Nordnorge Podcasts
-
From NordNorge till Australien, och en massa där emellan, det bjuds det på i veckans avsnitt av Lastbilspodden!
-
Ukrainas president höll ett historiskt tal för de svenska politikerna. Vad var hans budskap och hur påverkar det Sveriges relation till kriget?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ett historiskt talPå dagen fyra veckor efter Rysslands attack talade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för de svenska riksdagsledamöterna. Han lät meddela att Ukraina just nu utstår hårt lidande, men att man är resolut i sitt motstånd och att man behöver hjälp från omvärlden - där han anser att även Sverige kan bidra med mer.
Stor enighet i riksdagenZelenskyjs tal sker kort efter Magdalena Anderssons och Ulf Kristerssons besök på Natoövningen Cold Response i Nordnorge. Vad säger den uppvisade enigheten mellan statsministern och oppositionsledaren om den situation som nu råder? Och kan en gammal konflikt om kärnvapen bubbla upp inom Socialdemokraterna?
Medverkande: Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Ewa Stenberg, inrikespolitisk kommentator på Dagens Nyheter.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Matilda Eriksson
-
Vegard berättar hur det var att växa upp i Nordnorge på gränsen till Ryssland under tiden som Kalla kriget pågick. Vi får ta del av hans resa till att bli en av världens bästa skidåkare genom tiderna samt året 1994 som var ett tufft år på många vis. Fem bergstoppar på fem kontinenter under fem veckor. Ridit över Mongoliet. Nått Sydpolen. Bara för att nämna några av Vegards många äventyrsresor han har i bagaget.
Idag arbetar Vegard inom internationella skidförbundet, FIS. Idén till Tour de Ski är en bastuhistoria. Hur blir det egentligen med fluorförbudet? Kommer den klassiska skidåkningen att försvinna? Och hur arbetar FIS i frågan om ätstörningsproblematiken inom längdskidor?
Vegard forteller om hvordan det var å vokse opp bare noen kilometer fra den russiske grensen midt under den kalde krigen. Vi får bli med på hans reise fra Kirkenes som liten gutt og helt til toppen av internasjonal langrennssport. Oppkjøringen fram mot OL på Lillehammer i 1994 ble trøblete med skader og flere utenomsportslige episoder. Spesielt en hendelse i oktober 1993 har merket han for livet.
Fem fjelltopper på fem kontinenter på fem uker, på hesteryggen over Mongolia, nådd Sydpolen og dette er bare noen av Vegards mange eventyrreiser.
I dag arbeider Vegard i det Internasjonale Skiforbundet og ser sporten fra en annen side. Ble virkelig Tour de Ski unnfanget i badstuen til Vegard i Maridalen i Oslo? Hvordan blir det med vinterens fluorforbud? Kommer klassisk teknikk til å forsvinne? Og hvordan arbeider FIS i spørsmålet rundt spiseforstyrrelser?
11:30 Uppväxten och skidkarriären / Oppvekst og skikarriere
42:30 Äventyrsresor / Eventyrreiser
50:50 År 1994
1:07:25 Arbetet inom internationella skidförbundet, FIS / Arbeidet innen det internasjonale skiforbundet
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vegard berättar hur det var att växa upp i Nordnorge på gränsen till Ryssland under tiden som Kalla kriget pågick. Vi får ta del av hans resa till att bli en av världens bästa skidåkare genom tiderna samt året 1994 som var ett tufft år på många vis. Fem bergstoppar på fem kontinenter under fem veckor. Ridit över Mongoliet. Nått Sydpolen. Bara för att nämna några av Vegards många äventyrsresor han har i bagaget.Idag arbetar Vegard inom internationella skidförbundet, FIS. Idén till Tour de Ski är en bastuhistoria. Hur blir det egentligen med fluorförbudet? Kommer den klassiska skidåkningen att försvinna? Och hur arbetar FIS i frågan om ätstörningsproblematiken inom längdskidor?Vegard forteller om hvordan det var å vokse opp bare noen kilometer fra den russiske grensen midt under den kalde krigen. Vi får bli med på hans reise fra Kirkenes som liten gutt og helt til toppen av internasjonal langrennssport. Oppkjøringen fram mot OL på Lillehammer i 1994 ble trøblete med skader og flere utenomsportslige episoder. Spesielt en hendelse i oktober 1993 har merket han for livet.Fem fjelltopper på fem kontinenter på fem uker, på hesteryggen over Mongolia, nådd Sydpolen og dette er bare noen av Vegards mange eventyrreiser.I dag arbeider Vegard i det Internasjonale Skiforbundet og ser sporten fra en annen side. Ble virkelig Tour de Ski unnfanget i badstuen til Vegard i Maridalen i Oslo? Hvordan blir det med vinterens fluorforbud? Kommer klassisk teknikk til å forsvinne? Og hvordan arbeider FIS i spørsmålet rundt spiseforstyrrelser?11:30 Uppväxten och skidkarriären / Oppvekst og skikarriere42:30 Äventyrsresor / Eventyrreiser50:50 År 19941:07:25 Arbetet inom internationella skidförbundet, FIS / Arbeidet innen det internasjonale [email protected] Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi sänder från ön Häradskär där fåglar räknas varje höst. Och ny forskning visar att den europeiska ålen är oväntat likadan var den än hittas. Programledare: Jenny Berntson Djurvall.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi sänder direkt från ön Häradskär längst ute i Östgötaskärgården. Hit åker ornitologer under fem höstveckor för att räkna sträckande fåglar och ringmärka. Under förra veckan fångade de en riktig sällsynthet - en kungsfågelsångare. Den första som rapporterats från Sverige i år. Senast det hände på Häradskär var 1999 och då, som nu, var ornitologen Torbjörn Johansson med. Fältreporter Lena Näslund vågar inte utlova kungsfågelsångare i sändning, men däremot närkontakt med både kungsfågel och rödhake.
Och så blir det ny forskning om ål. Hela arvsmassan hos den europeiska ålen har kartlagts och det visar sig att en ål i Nordnorge och en ål i Nordafrika är väldigt lika. Trots att de lever i så olika miljöer har de inte anpassat sig genetiskt. Varför är det så? Svaret tycks finnas i det mytomspunna Sargassohavet, berättar Leif Andersson, professor i genomik vid Uppsala universitet.
Vilken är den perfekta matchvikten? Det vet en igelkott. Och när vikten är den rätta går den och lägger sig. Men vad ska vi som matar igelkottar tänka på inför igelkottarnas invintring? Vi frågar Marie Dacke, professor i ekologi vid Lunds universitet.
Ja, det börjar bli dags att göra höst nu. Men först passar mjölkörtsspinnaren på att lägga ägg! Naturmorgons Lisa Henkow och biologen Pav Johnsson blev vittnen till detta på Öland nu i veckan.
I veckans kråkvinkel förlorar sig Lisa Henkow i havet - och hur det var innan vi fanns.
Programledare är Jenny Berntson Djurvall.
-
I veckans avsnitt blir fotografen Cato Lein intervjuad hemma i sin soffa i södra Stockholm. Han berättar om hur det var att växa upp i fiskebyn Båtsfjord i Nordnorge och om sitt liv i Stockholm.
En av sakerna som han är mest stolt över i livet är porträtten på nobelpristagare, han har fotat 13 nobelpristagare i litteratur. Cato Leins foton har använts av tidningar och förlag runt om i världen.
I intervjun berättar han om mötena med Astrid Lindgren, Tomas Tranströmer, Herta Müller men även om hur han från att ha varit porträttfotograf gick in i sig själv och började dokumentera sitt eget liv.
Foto Knut Koivisto
Inspelat 20 februari 2021 i Skarpnäck i Stockholm.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Dennis Johansson bytte efter sju år som chaufför på Spanien 25 plusgrader till 25 minusgrader och kör nu på Nordnorge.
Hör om hans vardag i veckans avsnitt av Lastbilspodden.