -
Ryssland attackerar stålverket i Mariupol med mer artilleri och fler trupper. Det tio kvadratkilometer stora verket är hamnstadens sista fäste och man tror att de kvarvarande ukrainska soldaterna kommer slåss till sista man. Ukrainarna är många färre, men enligt Försvarsmaktens expert Magnus Gimås har de just nu det strategiska överläget.
Medverkande: Magnus Gimås, major och övningsplanerare på Försvarsmaktens markstridsskola. David Carlqvist, utrikesreporter på Ekot
Programledare: Olle Wiberg
Producent: Tomas Eriksson
Tekniker: Maria Stockhaus
-
Det pågår intensiva strider i Donbas där ryska styrkor försöker skära av de ukrainsk-kontrollerade områdena i en så kallad kniptångsmanöver. Flera ickemilitära mål har utsatts för attacker. Hör det senaste om kriget i Ukraina.
Medverkande: Antti Kuronen, Yles utsände i Kramatorsk i Ukraina. David Carlqvist, Ekots utrikesreporter.
Programledare: Olle Wiberg
Producent: Isak Krona
Tekniker: Christer Tjernell
-
I Godmorgon världen denna vecka även reportage från Irland, om svensk frivilligverksamhet och kulturkriget i Floridas skolor. Och så panelen, Public Service och krönika av Göran Rosenberg.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur mår Socialdemokratin?Socialdemokratin har kärngruppsväljare sedan 60-talet och är inte den stora organisation som man en gång var, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Nu, i enpartiregering, står socialdemokratin friare och kan fokusera på frågor som passar S bättre, säger Hinnfors.
Bröllopsvåg i KievKriget har förändrat vardagen för invånarna i Ukraina på många sätt - livet ställs på sin spets när gränsen mellan liv och död tunnas ut. Angelina och Oleh träffades för bara tre veckor sen och nu gifter de sig. Oleh har fått permission från armén för att gifta sig, sen ska han tillbaka.
Alltfler söker sig till frivilligverksamhetJämfört med andra länder har frivilliga haft en relativt undanskymd roll i svensk krisberedskap. Men i tider av kris ökar vår vilja att engagera oss. Det finns ett slags momentum för frivilligverksamheten just nu, säger statsvetaren Veronica Strandh vid Umeå Universitet.
Hela innehållet i programmet:Timme ett
Utrikesminister Ann Linde om Nato
Det är den 1 maj - hur mår socialdemokratin?
Reportageserien "Vem bryr sig" – om bostadsbristen
Människans bästa vän - i kris, krig och vardag
Krönika av Göran Rosenberg
Panelen
Timme två
Våra utsända går på bröllop i Kiev
Gudrun Persson, FOI, och utrikesreporter David Carlqvist om kriget i Ukraina
Public service
Kris och krig - allt fler svenskar söker sig till frivilligverksamhet
Ukrainska flyktingar söker sig till Irland - start up-landet
USA-korrespondent Roger Wilson om kulturkriget i Floridas skolor
Kåseri av Helena von Zweibergk
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Anna Pandolfi
Tekniker: Ludvig Widman
-
Från att vara ett näst intill otänkbart alternativ för många så har nu frågan om svenskt medlemskap i Nato flyttats högt upp på agendan. Men vad skulle det innebära för Sverige att bli medlem i Nato?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Invasionen av Ukraina har ökat svenskarnas vilja att gå med i Nato och regeringen arbetar i snabb takt. Om bara ett par veckor ska en säkerhetspolitisk rapport presenteras, inför ett eventuellt medlemskap. Men hur uppkom Nato och hur blir man medlem? I P4 Världen håller vi en snabbkurs med tema Nato.
Det skulle ett svenskt medlemskap innebäraSverige skulle få tillgång till Natos kärnvapenparaply och planering, men det här med artikel 5 som innebär hjälp från andra länder om man angrips är kanske inte fullt så bombsäker som det ibland kan låta.
Ekots utrikesreporter David Carlqvist reder ut begreppen. Anna Wieslander, nordeuropachef på den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council ger oss den historiska bilden av försvarsalliansen Nato och förklarar om det finns några hinder för ett svenskt medlemskap. Hör korrespondent Carina Holmberg om den finska processen kring ett medlemskap, och hur Natomedlemmen och grannen Norge ser på ett svenskt medlemskap. Vi hör även Ekots Mats Eriksson, om den svenska ändringen av kurs i Natofrågan.
Programledare: Kajsa Boglind
Producent: Catarina Spåre Gustafsson
Tekniker: Ludvig Widman
-
Lilla Salomonöarna har slutit en hemlig säkerhetspakt med Kina som gör att kinesisk militär kan stationeras på öarna. Australien och USA varnar nu för en kinesisk militär upptrappning i Stilla Havet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Salomonöarna ligger runt 200 mil från Australiens kust i Stilla havet men har ett strategiskt läge mitt i viktiga globala farleder. Efter att den lilla fattiga nationen Salomonöarna i mars slutit ett säkerhetsavtal med Kina befarar Australien att en kinesisk militärbas kommer att öppnas på öarna. Det riskerar att förändra säkerhetsbalansen i Stilla havet, där USA och Kina länge tävlat om inflytandet. Hör hur Kinas militärmakt flyttar fram positionerna till havs och varför det upplevs som ett hot.
Det här är SalomonöarnaBestår av runt 1000 öar i Stilla havet.
Under andra världskriget rasade hårda strider mellan Japan och USA på öarna.
Har ett viktigt strategiskt läge.
Medverkande: Björn Djurberg, Kinakorrespondent, Peder Gustafsson, Asienkorrespondent, David Carlqvist, utrikesreporter och militär expert Ekot
Producenter: Kajsa Boglind/Katja Magnusson
Tekniker: Brady Juvier
-
Viktor Orbán har länge setts som Putins bästa vän, nu spekuleras det i om det är just det som kan bli hans fall efter tolv år på tronen. Programledare: Thomas Nordegren. Sidekick: Louise Epstein.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur påverkar Rysslands krig det Ungerska valet?På söndag är det val i Ungern. Opposition har enat sig bakom en motkandidat till sittande premiärminister Viktor Orbán – åt vilket håll blåser opinionsvindarna? Sara Svensson, Ungernexpert och statsvetare på Högskolan i Halmstad, och Daniela Marquart, Östeuropakorrespondent på Sveriges Radio, uppdaterar oss på läget.
Vilka ska Sverige heja på nu i Fotbolls-VM?Sverige fick stryk igår i Fotbolls-VM igår och förlorade mot Polen. Så vilka ska vi heja på nu? Det andra blågula laget är Ukraina, men går det att spela fotboll under brinnande krig? Olof Lundh, krönikör på Fotbollskanalen visar vägen i fotbollsdjungeln.
Hur fungerar de svenska pansarskotten?Dessutom vill vi veta hur de 10.000 pansarskotten som Sverige skickade till Ukraina fungerar. Är det de som har stoppat den ryska konvojen? Det frågar vi David Carlqvist, utrikesreporter på Sveriges Radio.
Programledare: Thomas Nordegren
Sidekick: Louise Epstein
Producent: Olle Björkman
-
Samtalen mellan Ryssland och Ukraina i Istanbul verkar har nått något slags genombrott, säger Ekots Rysslandskorrespondent Johanna Melén. Ryssland lovar nu att minska sina styrkor runt Kiev, mot att Ukraina går med på att vara neutrala i Natofrågan.
Det kommer uppgifter om framsteg i samtalen mellan Ukraina och Ryssland. Enligt Rysslands vice försvarsminister ska den ryska militära närvaron minskas drastiskt runt bland annat Kiev.
“De som tjänar mest på en tillfällig lokal vapenvila norr om Kiev just nu är Ryssland”, säger Ekots utrikesreporter David Carlqvist.
Ryska kravet: Ukraina ska vara neutraltUkraina säger att landet kan gå med på att ha en neutral status – mot att man får vissa säkerhetsgarantier. Men först måste det bli fred i hela Ukraina och hållas en folkomröstning om neutral status, som bland annat innebär att Ukraina inte ska gå med i Nato eller husera utländska militärbaser.
Förhandlingar om den annekterade Krimhalvön föreslås kunna pågå under en femtonårsperiod.
“Den ukrainska delegationen har lagt fram ett förslag till den ryska sidan som nu ska skickas vidare till president Vladimir Putin för att han ska titta på det här”, säger Ekots Rysslandskorrespondent Johanna Melén.
Programledare: Olle Wiberg
Producent: Ausi Petrelius
Tekniker: Jocke Persson
-
Kina har mer av allt förutom kärnvapen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kinapodden gör en djupdykning i den kinesiska militärens förmåga med hjälp av Ekots David Carlqvist. Dessutom återvänder vi till en av de saker som det stormat mest om på senare tid på kinesiska sociala medier: historien om den kedjade kvinnan.
Med Hanna Sahlberg, Kinakommentator och Björn Djurberg, Pekingkorrespondent.
Programledare: Helene Benno
Producent: Kajsa Boglind
Tekniker: Susanne Martinsson
-
Ytterligare förhandlingar mellan Ukraina och Ryssland i dag. Bland annat diskuteras humanitära korridorer från bland annat Mariupol i söder. Hör Ekots David Carlqvist, om utvecklingen i kriget.
– Det känns som om det kommer närmare och att det är tyngre vapen, säger Per-Olof Karlsson, svensk pensionär, som bor i staden Charkiv i Ukraina.
Medverkande: David Carlqvist, utrikesreporter.
Programledare: Olle Wiberg.Programmet spelades in 14 mars 2022.
-
Det humanitära läget i kuststaden är mycket ansträngt. Döda kroppar kan på grund av beskjutning inte tas bort fram gatorna, säger David Carlqvist, utrikesreporter på Ekot. Även Kiev är hårt ansatt.
Medverkande: David Carlqvist, utrikesreporter.
Programledare: Marcus Nilsson. - Показать больше