Schulman Podcasts
-
Med jämna mellanrum dyker debatten upp. Vad är sant och vad är fiktion? Och får man skriva vad som helst om verkliga personer i skydd av romanen? Victor Malm, kulturchef på Expressen, och Mikaela Zabrodsky, vd på Förläggareföreningen, hjälper oss att reda ut.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Alex Schulmans berättelse om sin mormor och morfar fick fina recensioner och många läsare när den kom 2018. "Bränn alla mina brev" har ordet "roman" på framsidan – samtidigt som Schulman i intervjuer har framhållit att han har velat berätta den sanna historien om sina morföräldrar.
I tidskriften Kvartals granskning häromveckan ifrågasätts hur Schulman använt verkliga personer och händelser i en fiktiv berättelse – som på samma gång vill vara en roman med full konstnärlig frihet, och läsas som en autentisk beskrivning av verkligheten.
Det har lett till en förnyad debatt om vad en roman kan vara. Behöver vi ett nytt kontrakt mellan läsare och författare?
KRITIKSAMTAL: DANIEL SJÖLIN OM TRE AV VÅRENS VIKTIGASTE NYA DIKTSAMLINGARKulturredaktionens kritiker Daniel Sjölin har läst tre av vårens nyutkomna diktsamlingar – Judith Kiros "Det röda är det gränslösa", Ilya Kaminskys "Dansa i Odessa" (övers: Lars Gustaf Andersson) och Lars Håkan Svenssons "Snöns eftermäle". Tre sinsemellan olika diktsamlingar värda att uppmärksamma.
OCH DE NOMINERADE TILL SVERIGES RADIOS LYRIKPRIS ÄR...Fem poeter är nominerade till Sveriges Radios lyrikpris, som tillkännages under nästa veckas Litteraturveckan i P1. Under den här veckan får vi ta del av de nominerade diktsamlingarna, och först ut är Athena Farrokhzads "Åsnans år", i uppläsning av författaren själv, liksom Lennart Sjögrens "Det röda äpplet", i uppläsning av Stina Ekbladh.
MÖT BOKCIRKELN "SIRIS VÄNNER" – EN AV BOKCIRKLARNA I ÅRETS ROMANPRISJURYUtdelningen av Sveriges Radios romanpris är kulmen på Litteraturveckan i P1, och i år utgörs lyssnarjuryn av medlemmar från bokcirklar i Östergötland och på Gotland. Nästa vecka hör vi juryns överläggningar om de nominerade romanerna – men redan nu ska vi få lära känna årets bokcirklar lite mer.
Ett par mil utanför Linköping vid Göta kanal, ligger Bergs slussar och Vreta kloster. Här bor de fem medlemmarna i bokcirkeln "Siris vänner", en bokcirkel som har en given plats i vardagen och där alla har gångavstånd till varandra.
ESSÄ: 1600-TALETS KONSTNÄRER HAR NÅGOT ATT LÄRA OSS OM MÄNNISKANS KAMP MED NATUREN"Återställ våtmarker" har blivit ett slagord bland klimataktivister som kämpar för minskade koldioxidutsläpp. I Sverige försvann många av våra koldioxidbindande våtmarker vid de stora utdikningarna som gjordes under 1800-talet – en landskapsomvandling som Sara Lidman speglar i sitt jernbaneepos. Men också landskapsmålarna i 1600-talets Nederländerna fångade människans kamp med naturen. Det här är konstverk som vi idag kan betrakta i ett nytt ljus. Det menar författaren Erik Lindman Mata i dagens essä från OBS.
Programledare: Eskil Krogh Larsson
Producent: Felicia Frithiof -
Nancy Pelosi besöker Taiwan och sätter allt på spel, för att hon inte bryr sig (eller värre). SD får inte vara med på Pride men kan rädda sig med att Åkesson i alla fall är kulturellt ärlig och uppriktigt enligt Schulman. Tydligen OK med abort i USA trots allt, och Svenska kyrkan borde öppna för ”flersamhet”. Mycket kommenteras och analyseras i dagens program.
Become a supporter of this podcast: https://www.spreaker.com/podcast/dagens-svegot--4339034/support. -
Nancy Pelosi besöker Taiwan och sätter allt på spel, för att hon inte bryr sig (eller värre). SD får inte vara med på Pride men kan rädda sig med att Åkesson i alla fall är kulturellt ärlig och uppriktigt enligt Schulman. Tydligen OK med abort i USA trots allt, och Svenska kyrkan borde öppna för ”flersamhet”. Mycket kommenteras och analyseras i dagens program.
-
Hockeystudion är tillbaka med dynder och brak. Vi inleder hyllningarna till Tellan i hovet och en beef i Blekinge. Dessutom tycker vi inte alls som Schulman om JVM.
-
När Salomon Schulman var liten brukade hans mamma ibland kalla honom en oduglig Golem, halvt på skämt, halvt på allvar. Salomon frågade sin pappa vad en Golem är.
Då fick han höra den märkliga legenden om rabbinen i Prag, som tillverkade en människa i lera en kolossal figur som genom rabbinens magiska kunskaper fick ett slags zombie-aktigt liv och med sin väldiga styrka kunde försvara judarna mot förföljelser. För detta inträffade under den tid då judarna, som så många gånger tidigare i historien, blivit beskyllda för ett fasansfullt brott Hör Salomon själv berätta den urgamla nervpirrande sägnen från Prags ghetto.Medverkande: Salomon Schulman Producent: Ludvig Josephson Ven Shloime (Salomon) Schulman iz gevén a kleiner, flegt zain mame rufn im a nishtiker goilem, halb af shpas, halb af an emes. Shloime hot gefregt zain tatn, vos iz a goilem un er hot dertséilt di tshikáve legénde vegn dem rov in Prag, vos hot basháfn a mentsh fun leim, a rizik geshtált, vos hot gekrógn a min zombi-lebn durch di kíshef-kóiches fun dem rov, un vos hot gekónt fartáidikn di jidn kegn farfólgungen. Vail es hot zich getrófn in a tsait ven di jidn, vi a sach mol frier in der geshíchte, zainen gevórn bashúldikt far a shreklechn farbréchn. Hert Shloime zelbst dertséiln di shpanendike legénde fun dor doires fun dem geto in Prag.Batéilikt: Salomon Schulman Produtsent: Ludvig Josephson , , . , , , , - , . , , . .: :