Spirecta Podcasts

  • I det här avsnittet av Techskaparna intervjuar Anna Leijon Jan Bolmeson som driver, tillsammans med sin fru Caroline, communityn rikatillsammans.se som är en kombination forum, blogg, podcast, bok, nyhetsbrev, youtube-kanal, instagram, twitter och diverse sociala medier. RikaTillsammanns har blivit känt för att promota ett sparande baserat på forskning snarare än på finansbranschens idéer. Det handlar mycket sparande i indexfonder men även rikedom i livet bortom pengar. Parallellt med RikaTillsammans driver han SaaS-bolaget Spirecta. Det är ett slags bokföringsprogram för privatpersoner som vill ta sin privatekonomi till nästa nivå. Vi pratar om hur man bygger ett community rent tekniskt och praktiskt, hur han startade som frilansare, vad en livsstilsentreprenör är, hur vi känner oss “oanställningsbara”, hur han har testat sig fram till en bättre intäktsmodell och hans batman-karriär som programmerare och mycket annat. Ett superintressant avsnitt som du inte bör missa! In och lyssna - finns i alla podcastspelare.

    Länkar:

    RikaTillsammansSpirecta - Jan Bolmesons techprodukt som underlättar ekonomin för privatpersonerKonsultmäklarlistan - en av Anna Leijons influencerartiklar
  • Några av temakvällens höjdpunkter i samtalet om budget var att 1) skilja på budget och prognos, 2) se budgeten som planen till sitt mål klädd i siffror och 3) använda budget för att leva ett orimligt rikt liv.

    Det här var det tredje tillfället i serien av temakvällar som vi har för dig som är prenumerant på Spirecta. Det är tillfällen med syfte att lyfta blicken bortom siffrorna och verktyget och “omvandla” det till något i verkligheten. Det handlar som vanligt sällan om siffrorna i Spirecta utan om historien om ens liv som siffrorna berättar. Gärna i en diskussion med din partner, en vän eller bara med oss här i forumet.

    Det är svårt att i skrift återge 60 minuters samtal (som är en nedklippt version) men några av punkterna som vi diskuterade var enligt nedan. Du kan även lyssna på avsnittet i podcast-form. Sök på Spirecta i din poddspelare.

    Hälsningar,

    Jan


    Innehållsförteckning

    00:00:00 Introduktion

    00:02:10 Stor uppdatering i Spirecta

    00:04:09 Balansekonomi kör årskickoff

    00:06:57 Budgettavlan i Lyxfällan har aldrig varit en budgettavla

    00:08:00 Budget är planen till målet klädd i siffror

    00:09:45 Misstaget är att många gör budget utifrån att minska

    00:10:50 Budgetfrågan: hur skulle du kunna tänka att det går till?

    00:12:00 Årets mål kan vara att komma i kontakt med budgetglädje?

    00:14:00 Budgetarbete utifrån hotivation fungerar dåligt

    00:16:00 Låt budgeten vara en årsplan (även om man lyckas missa)

    00:17:30 Budget på riktigt lång sikt

    00:18:49 Skillnad på budget och prognos

    00:22:49 Budget kan användas för att flytta pengar i tid

    00:24:10 Att leva ett orimligt liv utifrån prognosen

    00:25:45 Varför inte bygga ett liv du inte vill ta semester från?

    00:27:00 Om du ber en rådgivare om en plan och får den, då är det en dålig rådgivare

    00:30:05 När frågan: “hur ska det gå till?” dyker upp, då är det dags för budget!

    00:31:50 1) lista ut vad du vill, 2) vem som har gjort det, 3) vad krävs och 4) är du beredd att göra det?

    00:34:50 Hur gör man budget och avstämningar roligt?

    00:36:16 Vad är detta feedback på?

    00:37:33 Viktigt att dissociera sig från sin budget

    00:40:10 Gör det till vårt problem

    00:41:30 Vad har jag för plan? och följer jag den planen?

    00:43:30 Uppföljning är halva jobbet

    00:45:30 Vi är ofta en bättre variant av oss själva när andra ser på

    00:49:30 Börja idag och jobba framåt vs börja i framtiden och jobba bakåt

    00:50:05 Önska dig något outrageous och orimligt till nästa år

    00:51:20 Gör det beräkningsbart

    00:53:00 Mål, standards och milstolpar - nästa ämne

    00:56:00 Spänn bågen bortom kuvert-, 50-30-20 och andra metoder

    00:57:30 Ta dig an ett värdigt problem


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Idag fortsätter vi reflektera utifrån Kiyosakis frågor för en bättre ekonomi i allmänhet och över vår egen situation i synnerhet.

    På senare tid har vi fått en del feedback på att avsnitten som ger "svar på frågor" är bättre än avsnitten som "ställer frågor". Jag förstår personligen feedbacken och jag kan lova att även de här avsnitten kommer att komma, särskilt i januari. Men samtidigt vill jag verkligen kasta ljus på dessa avsnitten.

    Ja, det är klurigare att fundera på en fråga såsom:

    Vilken historia berättar mitt pengaflöde om mitt liv?Hur många dagar klarar jag mig utan några inkomster?

    Eller fundera på betydelsen av:

    Pengar utan finansiell intelligens är pengar som snart är borta.Det handlar inte om hur mycket man tjänar. Det handlar om hur mycket man behåller.

    Det är frågor som är kluriga eftersom det inte finns något snabbt svar. De kräver reflektion, eftertanke och kanske att man till och med hamnar i "jag vet inte". Där har vi på sätt och vis hamnat nu. Avsnitten och fasen i livet har provocerat fram ett tillstånd där vi har påbörjat ett "välja-om-2022"-projekt.

    För 5+ år sedan hade jag ett behov att få "köpa en ny bil", "köpa ett stort och fint hus" och så vidare. Idag är jag inte lika säker på att det var rätt beslut. Inte minst på grund av den storyn som pengarna berättar. Är det rimligt att vi lägger en av våra inkomster på boende, boenderelateradekostnader och bil?

    Det är frågor som är tuffa att vara i. Särskilt eftersom de inte har något svar här och nu. Men jag tror att de är ack så viktiga för den långsiktiga rikedomen i livet. Även om det är lite klurigt här och nu.

    To be continued.

    Hälsningar,

    Jan och Caroline

    -------

    Länkar:

    Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs om avsnittet i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet

    -------

    Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon

    Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:

    mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samtett fåtal tips på spekulationer till Lär- och lekhinkenLäs mer om vår community →

    -------

    Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor.

    -------

    00:00:00 - Intro

    00:15:02 - Finansiell intelligens

    00:20:44 - Hur flödar dina pengar?

    00:31:53 - En stressad ekonomi

    00:42:50 - Våga var kvar i frågan

    00:47:35 - 12 000 kronor i månaden för en Tesla, är det värt?

    00:57:15 - Ekonomin är penseln som du kan måla ditt liv med

    01:04:29 - Hur många dagar klarar din ekonomi om du slutade arbeta idag?


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Dagens avsnitt är en fortsättning i vår serie utifrån Robert Kiyosakis bok "Rich Dad, Poor Dad". Idag dyker vi ner i kapitel två som handlar om grundläggande förståelse för ekonomi och redovisning. Vi diskuterar och reflekterar över en vanlig resultat- och balansräkning med inkomster, utgifter, tillgångar och skulder.

    Sedan brukar vi klumpa ihop inkomsterna och utgifterna i en resultaträkning. Resultaträkningen ("RR") visar inkomster minus utgifter över en tidsperiod i form av ett resultat. Därav namnet resultaträkning. Tillgångar och skulder klumpar vi ihop i form av en balansräkning ("BR") som är ett "foto" eller en bild vid ett visst givet tillfälle. Tillgångar minus skulder ger din nettoförmögenhet.

    Först och främst flödar pengar inom vår ekonomi på olika sätt, men den flödar även mellan t.ex. olika personers eller företags resultat- och balansräkningar.

    I avsnittet definieras en enkel ekonomi, en medelklass- eller stressad ekonomi och en rik eller generativ ekonomi. Genom att titta på hur pengarna flödar i en RR och BR så får man en ganska spännande bild av ens eget liv. Kiyosaki gör här ett antal poänger - t.ex. att många med ett fattigtänk köper saker som skapar utgifter istället för saker som skapar inkomster, vilket gör att man hamnar i en negativ spiral.

    Det här och mycket mer pratar vi om i dagens avsnitt. Vi hoppas att du gillar det!

    Dina nördiga RR- och BR-kompisar,

    Jan och Caroline

    -------

    Länkar:

    Våra bästa länkar (börja här)Reklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet

    -------

    Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon

    Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:

    mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samtett fåtal tips på spekulationer till Lär- och lekhinkenLäs mer om vår community →

    -------

    Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor.

    -------

    00:00:00 - Introduktion

    00:06:35 - Principer funkar bättre än metoder även i din ekonomi

    00:12:55 - VD:ar som inte fattar bokföring

    00:18:20 - Liten skola i resultat-och balansräkning

    00:27:45 - Närande tillgångar gör dig rikare och tärande tillgångar gör dig fattigare

    00:39:20 - Skatten du betalar är en intäkt för staten

    00:40:55 - Sidospår: Vålds-entreprenörer och kreativa entreprenörer

    00:53:46 - Ditt boende kan beröva dig 20-30 års investeringserfarenheter

    01:01:00 - Förklaring till varför Kanye West (aka. Ye) inte är med på Forbes rikaste-lista längre

    01:12:10 - Samhällskontraktet i Ryssland har brutits i och med mobiliseringen

    01:23:00 - Poängtavlan vi sneglar på då och då

    01:24:30 - I tuffa tider kan man se vem som badat med brallorna nere


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Några av kvällens höjdpunkter var att 1) bara genom att välja att mäta så påverkar man mätandet, 2) att inte mäta för många saker bara för att de går (eller Spirecta gör det möjligt) samt 3) vikten av samtalet kring nyckeltalen som sker utanför Spirecta med t.ex. sin partner.


    Det här var det andra tillfället i serien av temakvällar som vi har för dig som är prenumerant på Spirecta. Det är tillfällen med syfte att lyfta blicken bortom siffrorna och verktyget och “omvandla” det till något i verkligheten. Gärna i en diskussion med din partner, en vän eller bara med oss här i forumet.


    Hälsningar,

    Jan


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.