Nässjö Podcasts
-
Vi pratar om skogar, sjöar och klippskrevor med biologen och skribenten Josefin Gustafsson. Född och uppvuxen mellan furor och granar strax utanför Nässjö, och med ena foten kvar bland barren och kottarna guidar hon oss till hemliga och offentliga gläntor och ljusglimtar i det mörkaste av landskap.
-
I avsnitt 49 av Dartpodden gästas vi av Ola Lindholm från Carlstad DC som gjort en fantastisk resa senaste åren och ökat sitt medlemsantal kraftigt senaste åren. Vad gör dom som är så rätt? Givetvis går vi igenom Masters där en ur gruppen är otroligt bitter och en annan snäppet gladare. Vi tippar Players Championship, går igenom Crossover från Nässjö och givetvis "Veckans skäll från Jann!".
-
I det här avsnittet av Skolverkspodden pratar vi att det är hög tid för skolchefer att förbereda sig att implementera ämnesbetygsreformen.
Medverkande: Richard Weibull, skolchef Nässjö kommun och Anna Jägberg, undervisningsråd på Skolverket. Samtalet leds av Susan Myrdal. -
Tack till våra samarbeten! Tillsammans med er sprider vi expertkunskap inom respektive område. Tack!
Garo E-mobility
Schneider Electric
Nexans Sverige
Följ vår resa genom elektriker sverige ---> @elektrikerpodden
I veckansavsnitt svarar Aron och Jonas från Nexans på frågor kring det numera heta ämnet, DC-kablar
Eldon Installation fyller i år 100 år och vad passar då inte bättre med ett avsnitt i Elektrikerpodden. Så firar man på riktigt! Gästar gör Frank Erlandsson, produktchef och 43 års erfarenhet i bolaget. Eldon Installation tillverkar idag kapslingsmaterial och släpper i år en ny serie laddboxar!
Frank tar emot oss med bilen på tågstationen i Nässjö, stuvar in podd-utrustningen och tar oss med på en resa genom Eldons hundraåriga historia. Detta är svensk och småländsk industrihistoria precis så som vi tänker oss. Verkstadsproduktion som tillverkat allt från skruv till färdig produkt. Detta gör oss ödmjuka. Ödmjuka mot det faktum att hjältarna i branschen kommer ur erfarenhet och lojalitet. Frank är den personen.
Kommentera avsnittet, dela podden och elektrifiera Sverige. HEJ!!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det blir en hjärnornas kamp i Blåställets comeback efter lite långledighet där Röda Bollens starke man Eije Andersson ställs mot Nässjö IFs högsta höns Greger Phalén i en frågesport.
En hård kamp som pendlar mellan bandy, allmänbildning och värdelöst vetande.
Myran agerar quizmaster och Acke försöker vara domare. Det går rätt bra. Och våra tävlande imponerar.
Om någon skulle undra vad snacken om nyförvärv och så tog vägen så håll ut. Det kommer snart ett sådant avsnitt med.
Njut av avsnitt #54 så länge! -
En stunds stillhet inför helgen, med Pernilla Landin
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det var under vårens uppvaknande och påskliljornas blomning. Hon sa till mig att hon nu bestämt sig. Att hon skulle göra det som nog var bäst för henne, att det var hennes tid nu.
Pernilla Landin är diakon i Stockholms domkyrkoförsamlingText
Lukasevang 24:1-12Klocka
Nässjö kyrka, i Växjö stiftMusik
Den stunden i Getsemane (psalm 139), med Missionskyrkans kammarkörProducent Siri Ambjörnsson
Klippan Produktion
[email protected] -
Den svenska järnvägen band ihop ett fattigt bondeland och skapade förutsättningar för en industrialisering. Efter en succéartad utbyggnaden av järnvägen under den andra hälften av 1800-talet hotades järnvägen först av bussar och lastbilar i början av 1900-talet och senare av bilismen under 1950-talet. Men lägre priser och nya vagnar på 1980-talet har skapat en ny guldålder för svensk järnväg.
Riksdagsmannen Leonard Fredrik Rääf fruktade att järnvägen skulle slå sönder hantverk och bondesamhället. Han varnade för att järnvägen ”dödar allmänhetens omdömesförmåga, kraft och välstånd”. Trots detta fick Sverige sin järnväg, men flera årtionden efter länder som Storbritannien, Tyskland och USA.
Restiderna kortades från dagar till timmar när städer som Stockholm, Göteborg och Malmö knöts samman. Tåget stod för det moderna och de nya hjältarna lokförarna tjänade betydligt mer än en biträdande läkare.
I de flesta industrialiserade länder kom järnvägen under första hälften av 1800-talet. I det fattiga bondelandet Sverige dröjde det ända till 1854 innan regeringen lade fram en proposition om att bygga stambanor mellan Stockholm och Göteborg samt mellan Stockholm och Malmö. När städer knöts ihop med järnväg på 1860-talet växte nya städer växte upp längs stambanorna och efter några år infördes en tid för hela riket.
Tidiga förslag om byggande av stambanor röstades ner i riksdagen. Det fanns en oro vad järnvägen skulle föra med sig. Riksdagsmän ifrågasatte nyttan med järnväg i ett fattigt bondeland. Men år 1854 antog riksdagen ett regeringsförslag som innebar att staten skulle bygga, äga och driva ett nät av s.k. stambanor, medan bibanor och banor av lokalt intresse skulle byggas privat.
Järnvägen kom att knyta ihop landsändar på ett helt nytt sätt. När den västra stambanan invigdes den 4 november år 1864 förkortades restiden mellan Stockholm och Göteborg från tre dygn till 14 timmar. Dessutom var tåget var betydligt bekvämare än diligens och kostnaderna för att resa sträckan minskade från 40 riksdaler till 10:64 riksdaler.
Före järnvägen skiljde sig tiden mellan Göteborg och Stockholm 24 minuter. Det blev Göteborgstiden som fick bli standard för tidtabellerna för hela riket, men det blev för krångligt att lästa tidtabeller med särskilda omräkningstabeller för tiden. Därför infördes in enhetlig tid in hela riket år 1879
Men orter som fick stationer blomstrade medan regioner långt från järnvägar hamnade i historiens bakvatten. Järnvägens sträckning skapade samhälle som Eslöv, Hässleholm och Borlänge. Nässjö, Falköping, Katrineholm och Laxå var mötespunkter för stambanor, vilket gav stor växtkraft åt dessa orter.
I reprisen av det nymixade avsnitt 53 av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Lars-Olov Karlsson, tidigare chef för järnvägsmuseet i Ängelholm och i Gävle. Även journalisten och författaren Per J Andersson medverkar.
Pianomusiken i programmet är låten Escovado av Ernesto Nazareth som är under public domain, Wikipedia.
Bild: Ludvika station omkring år 1860, public domain, Järnvägsmuseet i Gävle. Smedjebackens Järnväg, SmbJ, lok 2 ”Wessman.” Marnäs station senare ändrad till Ludvika
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ja så kan det vara. Eller blir det match redan på måndag igen?
Kapten Svensson gästar Acke och Myran för att prata om förutsättningar och förhoppningar när vi nu är mycket nära säsongens upplösning. Det enda som är säkert är att NIF trots allt möter Fläkten på lördag. Heja Nässjö! -
Äntligen har podden två författare bakom micken! Cilla har haft releasefest för sin debut och Malin är i Nässjö och hälsar på. De pratar om hur Cilla blev författare längs en skitig motorväg, Malin plockar fram sin sportjournalistådra och alla känslor finns med i 2021 år sista avsnitt av podden Skriverier med malin och Cilla.
Stunden människor i deras omgivning har väntat på sedan de två författarna var små flickor är här och nu hägrar releasefest för bok nummer två ...
Två omedvetna författare, en podd och ett gott nytt år!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Myran och Acke pratar om helgen som varit och en match som verkligen spelades med hjärtat på utsidan (och mot 14 man...host host). Med driv, glöd, energi, Mats Sundin-blickar och lättklädda lagkaptener på RB Stå bjöd Nässjö IF serieledarna Gripen tufft motstånd.
Vissa förluster kan man trots allt lämna med huvudet högt konstaterar podd-duon.
Som om inte välgörenhetsfokus och vackert TIFO vore nog för julstämningen gästades Nässjö i lördags också av tre vise män från Skåne som medförde gåvor till Blåställets redaktion. Ingen rökelse eller myrra syntes till men guld (Norrlands) hade de trots allt med sig!
"Grabbarna till höger", ni är bäst! -
Taher är en väldigt rolig komiker som är aktiv i Göteborg och är ute på olika i shower i landet med. Den 3:e december har han en show med Christian Kalcic och Tito Salazar i Nässjö, den är på restaurang Matlyckan.
Vi pratar om många saker idag som jag ville att min podcast skulle handla om, pryskisk ohälsa, Gud, religion, comedy och mycket mer.
Taher har också en väldigt rolig show på youtube som heter Hett om öronen där han bjuder kändisar på heta såser under en intervju! https://www.youtube.com/channel/UCgR37_fK6IsX_ydDlzuZVQg -
I min serie om engagerade och aktiva skogsbrukare träffar vi en skogstokig Lars-Erik Ivarsson på hans gård straxt norr om Nässjö. I avsnitt 82 sitter vi i Lars-Eriks kök och han berättar om sitt aktiva skogsbruk där stamkvistning, blädning, manuell på och avplockning av fårull på tallarna är vardagliga delar av Lars-Eriks skötsel. I avsnitt […]
-
I min serie om engagerade och aktiva skogsbrukare träffar vi en skogstokig Lars-Erik Ivarsson på hans gård straxt norr om Nässjö. I avsnitt 82 sitter vi i Lars-Eriks kök och han berättar om sitt aktiva skogsbruk där stamkvistning, blädning, manuell på och avplockning av fårull på tallarna är vardagliga delar av Lars-Eriks skötsel. I avsnitt […]
-
Lite av ett specialavsnitt där vi avslutar med en för Ultraaktuellt ovanligt lång intervju med självaste Mimmi Kotka, som alltså var trea på UTMB förra helgen. Men det blir mycket annat också och vi snackar med Jenny Lindroth, som på kort tid gjort en fantastisk resa mot att i helgen springa 100 miles i Big Shadow Backyard Ultra. Och så blir det uppsnack både inför sexdagarstävlingen Viadal Ultra och SM i ultra-trail.
Tävlingar som tas upp i det här avsnittet: Höga Kusten Trail, Nässjö 6-timmars, Backyard Ultra Gävle och två långa dueller i Bocksten Vineyard Backyard Ultra och Big Shadow Backyard.
Stöd Ultraaktuellt
0:46 Hur går det i Daniels och Johnnys runstreakutmaning?
3:00 Uppdatering från EMU 6-dagars i Ungern
4:38 Jessica avbröt 24-timmars i Danmark
5:15 Höga Kusten Trail - loppet med vackrast målgång
7:21 Fantastiskt väder i Nässjö 6-timmars
9:16 Håkan fyllde 50 mitt under Backyard Ultra Gävle
10:53 Lång duell i Bocksten Vineyard Backyard Ultra
13:43 Giganternas kamp i Big Shadow Backyard Ultra
16:53 Jenny Lindroth sprang 100 miles - började springa förra året
17:41 Intervju med Jenny Lindroth
27:16 Eftersnack Jenny
29:56 Patrizia Strandman har startat sitt livs äventyr, Dragon's Back Race
30:48 Fler kommande tävlingar
32:24 Silver-ticket-loppet The Bridge Backyard Ultra
33:25 Inför Viadal Ultra 6-dagars
46:29 Inför SM i ultra-trail
52:31 Special med Mimmi Kotka, 3:a på UTMB
53:07 Intervju med Mimmi Kotka
1:19:04 Eftersnack Mimmi - Показать больше