Skåne Podcasts
-
Fem omgångar, fem trepoängare. MFF toppar den allsvenska tabellen med full pott. Vad finns det att säga om säsongsinledningen, matchen mot Hammarby, den intensiva veckan som kommer och om den ständige Isaac Kiese Thelin? Panel: Jonas Hansson & Simon Pålsson Tack till vår sponsor Betinia. Nya kunder kan hämta ett gratisspel på 120 kronor. Läs mer på FotbollSkane.se/bonus 18+ år - Regler & villkor gäller, Stödlinjen 00:20 Isaac Kiese Thelin 12:05 Statistiken på Kiese Thelins inledning 15:50 Ytterpositionerna 23:24 Försvarsspelet mot Hammarby 30:39 Är Varberg borta en svår match eller känns det bara så? 41:35 Om att rotera i startelvan Prenumerera på Fotboll Skåne för att läsa all bevakning om Malmö FF under fotbollsåret 2023. En prenumeration kostar 39 kronor i månaden eller 400 kronor om året. Fotboll Skåne Podcast produceras av Mayulla Media.
-
Ramslöks-martini, -hummus, -kimchi. Kellie Erm är ramslökstokig. I London säljer hon ramslökspesto. Och nu är hon i Skåne för att skörda.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Några minuter från Sveriges sydligaste plats, Smygehuk, bor Kellie Erms föräldrar. Trädgården är full av ramslök.
Sin skånska till trots så har Kellie Erm faktiskt inte ens bott i Sverige.
- Familjen har bott på Kanarieöarna, i München, Chile och Los Angeles, säger hon.
Hennes pappa jobbade med teleskop. Först på senare år har föräldrarna flyttat till Skåne.
Kellie har studerat PR i Barcelona och utbildat sig till kock i Köpenhamn. Sedan åtta år bor hon i London och arbetar med restaurang-PR. Hon har lanserat flera kända restauranger i London.
- Under covid stängde restaurangerna i London och jag stod utan jobb.
Kellie åkte till föräldrarna i Skåne. Det var då hon mötte ramslök för första gången.
- I flera månader experimenterade jag med ramslöken.
Det blev martini och bloody mary, våfflor, hummus, pesto, börek, valnötssalsa, pasta färgad med ramslök, pasta fylld med ramslök, vietnamesisk nudelsallad, tysk potatissallad, frittata och mycket annat.
- Knopparna och blommorna går också att äta, säger Kellie. Jag gjorde kimchi på knoppar och blad. Och picklade knoppar som kapris,
Hon bjuder på fröknäcke med ramslök, ramslökssmör och en ljust grön labneh.
Och så gör hon ramslöks-hollandaise till vit sparris, och pasta med ramslökspesto. Du hittar recepten längre ner.
När hon experimenterade under covidmånaderna la hon ut bilder på instagram (@kellierm). Hennes följare i London blev intresserade.
- Året därpå bad jag mina föräldrar att skörda ramslöken och skicka den till mig i London.
Kellie gjorde pesto på den som hon sålde till följare på insta.
-Mitt bästa tips är att mixa bladen och krama ur saften. Den kan man smaksätta det mesta med. Dessutom kan man använda de urkramade bladen, t ex till en pesto.
Kellie hoppas att alla recept till slut ska samlas i en kokbok.
-
I dagens avsnitt av Magiska Godnattsagor får vi följa med på en spännande saga med titeln "Skelettet och spöket", som önskats av Vide från Bara i Skåne. Sagan handlar om ett skelett och ett spöke, som träffas och blir vänner i en gammal kyrka. De leker och har roligt tillsammans varje natt, men en storm kommer och spöket försvinner. Det blir en spännande resa där skelettet ger sig ut på jakt efter sin vän, och tillsammans hittar de en lösning på hur de kan fortsätta att ha roligt tillsammans.
Under avsnittet kommer vi också att lära oss fakta om Italien. Så sätt på hörlurarna och följ med på en spännande resa med skelettet och spöket!
Stötta podden och få tillgång till nya sagor även lördagar och söndagar! Gå med i Magiska Godnattsagor-klubben! Skicka gärna in egna förslag på vad nästa saga ska handla om via www.magiskagodnattsagor.se Följ oss på Facebook & Instagram.Sökord: magiska godnattsagor, godnattsaga, barn, läggdags, podcast för barn, barnlitteratur, ai, godnatt.
-
Idag får vi följa med på en spännande saga med titeln "Kungen och drottningen som försvann", som önskats av Julius från Trelleborg i Skåne. Sagan handlar om kung Carl och drottning Silvia, som blir överfallna av rövare på väg till sitt nya barnbarn. Det blir en spännande historia där vi får följa med på kungens och drottningens äventyr och försök att ta sig tillbaka till säkerhet.
Under avsnittet kommer vi också att lära oss fakta om älgar. Så sätt på hörlurarna och följ med på en spännande resa med kungen och drottningen!
Stötta podden och få tillgång till nya sagor även lördagar och söndagar! Gå med i Magiska Godnattsagor-klubben! Skicka gärna in egna förslag på vad nästa saga ska handla om via www.magiskagodnattsagor.se Följ oss på Facebook & Instagram.Sökord: magiska godnattsagor, godnattsaga, barn, läggdags, podcast för barn, barnlitteratur, ai, godnatt.
-
Ur innehållet:
Stora brister i myndigheternas digitala service.
Uteserveringar ställer till det för synskadade.
Taktil karta hjälper Ana Silva hitta i butiken.
Möt Evgeni från Ukraina, som nu bor i Sverige. -
Malmö FF har medvind igen. Pontus Jansson är snart tillbaka, Henrik Rydström börjar få effekt på sitt spel och MFF har gått upp i serieledning på både herr- och damsidan.
Fotboll Skåne Podcast fokuserar på det mest intressanta kring MFF just nu.
Panel: Jonas Hansson & Simon Pålsson
Tack till vår sponsor Betinia. Nya kunder kan hämta ett gratisspel på 120 kronor. Läs mer på FotbollSkane.se/bonus!
18+ år - Regler & villkor gäller, Stödlinjen
00:30 Pontus Jansson
06:45 Henrik Rydström om fyrbackslinje
16:30 Henrik Rydström om Rosenberg/Jansson
21:45 Vilka spelare får Ponne med sig till Malmö FF?
24:35 Matchen mot IFK Göteborg
39:29 De 3 bästa spelarna i matchen mot BlåvittPrenumerera på Fotboll Skåne för att läsa all bevakning om Malmö FF under fotbollsåret 2023. En prenumeration kostar 39 kronor i månaden eller 400 kronor om året.
Fotboll Skåne Podcast produceras av Mayulla Media.
-
En lantbrukare blir mördad på sin gård i Skåne. Två personer åtalas men en frikänns. Efter tio år anklagas han på nytt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är en kväll i maj 2008. På sin gård i den lilla byn Kastberga utanför Eslöv sitter en man i 70-årsåldern och tittar på tv. En bil svänger plötsligt in på gårdsplanen. De som kommer har hört att mannen har pengar hemma och när han öppnar dörren går de till attack. Han blir bakbunden och svårt misshandlad. Inkräktarna söker igenom hans hus. Sedan lämnas han på köksgolvet att dö.
Spår leder polisen till två unga killar, Alex och Nikolas. De hittar fingeravtryck från Alex i huset, men det finns ingen teknisk bevisning som visar att Nikolas har varit där. Alex döms till fängelse för mord medan Nikolas frias. Men efter tio år kommer det plötsligt nya uppgifter i fallet. Alex berättar nu vad som, enligt honom, egentligen hände. Nikolas blir på nytt misstänkt och åklagaren ansöker om resning till nackdel för honom.
Resning till nackdel ovanligtResning är en slags säkerhetsventil i det juridiska systemet och mycket ovanligt. Det krävs ny och avgörande bevisning för att en resning ska bli aktuell och att ett fall kan prövas på nytt. Resning till nackdel för en tidigare friad är ännu ovanligare och det finns extra stränga krav på den nya bevisning som kan läggas till grund för det.
”Rånmordet i Kastberga” är den tredje delen i Sigrid Edsenius miniserie ”Drömmen om resning”.
Producent: Anna Frey
Slutmix: Tor SigvardsonAlex och Nikolas heter egentligen något annat.
-
Malmö FF har medvind igen. Pontus Jansson är snart tillbaka, Henrik Rydström börjar få effekt på sitt spel och MFF har gått upp i serieledning på både herr- och damsidan. Fotboll Skåne Podcast fokuserar på det mest intressanta kring MFF just nu. Panel: Jonas Hansson & Simon Pålsson Tack till vår sponsor Betinia. Nya kunder kan hämta ett gratisspel på 120 kronor. Läs mer på FotbollSkane.se/bonus! 18+ år - Regler & villkor gäller, Stödlinjen 00:30 Pontus Jansson 06:45 Henrik Rydström om fyrbackslinje 16:30 Henrik Rydström om Rosenberg/Jansson 21:45 Vilka spelare får Ponne med sig till Malmö FF? 24:35 Matchen mot IFK Göteborg 39:29 De 3 bästa spelarna i matchen mot Blåvitt Prenumerera på Fotboll Skåne för att läsa all bevakning om Malmö FF under fotbollsåret 2023. En prenumeration kostar 39 kronor i månaden eller 400 kronor om året. Fotboll Skåne Podcast produceras av Mayulla Media.
-
Förhörsledaren Monica Olhed Hansson var med och löste mordet på 10-årige Helen Nilsson i Hörby i Skåne och hon fick också dubbelmördaren Bengt Karlsson att erkänna. Hör henne berätta om karriären som kriminalinspektör.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Vad tar vi med oss efter MFF-vinsten borta mot Brommapojkarna? Underskattar vi Isaac Kiese Thelins betydelse för laget? Har konkurrenssituationen bland ytterspelarna förändrats under säsongsinledningen? När ska forceringsfotbollen sluta överglänsa grundspelet?
Dessutom ges en lägesrapport om damlagets säsongsinledning.
Medverkande: Ole Törner & Simon Pålsson
03:07 Isaac Kiese Thelin
14:47 Grundspelet vs forceringsfotbollen
21:51 ”Nu dribblar vi av någon så öppnar sig himmelriket på andra sidan”
25:27 Vändningen mot IFK Göteborg
32:25 Måndagens match mot IFK Göteborg
36:42 Startelvan mot BlåvittPrenumerera på Fotboll Skåne för att läsa all bevakning om Malmö FF under fotbollsåret 2023. En prenumeration kostar 39 kronor i månaden eller 400 kronor om året.
Fotboll Skåne Podcast produceras av Mayulla Media.
-
Den 28 mars 1889 hittades den 22-åriga bondhustrun Hanna Johansdotter död i källaren i bostadshuset på gården Yngsjö nr 1, i östra Skåne nära Kristianstad. Hanna hade märken på halsen som gjorde att en läkare kunde konstatera att hon hade blivit mördad. När hennes lik hade tagits upp ur källaren föll hennes man, Per Nilsson, ihop och erkände mordet. Men det uppstod misstankar i bygden att hans bekännelse var ofullständig. Hans mor, Anna Månsdotter, misstänktes för att ha varit inblandad, och det fanns också misstankar om att Per och hans mor hade haft ett incestuöst förhållande. Yngsjömordet har varit mycket uppmärksammat, men det går fortfarande att diskutera om hela sanningen kom fram under rättegången.
-
Hur jobbar andra länder jobbar mot gängkriminalitet följ med till Italien som vunnit viktiga segrar mot maffian, och El Salvador som halverat antalet mord genom att ta till hårda tag.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
P4 Världens programserie fortsätter om hur andra länder tacklar gängkriminaliteten, som är ett växande problem i Sverige. I början av året inledde Stockholmspolisen en särskild händelse för att få stopp på en våldspiral som började runt jul. Våldsspiralen har fortsatt med med otäcka skjutningar och sprängningar mot lägenheter och radhusområden - i flera fall där det bor människor som inte har något med gängen att göra. Våldet är inte bara ett Stockholmsfenomen eller storstadsfenomen utan något som sprider skräck från Norrland till Skåne.
Så jobbar andra länder mot gängkriminalitetGängkriminaliteten är utbredd över hela världen och polis och myndigheter hanterar våldet på olika sätt. Hör tidigare Sydeuropakorrespondenten Margareta Svensson om hur den moderna maffian motarbetas i Italien och hur ''babygängen'' breder ut sig.
Tyskland jämförs ofta med Sverige där rapporter visar att antalet skjutningar minskar i Tyskland samtidigt som de ökar i Sverige. Men samtidigt sker ett stort antal knivdåd i Tyskland. Tysklandskorresponent Daniel Alling berättar om den tyska våldsspiralen.
I El Salvador har det höga antalet mord halverats genom hårda metoder som också lett till att oskyldiga döms till långa fängelsestraff. Konflikts programledare Lotten Collin har besökt landet där 12-åringar kan dömas till 20-års fängelse.
I vårt grannland Norge finns en oro för att den svenska gängkriminaliteten tar sig över gränsen. Samtidigt har en svensk modell där utsatta områden pekas ut kopierats för att hantera de norska gängen. Hör vår utrikesreporter Trygve Ulriksén Skogseth om den norska rädslan för att gå i Sveriges fotspår när det gäller gängkriminalitetens utbredning.
-
Malmö FF tog en programenlig trepoängare mot IFK Luleå, men den satt långt inne. Vilka MFF-spelare borde ha tagit chansen att visa upp sig för Henrik Rydström? Vad väntar på fredagens årsmöte? Hur stor potential har Hugo Bolin? Vad betyder rekryteringen av Ola Toivonen? Medverkande: Simon Pålsson & Ole Törner 00:51 Matchen mot IFK Luleå 10:43 Tog någon MFF-spelare chansen att visa upp sig? 22:13 Förutsättningarna inför nästa omgång 24:40 Hugo Bolins kontraktsförlängning 30:27 Ola Toivonens nya roll 35:57 Inför årsmötet Prenumerera på Fotboll Skåne för att läsa all bevakning om Malmö FF under fotbollsåret 2023. En prenumeration kostar 39 kronor i månaden eller 400 kronor om året. Fotboll Skåne Podcast produceras av Mayulla Media.
-
Den skånska staden Kristianstad lever under hot från att i framtiden hamna under vatten. Journalisten Morris Wikström, som vuxit upp i trakten reflekterar över hotets mytiska dimensioner.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Ursprungligen publicerad 2020-10-29.
Jag är uppvuxen inte långt ifrån det som idag kallas för Kristianstad i nordöstra Skåne. Jag säger idag – för Kristianstad lever under ett konstant hot om att översvämmas. Om så sker kanske platsen i framtiden kommer att benämnas Kristiansund – eller Kristians träsk. Redan idag anses stadens framtid vara högst osäker – delar av den befinner sig under havsnivån och hotet om översvämning kommer bara att öka i takt med att klimatförändringarna gör att havsvattennivån höjs. För att förhindra att Kristianstad översvämmas spenderas idag stora pengar på att skydda staden. Men frågan är vid vilken tidpunkt själva hotet kommer att vara tillräckligt graverande för att hindra staden från att utvecklas och därmed inte längre vara värd investeringarna.
Det slår mig att detta borde tas med i beräkningen, kanske bli en omständighet i berättelserna om Kristianstad – och därmed också mitt eget liv. Att den plats som varit så betydelsefull för mig kanske kommer att försvinna. Inte bara för att tiden går, utan också för att platsen kanske kommer att bli fysiskt oåtkomlig. En så vardaglig sak som en tågresa kommer kanske om 300 år att behöva ha skett på botten av ett träsk och stadens byggnader kommer kanske vara inlindade i alger och växtlighet som slagit rot i den dyiga botten.
I Karl-Ove Knausgårds roman ”En tid för allt”, där gamla testamentets berättelser har förflyttats till ett påtagligt norskt landskap, anländer syndafloden i form av ett regn som aldrig tar slut. För att rädda sig undan det ständigt stigande vattnet flyr huvudpersonerna upp på ett berg. Till slut har vattnet stigit så högt att hela landskapet har förändrats. Byarna ligger nu på botten av en fjord som bildats mellan bergen. Ändå slutar inte regnet falla. Till slut står det klart för huvudpersonerna att ingen räddning finns – att syndafloden verkligen kommer att sluka också berget de själva befinner sig på. Det är mitt i den här insikten som de drabbade får en på alla sätt överraskande idé. De börjar simma. Berget har blivit en klippa i en skärgård, och botten består nu av ett välkänt landskap – de byar där de tidigare levt sina liv.
Det är en vacker och överraskande scen i romanen. Men den säger också något om havet och vattnet och dess symboliska betydelse för människan. Möjligen för att det finns en så tydlig yta – ett över och under. Det gör havet till en distinkt geografisk plats. Samtidigt är detta som befinner sig under ytan hela tiden utom räckhåll – ofta också utom synhåll. I Knausgårds roman innebär simturen i fjordvattnet egentligen också ett betraktande av urtillståndet. Därmed sällar sig scenen till en av alla de litterära skildringar som låter ursprunget till en berättelse ligga begravd på botten.
Det samma går att säga om Marilynne Robinsons roman ”Två par systrar” från 1980. Berättelsen tar sin början i en tågolycka som inträffat i den lilla orten Fingerbone. I olyckan spårade ett tåg fullt med passagerare ur och slungades ner i den svarta sjön. I olyckan gick den sista manliga familjemedlemmen i huvudpersonernas familj under. Efter olyckan återgår livet sakta till det normala. ”Det kära gamla vanliga hade läkts ihop lika sömlöst som en spegelbild på vattnet”, får vi veta. Samtidigt tycks alla överlevande på något sätt sträva mot botten av sjön. I minnesarbetet som pågår hos alla i släkten blir sjön en fysisk manifestation av familjehistorien. Men alla har sitt sätt att närma sig vattnet. Den excentriska moster Sylvia stjäl roddbåtar och förflyttar sig med ett leende över vattnet, medan barnbarnen smyger försiktigt på stränderna – deras vuxenblivande kräver att de hittar sitt eget sätt att förhålla sig till tragedin. Faktum är att hela byn där olyckan inträffat präglas av vattnet som hela tiden hotar att svämma över. Vilket också sker. En vår svämmas staden över – husen och kaninburarna och ladorna liknar ”grundstötta och förlista Noaks arkar”. Stadens bibliotek svämmas över, vilket ”åstadkommer kraftiga gap i bibliotekets klassifikationssystem”. Också huset där huvudpersonerna bor drabbas och de gamla fotografierna som fortfarande kan berätta om livet före katastrofen får hängas på tork för att räddas, samtidigt som huvudpersonerna hasar runt med vatten upp till knäna. En träffande bild över hur minnesarbetet kan se ut.
Vem vet, kanske kommer också de människoöden som bebott Kristianstad att få sina uttolkare som vandrar längs stränderna av det som tidigare var en stad. Och när tiden har gått och de mänskliga berättelserna långsamt förtvinat, då kanske Kristianstad går samma öde till mötes som en gång Atlantis. Denna sjunkna ö vars existens aldrig kunnat vare sig avfärdas eller bekräftas, och därmed blivit till en projektionsyta i den mytiska värld där politiska idéer föds och speglas. Olof Rudbeck såg i Atlantis en svunnen stormaktstid i Sveriges historia. Andra har genom historien velat placera ön på så vitt skilda platser som Atlanten, Norra ishavet och Medelhavet – ofta för att motivera samtida strävanden och önskningar. Jakten på Atlantis – eller om man så vill ursprunget, guldåldern – har när den en gång inletts inte något egentligt slut. Det är ett sökande som ligger i själva vattnets natur, där den spegelblanka ytan hela tiden tycks dölja något väsentligt och livsavgörande. Och därmed också förrädiskt. Alla vet att stenar som blänker vackert på havsbotten oftast förlorar en del av sin glans när de lyfts upp ur vattnet. Sjögräset förlorar sin spänst och sjunkna skepp som konserveras i vattnet förmultnar och ruttnar på land.
I de handlingsplaner som nu författas för att förlänga Kristianstads liv ovanför ytan, strategier som på olika sätt ska tackla stadens hotande undergång, borde kanske också detta tas med. För hur skyddar man minnet av staden mot revisionistiska anspråk och dunkla politiska motiv? Kanske genom att etablera vissa historiska fakta. Kanske genom att slå fast det som vi idag tar för givet, men som om 300 år fått ett förrädiskt skimmer: Tivoliparken var en vacker plats, men knappast att jämföra med Babylons hängande trädgårdar. Under Kristianstadsdagarna var stadens uteserveringar fulla, men det var aldrig tal om någon medeltida karnevalsyra. Och kanske viktigast: Kristianstad fanns. Och finns. Och kommer antagligen att fortsätta finnas långt efter att hon förvunnit ner i djupet. Om så bara som ett gäckande och mycket förrädiskt minne.
Morris Wikström, journalist
-
Nytt år och ny säsong med Podd Mogna. Ulrika och Reuben ses mitt i ett mellanrum. Reuben är på väg till skåne och ska spela med Tango Delirium och Ulrika ska föreläsa om genus och ledarskap varvat med digitala workshops. Vi talar om civilkurage. Att det är en del av att mogna, att visa civilkurage. Om varför det är så svårt. Om skillnaden mellan den som visar civilkurage och åskådaren. Att det kan vara en del av samhällskontraktet att kunna visa motstånd istället för att gå in i anpassning. Vi lyssnar på Otto Drakenberg, ordföranden för svenska fäktningsförbundet som går upp i talarstolen för att diskutera Saudiarabiens värdskap för kadett- och junior-VM 2024 och får ett enormt motstånd. Varför fick han inget stöd utan endast motstånd i rummet?
Vi ser fram emot nya möten och samtal om att mogna eller inte mogna... Kanske är det vår stora fråga?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Показать больше