Mohammad Fazlhashemi Podcasts
-
Ilskan mot Sverige växer. Efter Paludans koranbränning har stora protester brutit ut i delar av den muslimska världen och nu har Al-Azhar-universitet i Kairo, den sunnimuslimska världens högsta religösa institution, uppmanat till bojkott av svenska varor. Hur allvarligt är det här läget? Hur hårt kan en eventuell bojkott slå mot svensk ekonomi? Kan ilskan eskalera och få ännu värre konsekvenser än bojkott, till och med våldsamma?
Gäst: Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet
Programledare: Vilma Ljunggren
Kontakt: [email protected]
-
Iran styrs av mäktiga religiösa män med den högste andlige ledaren i toppen. Hör om mullornas makt och deras ansvar för våldet mot demonstranter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hundratals demonstranter har dödats i samband med protesterna i Iran. Regimen har också avrättat den första demonstranten som dömts till döden efter att ha deltagit i protesterna. 23-årige Mohsen Shekari hängdes efter att ha anklagats för att vara en ”fiende till Gud”. Iranier som protesterar på gatorna fortsätter kräva att systemet förändras från grunden. Högst upp i det iranska maktsystemet finns ayatollah Ali Khamenei som har den ultimata makten. Den högste andlige ledaren styr över andra institutioner som Väktarrådet som också kan överpröva lagar som stiftas av parlamentet. Däremot har presidenten, premiärministern och parlamentet som väljs av folket underordnad betydelse. Hör om mullornas makt i Iran och vem som ger order om att skjuta och döda demonstranter.
Medverkande: Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent och Mohammad Fazlhashemi, profesor i islamisk teologi
Programledare: Olle Wiberg
Introduktion: Johar Bendjelloul
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Johanna Carell
-
Iran styrs av mäktiga religiösa män med den högste andlige ledaren i toppen. Hör om mullornas makt och deras ansvar för våldet mot demonstranter. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Hundratals demonstranter har dödats i samband med protesterna i Iran. Regimen har också avrättat den första demonstranten som dömts till döden efter att ha deltagit i protesterna. 23-årige Mohsen Shekari hängdes efter att ha anklagats för att vara en ”fiende till Gud”. Iranier som protesterar på gatorna fortsätter kräva att systemet förändras från grunden. Högst upp i det iranska maktsystemet finns ayatollah Ali Khamenei som har den ultimata makten. Den högste andlige ledaren styr över andra institutioner som Väktarrådet som också kan överpröva lagar som stiftas av parlamentet. Däremot har presidenten, premiärministern och parlamentet som väljs av folket underordnad betydelse. Hör om mullornas makt i Iran och vem som ger order om att skjuta och döda demonstranter.Medverkande: Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent och Mohammad Fazlhashemi, profesor i islamisk teologiProgramledare: Olle WibergIntroduktion: Johar BendjelloulProducent: Katja MagnussonTekniker: Johanna Carell
-
Vad kan vi egentligen veta om Gud utifrån kristen och muslimsk teologi? Vad säger de teologiska texterna och vilken roll spelar uppenbarelsen för hur vi förstår vem Gud är?
Utifrån de föreläsningar som Thomas Ekstrand och Mohammad Fazlhashemi höll vid konferensen Gudsbilder i förändring 27-28 oktober 2022 berättar de om kristna och muslimska gudsbilder och vad respektive tradition kan lära av den andre. I ett samtal med Maria Södling.
-
"Det är mycket oro och uppgivenhet hos lokalbefolkningen, många kvinnor saknar framtidstro."
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hör hur kvinnorna och de religiösa minoriteterna har påverkats av det nya styret i landet.
Freshta Dost, uppvuxen i Afghanistan och reporter på P3 medverkar tillsammans med Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi vid Uppsala universitet.
Du hör även Andreas Stefansson, generalsekreterare för SAK, Svenska Afghanistankommitén på plats i Kabul,
Abdul som konverterade till kristendomen i Afghanistan men som numera bor i Sverige och
Isak Svensson, freds och konfliktforskare vid Uppsala universitet.Programledare: Åsa Furuhagen
Producent: Anders Diamant
Reporter: Thella Johnson -
Attacken mot USA den 11 september 2001 brukar räknas som det största terrorattentatet i världshistorien. Bilderna av planen som träffade tvillingtornen på Manhattan i New York kablades ut i internationella medier och chockade världen. Händelsens politiska, sociala och kulturella efterverkningar är svåra att överblicka. Hur ska vi förstå den här händelsen när vi nu ser tillbaka, 20 år senare? Var attackerna den 11 september början på en ny epok, som ofta påstås – eller snarare slutet på en händelsekedja som började långt tidigare? Vilken betydelse hade det att attentatet, via mediernas livesändningar, flyttade in i folks vardagsrum? Och hur hänger attentatet egentligen ihop med USA:s aktuella uttåg ur Afghanistan? Allt diskuteras i premiäravsnittet av Bildningspoddens nya aktualitetsmagasin, Studio Anekdot.
Gäster i studion är Frida Stranne, Mohammad Fazlhashemi och Stefan Jonsson. Frida Stranne är doktor i freds- och utvecklingsforskning och lektor i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad, samt affilierad forskare vid Svenska Institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala Universitet. Mohammad Fazlhashemi är professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala Universitet. Stefan Jonsson är litteraturvetare och professor i etnicitet vid Linköpings universitet.
Samtalsledare: Frida Beckman
Redaktör och projektledare: Anna Frykholm
Producent: Magnus Bremmer
Studio Anekdot är en del av Anekdot – det digitala bildningsmagasinet, där Sveriges främsta humanioraforskare berättar, förklarar och fördjupar. Fler poddar, filmer och essäer hittar du på anekdot.se. -
Var finns rötterna till talibanernas tolkning av islam och kan den komma att anpassas till 2020 talets Afghanistan?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När talibanerna styrde Afghanistan i slutet av 1990-talet präglades landet av deras strikta regler som bland annat gjorde det omöjligt för kvinnor att studera och de som stal fick sina händer avhuggna.
Vad är det som talar för att talibanerna kommer att återgå till den tidens tolkning av islam? Har landet förändrats i en riktning som gör att mer moderata tankar kommer att prägla den närmaste tiden?
Hör bland andra Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet och Andreas Stefansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén.
Programledare: Åsa Furuhagen
Reporter: Edgar Mannheimer
Producent: Anders Diamant -
Den 14 februari 2015 skjuter en ung man med automatvapen mot ett kulturhus i Köpenhamn. Målet är att mörda den kontroversiella konstnären Lars Vilks.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Konstnären Lars Vilks blev känd världen över för att ha tecknat profeten Muhammed som rondellhund. De tre svartvita teckningarna startar en debatt om yttrandefrihet, islamofobi och konstens gränser. Snart blir debatten på blodigt allvar. Rondellhunden väcker ilska även utanför Sveriges gränser och en av världens farligaste terrororganisationer sätter ett pris på Lars Vilks huvud.
Medverkande:
Lars Vilks, konstnär.
Ulf Johansson, fd chefredaktör Nerikes Allehanda.
Niklas Orrenius, journalist och författare.
Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi.
Mette Mayli Albaek, journalist och författare.
Peter Bakk, filmare.
En dokumentär av: Arvid Hallberg.
Producent: Hugo Lavett / Banda Production.
Exekutiv producent: David Mehr.
Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren.
År: 2020.