Elisabet Podcasts
-
Hymn 480
Bibeltext Syr 34:14-17
Gud, hjälp oss att med Maria bära dig inom oss - till världen, och hjälp oss att med Elisabet låta oss fyllas av din Ande så att vi alltid känner igen dig. Amen
Ingång
L - Herre öppna mina läppar
Alla - så att jag kan förkunna ditt lov
L - Gud, kom till min räddning
Alla - Herre, skynda till min hjälp. Ära vare Fadern och Sonen och den helige Anden. Nu och alltid och i evigheters evighet. Amen. Halleluja
Hymn
Psaltarpsalm 65
Antifon - Till och med vindarna ¶ och sjön lyder honom.
A - Lovsång tillkommer dig,o Gud, på Sion. * Vi infriar våra löften till dig, du som hör bön.
B - Till dig kommer alla människor för att bekänna sina synder. * När vår skuld blir för stor förlåter du oss.
A- Lycklig den utvalde som får komma dig nära * och vara på dina förgårdar.
B- Vi mättas av det goda i ditt hus, * av det heliga i ditt tempel.
A- Förunderligt svarar du oss och ger seger, * Gud, du som räddar oss,
B- du tillflykt för hela jorden * och de fjärran haven,
A- du som reste bergen med din styrka, *
rustad med kraft,
B- du som stillade havets brus, * vågornas brus och folkens larm!
A- De som bor vid jordens ändar står häpna inför dina mäktiga gärningar, *
öster och väster fyller du med jubel.
B - Du tar dig an jorden och ger den regn,
du gör den bördig och rik.* Guds flod är full av vatten.
A- Du får säden att växa, *du sörjer för jorden.
B - Du vattnar åkerns fåror * och jämnar ut dess tiltor.
A- Med regnskurar gör du jorden mjuk, *
du välsignar det som växer.
B - Du kröner året med goda gåvor, *
där du går fram gror feta skördar.
A- Ödemarkens beten frodas, * höjderna klär sig i jubel.
B- Ängarna smyckas av fårhjordar och dalarna höljer sig i säd. * Allt är jubel och sång.
Alla - Ära vare Fadern och Sonen och den heliga Anden * nu och alltid och i evigheters evighet. Amen
Antifon - Till och med vindarna och sjön lyder honom.
.
Bibelläsning - tystnad
Responsoriom
L - Jorden är höljd i dunkel,,
Alla - men Herrens härlighet går upp över dig.
L - Töcken omger folken,
Alla - men Herrens härlighet går upp över dig.
L - Ära vare Fadern och Sonen och den heliga Anden.
Alla - Herrens härlighet går upp över dig.
Benedictus ( Sakarias lovsång )
Antifon - Tiden är inne, ¶ Guds rike är nära.
A - Välsignad är Herren, Israels Gud, *
som besöker sitt folk och ger det frihet.
B - Han reser för oss frälsningens horn *
i sin tjänare Davids släkt,
A - så som han för länge sedan lovat *
genom sina heliga profeter,
B - frälsning från våra fiender *
och från alla dem som hatar oss.
A - Han visar barmhärtighet mot våra fäder +
och står fast vid sitt heliga förbund, *
den ed han svor vår fader Abraham:
B - att rycka oss ur våra fienders hand
och låta oss tjäna honom utan fruktan, *
rena och rättfärdiga inför honom i alla våra dagar.
A - Och du, mitt barn, skall kallas den Högstes profet, *
ty du skall gå före Herren och bana väg för honom.
B - Så skall hans folk få veta att frälsningen är här med förlåtelse för deras synder *
genom vår Guds barmhärtighet och mildhet.
A -Han skall komma ner till oss från höjden, +
en soluppgång för dem som är i mörker och i dödens skugga, *
och styra våra fötter in på fredens väg.
Alla - Ära vare Fadern och Sonen och den helige Ande, *
nu och alltid och i evigheters evighet. Amen
Antifon - Tiden är inne, Guds rike är nära.
Bön inför dagen
L - O Gud, du eviga ljus.
Alla - Låt mig få se dig i ljuset av din härlighet. Var med oss varje dag. Var med oss varje natt. Var med oss varje dag och natt.
Tyst bön
L - Var med oss denna dag.
Alla - Amen
Herrens bön
L - Vår Fader,
Alla - du som är i himlen.
Låt ditt namn bli helgat.
Låt ditt rike komma.
Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen.
Ge oss idag det bröd vi behöver.
Och förlåt oss våra skulder,
liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.
Och utsätt oss inte för prövning,
utan rädda oss från det onda.
Ditt är riket,
din är makten och äran,
i evighet. Amen.
Slutbön och välsignelse
L - Gud, som väcker oss upp ur vår sömn, kom med ditt ljus och din vishet, så att vi kan se att evigheten vilar inom oss. I Jesu namn.
Alla - Amen
L- Gud, välsigna oss och beskydda oss för allt ont,
Alla - och för oss till det eviga livet. Amen -
Vi träffar Elisabet Spross, innovationsledare på Sweco Sverige, och vi pratar om varför innovation i upphandling kommer att bli avgörande, för att nå högt ställda hållbarhetsmål.
Hon berättar om vad en innovationsledare gör, hur innovation kan definieras, om hur idéer kan omvandlas till konkreta mål, varför innovationer är kritiska om hållbarhetsmålen ska kunna nås och vilken roll och metod upphandlaren har i sammanhanget.
Elisabet leder också kursen Innovationsledning för hållbar stadsutveckling på Berghs school of communication https://www.berghs.se/kurs/innovationsledning-for-hallbar-stadsutveckling-professional-dagtid/
Länkar:
https://www.afori.se/
https://bjorkinnovation.org/innospira/ -
September har blivit månaden när man lyfter PCOS extra! Såklart är inte vi senare än att vi också vill lyfta ämnet och därför har vi haft en av landets forskare inom området.
Elisabet Stener-Victorin är från början fysioterapeut och har efter många års envist arbeteblivit professor och hennes huvudområde är PCOS. I det här avsnittet tar vi helhetsgrepp om PCOS. Vi pratar hormoner, risker och konsekvenser, orsaker och samband. Häng med genom samtalet som vi hoppas ska bredda kunskap och förståelse!
Tack Elisabet för att du kom till studion och medverkade under din dyrbara tid! Vi och många kvinnor därute är oerhört tacksamma för din forskning och ihärdiga arbete! -
Med en stor armada om 130 skepp och 20 000 soldater skulle Filip II av Spanien erövra, England och återinföra katolicismen. Från Flandern skulle ytterligare soldater föras över till det brittiska öarna. Världens mäktigaste flotta skulle krossa allt engelskt motstånd i Engelska kanalen och bana väg för invasionen. Men det blev inte så.
Engelsmännen ledda av sin drottning Elisabet och med befälhavare som Sir Francis Drake och Sir Thomas Howard förhindrade landstigningen. I stället för ett intåg i triumf i London slutade allt med en spansk katastrof. Mer än 50 fartyg förliste och kom aldrig hem. Hälften av soldaterna och sjömannen på de spanska fartygen omkom.
I detta avsnitt av Militärhistoriepodden berättar Martin Hårdstedt och Peter Bennesved om en av de klassiska marinoperationerna i Europas historia.
Konflikterna mellan Spanien och England handlade om flera saker. Engelsmännen hade under Elisabets far Henrik VIII valt att frånsäga sig katolicismen och skapa en ny statskontrollerad anglikansk kyrka. Den katolska tronpretendenten Mary Queen of Scots avrättades och genom släktband kom Filip III av Spanien att kunna hävda rätt till den engelska tronen. Stödda av bland annat påven skulle England erövras och Elisabet störtas.
Dessutom hade engelska örlogsfartyg bedrivit piratverksamhet mot spansk handel i Karibien under befälhavare som Sir Francis Drake. På detta skulle det nu bli ett slut. Till detta kan läggas av engelsmännen länge stött upproret mot spanjorerna i Nederländerna vilket naturligtvis Filip II ville förhindra. Spanien ville återta de norra delarna av sina besittningar i Nederländerna och krossa upproret ifred utan inblandning.
Kärnan i den spanska armadan var de stora örlogsfartygen som hade höga överbyggnader och mängder av soldater ombord för att kunna äntra och erövra motståndarnas fartyg. På samma sätt som under slaget vid Lepanto 1571 mot osmanerna var det en äntringsstrid som spanjorerna förväntade sig och som de var överlägsna på. Men engelsmännen hade under ledningen av bland annat Sir John Hawkins utvecklat sina örlogsfartyg och sin taktik mot att undvika äntringsstriden. I stället hade de engelska fartygen långskjutande kanoner och var bättre anpassade för strid på avstånd. Striden mot armadan 1588 utgör på flera sätt en vändpunkt i sjökrigföringen. Årtiondena efter Armadans misslyckande 1588 kom sjökrigföringen att genomgå en omfattande utveckling som inte minst engelsmännen skulle bli leda.
Spanjorerna höll samma sin flotta när de närmade sig de brittiska öarna. De var skickliga på att segla i formation. Engelsmännen å sin sida inlät sig inte äntringsstrid utan besköt de spanska fartygen på distans. Ett sorts dödläge inträffade där ingen av kombattanterna kom åt varandra för ett avgörande. Spanjorernas plan att hämta soldater från Nederländerna misslyckades eftersom det var omöjligt att få soldaterna över Engelska kanalen så länge som den engelska flottan var intakt och kunde hota. Spanska armadan tvingades inse att den inte kunde lösa sin uppgift. Befälhavaren hertigen av Medina Sidonia måste desperat föra flotta hem via en rutt norr om de brittiska öarna. Det som slutligen beseglade armadans öde var stormarna norr om de brittiska öarna. Minst 30 fartyg förliste på den irländska kusten.
Bild: Den spanska armadan av Jan Luyken, 1679, Wikipedia, Public Domain.
Om man vill läsa något mer om Spanska armadan kan Rupert Matthew bok The Spanish Armada. A Campaign in Context rekommenderas.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det sextiofjärde avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi oss åt rollspelande – närmare bestämt andra utgåvan av The One Ring. Adam spelleder och Elisabet och Daniel plockar fram sina inre hobbitar i äventyret "En bit bort och hem igen", skrivet av Adam och William Dahlheim. Det utspelar sig främst i Fylke och på vägen möter vi alver, vargar och ilskna mattumhusföreståndarinnor. Vi som slår tärningar är Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
-
I det andra delavsnittet beskriver Elisabet hur hon hjälper lärarna på Sundsta- Älvkullegymnasiet att utmana sina matematikintresserade och/eller särskilt matematikbegåvade elever. Vi får exempelvis höra hur elever på estetiska programmet erbjuds undervisning även i Matematik 3b och hur elever på det Naturvetenskapliga respektive Tekniska programmet erbjuds extra fördjupning inom det ordinarie centrala innehållet för programmens matematikkurser.
-
I det första delavsnittet berättar Elisabet om en satsning som genomförs i Linköpings kommun, fortbildning av lärare inom grundskolan på temat särskild begåvning. Satsningen utgår från ett politiskt beslut där alla grundskolor ska representeras av minst en lärare i seminarieserien om ”Särskild begåvning i svensk grundskola”.
-
Del 1 / 2 på tema-avsnitt Psykisk hälsa hos barn och ungdomar.
I veckans avsnitt pratar vi om ett tema som berör oss något extra - ätstörningar.
Anorexi är något som oerhört många i dagens samhälle lider av, samt att för varje offer finns de som försöker hjälpa och stötta. Men kan man tillfriskna från anorexia? Och hur kan man på bästa sätt hjälpa till som anhörig?
Elisabet ger oss konkreta tips om hur man som förälder bäst kan hjälpa sin ungdom.
Vi reder också ut orsaker bakom ätstörningar och om det finns vissa personer som är mer benägna att drabbas ...Värna din hälsa med Verna och Elsa
Stort tack till våra samarbetspartners:
Hagabadet i Göteborg
Psst!
Älskar du våran jingel lika mycket som vi? Kolla upp @agneshustler och @myrlofibeats !
Instagram:
@lyckanslakare @vernamadeleine @elsahassler
-
Del 1 / 2 på tema-avsnitt Psykisk hälsa hos barn och ungdomar.
I veckans avsnitt pratar vi om ett tema som berör oss något extra - ätstörningar.
Anorexi är något som oerhört många i dagens samhälle lider av, samt att för varje offer finns de som försöker hjälpa och stötta. Men kan man tillfriskna från anorexia? Och hur kan man på bästa sätt hjälpa till som anhörig?
Elisabet ger oss konkreta tips om hur man som förälder bäst kan hjälpa sin ungdom.
Vi reder också ut orsaker bakom ätstörningar och om det finns vissa personer som är mer benägna att drabbas ...Värna din hälsa med Verna och Elsa
Stort tack till våra samarbetspartners:
Hagabadet i Göteborg
Psst!
Älskar du våran jingel lika mycket som vi? Kolla upp @agneshustler och @myrlofibeats !
Instagram:
@lyckanslakare @vernamadeleine @elsahassler
-
Elisabet berättar om en fruktansvärd uppväxt med en pappa som är psykopat.
- Under hela min tonår levde jag under psykisk misshandel. Jag bodde ensam med min pappa som pratade illa om min mamma och han fick mig att inte vilja träffa henne, berättar hon.
Pappan utsatte även sina barn för sexuella övergrepp.
Hela säsong fem finns redan nu på Podplay: https://www.podplay.com/sv-se/podcasts/alskade-psykopat-294350 -
När Elisabet gör ett DNA-test för att söka sina finska rötter avslöjas sanningen. Fadern är inte hennes biologiske pappa. Med ett DNA-team börjar nu jakten på mannen hennes mor träffat i hemlighet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Har du avslöjat en familjehemlighet som förändrat ditt liv? Hör då av dig till programmet och Gunilla Nordlund så kan din berättelse bli ett nytt avsnitt av serien. Maila till [email protected]
Producent för serien är Ola Hemström.
-
Idag är vi glada att få ha en efterlängtad gäst på besök, Elisabet Spross - Innovation Lead på Sweco!
I det här avsnittet pratar vi med Elisabet om hur hon tänker kring att driva innovation inom områden som är så samhällspåverkande och hur hon ser på att systematik är en av de avgörande faktorerna för att lyckas driva innovation.
En av tipsen som Elisabet skickar med, som de själva använder sig av inom Sweco, är modellerna som Rebecka Carlsson tagit fram med sin bok "Exponentiell Klimatomställning". Länk här.
Och i veckans goodiebag bjuder Elisabet på en bok som borde stå i bokhyllorna hos varje organisation, nämligen "The Corporate Startup - How established companies can create successful innovation ecosystems". Länk här.
Honeypot Podcast med Fredrik Heghammar & Alexander Wennerberg Larsson
Produceras av hives.co
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Klädimperiet Algots klär folkhemmet i färgglada, bekväma kläder som alla har råd med. Miljontals plagg ska lämna Borås och nyckeln är en ny uppfinning - det löpande bandet. Men sömmerskorna tvekar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det svenska textilundret AlgotsKlädimperiet Algots i Borås var det största av de företag som utgjorde det svenska textilundret i efterkrigstiden. Den före detta knallen Algot Johansson skapade företaget som klädde det moderna Sverige i färgglada, bekväma plagg och myntade det nya begreppet "Fritidskläder".
Det löpande bandetMen nyckeln till framgången ligger också i det nya, löpande bandet som i en allt högre takt driver på sömmerskornas arbete. Och vid horisonten väntar hoten från låglöneländerna, en nazianstruken ingenjör och en pyrande familjefejd.
Medverkande del 1
Hillevi Nilsson, arbetade på Algots på 50-talet.
Ulla Wikander, professor emeritus i ekonomisk historia.
Reimar Westerlind, företagsledare i Borås.
Johannes Daun, historiker och industriantikvarie.
Karin Olsson Lindström, museipedagog på Borås textilmuseum.
Göte-David Johansson, barnbarn till Algot Johansson.
Elisabet FriskEn serie från P4-Dokumentär av Cecilia Ohlén.
Producenter Ola Hemström och Sofia Kottorp.
Ljudmix Olle Sjöström.Programmet gjordes 2021.
Hör gärna av dig till oss på [email protected]
-
Linn Elisabet gästar oss och snackar om Berlin, etiketten Acts Of Rebellion och klubbkulturens baksidor samt om musikproduktion, reverb och sång, Cari Lekebusch och om att upptäcka rave-scenen och dansa som ett djur hela natten + massor av annat.
Följ Linn Elisabet och Acts Of Rebellion:
Instagram: www.instagram.com/linnelisabet.als
Bandcamp: www.actsofrebellion.bandcamp.com
Soundcloud: www.soundcloud.com/linnelisabet
Supporta Dansmusikpodden via Patreon och ta del av exklusiva poddavsnitt, tävlingar och behind the scenes-material:
www.patreon.com/dansmusikpodden
Snacka loss i vår Facebook-grupp:
www.facebook.com/groups/1813288435494427
Följ oss:
Instagram: www.instagram.com/dansmusikpodden
Facebook: www.facebook.com/dansmusikpodden
Twitter: www.twitter.com/dansmusikpodden
Özze: www.instagram.com/ozze.can
Mats: www.instagram.com/matswurnell
Mejla oss: [email protected] -
På Hammars gästgiveri pressas kvinna efter kvinna att erkänna, i veckor. Grannar och släktingar vittnar emot dem Gustavs anfader Jakob, 9 år, mot sin egen kusin Elisabet. Snart ska hon dömas till döden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Samtidigt faller domen för Moas anmoder Karin, hon som angavs av sin man och sina egna barn. Kommer även hon att dömas till yxa och bål?
Medverkande: Helena Bure Wijk, ättling till Elisabet; Björn Thunberg, släktforskare; Håkan Sjöberg, guide vid Häxmuséet; Maria Nordlund, museipedagog; Jonny Jonsson, vaktmästare i Torsåkers församling.
- Show more