Gamlestaden Podcasts
-
Ett smycke, med symboler och bokstäver, i form av ett hjärta har varit en gåta för experter i över hundra år. Det är första mysteriet som Mattias Berg tar sig an i reportageserien Museernas hemligheter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
År 1916 grävs ett kvinnligt skelett upp under golvet i en medeltida kyrka i stadsdelen Gamlestaden i Göteborg.
Mot den vanliga kristna traditionen hade kvinnan fått med sig en gravgåva i form av ett silverhjärta på bröstet.
Fyndet, och mysteriet runt det, har tillägnats ett helt rum på Göteborgs stadsmuseum.
Lyssna på hela reportaget via länken nedan.
-
Smycket gäckar experterna som försöker ta reda på vad bokstäverna betyder. Öppnar man hjärtat väcks ännu fler frågor. Hör jakten på svar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
År 1916 grävs ett kvinnligt skelett upp under golvet i en medeltida kyrka i stadsdelen Gamlestaden i Göteborg. Mot den vanliga kristna traditionen hade kvinnan fått med sig en gravgåva i form av ett silverhjärta på bröstet. Fyndet, och mysteriet runt det, har tillägnats ett helt rum på Göteborgs stadsmuseum.
Museernas hemligheter undersöker mystiska föremål på svenska museerI det här avsnittet tar Kulturredaktionens Mattias Berg hjälp av museipedagogen Håkan Strömberg på Göteborgs stadsmuseum samt arkeologikonservatorn Inger Nyström Godfrey och Claes Gejrot på Riksarkivet, som är specialist på medeltida latin.
-
Hur kan vi lyfta utsatta områden där det finns många olika aktörer involverade? Stärkt platssamverkan eller BID – Business Improvement Districts – har diskuterats länge, finns på många håll i landet och nämns också i regeringens Tidö-avtal. Är det här framtidens sätt för att lyfta våra utsatta områden och ett sätt vi också borde lagstifta om?
Hör BID-samordnare Helena Holmberg i ett engagerat samtal om BID-utveckling, om fastighetsägarnas stora ansvar och det konkreta exemplet Gamlestaden, stadsdelen i Göteborg ”som Gud och Göran Johansson glömde”, men som nu har lyfts ordentligt. Samtalet kommenteras av Kent Persson, som tror på samverkan – men inte på lagstiftning. Programledare: Anna Bellman -
I en stadsdel finns och verkar olika aktörer med olika ansvarsområden, kompetenser, kunskaper och resurser. En väg att samverka är genom ett så kallat BID, Business Improvement District.
Idén med BID Gamlestaden har varit att skapa förutsättningar att tillsammans hantera problem och förverkliga möjligheter i den långsiktiga stadsdelsutvecklingen. Vilka effekter har BID som samarbetsform haft för stadsutvecklingen i Gamlestaden?
BID Gamlestaden har funnits i cirka 20 år och är det äldsta BID influerade samarbetet i Sverige. Det är ett formaliserat samarbete mellan 50 fastighetsägare och 11 förvaltningar i Göteborgs kommun samt polismyndigheten.
Stadsarkitekt Björn Siesjö med gäster: Helena Holmberg, företrädare för BID Gamlestaden och Mattias Westblom, projektledare stadsbyggnadskontoret Göteborgs Stad. Båda har jobbat med utvecklingen av Gamlestaden i över 10 år.
-
2016 splittras södra biskopsgården i två falanger. Det blir startskottet på flera våldsamma år. 2020 skjuts en utpekad ledargestalt ihjäl i Gamlestaden och nu pågår förhandlingarna i hovrätten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Man brukar säga att de första timmarna efter ett mord kan vara avgörande för en utrednings utfall. Vid mordet i Gamlestaden i Göteborg nås polisens utredningsledare kort efter skjutningen av information som ska få stor betydelse.
Det pågår nämligen redan spaning mot flera individer i ett narkotikaärende och telefoner från de intressanta individerna har varit aktiva vid mordplatsen.
Jakten på gärningsmännen startar och det ska sluta med att 12 personer döms för inblandning i mordet och en för stämpling till mord på en av den mördade mannens anhöriga.
Nu pågår hovrättsförhandlingarna och där har försvaret kallat in expertis från England för att ifrågasätta användandet av något som förekommit frekvent under det senaste årets grova brottsutredningar - Encrochat.
Kommer försvaret ha nån lycka? Kommer fallet gå hela vägen till Högsta domstolen? Och hur kommer det sig att en person som valde att berätta väldigt mycket om sina förehavanden, inte fick nån strafflindring?
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Anna Bergkvist, utredningsledare polisen
Daniel Johnsson, kommunpolis Hisingen
Thomas Martinson, försvarsadvokat
Filip Rydin, försvarsadvokat
Peter Sommer, professor digital forensik
Producent: Viktor Papini
Reporter: Karin Isaksson
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon: 0734-61 29 15
-
2021 fyller Göteborg 400 år. För att fira detta berättar P4 Göteborgs Tommy Johansson en liten historieberättelse varje dag. Häng med på en resa genom Göteborgs historia! Kullagertillverkaren SKF har varit en svensk paradindustri i över hundra år. Sven Vinquists patent på det sfäriska kullagret skapade för över hundra år sedan en världsindustri med huvudsäte ute i Gamlestaden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
I maj 2020 skjuts 33-årige Leon ihjäl på öppen gata i Gamlestaden i Göteborg. 16 personer åtalas för inblandning i mordet och snart står det klart att dådet har kopplingar till en gängkonflikt som satt skräck i en hel stadsdel i nästan ett decennium.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Leon och Santa heter egentligen något annat.
Den 29 juli dömdes tretton av de sexton åtalade i Göteborgs tingsrätt. Tolv dömdes för medhjälp till mordet på mannen vi kallat Leon och förberedelse till mord på hans bror och två kusiner till bröderna. En av de åtalade dömdes för stämpling till mord på den mördade mannens bror. Fyra av de åtalade dömdes till livstids fängelse.
Tingsrätten ansåg att det inte gick att bevisa vem som faktiskt sköt mannen vi kallat Leon, och därför dömdes ingen för mord. Tre av de åtalade frikändes.Dokumentären gjordes i juni och juli 2021 av Elsa Henriksdotter.
Producent: Dennis Jörnmark.
Research: Elsa Henriksdotter och Thomas Björklund.I dokumentären medverkar:
Terje Carlsson, frilansjournalist/reporter P4 Göteborg.
Anna Bergkvist, polisens utredningsledareArkivljuden i dokumentären är hämtade från SVT Nyheter Väst, Aftonbladet, TV4 och Sveriges Radio.
Inläsningar: Hugo Hellman, Jonathan Berntsson, Daniel Ågren och Oscar Barragan.
Slutmix: Henrik Henriksson.