Sara StenholmProducent Podcasts
-
Ännu en svart man död i samband med ett polisingripande. Kommer Tyre Nichols död förändra något?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
29-årige Tyre Nichols avled på sjukhus dagar efter ett våldsamt polisingripande i Memphis i delstaten Tennessee. Flera poliser har avskedats och åtalats för hans död.
Roger Wilson är på plats i Memphis och berättar om människors vrede över ännu en ung mans död och om kraven på förändring av det amerikanska polisväsendet.
Ron DeSantis krig mot politisk korrekthetRepublikanske Floridaguvernören Ron i DeSantis föreslår ett förbud för mångfalds- och inkluderingsinitiativ på delstatens universitet och högskolor. Förslaget är den senaste i en lång rad angrepp på vad DeSantis och Republikanerna ser som indoktrinering i politisk korrekthet.
Sedan i höstas står det klart att Donald Trump ställer upp i presidentvalet 2024. I veckan drog han officiellt igång sin valturné med möten i New Hampshire och i South Carolina. Det låter ungefär som det brukar och vi ställer oss frågan om det kommer att räcka för att locka väljare.
Utredningarna mot Biden - hela listanUSApodden tittar också närmare på alla anklagelser som Republikanerna i representanthuset riktar på president Joe Biden. Nu ska en lång rad kongressutredningar sjösättas och vi har hela listan: Hunter Biden, mexikanska gränsen, covid-19 med mera, med mera.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot och Roger Wilson, USA-korrespondent.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Jacob Gustavsson
-
Inte bara Joe Biden och Donald Trump som stoppat dokument lite varstans.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
USA:s president Joe Biden bjöd in FBI till att söka igenom hans hem i deras jakt på fler säkerhetsklassade dokument – vilket de också hittade. Samtidigt har det upptäckts hemliga dokument även hemma hos Trumps tidigare vice president Mike Pence.
Med primärvalen för 2024 års presidentval ett år bort ställer vi hos frågan hur dessa avslöjanden påverkar de båda herrarnas chanser. Vi lyfter också blicken och scannar av vilka som står i startgroparna för en presidentkampanj 2024 – Donald Trump? Ron DeSantis? Nikki Haley
Abortmotståndarna behöver en ny strategiNär Högsta domstolen upphävde Roe V. Wade-beslutet firade många republikanska politiker. Det visar sig dock att en majoritet av USA:s väljare inte håller med dem, och nu börjar republikanska strateger bli stressade.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Kajsa Boglind, programledare P4 Världen.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Alma Segeholm
-
Fler hemliga dokument på vift. Nu anklagas presidenten för mörkläggning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Härvan med Joe Bidens hemliga dokument växer. Nu har dokument hittats i garaget i hans hem i Delaware. Hur skadar detta honom politiskt?
Delstatskongressen i Missouri har beslutat att införa en mer restriktiv klädkod för kongressens kvinnor. Vi pratar med Susanne Ljung på Stil i P1 om beslutet och synen på klädsel inom amerikansk politik.
George Santos vägrar att ge uppRepublikanen George Santos är under hård press inifrån det egna partiet. Efter en lång rad avslöjanden om lögner haglar kraven på hans avgång - men själv vägrar Santos att ge vika.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Roger Wilson, USA-korrespondent och Susanne Ljung, programledare Stil i P1.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Matilda Eriksson
-
USA:s president har slarvat med att lämna tillbaka hemligstämplade dokument till riksarkivet. Ekar kritiken mot Donald Trump tomt då?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Biden har kritiserat Trump i hårda ordalag för att han tog med sig hemligstämplade dokument till Mar-a-Lago. Men strax före Mellanårsvalet i november ska en annan dokumenthög ha påträffats på ett kontor som Biden använde som vicepresident. USApodden reder ut skillnader och likheter mellan de båda dokumentskandalerna.
Talmanskaoset är över, efter inte mindre än 15 försök lyckades republikanen Kevin Mc Carthy bli vald till talman i representanthuset. Vi får höra bilder inifrån kongressen från den senaste röriga veckan.
President Biden har för första gången besökt gränsen mot Mexiko där tusentals migranter väntar på besked om sitt öde. Men besöket och beskeden han kom med har fått kritik från både republikanerna och det egna partiet.
Medverkande: Roger Wilsson, San Fransiscokorrespondent, Cecilia Khavar Washingtonkorrespondent och Ginna Lindberg USA-kommentator.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Kajsa Boglind
-
Republikanen Kevin McCarthy förnedrad i talmansomröstningen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ytterkanten i det republikanska partiet blåser till strid om talmansposten. Under den traditionsenliga omröstningen i representanthuset vägrade de rösta på Kevin McCarthy som talman. Vad händer med kongressen om ingen talman kan väljas?
Det har också blivit allt mer prat om den nye republikanske kongressledamoten George Santos från New York. Det visar sig att Santos ljugit om sin bakgrund och sina kvalifikationer och nu kommer krav på hans avgång inifrån det egna partiet.
Donald Trumps deklarationerUnder julledigheten offentliggjordes tidigare presidenten Donald Trumps inkomstdeklarationer. Vi tittar närmare på siffrorna och reder ut vilka av dessa som är mest uppseendeväckande.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, Washingtonkorrespondent och Karin Henriksson, författare och journalist.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Tor Sigvardson
-
6 januari-utredningen är klar och nu rekommenderas åtal mot ex-presidenten. Vi sammanfattar också 2022 och blickar mot 2023.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det utskott som granskat stormningen av kongressen 2021 redogjorde i veckan för sina slutsatser. Utskottet landar i att USA:s tidigare president Donald Trump bär lejonparten av skulden för attacken och utskottet rekommenderar justitiedepartementet att väcka åtal.
Ukrainas president till WashingtonUkrainas president Volodomyr Zelenskyj reser till USA för att träffa president Joe Biden och tala inför landets kongress. Det är första gången han lämnar Ukraina sedan Rysslands invasion. Enligt Vita huset syftar besöket till att understryka USA åtagande gentemot Ukraina.
USApoddens årskrönika 2022Vi passar även på att göra bokslut över 2022. Vilka var de viktigaste politiska händelserna i USA i år? Vilken politiker glänste mer än andra? Och vad har vi att se fram emot 2023?
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Roger Wilson, USA-korrespondent.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Hanna Melander
-
Demokraterna gör om sitt primärvalssystem och bryter därmed en närmast helig tradition. Vi pratar också om Trumps önskan att riva upp konstitutionen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I närmast evigheter har delstaten Iowa varit först ut när Demokraterna ska utse sin presidentkandidat. Nu vill president Joe Biden se över turordningen och låta andra delstater gå före. Bakgrunden är bland annat kritik mot delstatens demografiska sammansättning, som en del menar inte är representativt för övriga USA.
Trump vill riva upp grundlagenUSA:s tidigare president Donald Trump gjorde ett utspel på sin sociala medier-plattform där han önskade riva upp landets konstitution – för att sedan hävda att det var fake news. Vad menade han egentligen, och hur landar det i det republikanska partiet att Trump vill riva upp grundlagen?
Georgia väljer Raphael WarnockNatten till onsdag stod det klart att Georgia väljer demokraten Raphael Warnock som senator framför hans republikanske utmanare Herschel Walker. Warnocks vinst innebär att Demokraterna utökar sin majoritet i senaten och ger president Biden bättre möjligheter att genomföra sin politik.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Roger Wilson, USA-korrespondent och Cecilia Khavar, USA-korrespondent.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Jakob Lalér
-
Fackets strid om SD, svält som politik och kritiserad välgörenhet i paketform
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Godmorgon världen dessutom Panelen, kåseri av Nina Wormbs, Public Service och kåseri av Mark Levengood.
Här är hela innehållet i programmet:
Timme 1:
Det befriade Cherson - han gömde barnhemsbarnen
Paket eller pengar - vad är bäst att skänka?
Olaf Scholz första år som kansler i Tyskland
Krönika av Nina Wormbs
Panelen
Timme 2:
Facket och striden med Sverigedemokraterna - är den över nu?
Public Service
Svält orsakas av politik - inte naturkatastrofer
Keynes och Nobels fredspris - varför fick han det aldrig?
Kläda blodig skjorta - författarintervju med Maja Larsson
Kåseri av Mark Levengood.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Katarina von Arndt
Tekniker: Maria Stillberg
-
Donald Trumps försök att bli president igen möter hårt motstånd inifrån det egna partiet. Samtidigt ska han granskas av en särskild åklagare - igen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En dryg vecka efter Donald Trump tillkännagivit sin presidentkandidatur är responsen ljummen inom det egna partiet. Samtidigt ska en särskild åklagare utreda hans roll i stormningen av kongressen och hanteringen av hemliga presidentdokument i hans hem Mar-a-Lago i Florida.
Nancy Pelosi varvar nerEfter årtioenden i kongressen har Nancy Pelosi meddelat att hon kliver ner som Demokraternas ledare i Representanthuset. Vid 82 års ålder anser hon att det är dags att lämna över till nästa generation. Vad blir Pelosis bestående avtryck i kammaren, och vem kommer att efterträda henne?
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Roger Wilson, USA-korrespondent och Kajsa Boglind, programledare P4 Världen.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Adam Alvin
-
Donald Trump ställer upp i presidentvalet 2024 men har han sitt parti med sig?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
USA:s tidigare president Donald Trump har tillkännagivit att han kandiderar till presidentposten 2024. Beskedet kommer kort efter mellanårsvalet där Trumplojala kandidater gått dåligt, något ex-presidenten fått hård kritik för.
Demokraterna stod emot en röd vågDen republikanska mellanårssuccén uteblev och istället presterade många demokrater förvånansvärt bra. Vi tittar närmare på valresultatet och ställer oss frågan om Joe Biden verkligen är så dålig för partiet som många trott.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Roger Wilson, USA-korrespondent.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Alma Segeholm
-
Många av Trumps kandidater lyckades sämre än väntat i mellanårsvalet 2022.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Republikanerna hade hoppas på en så kallad röd våg men mellanårsvalet 2022 tycks inte ha blivit det stora bakslag för Demokraterna som många förutspått. Hur kommer det sig?
Ron DeSantis vs Donald TrumpFloridas guvernörs Ron DeSantis gjorde ett succéval i Florida och nu är frågan inte om utan när han kommer att ställa upp som presidentkandidat. Och hur kommer Donald Trump att hantera det?
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Kajsa Boglind, programledare P4 Världen, Cecilia Khavar, USA-korrespondent, Roger Wilson, USA-korrespondent och Caroline Kernen, korrespondent med fokus på unga.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Joar Jonsson
-
USApodden är på plats när amerikanerna går till val, men kommer resultatet att accepteras?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Mellanårsvalet 2022 har beskrivits som ett ödesval för USA. Men exakt vad detta innebär skiftar beroende på vilket parti som man röster på. Vilka är frågorna som amerikanerna bär med sig till valurnorna på valdagen?
Politiker sår tvivel om valet redan innanEn lång rad politiker sår tvivel om valsystemet och rösträkningen i årets mellanårsval. Hur utbredd är uppfattningen att USA:s valsystem är skumt, och vilken betydelse får det när den här typen av politiker väljs in?
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Roger Wilson, USA-korrespondent och Caroline Kernen, korrespondent med fokus på unga.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Mariette Parling
-
Pennsylvanias betydelse i mellanårsvalet är enorm och det märktes när Biden, Obama och Trump besökte delstaten på en och samma dag.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Med två dagar kvar till det amerikanska mellanårsvalet vänds blickarna mot Pennsylvania. Delstatens senatsrace är oerhört jämnt och kan bli avgörande för Bidens återstående år som president. USApodden är på plats och tar tempen på valfebern.
Tre presidenter på samma dagPå lördagen höll Joe Biden och Barack Obama ett möte i Philadelphia för att locka röster till sin kandidat John Fetterman och samtidigt höll Donald Trump ett möte i delstatens västra del för att lyfta fram sin kandidat Mehmet Oz. Vem lyckades bäst med sitt uppdrag?
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Kajsa Boglind, programledare P4 Världen.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Jari Hänninen
-
Podden på plats i USA där ex-presidenten trappar upp smutskastningen och ryktet säger att han snart tillkännager sin kandidatur för 2024.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
USA:s tidigare president Donald Trump beskriver demokrater som onda människor som är ute efter att förstöra USA och nuvarande presidenten Joe Biden varnar för en demokratisk kollaps.
USApodden är på plats i USA för mellanårsvalet 2022 och vi inleder vår resa i New York och med att bland annat diskutera tonläget i den amerikanska politiska debatten.
New York är intressant igenNew Yorks guvernör Kathy Hochul trodde nog att valet 2022 skulle bli en promenadseger men plötsligt verkar den republikanske utmanaren Lee Zeldin ha en liten chans att komma ikapp.
Detta utmanar bilden av New York som ett demokratiskt fäste. Hur blev det så? Och säger det något om en politisk karta i förändring?
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Kajsa Boglind, programledare P4 Världen och Martin Gelin, New York-korrespondent för Dagens Nyheter.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Heinz Wennin
-
Med mellanårsvalet bara dagar bort är många demokrater stressade över opinionssiffrorna - så nu kallar man in de stora kanonerna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En man gick in i talmannen Nancy Pelosis hem och attackerade hennes make. Enligt medieuppgifter ska han ha varit ute efter talmannen själv, men hon var i Washington DC och inte hemma i San Fransisco. Hur stor är risken för våld i samband med valet 2022? Har risken blivit mer närvarande de senaste åren?
Demokraternas slutspurtMed dagar kvar till mellanårsvalet är många demokrater nervösa. Det finns en möjlighet att Republikanernas vinner inte bara representanthuset utan även senaten. I ett försök att vinna över väljare på sluttampen är tidigare presidenten Barack Obama ute och kampanjar för sitt partis sak. Kommer han att lyckas, eller är han för sent ute?
HD och positiv särbehandlingDet händer saker i Högsta domstolen och synen på positiv särbehandling för svarta amerikaner på landets universitet. Fernando Arias reder ut vad det handlar om och hur det kan förändra delar av USA:s utbildningsväsende.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Fernando Arias, tidigare New York-korrespondent och Roger Wilson, USA-korrespondent.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Lisa Abrahamsson
- Показать больше