Masha Gessen Podcasts
-
Det är tio år sedan författaren Masha Gessen kom ut med sin bok "Mannen utan ansikte", om Putin. Efter krigsutbrottet har hen rapporterat från Ryssland och Ukraina. Hör Fredrik Wadströms intervju .
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
EVOLUTIONEN ENLIGT SARA GRANÉRSerieskaparen Sara Granér har i sin bok "Den sjunde vännen" skapat en alldeles egen evolutionshistoria. Från tiden före språket, via kollapsade civilisationer och Kains bibliska brodermord av Abel, fram till vår tid och citatet: "Varför går inte fossilkapitalet och lägger sig?". Du möter henne i dagens P1 Kultur.
FINNS DET EN FRAMTID FÖR AVATARER OCH 3D-GLASÖGON?Det är tretton år sedan den första Avatar-filmen kom, men nu är uppföljaren här: "Avatar 2: The way of water", som har biopremiär idag. Vår reporter Nina Asarnoj har sett filmen, och pratat ihop sig med filmkritikern Maria Brander om upplevelsen och vad den nya Avatar-filmen säger om framtiden för 3D.
KONSTNÄREN CHRISTIAN MARCLAY RÖR SIG FRITTKonstnären Christian Marclay skapar egensinniga uttryck i ljud och bild - han jobbar med vinyler och skivspelare, foto, video och film. Vår konstkritiker Cecilia Blomberg har sett hans utställning på Centre Pompidou i Paris. Där visas lekfulla uppiggande verk ur hela Christian Marclays karriär.
"DET GÅR ATT TÄNKA MOT STRÖMMEN"Religionsfilosofen Jacob Taubes läsning och tolkning av "Paulus brev till romarna" pekar på en linje mellan Bibelns text och 1900-talets antikoloniala rörelser. Det menar författaren Mattias Hagberg i dagens OBS-essä.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Anna Tullberg -
Katedralen, rättegången, domen. Ett reportage av Fredrik Wadström om Maria Aljochina från den ryska konstnärsgruppen Pussy Riot.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Runt presidentvalet 2012 i Ryssland var det en hel del dramatik med gatuprotester i ryska storstäder och aktivister som kritiserade det politiska systemet.
Mitt i den politiska turbulensen greps tre unga kvinnor i den feministiska konstnärsgruppen Pussy Riot för en regimkritisk protestaktion i en katedral i Moskva. Rättegången och fängelsedomarna mot de unga kvinnorna uppfattades av många som en varningssignal från staten till den ryska proteströrelsen.
Möt Masja, eller Maria Aljochina som hon heter, var 24 år när hon fick sin fängelsedom 2012.
Hon frigavs i december 2013 och är fortfarande politisk aktivist som står på scenen i olika teaterprojekt och driver en organisation för fångars rättigheter. Hon har också gett ut den internationellt uppmärksammade boken "Riot Days" som handlar om Pussy Riots aktioner och tiden i fängelse.
Sveriges Radios Fredrik Wadström har intervjuat Maria Aljochina vid olika tillfällen i Moskva och London. Dessutom medverkar författaren Masha Gessen och journalisten Zoja Svetova.
Det här programmet sändes uppdelat i två delar första gången 2018.
-
Ryska federationens invasion av Ukraina föregicks av en lång rad händelser som signalerade att landet förberedde sig för att försöka erövra territorium som man anser sig ha historiskt rätt till. Det är förstås lätt att vara efterklok nu, men även efter krigsutbrottet tycker jag att många analyser av Rysslands agerande vittnar om att vi på många sätt saknar en grundläggande förståelse för den ryska logiken, hur man tänker och i vilket ljus man betraktar sig själv och omvärlden.
Veronika Bard tillhör inte den skaran. Som Sveriges ambassadör i Moskva under åren 2012-2015 har hon en nykter syn på den ryska björnen och dess självbild. I avsnittet pratar vi om vilken ideologi som präglar makten, om varför den ryska revolutionen aldrig var någon revolution i västeuropeisk mening och vilka konsekvenser det fått och varför Michail Gorbatjov faktiskt inte var den reformator som Europa ville se honom som. Och förstås: hur det är att träffa Vladimir Putin.
Bokrekommendationer:
Det fallna imperiet: Ryssland och väst under Vladimir Putin - Martin Kragh.
Mannen utan ansikte - Masha Gessen.
Putin's Kleptocracy: Who Owns Russia? - Karen Dawisha.
Ryssland och Europa - Per-Arne Bodin
Programledare: Per Grankvist. Producent: Jens Back. Mixning av Stray Dog Studios. #perspektivpodden
"Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet. Prenumerera på podden för att lära dig något nytt varje vecka.
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.vadvivet.se/subscribe -
Berättelsen om KGB-spionen som blev president, lovade ordning och stabilitet men nu har startat ett nytt krig.
Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.
Det är mycket man inte vet om Vladimir Putin, både som president och privatperson.
Redan när han utsågs till Jeltsins premiärminister och kronprins 1999, började arbetet med att bygga upp bilden av Putin som en stabil och stark ledare.
Från den påvra uppväxten i Leningrad (Sankt Petersburg) finns berättelser, många av dem från Putin själv, om hur han började med kampsport och fick svart bälte i judo, hur han slogs mot råttor och andra pojkar på innergården och hur han en dag som tonåring knallade upp på KGB:s antagningskontor och bad om att bli anställd.
Det här är berättelsen om KGB-spionen som blev politiker, chef för FSB, premiärminister och president. Om hårdför politik, stark retorik och om att gå från relativt okänd till paria bland andra världsledare.
I programmet hörs Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Johanna Melén, SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg och Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap och forskare på Försvarshögskolan.
Ljudklippen är hämtade från Sveriges Radio, CBS, BBC, RT, AP, Sky news.
I vår research har vi bland annat haft nytta av böckerna "Mannen utan ansikte" av Masha Gessen, "Putin direkt" av Natalija Gevorkjan, Natalja Timakova och Andrej Kolesnikov, samt "Mina ryska vänner" av Johanna Melén.
Avsnittet publicerades den 4 mars 2022.
-
Hur tänker Putin när han går i anfallskrig mot en europeisk demokrati? Vad bör vi tänka när Putin riktar sin krigsmak mot Europa?
Jag står bland ryska och ukrainska vänner vid ett demokratins vägskäl. Dagens avsitt ägnas åt Ukraina, Putins gymnasieuppsats, Masha Gessen, och våra drabbade europeiska vänner.